Kongres SD: Mitja Ribičič naj jim bo zgled ekološke odgovornosti

27
Mitja Ribičič kot zgled ekološke odgovornosti povedal, da saj morišče v Podutiku sanirali, ker bi sicer razpadajoča trupla onesnažila vodo.
Kongres SD novembra 2019 v Velenju,: iz rdeče v zeleno

Komunistični dediči, ki so začasno prevzeli naziv Socialni demokrati, pogosto menjajo barve. Najprej je dolgo vladala rdeča barva, ko je Milan Kučan izrekel znamenito frazo »Evropa zdaj«, so se ogrnili v modro, potem v skladu s svetovnim trendom v rožnato in mavrično, sedaj, ko jih je navdihnila Greta Thunberg, pa v zeleno. Na kongresu stranke v Velenju so izjavili, da je že sam kongres dokaz, da bodo zgradili zeleni, ambiciozen in socialno pravičen dogovor za Slovenijo in Evropo.

Mitja Ribičič naj jim bo zgled zgled ekološke odgovornosti

Z velikimi idejami se bodo lotili velikih projektov. Čim prej bodo zaprli TEŠ 6, ki so jo ravnokar zgradili. Opazili so namreč, da izloča ogljikov dioksid. Novo je tudi odkritje, da se Zemlja segreva, da izginjajo rastlinske in živalske vrste, da (nekdo) pospešeno uničuje naravne vire. Najbrž tudi pitno vodo, ki jo bodo ob Savi blizu Ljubljane obogatili z gnojnico. Ampak lokalni problemi, ki zadevajo samo nekaj kmetov, niso svetovni. Mi moramo namreč najprej pomesti pred ameriškim pragom, ki je onesnažen s Trumpovim konservatizmom. Za zgled, da smo sposobni uresničevati svetovne okoljske probleme, bomo ozelenili Saleško dolino in zato, kot se spodobi, porabili 3 milijarde evrov. Naj se ve! Za Slovenijo, ki je ob vsej okoljski ihti vedno bolj umazana, ne bomo imeli časa. S tem naj se ukvarjajo lokalci in ruralci.

S tem nekoliko ironičnem povzetku dogajanj na kongresu Socialnih demokratov, hočem reči, da so naši levičarji spočeli novega ideološkega spačka. Glede naravovarstvene zavesti imajo današnji Socialni demokrati lep zgled v izjavi nekoč visokega komunističnega veljaka Mitje Ribičiča. Ko je prišla na dan novica, da so pri Podutiku partizani pobili nekaj svojih nasprotnikov in jih plitvo zagrebli v zemljo, čez pa položili betonsko ploščo, je Ribičič kot zgled ekološke odgovornosti povedal, da saj so kraj sanirali, ker bi sicer razpadajoča trupla onesnažila vodo.

V SD želijo najprej pomesti pred ameriškim pragom, ki je onesnažen s Trumpovim konservatizmom

Sicer pa: pred tem, kako ruralci in lokalci pometajo pred svojim pragom, si ne bomo zatiskali oči. Pred dnevi mi je znanec, ki rad hodi v naravo, potožil, kako sovaščani z avtomobili in traktorji vozijo odpadke v gozd in jih stresajo ob cestah in poteh, vse od plevela in vej do odpadnega gradbenega materiala in avtomobilskih gum. Tudi sam opažem ob poteh in cestah vedno več odvrženih plastičnih vrečk, predvsem pa pivskih pločevink. Naj v ponos pivovarne v Laškem povem, da prevladujejo zlatorogove zelene pločevinke. Seveda se tisti, ki mislimo, da smo kaj boljši, zgražamo nad to vedno večjo nemarnostjo. Vendar zgražanje ne pomaga. Škoda, ker so Socialni demokrati, prezaposleni z globalnimi okoljskimi problemi, sicer bi lahko, ker so vladna stranka, kaj več naredili na terenu.

Ne silimo jih, pa tudi jim ne branimo, da bi ob cestah in poteh pobirali odpadke, saj zato imamo šolarje in upokojence. Lahko pa bi več naredili z osveščanjem prebivalstva. To ne stane veliko. Zakaj ne bi ob cestah postavili table s prijaznimi opozorili, kako se vesti do narave, naše hranilke in zaščitnice. Med poplavo reklam na vseh TV kanalih, bi lahko predvajali krajše spote, ki bi nas opozarjali na odgovoren in spoštljiv odnos do narave. V Sloveniji imamo veliko agencij, ki bi lahko taka opozorila in osveščanja pripravila strokovno in privlačno, predvsem pa učinkovito.

