MMC RTV: Lustracija zgodovinarjev

1

“Na univerzah še vedno predavajo zgodovinarji, ki so delovali kot orodje komunistične partije, tako denimo v zgodovinski komisiji Centralnega komiteja KP-ja, oziroma taki, ki zagovarjajo le nekoliko modificirano zgodovinopisje prejšnjega režima. Ti seveda vzgajajo učitelje oziroma profesorje (poveličevanje NOB-ja, zanikanje komunističnih zločinov med drugo svetovno vojno itd.).”

Ta navedek je jedro najnovejšega spora, ki je precej razburkal zgodovinarsko javnost.

/ … /

Poleg poročila je Repe v pismu vladi kot spornega izpostavil tudi sam Študijski center: ustanovljen je bil na hitro v zadnjem letu vladavine Janeza Janše, njegovi zaposleni pa kot uradniki niso podvrženi javnim razpisom, habilitacijskim postopkom ter reelekcijam, trdi Repe. “Tako je pod tekočimi stroški državne administracije skrito bianco financiranje ideološko usmerjenega raziskovanja,” je zapisano v pismu Repeta, postavljanje Študijskega centra v funkcijo ocenjevalca študijskih programov pa po njegovem mnenju “ni samo daleč od demokratičnih standardov, temveč tudi nezakonito”.

/ … /

Repetovim vprašanjem vladi se je pridružil profesor zgodovine na Fakulteti za humanistične študije Jože Pirjevec, ki se je v citatu prepoznal. “Nisem bil sicer v službi ‘prejšnjega režima’, sem pa ‘poveličevalec NOB-ja’. In ponosen sem na to,” je zapisal za MMC. Sporni citat je označil za “sramotno denunciacijo, primerno intelektualnemu nivoju njenih avtorjev.” Vse skupaj je lov na čarovnice, ki napoveduje, kaj se bo zgodilo, če znova pride na oblast desnica – nekaj takega kot na Madžarskem, je ocenil.

Več: Mmc Rtv Slovenija

1 komentar

  1. Božo Repe se pritožuje nad razpadanjem zgodovinskega monopola.

    Veliko truda bo potrebno, da se bo zgodovina popisala tako, kot se je dogajala.

    Polihistor Carlos Contreras ne bo zadovoljen z mojimi trditvami.

Comments are closed.