MMC RTV SLO: Jože Snoj, 80 let pokončne drže

0

Okrogli jubilej vsestranskega literata

Pisatelj, pesnik in esejist Jože Snoj danes praznuje 80. rojstni dan. Snoj, ki je leta 2012 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je s svojim obsežnim opusom zaznamoval in obogatil slovensko književnost zadnjih petih desetletij.

Jubilantu v čast je letos pri založbi Miš izšla pesniška zbirka In cel boš, podoben otoku.

Snoj v svojem literarnem opusu ustvarja večplastno podobo nemirnega 20. stoletja v luči razmerja med posameznikom, svetom in zgodovino. Estetska in etična vprašanja povezuje v neločljivo celoto, pri čemer se z umetniško govorico upira nasilju ideologij in teptanju človečnosti ter priklicuje izvorno skrivnost življenja, je pisalo v utemeljitvi Prešernove nagrade.

V poeziji je od prve zbirke Mlin stooki do danes prehodil pot raziskovanja izraznih možnosti jezika pri upodabljanju razmerja med subjektom in sodobnim svetom.

Človek je otok

V jubilejni pesniški zbirki je zbranih 100 pesmi iz Snojevega obsežnega opusa 13 pesniških zbirk, objavljenih med letoma 1963 in 2008. Snoj je o naslovu dejal, da z njim ponazarja, “da je človek otok oziroma celota, ki se v neskončnosti oceanov mora boriti za obstanek”. Dodal je, da je od 600 pesmi težko izbral 100 pesmi za zbirko, saj so zanj vse enakovredne.

V Snojevem romanesknem opusu je prepričljiv umetniški odraz v nemirnem 20. stoletju našla človekova intima.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.