RTV SLO (VIDEO): Urok Depale vasi

19

Dokumentarec Jožeta Možine odstira šokantna ozadja razvpite afere Depala vas iz leta 1994, ki je bila povod za obračun z vrhom slovenske pomladi in restavracijo centrov moči iz dobe komunizma. Avtor Jože Možina nas z dokumentirano pripovedjo vodi na sled akterjev, naročnikov in skrivnostne vloge, ki jo je imel v zaroti uvožen agent jugoslovanske armade.

Dokumentarec je po začasnem umiku iz arhiva MMC ponovno dosegljiv na povezavi.

 

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


19 KOMENTARJI

 1. Kako vemo, da se J. Možina ukvarja z vampirologijo? Ko jim pokaže križ (Opeka), pobesnijo, ko jim pokaže ogledalo (Depala vas), izginejo z odseva. Prav čudna reč so: izmišljena bajeslovna bitja, država pa vedno znova potrebuje nove in nove infuzije krvi.

  • V osnovi je povezava med socialisti in vampirji. Vampirji pijejo kri. Socialisti ti pijejo tvoj zaslužen denar in s tem posredno tvojo kri in tvoje življenje. Vmes, ko si na tlaki, ti pa še perverzno tvojim otrokom sperejo možgane, da ko prideš v penzijo, ne moreš verjeti, kdaj so tvoji otroci postali rdeči zombiji.

 2. Joj, pa Kučan je na Dunaju predaval o demokraciji. Kako sem se smejal včeraj. 🙂
  Joj!

 3. Film bi priporočal vsem, ki jih prerado pritegne “vsegliharstvo”. Vsa čast pokončnim izjavam Šeliga, Snoja, Grafenaverja, ki bodo ostali s svojo držo zapisani v svetle trenutke naše novejše zgodovine,tudi takrat, ko bodo spomenke le še bled spomin. Upam, da se bo z osveščenostjo tudi t.i. orožarska afera razblinila in bodo ljudje spoznali, da je mati vseh afer čisti preprosto komunistična partija, ne glede na trenutno uporabljeno ime.

  • “Mati” vseh afer se je že zdavnaj nadaljevala v Haagu.
   Tam je pričal Kučan proti Miloševiču. Miloševič je bil pripravljen in je Kučanu pomolil “pod nos” dokument na katerem je bil Kučanov podpis. Trgovinski sporazum Kučan & Čengič o nakupu/prodaji orožja. Kučan je moral priznati, da gre za njegov podpis.
   Posnetek tega zaslišanja se ne da videti v arhivu javne hiše RTV.

 4. Danes manjkajo Šeligi, ki bi znali samozavestno in argumentirano in vztrajati na resnicoljubju in pravičnosti.

 5. Farsa:

  V dokumentarcu je bil Smolnikar predstavljen kot bivši specialec in strokovnjak borilnih veščin potem pa v tem dokumentarcu vidimo kako ga dva vampasta mestna redarja pretepeta kot otroka.

  Dalje: Dokumentarec naj bi sneli iz arhiva RTV zato, ker naj bi tako zahtevala Katja Klavora (nečakinja Mitje Klavore) zaradi avtorskih pravic nedavnega posnetka, kako so ljubljanski redarji pretepli Milana Smolnikarja.
  Kar pomeni, da je bil tudi ta pretep skrbno insciniran in sneman s strani avtorjev afere Depala vas.
  Slovenska levičarska greznica smrdi do neba.

 6. Janša je bil leta 94 drugi človek stranke ,ki je na volitvah leta 92 dobila 3,34%.Na lokalni ravni pa SDSS sploh ni obstajala.Janša takrat ni bil neka pomembna oseba,ampak ga je šele odstavitev po Depali vasi zstrelila v prvo ligo.

  • .točno…
   Teritorialno Obrambo je v vojni za Slovenijo vodil Stane Brovet,Janša se je skrival

   • Verjetno je tole mišljeno kot sarkazem. Upam vsaj. Ampak, čas se odmika, kmalu bo 1/4 stoletja od tedaj. Osamosvojitvena vojna za šolske kurikulume še vedno sploh ne obstaja.

    Ne bi se čudil, če bi precej Slovencev verjelo tudi takšni skrajno bedasti trditvi! Pa poleg Broveta med osamosvojitelje navesti še generale Čada in Kolška. 🙁

 7. Srčna hvala sicer Jožetu Možini za Urok Depale vasi. Tako tajno snemane izjave Smolnikarja kot predvsem izjave pod prisego vpletenega strokovnjaka specialne vojne Radojka Radojčića zelo dopolnjujejo ta mozaik zgodbe Depale vasi, kakršno sem do zdaj poznal.

  Sam sem sicer bil eden od množice pred parlamentom, ko so odstavljali Janšo. Po dokumentarcu Možine je belih lis v mozaiku tako malo, da je komaj videti, kje bi se interpretaciji avtorja sploh lahko učinkovito ugovarjalo. Z močjo argumenta namreč. Z argumentom moči pač, tega so vajeni.

  p.s. Je pa malo žalostno videti v dokumentarcu nastope večine pomladnih politikov. Nomina sunt odiosa. Ampak, kako jih, z izjemo Janše in Pučnika, premetava. Kot brez kompasa. Eni v teku nekaj let, drugi pa samo nekaj dni sposobni obrata v stališčih za 180 stopinj. 🙁

 8. Zelo koristno je, da si človek lahko pogleda dogodke, ki jih takrat nismo prav dobro razumeli. Šele sedaj ,ko vidimo kam smo prišli, lahko razumemo vso tragedijo tiste zarote.

 9. Čisto resno vprašam: kaj je bilo v tem filmu novega? Kakšno novo dejstvo? Razen tistega hrvaškega – v resnici UDBOVSKEGA oficirja ( specialec za propagandno vojno v KOS), ki naj bi sedaj pričal v JJ korist – pa mu Kučanov kader nabija, da to dela zato, ker je ekonomsko odvisen in bankrotiran. No, pa Možina je izvrstno povlekel primerjavo s tisočletno naravno katastrofo ŽLEDOM, ko ječi vsa Slovenija pred komunistično zimo že 70 let, okovana v komunističen led – duše so okovane, saj nimajo niti zrno sočutja do tisočerih civilnih žrtev, ki so jih komunistični teroristi pobijali med vojno in po vojni.

  Takrat so nas mediji skušali zastrupiti po isti logiki kot zadnja leta Kunstelj na svojem blogu:
  – da je Janša nevaren, da je prekupčevalec z orožjem, da ima svojo vojsko in da uničuje Slovenijo.

  V osnovi pa je šlo za paravojaško -teroristično skupino pod vodstvo Kosa, ki je bila organizirana na povelje Kučana, ki je reovarila proti slovenski vojski in želela uničiti ( umazati in odstaviti JJ).

Comments are closed.