MMC RTVSLO: Peticija za privatizacijo v tednu dni zbrala 8.500 podpisov

10

Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva so v enem tednu zbrali 8.500 podpisov. Odslej jih bodo zbirali na Prešernovem trgu, podporo pa iščejo še pri političnih strankah.

Peticija za privatizacijo se je pred tednom dni postavila ob bok peticiji proti privatizaciji, ki jo je pred mesecem dni pripravil ekonomist Jože Mencinger. “Izjemen odziv nas je presenetil,” je na tiskovni konferenci dejal Mark Boris Andrijanič iz Akademskega društva Pravnik.

Za peticijo stoji šest organizacij – poleg Pravnika še Mladi za spremembe, Evropska Slovenija, Svetilnik, IBEX – mladi za svobodno prihodnost in Misli svobodno. Za akcijo so se odločili spontano, za njimi pa, kot je dejal Andrijanič, ne stoji nobena politična stranka.

Peticiji so se pridružili številni državljani, ugledni podjetniki in ekonomisti, kot so Igor Akrapovič, Marjan Batagelj, Egon Zakrajšek, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Rado Pezdir, Igor Masten, Boris Pleskovič in Sašo Polanec.

Peticijo bo v ponedeljek obravnaval odbor DZ-ja za monetarno politiko in finance. V četrtek zvečer so avtorji peticije za podporo povprašali tudi politične stranke.

“Dovolj izkoriščanja državnih podjetij”

Podpisniki menijo, da državno lastništvo preprečuje, da bi se hitreje otresli gospodarske krize. “Gre za zelo spontano iniciativo predvsem mladih ljudi, ki nas skrbi za državo,” je dejal Andrijanič. S peticijo želijo pobudniki dati glas posameznikom, ki imajo dovolj izkoriščanja državnih podjetij in njihovih dokapitalizacij.

Burger: Za gospodarstvo po sposobnostih

Raziskovalec društva Svetilnik Anže Burger pa je dejal, da je že dolgo prepričan, da je poleg neustreznega delovanja pravne države prav državno lastništvo eden izmed največjih zaviralcev razvoja v Sloveniji. “Privatizacija bo omogočila vzpostavitev normalnega gospodarstva, ki bo temeljilo na trgu in sposobnosti ljudi, ne pa na političnih povezavah,” je dejal.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Zakaj nisem podpisal peticije o privatizaciji:

  # … , ker peticij načeloma ne podpisujem (razen, kadar se jih sam spomnim, kar pa je redko).

  # …, ker seveda podpiram privatizacijo. Vendar po pameti.

  # Sem absolutno za privatizacijo, vendar po pameti.

  # Sem absolutno za privatizacijo bank. Jasno. Toda ne za vsako ceno.

  # Prodati je treba takrat, ko bo cena glede na primerljive transakcije primerna in če bo kupec zagotovil sprejemljivo dolgoročno strategijo razvoja podjetja.

  # Ne teče nam voda v grlo. Ob tem pa je neumno prodajati dobro podjetje špekulativnim kupcem, ki bi naredili “asset stripping” in ga prodali naprej po kosih.

  # In marsičesa ne bi prodal oziroma bi ohranil (večinski ali manjšinski) kontrolni delež. Denimo v infrastrukturi, energetiki in distribuciji, Luki Koper, Adrii Airways itd. Tudi pri Telekomu bi pred prodajo izločil infrastrukturni del oziroma od bodočega kupca izposloval zavezo ali pogodben odnos, da bo zagotavljal širokopasovni (fizični in mobilni) dostop tudi prebivalcem v odročnih regijah, ki “komercialno niso zanimivi”.

  # Pri privatizaciji ne smemo podleči ideologiji, ne levi ne desni, ampak slediti zdravi pameti in kalkulatorju.

  Jože P. Damijan
  ==========================

  Da ne bomo pozabili, ko bo JPD, npr. leta 2022, “modroval”, da bi morali vse prodati že leta 2014.
  JPD je zaposlen v javnem sektorju, ljubitelj namiznega nogometa.

  • JPD: “Tudi pri Telekomu bi pred prodajo izločil infrastrukturni del oziroma od bodočega kupca izposloval zavezo ali pogodben odnos, da bo zagotavljal širokopasovni (fizični in mobilni) dostop tudi prebivalcem v odročnih regijah, ki “komercialno niso zanimivi”.”
   =============

   “Zanimivo”, JPD bi od privatnika zahteval, da napelje širokopasovni internet do vsake hiše, od Telekoma (v državni lasti) tega ne pričakuje, niti ne zahteva.

  • Zato pa je treba vse te ekonomiste spravit ven iz vlade, ker nimajo pojma. Vsak mali obrtnik ve več o gospodarjenju kot nek ekonomist naše univerze!

 2. Brez pravne države ne bo šlo. Zato bi bilo bolje, če bi imeli peticijo za korakanje v smeri prane države. Recimo … da najemamo skupino tujih, neodvisnih pravnih strokovnjakov in jim damo moč spreminjati naš pravni sistem po vzoru EUja, to je postavitev človekovih pravic na prvo mesto.

  • To razmišljanje s tujci je v Sloveniji neverjetno razširjeno. Vse bi dali nekim neodvisnim tujcem. Pa dajte jim državo. Kaj se hecate?!

   • Mislim da Poljaki ali Čehi … so povabili nemške strokovnjake in jim plačali, da naredijo red v sodstvu. In ni jim žal.

    Gospod Zdravko, če bi dal vam oblast, da narediti red v pravu … grem stavit, da bi bilo še slabše! Bilo bi še več “izbrisanih”; ki jim je treba dati odškodnino.

    • Vi sami ste pa, varno nesposobni?
     Najemajte tujce, s svojim denarjem.
     Tudi stavite lahko s svojim denarjem.
     Hvabogu, oblasti nimate nobene.

Comments are closed.