MnenjeMeter: Možnosti Hanžka in Koširjeve?

5

Vsekakor gre za projekt, ki ga zaradi “glavnih igralcev” ne bo mogoče spregledati, saj gre za prepoznavne obraze. Vprašanje pa je, ali bo Manci Košir, Matjažu Hanžku, Eriku Breclju, Dušanu Plutu in preostalim lahko uspelo kot politikom. Z izjemo prvega predsednika Zelenih Slovenije Pluta preostali nimajo resnejših političnih izkušenj, čeprav so bili s politiko ves čas v “tesnem stiku”.

Dragica Korade:

Ne vem, kaj se bo zgodilo na volitvah. Uspeh je že to, da je taka skupina nastala in vsemu navkljub napovedala nastop na volitvah. To, da se jim kljub romantiki družbenih gibanj, iz katere izhajajo, zdi vredno iti na volitve in zmagati, je ključno, ker so spremembe mogoče le z delom v parlamentu. Tudi če jim na volitvah ne bo uspelo, je pomembno že to, da je do take državljanske akcije sploh prišlo.

……

Borut Rončević:

Gre za projekt političnih igralcev pete lige brez velikih možnosti za vstop v državni zbor. Svoj delež medijske pozornosti so (in še bodo) dobili predvsem zato, ker levici zaradi popolne izgube kredibilnosti ni uspelo organizirati tako želenega bolj ambicioznega političnega projekta. Če smo realni, se do zdaj izpostavljeni člani, razen redkih izjem, niso posebej odlikovali na svojem ožjem strokovnem področju. Nekateri med njimi nedvomno imajo dobre namene, vendar pa ne zbujajo vtisa, da imajo kompetence za vodenje države. Kljub poskusu umeščanja na politično sredino bodo potencialne volivce črpali predvsem na levici, kjer jih bodo pričakali na nož. Njihove prve izjave kažejo, da nimajo razdelanega programa in da bodo igrali na karte socialnega in deloma okoljskega populizma, ki pa ne bo imel realnih temeljev v opustošenih javnih financah. Zato bodo v kampanji volivce zavajali z nerealnimi obljubami, nekateri zaradi neznanja, drugi pa zavestno. Vsekakor vrsta razlogov za skepso.

Več: Siol

5 KOMENTARJI

  1. “Če smo realni, se do zdaj izpostavljeni člani, razen redkih izjem, niso posebej odlikovali na svojem ožjem strokovnem področju. ”

    Pravzaprav, kdor je uspešen na svojem področju se s politiko načeloma ne ukvarja (z nekaj izjemami kot npr. minister Zupan iz Janševe vlade).

  2. Najbrž se bo našel kdo, ki bo novo gibanje preko sošolke povezoval z nekdanjim predsednikom. Samo, če pogledamo objektivno, gre skoraj verjetno za proste strelce. Za spremembo so se tokrat zgodili levici.

    Bo prav zanimivo gledati, kakšne bodo reakcije. Namreč, če poberejo dva tri, tri in pol odstotkov in se ne prebijejo v parlament, bo učinek podoben kot leta 2008 z NSi na drugi strani – le da takrat prosti strelci v KDS niso pobrali niti pol odstotka.

  3. **Manci Košir, Matjažu Hanžku, Eriku Breclju, Dušanu Plutu in preostalim lahko uspelo kot politikom. Z izjemo prvega predsednika Zelenih Slovenije Pluta preostali nimajo resnejših političnih izkušenj**

    Nimajo? Ampak tov. Manca Košir ima vendar izkušnjo spalnice tov. Tita. 😀

Comments are closed.