M. Kovač: Mitomanija

6
Udeleženec manifestacije Dražgoše 2018 Foto: BoBo/Srdjan Živulovič
Udeleženec manifestacije Dražgoše 2018 Foto: BoBo/Srdjan Živulovič

Vsi “sovražniki ljudstva” so znani še iz časov mitingov pred oblastno zapovedanim slavljenjem uničenja Pohorskega bataljona in požiga Dražgoš.

Ko se je izkazalo, da komunistična revolucija in partijska diktatura ljudem ne bosta prinesli blaginje, ki bi bila vsaj primerljiva z blaginjo, kakršno so uživali Slovenci v sosednjih državah, kapitalistični Italiji in Avstriji, je slovenska komunistična oblast okrepila propagando za oblikovanje mitov o narodnoosvobodilni borbi. Da bi ti miti nastali med narodom spontano, je skrajno neverjetno, kar dokazujejo tudi časopisna poročila iz druge polovice petdesetih let prejšnjega stoletja.

Za zgodovinarje bo pravi izziv ugotoviti, po kakšnem ključu so ideologi NOB izbrali za osrednje dogodke partizanske mitologije dve taki tragediji, kot sta uničenje celotne partizanske enote in smrt 69 borcev na Pohorju ter smrt sedmih partizanov in 41 domačinov v Dražgošah. Kako to, da si niso izbrali kakšne bitke, kjer je bilo več žrtev med okupatorji kot med Slovenci, ali pa kakšne diverzije, ki je okupatorju povzročila strateško pomembno škodo?

Svojevrsten odnos do tragično umrlih so pokazali naši mitomani, ko so leta. 1976 žrtve dražgoške bitke izkopali iz groba na župnijskem pokopališču in posmrtne ostanke shranili v kostnici pri betonskem spomeniku, ki je danes vsem znana kulisa osrednje slovesnosti prireditve Po poteh partizanske Jelovice» slovesnosti«, ki vsako leto dokazuje, kako daleč je Slovenija od evropske normalnosti. Ne samo da smo četrt stoletja priča oblastnemu sabotiranju ustreznega zaznamovanja medvojnih in povojnih morišč ter civiliziranega pokopa pobitih, vsako leto nas osrednji televizijski programi bombardirajo z levičarskim manifestom za trenutno politično rabo, ki ga ob kostnici dražgoških žrtev izreka trenutni izbranec ali izbranka borčevske organizacije. Tako kot le zlagan mit, ki ga obujajo udeleženci slovesnosti, se na lažnih temeljih gradi tudi kult uporništva, s katerim želijo sodobni skrbniki »vrednot NOB« utemeljiti svoj privilegiran status v družbi.

V tem smislu tudi letošnja govornica v Dražgošah ni razočarala. »Danes, ko je javno, tudi s strani vlade, podprta korupcija, nepotizem, kraja in goljufija, dobro živijo samo kriminalci,« je dejala. Aplavz udeležencev, navzoči ministri vlade, Zoran Jankovič in Milan Kučan pa pozorno poslušajo. A izpostavljeni »sovražniki ljudstva« po mnenju govornice niso vladajoči, postrojenj pred govorniškim odrom. Navedla je: domobrance, Cerkev in neoliberalni kapitalizem: Če opustimo moderni pridevnik »neoliberalni«, so vsi sovražniki znani še iz časov mitingov pred oblastno zapovedanim slavljenjem uničenja Pohorskega bataljona in požiga Dražgoš.

Vir: Družina

6 KOMENTARJI

 1. Ja, to je način vladanja. Žalostno je, da to šele sedaj beremo v prispevkih ljudeh, ki se prisegli Resnici.

 2. Koliko sovraštva, spodbujenega s takimi mitingi. In potem se nekje najde Joško iz Lendave, ki sugerira žrtvam, naj vendar že končajo s tem razdvajanjem!
  (pod “Tihi glas”)

 3. Čudno je res to, da vseskozi od nasilne komunistične revolucije vrtijo še naprej isto ploščo, ki se spozna le na nasilen sovražen odnos do demokracije in do tistih, ki spoštujejo demokratične in civilizacijske vrednote.

  Čas bi že bil, da država organizira humane tečaje, na katerih bi na praktičen življenjski način spoznavali lepoto demokratičnega in civiliziranega vrednotnega življenja, ki spoštuje demokratično spravo tako kot jo spoštuje civilizirana Evropa.

  Kako to, da državni predstavniki s svojo navzočnostjo odobravajo takšen negativen odnos do civilizacijskih vrednot?!

  • Se ti ne zdi, da ti nihče ne verjame, da ti to lepoto vidiš in da bi jo spoštoval?! Kajti že smrtno nevarna žica okoli države priča, da je tako. Da nisi ne human, ne demokratičen, ne civiliziran.

  • Oh! Gospod SVitase! Država … to so vendar nasledniki komunistične revolucije! Zakaj bi oni “pljuvali v lastno skledo”?

 4. Kdo se udeležuje proslav v Dražgošah? Boljševiki! Ljudje z omračenim umom in razumom, s pokvarjeno dušo (ustrezneje: ljudje brez duše), ljudje brez srca, brez morale – totalni pokvarjenci! Boljševizem ni samo skrajnostna, sprevržena, totalitarna ideologija, je pač tipični primerek socialne patologije.
  Prepotoval sem vso Evropo, toda toliko recidivov boljševizma, kot ga je v Sloveniji, ne najdeš nikjer, celo v zibelki boljševizma – Rusiji ne.
  Boljševiška aktivistka Jankovićka je v govoru omenjala elite, ki vladajo Sloveniji(beri: strici iz ozadja). Pokvarjena, kot je (saj kot boljševistka drugačna ne more biti), pa je sprenevedavo zamolčala, da so tajkuni pretežno iz njenega levičarskega ideološkega kroga, njeni politični sobratje. Še en dokaz, da je resnica stoodstotno drugačna, kar govori boljševik.

Comments are closed.