MMC RTV SLO: Berglund in Resnica o Patriji št. 2

12

Finska televizija YLE je predvajala drugi del oddaje Resnica o Patrii. V oddaji so nastopile nove priče, tudi slovenski novinar Blaž Zgaga.

Avtor oddaje Magnus Berglund je v njej predstavil sogovornika, ki je prispeval ključne informacije za pripravo prve oddaje iz leta 2008. To je nekdanji svetovalec Patrie Erkki Heinilä, ki je proti njej pričal tudi v primeru korupcijskega procesa za posel v Egiptu.

Prav tako je Berglund napovedal, da ne namerava umakniti svojih izjav, da je Patria podkupila Janeza Janšo, zaradi katerih ga je Janša tudi tožil in tožbo v Sloveniji dobil. Finski novinar je namreč prepričan, da finske svobode govora ne morejo omejevati v Sloveniji.

V tokratni oddaji je poleg omenjenega Berglundovega vira sicer nastopil tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, ki je finskemu novinarju govoril zlasti o trgovini z orožjem v 90. letih oziroma tem, kako je bil Janša med osamosvojitveno vojno kot obrambni minister domnevno vpleten v nezakonite orožarske posle.

Kljub velikim pričakovanjem pa Berglund ne razkriva, kdo so bili njegovi viri pri Patriinem poslu v Sloveniji, niti, ali ima kakšen dokaz, da sta Janša ali pa njegova stranka res prejela podkupnino, je za Odmeve naše televizije poročala Petra Bezjak.

Čeprav so finski kolegi pred tremi leti privolili v objavo Resnice o Patrii na TV Slovenija, so tokrat kljub zaprosilu naše televizije predvajanje nadaljevanja o oklepniškem poslu odklonili.

……..

Zakaj dokumentarec ravno te dni?

Spomnimo. Novinar Nedeljskega dnevnika Aleksnder Lucu je konec avgusta 2008 zapisal, da Milan Kučan pripravlja “veliki pok s Finske”. V začetku septembra 2008 je sledil dokumentrec finske televizije YLE, kjer je Berglund brez kakršnihkoli dokazov Janšo obtožil korupcije. Očitki o podkupnini so vplivali na rezultat državnozborskih volitev 2008 v Sloveniji. SD pod vodstvom Boruta Pahorja je za las prehitela Janševo SDS.

Verjetno ni naključje, da se je drugi del Resnice o Patrii odvrtel samo par dni pred potrditvijo nove Janševe vlade. Zgodba se torej ponavlja, očitno se nadaljujejo nova obtoževanja s strani “socialistične internacionale” na račun Janeza Janše.

Vir: MMC RTV SLO in Demokracija

12 KOMENTARJI

 1. Ob vsej svoji novinarski vnemi bi lahko vedel, da moraš imet kaj v roki ko nekoga obtožiš prejemanja podkupnine. Izjava “ja ne priznajem ovaj sud” je že malo plagiatorska.
  Zakaj dokumentarec, v katerem je novo edino ime vira (kar se da povedat v prispevku, dolgem 2,8 sekunde), ravno zdaj, je pa zanimivo vprašanje. Veliko boljših priložnosti za razkritje vira je imel – na primer med sojenjem – trenutno je edini možni razlog vliv na dogajanje v Sloveniji. Vsaj jaz se drugega razloga ne morem spomniti.

  • ZGAGA , JE ZA SAMO ZA ZGAGO ! V tujino , na FINSKO nosi svoje umazano perilo , gate na pranje ! To so destruktivneži , ki nam škodujejo na ugledu in v godljo spravljajo še tujce !
   ZGAGA , bi lahko še priobčal samo v kakšnem tovarniškem glasilu , propadlemu “KOMUNISTU ” , ki je skrahiral zategadelj , ker izdajateljem ni “kapnilo” , da so se SLOVENCI nehali brisati zadnjo plat s cajtngi , že desetletja prej ! !

 2. Zanimivo, časnik.si je povzel poročilo, ki so ga pripravili na MMC RTVS (ki je, mimogrede, naklonjen SDS) ter Demokracije (ki je, mimogrede, celo glasilo SDS). Kar pomeni prikrajanje informacij, navijaštvo in še ena zapravljena priložnost za katoličane, da bi se otresli sindroma zagledanosti v nekega novega Tita, kar Janša vsekakor je.
  Nobenega dvoma ni, da sta trgovina z orožjem v 90ih letih ter afera Patria tesno povezana, saj se med protagonisti pojavljajo vedno isti ljudje, najbolj razvpit med njimi pa je postal predsednik slovenske vlade. Res neprecenljivo, da bomo lahko celemu svetu pokazali, da nas lahko vodi bilo katera baraba, tudi vojni dobičkar. Škoda le, da imamo v Sloveniji še vedno ogromno Janševih vernikov.

  • primerjati JJ, ki je bil izvoljen na demokratičnih volitvah (in ga je komunistični režim preganjal), z zločincem in diktatorjem Titom je kretenizem brez primere in pač vse pove o avtorju izjave.

   Kar se pa finskih nebuloz tiče – Dokazi?

  • Drži,
   razlika med vzhodnoevropskimi državami in Slovenijo je v tem, da je vzhodnoevropske dežele komunizem okupiral(SZ), v Sloveniji pa je avtohton (množica primerkov “krščanskega demokrata”).

   • KRŠČANSKI DEMOKRAT, razumemo tvoje razočaranje, da pri mandatarstvu ni zmagal tvoj idol, vendar te to ne opravičuje, da tako natolcuješ na račun aktualnega mandatarja, ki bo čez nekaj dni predsenik legitimne vldae in ki je svetlobna leta pred tvojim Jankovićem.

    Janša bo poskrbel, da boš tudi bolje živel.

  • Demokracija je ravno toliko glasilo SDS kot je Mladina glasilo tranzicijske levice.
   Sicer pa, kao krščanski demokrat – katero dejstvo v tem tekstu manjka? Me res zanima, ker nisem gledal resnice 2 (pač ne razumem finsko). Argument, da je navijaško zato, ker je povzet po RTVSLO in Demokraciji (BTW – žurnal24 in 24ur sta o vsebini 2. dela resnice namenili vsak po 1 stavek) je pa čisto na tvojem nivoju.

  • RTVSlo, ki naj bi bil naklonjen Janši, je nekritično povzel skrajno levičarksega in pristranskega Dejana Karbo in časopis Delo.

 3. Janša sploh ni drugi Tito. če bi bil, bi takšne, kot je krščanski demokrat že davno strpal v barabarin rov, svojim sodelavcem pa naročil,da ne razpravljajo o drugorazredni temi.

 4. “V oddaji so nastopile nove priče, tudi slovenski novinar Blaž Zgaga.”
  Ko novinar ni več poročevalec in komentator, ampak postane udeleženec, je novinarstva konec in se začne nekaj drugega.

 5. ZGAGA , JE ZA SAMO ZA ZGAGO ! V tujino , na FINSKO , nosi svoje umazano perilo , gate na pranje ! To so destruktivneži , ki nam škodujejo na ugledu in v godljo spravljajo še tujce !
  ZGAGA , bi lahko še priobčal samo v kakšnem tovarniškem glasilu , propadlemu “KOMUNISTU ” , ki je skrahiral zategadelj , ker si izdajateljem ni “kapnilo” , da so se SLOVENCI nehali brisati zadnjo plat s cajtngi , že desetletja prej ! !

Comments are closed.