MMC RTV SLO: Kaj so politiki leta 1990 rekli o odcepitvi Slovenije

11

V zvezi s polemikami, kdo je zaslužen za osamosvojitev in kdo ne, smo na MMC-ju pregledali ključne izjave politikov, ki so bile leta 1990 objavljene v medijih.

Vabljeni k branju izjav, s katerimi so Milan Kučan, Lojze Peterle, Dimitrij Rupel, Janez Janša, Borut Pahor, drugi politiki in državniki pospremili pot Slovenije k samostojnosti.

Zakaj leto 1990? Leto 1990 smo izbrali, ker so bile takrat prve demokratične volitve, konec leta je bil plebiscit, hkrati pa kronološko podajanje izjav kaže tudi na spremembe stališč omenjenih politikov.

Več: MMC RTV SLO

11 KOMENTARJI

 1. Milan Kučan, 31. 1. 1990
  O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti. Toda taka Jugoslavija za nikogar ni dobra.

 2. Ključni problem, zaradi katerega nas danes glava boli, je to, da se Slovenci nismo zavestno odločili za novo, demokratično, pravično državo. Odločili smo se proti Miloševiću. Stvari so ostale nerazčiščene, stare elite so rekle: no, če že mora biti tako, pa vsaj nekaj imejmo od tega in so dvajset let lastninile državo. Da so lahko bolj v miru delale, so obudile stara strašila klerikalizma in revolucije, da so zaposlile neumno ljudstvo.
  Zdaj smo tam, kjer smo.

 3. janez – sanjaš pri belem dnevu?
  Temeljni program Demosa je bil v majniški deklaraciji, kjer je pod 1. točko pisalo:
  Da hočemo živeti v suvereni državi slovenskega naroda.
  Šele po tem, ko bi bili samostojni je majniška deklaracija predvidevala možnost povezovanja z drugim južnoslovanskimi državami – demosovi politiki so v resnici omenjali tudi možnost konfederacije, o tem pa se naj bi pogovarjali šele po osamosvojitvi.

  Še kakšno leto, pa bomo kje “izvedeli”, da so bili Kučan & co. glavni zagovorniki osamosvojitve, Pučnik & co. pa so jo zavirali.

 4. Nič, še dobro, da je Kardeljeva ustava iz 1974 predvidela možnost osamosvojitve oziroma se jo je vsaj tako dalo interpretirati. Pa da je v resnici Milošević s svojimi pajdaši planiral Veliko Srbijo, ne pa ohranitve Jugoslavije … Ah, koliko zaslužnih!

 5. Problem Slovenije (in deloma cele Jugoslavije) je v tem, da smo ravno prav dobro živeli, da nismo dojeli, da je komunizem tisti, ki ne deluje, ampak smo vse to kot neka mednacionalna trenja – da nas Srbi hočejo podrediti (kar je bilo sicer res).

  In tako smo ohranjali socialistično miselnost, nismo izvedli lustracije in imamo še danes večinoma socialistično gospodarstvo.

  O osamosvojitvi pa toliko. Res je, da je Demos na začetku postavil na prvo mesto konfederacijo, kjer bi imeli več avtonomije, vendar je bila tudi osamosvojitev vedno opcija, če tega ne bi sprejeli.

  To je velika razlika med Kučanom, ki je še v začetku leta 1990 ostro nasprotoval osamosvojitvi. On se je spreobrnil v zadnjem trenutku, ko je Demos že izvajal postopke za izvedbo osamosvojitve.

  Dejstvo pa je, da ima za našo osamosvojitev vsekakor več zaslug Miloševič kot pa partizanščina.

 6. Gospod Milam K. in njegovi prijatelji so se “spreobrnili” šele potem, ko je bila spreobrnitev nujna. Sicer ne bi mogli nadaljevati politične kariere. Ampak do tega imajo v demokraciji vso pravico.

  V nos pa mi je skočil izraz nekega komentatorja “neumno ljudstvo”. Trdim, da je krivičen. To ljudstvo je bilo navajeno, da kdo, ki nasprotuje oblasti, tudi izgine in se je zato moralo obnašati, kot se je obnašalo, da je lahko potegnilo življenje Slovencev od leta 1945 do 1992 in še dalje. Že tako je dosti klenih Slovencev končalo v jamah, ampak to je že “drugorazredna” tema. Komunizem je prišel in skoraj že odšel, a Slovenci smo obstali. Pretepeni, prestrašeni, zdesetkani, ampak smo obstali. In gremo dalje v prihodnost. Če se le ne bomo obrnili proti Bogu. To je pa edini pogoj, zgodovina tako pripoveduje. Pa naj bo žal pripoveduje ali pa daje koristne napotke.

 7. CARLOS CONTRERAS, se istoveti s predsednikom “ZB ” Stanovnikom,

  navkljub veliki starostni razliki ! Premnogokrat se zgodi, da kdo

  pade na glavo, knede ?

 8. IN kaj pripoveduje dve desetletji star celjski grafit ? Točno to, kar se nam je zgodilo !

  KUČAN DEMOKRAT,

  NAROD BREZ GAT !

Comments are closed.