Mladina: Matjaž Gantar, pogovor

0

Med družbe, ki jih je kriza precej prizadela, nedvomno sodi tudi Skupina KD, ki deluje na področju investicijskih skladov, bančništva, zavarovalništva in kapitalskih naložb. Matjaž Gantar, ki je že 15 let sinonim za družbo KD, odkrito priznava, da se mu je vrednost premoženja zaradi strmoglavljenja delnic več kot prepolovila, ne želi pa govoriti o konkretnih številkah. Že lani se je umaknil z vrha družbe, pred kratkim pa je prodal tudi večjo količino delnic, kar bi bilo mogoče razumeti kot postopen umik s potapljajoče ladje.

/ … /

Kako pa gledate na celotno kolobocijo z dokapitalizacijo NLB?

Tu je vsako filozofiranje odveč. Država mora NLB takoj dokapitalizirati.

Pri nas imamo polna usta liberalizma, v resnici pa imamo opravka z veliko klientelizma in diletantizma. Izvirni greh večine naših težav je v politiki. Že dvajset let se pogovarjamo iste teme, na primer o domobrancih, nikoli pa nismo opravili debate, kaj hočemo s to državo v gospodarskem smislu. V bistvu vedno bolj postajamo podobni Bosni.

V nasprotju z mnogimi drugimi nisem Drnovškov privrženec. Prepričan sem namreč, da je prav on v veliki meri kriv za sedanje stanje, saj danes vsi politiki »plonkajo« njegovo politiko gradualizma. Zanima jih samo, kako preživeti od volitev do volitev.

Drugi veliki krivec je Ekonomska fakulteta. Njeni profesorji tekmujejo v tem, kdo je že bil minister in kdo ne, ne dajo pa jasnega odgovora na vprašanje, kako razvijati gospodarstvo. Smo država brez politične ekonomije. V nekaterih sosednjih državah je krize že skoraj konec, mi pa smo še globoko v njej.

Sarkozy vsaka dva meseca z gospodarsko delegacijo odfrči na drug konec sveta in podpisuje pogodbe. Enako Merklova. Pri nas pa je gospodarska delegacija zraven samo zaradi lepšega, posli pa se ne podpisujejo. 

Več: Mladina