MMCRtvslo: Erjavec proti davku na nepremičnine

0

Oddaja Tarča je predstavila novosti, ki so bile sprejete v zadnjih treh dneh v pogovorih z različnimi skupinami (kmetje, ZDUS, verske skupnosti) in z odborom strokovnjakov, ki sodeluje pri pripravi zakona.

…..

Minister Erjavec proti zakonu

Kot prvi je spregovoril Erjavec. Kljub temu, da je njegova stranka DeSUS v vladi; in kljub temu, da na nepremičninskem davku temelji tudi – že sprejeti – vladni proračun za prihodnje leto, je bil jasno proti uvedbi davka na nepremičnine. Če bo besedilo tudi v parlamentarni obravnavi obstalo takšno, kot je bilo sprejeto na vladi, ga DeSUS ne bo podprl, je napovedal. Poudaril je sicer, da bodo o tem “še pravočasno” odločali organi stranke.

Erjavca čudi, da vlada tokratne seje ni prestavila ter jo “pod nujno” izvedla kljub temu, da je bil on na obisku v tujini. “To je bilo zato, da ne bi bil jaz prisoten, ker bi imel pripombe,” je zatrdil.

….

Kmetje proti zakonu

Proti zakonu so tudi kmetje, je potrdil Žveglič, ker ve, “kaj kmetijstvo prenese”. Mogoče se komu zdi pravično, da plačujejo kmetje za nepremične tak davek kot ostalo gospodarstvo, je ocenil, sam pa ni tako prepričan v to. Postavil je protiprimer: naj se oceni, kolkšen delež v bruto dohodku od nepremičnine predstavlja davek za kmeta, in koliko se isti davek zažre v dohodek recimo Krke, potem pa spet oceni pravičnost, je pozval.

Boljšo rešitev vidi v avstrijski ureditvi: tam naredijo enotno oceno določenega gospodarstva (zemlja, objekti na njej, premičnine) ter na to dogovorijo določen odstotek davka in plačajo. Pri nas pa obdavčimo pretirano in za nameček ureditev spreminjamo iz danes na jutri, je zatrdil Žveglič.

….

GZS: To je kaplja čez rob

Novkovič je opozoril, da je že zdaj gospodarstvo prekomerno obremenjeno, novi davek pa da bo kaplja čez rob. V krizi je Slovenija izgubila 90.000 delovnih mest, in velik del še obstoječih je nizko plačanih in nizko produktivnih, zato je vsak dodaten evro bremena “huda hazardna igra”, je zatrdil.

“Interesne skupine očitno lahko dosežejo vse, nikogar pa ne zanima, kdo bo čez pet let plačal za pokojnine,” je bil oster predstavnik GZS-ja.

….

Več: MMC RTV SLO