Pa še prijazen nasvet politikom, ki so polni zanosa ob skrbi za naš planet  Naj se s tem ukvarjajo ob nedeljah in praznikih; to je v prostem času, ob delavnikih pa naj se posvečajo varstvu domačih voda, naših gozdov, travnikov, njiv in drugih dobrin, s katerimi nas je mati narava tako bogato obdarila.

27 KOMENTARJI

 1. SD-jevci so radi oblečeni v modne barve. Zato barve spreminjajo kot srajce. Toda sami so bili, so in bodo samo ene barve: živo rdeče. To je, barve najnižje vibracijske ravni vidnega spektra.

  • Hej! Besede o tej stranki so izguba časa. Raje vprašajmo Janeza, kaj misli ukreniti na sledečih volitvah. Bo kaj spremenil?

   • Stranka SD je z nekaj vmesnimi preimenovanji po letu 1990 še vedno neposredna in zvesta naslednica Zveze komunistov Slovenije, za to totalitarno stranko pa tudi vemo, da je izšla iz vojnega in povojnega komunističnega revolucionarnega klanja.

    Pripadniki SD svojih korenin ne skrivajo, temveč se čutijo ponosni dediči “tekovina revolucije”. Zato tudi nikakor nočejo obsoditi zločinskega komunističnega režima in nočejo podpreti Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu. V vztrajanju v komunističnih lažeh uživajo SD-jevci podporo vseh levih parlamentarnih strank, vključno z najnovejšo LMŠ. Nepodpora Resoluciji Evropskega parlamenta je tudi dober indikator, katere parlamentarne stranke se čutijo dedinje komunizma.

    https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Komunistična_partija_Slovenije

    Zato ni odveč nobena beseda in nobeno opozorilo o škodljivi komunistični ideologiji, ki ne glede na to, kolikokrat se bodo SD-jevci še preimenovali in prefarbali, še vedno stoji v programskem ozadju stranke SD, pa tudi ostalih slovenskih levih strank, ki kakorkoli zagovarjajo komunistični totalitarizem. Mlajšim generacijam slovenskih državljanov to ni tako kristalno jasno, zato je potrebno to stalno pripovedovati.

    ———-
    AlFe,
    kar se tiče Janeza: menda ste nekje dejali (tako vsaj pravijo nekateri, ki so baje to slišali na lastna ušesa), da boste na naslednjih volitvah sami kandidirali, menda zato, da bi Janezu dokazali, kako nesposoben politični vodja je. Pravijo, da imate imate baje že natančno izdelan zmagovit program, s katerim boste menda navdušili množice slovenskih volivcev.

    Možno je, da se vam je v trenutnem razočaranju nad slovensko politiko zgolj zareklo, ali pa so tisti, ki so menda slišali vašo napoved, vse narobe razumeli, toda védite, da zdaj vseh petindvajset vaših prijateljev od vas navdušeno pričakuje politično akcijo in se veseli vaše kandidature na volitvah. Menda. Baje.

    V vsakem primeru zavihajte rokave in navdušite še nas, AlFe 👍😁

    • Mlajšim generacijam slovenskih državljanov to ni tako kristalno jasno, zato je potrebno to stalno pripovedovati.
     =========
     Vanja, mlajše generacije si bodo ustvarile mnenje tudi o tistih, ki to pripovedujejo, ne le o teh o katerih bi vi to njim pripovedovali.

     • Zdravko,
      res je, da mladih preteklost ne zanima kaj preveč, ker intenzivno živijo tukaj in zdaj. Če svojim preveč nakladam, mi to razločno sporočijo. A čeprav se mi včasih zdi, da je šlo vse povedano mimo njih, me nato presenetijo s kakšno izjavo ali dejanjem, ki kaže, da so snov posvojili 😁

      Preteklost vedno vpliva na sedanjost in prav je, da naslednjemu rodu predamo lastno doživljanje in razumevanje preteklosti, nato pa naj sami opazujejo sedanjost, povezujejo zadeve in razmišljajo o svoji prihodnosti. Mladi so tako in drugače izpostavljeni močnim vplivom izobraževalnega sistema in medijev. Ne zdi se mi prav, če bi ostali samo pod temi vplivi, tako marsičesa nikoli ne bi izvedeli.

