MnenjeMeter: Gospodarska diplomacija

3

Vir: Siol. Gospodarski minister Radovan Žerjav je še pred dnevi zagotavljal, da gospodarska diplomacija v skladu z veljavno koalicijsko pogodbo ostaja pod njegovo “kapo”, pa očitno ni bil dovolj prepričljiv in gospodarska diplomacija se vrača v naročje Karla Erjavca. Bo pa minister za gospodarski razvoj ob doseženem koalicijskem kompromisu vodil strateški svet za gospodarsko diplomacijo, ki bo oblikoval našo ekonomsko politiko na tujem. Takšna je odločitev vseh petih koalicijskih strank.

Samo Hribar Milič, prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije:

” ….. Poslovna, podjetniška in promocijska miselnost pa je seveda po mojem mnenju bližje ekonomskemu razmišljanju. Ob tem pa je ključni problem Slovenije pomanjkanje neke prave strategije na tem področju, s konkretnimi cilji in tudi s potrebnim zagotavljanjem pogojev, da bodo na koncu cilji tudi realizirani.

V Sloveniji imamo veliko dobrih ‘zgodb’, lani je bil izvoz večji kot leta 2008, imamo številne dobre gospodarske panoge, obenem pa ima slovensko gospodarstvo številne probleme in želimo si, da bi z neko celovito, razvojno industrijsko politiko pripravili nabor takšnih ukrepov in takšne okoliščine, da bo res zavel nek optimizem glede prihodnosti našega gospodarstva.”

Bojko Bučar, strokovnjak za mednarodne odnose in mednarodno pravo:

” ….. Ves ‘šlager’ gospodarske diplomacije je zgrešen. To je namreč ena od temeljnih funkcij vsake diplomacije. Američani nič ne govorijo o gospodarski diplomaciji, oni jo uresničujejo, oni to preprosto delajo. Če pogledate osnovne naloge diplomacije na konzularnih oddelkih na veleposlaništvih, pa tudi na konzulatih, je seveda temelj tega dela pospeševanje gospodarskega sodelovanja z drugimi državami. Osnovno delo ni ‘štempljanje’ viz!

Glede kritikov, da je na slovenskih veleposlaništvih in konzulatih premalo narejeno pri spodbujanju gospodarskega sodelovanja, pa sprašujem, kako kritiki sploh merijo te učinke? Če nekaj res ne dela, je treba najprej pogledati, zakaj ne dela. Ob tem pa je seveda treba najprej postaviti neke zahteve in odgovoriti na vprašanje, kaj je učinkovito.”

 

 

3 KOMENTARJI

  1. RADOVAN sicer ni uspel dobiti “gospodarsko diplomacijo ” pod svoj resor , je pa dosegel , da bo dobival poročila za konkretna dejanja teh sedemindvajsetih diplomatov in to mesečno ! ZEHANJA BO KONEC !

  2. Če se diplomacija neukvarja z gospodarskimi vprašanji,potem je ne potrebujemo..

    Slovenija je zaradi levih oblasti in predsednikov brez ugleda v svetu, pa še premajhna in prerevna je, da bi lahko imela politični vpliv

    Diplomacijo imamo torej izključno zaradi naših gospodarskih interesov in tu naj pokaže, koliko je je v hlačah.

Comments are closed.