      Kakor so nam starši in drugi starejši ljudje povedali o preteklosti marsikaj, česar nismo smeli izvedeti v šoli in iz medijev, tudi jaz pripovedujem svoji mladini – da ne bodo mogli reči, da niso vedeli. Kaj si med poslušanjem mislijo o meni, me ne skrbi, saj verjamem, da nobena iskreno izrečena beseda ni stran vržena, kvečjemu nekje čaka na kasnejšo obdelavo 😉

 2. “Pomembno je, da zdaj veste: rdeča je nova zelena.”
  ==================
  Iz paradajzarjev so se prelevili v lubeničarje.
  To je pa podobno kot je bilo na Kitajskem za časa Mao ce Tunga, ko je partijski kongres ugotovil, da se ne spodobi, da ljudje na cestah čakajo pred rdečo lučjo na semaforju in so to spremenili v: “rdeča pomeni to kar je prej zelena”

 3. Ne bi se preveč norčeval iz njih. Prevzeti okoljska vprašanja in iz njih narediti svoj nadaljnji program zna biti presneto uspešna stvar. Upamo lahko, da ne bodo znali. Toda zamenjati komunizem z brezogljično družbo in ločevanjem odpadkov se meni ne zdi tako težko.
  Ko berem avtorja pa še posebej vidim, kako bo tri četrtine desnice (ali več?) za to poprijelo z obema rokama. Desnica tako ne vidi suženjstva, ampak ga še podpira. Ločevala bi odpadke, zgražala bi se nad drugimi in tako dalje. V tem komunisti naravnost uživajo, da sužnji sami pretepajo svoje. Nič drugega ne rabijo.

 4. SD se pa, avtor ima prav, kaze ocitno kot zmedena stranke, ki si natika razlicne maske kot menjanje umazanega perila. Protislovne maske.

  Ta stranka je izsilila TES6. 1,5 do 2 milijarde davkoplacevalskega denarja so izsilili za nekaj, kar od zacetka prinasa samo izgubo. In ob katerem so si njihovi klienti na debelo omastili brke. Recimo Uros Rotnik. In zdaj bo ta ista SD po par letih delovanja vodila zapiranje projekta, ki ga je sama izsilila.

  Kaksna maskarada in kaksni skodljivci!

     • AlFe:”Sprenevedanje.”
      ===========
      Parlamentarna preiskovalna komisija je za politično odgovorne spoznala Franca Križaniča, Mateja Lahovnika in Boruta Pahorja.
      Predsednik komisije je bil Matjaž Hanžek (ZL)

     • Tu ob omenjenih treh, aktiven v prid je bil zlasti Krizanic, zanesljivo manjka odgovornost mocnega saleskega lobija politikov ( Meh, Kontic in drugi) in gospodarstvenikov, pri katerem ima veliko vecino SD. Veliko vecino. Nekaj jih je bilo tudi iz SDS, vkljucno z Zagoznom. Velika je odgovornost energetske stroke, vkljucno s profesorji iz ljubljanskih institutov in fakultet, ki so strokovno in nekateri tudi medijsko, npr Peter Novak, krili projekt. Nek del krivde gitovo nosita tudi Jansevi vladi. In medijski propagatorji projekta kot sta bili tedanja saleska dopisnica nacionalne TV in, zanimivo, Vida Petrovcic.

     • Ob tem bi dodal, da ne gre ob TES6 nikoli pozabiti na prepreceno zgodbo se bolj neumnega projekta TET3. Tu je bila pa vloga SDS in celotnega pomladnega bloka, nasprotno, pozitivna. Tedaj na referendumu propadli nosilci projekta so pa ob fosilni stalnici SD bili tudi iz LDS z Drnovskom nacelu. Vkljucno torej Kopac in Golobic, ki naj se ne sprenevedata. Tudi pri TES6 sta “spregledala”prepozno.

   • A SD je stranka ? Ne, pač pa glasnogovornik Ugrabiteljev države . Mi se ukvarjamo s kongresom SD, se toliko tudi s kongresi pomladnih strank ? Niti slučajno. Ona druga stran kongresom ključne stranke SDS ne nameni niti črke…

Comments are closed.