Mislil sem si, če bi imel roke in noge, bi imel upanje

2

V sredo 26. 9. je Nick Vujicic govoril v Mariboru. Motivacijski govorec iz Avstralije  brez rok in nog je prepričljiv zato, ker se je sam moral dobesedno in preneseno pobrati s tal. In če nimaš rok in nog, je to zelo zahtevno.  Nik na predavanju demonstrira, kako se lahko pobere iz ležečega položaja in ob tem pravi, da je pomembna drža, ki jo zavzamemo. Da se pobereš brez rok in brez nog potrebuješ tudi dobesedno pravo držo.

Roke in noge ne dajejo upanja

Nick ne pove nič, kar že ne bi vedeli, a je zelo prepričljiv, ker je iskren in ker je sam moral narediti veliko spremembo. To še posebej dobro ilustrira stavek, ki pravi: „Mislil sem si, če bi imel roke in noge, bi imel upanje.“ In potem pravi gledalcem: „Vi ste vzgled, da roke in noge ne dajejo upanja in jaz sem vzgled, da lahko imam upanje brez rok in nog.”

Postregel je tudi z zelo preprosto resnico, da ne veš, kaj lahko dosežeš, dokler ne poskusiš. Svojih meja namreč ne moreš preseči tako dolgo, dokler jih ne premakneš. In če ti ves svet pravi, da nisi dovolj dobe,r poišči drugo mnenje.

Upanje za Slovenijo

In ne vemo, kaj lahko dosežemo v Sloveniji, dokler ne poskusimo. Nick pravi, da je prihodnost naše dežele, odvisna od nas in našega poguma. In kar lahko naredimo, je to, da običajni ljudje pomagajo običajnim. Govori o novi kulturi, ko Slovenci pomagajo Slovencem. In ko verjamemo v to, kar počnemo in se kar najbolj potrudimo, nam uspe. In dejansko je to upanje za Slovenijo. Morda pa nas Nick ne pozna dovolj in nam to, da bi Slovenci pomagali Slovencem, ne more nikoli uspeti. Ne moremo pa čakati in upati, da se bodo stvari spremenile same. In prav to radi počnemo.  Čakamo na službo. Čakamo, da se bo spremenila gospodarska situacija. Podjetje, ki ima 4 konkurente, od katerih je vsak vsaj 15 krat večji od njega, čaka, da bo na podoben način kot deluje že 10 let delovalo še naprej in živelo. Ne bo! Ne more. A ker ni še tako slabo, je najbolj enostavno ostajati v poznani situaciji.

Drugi načrt: Če ne motivacijski govorec pa računovodja

Nick pravi: „Imej dodatni načrt.“ Sam si je zadal cilj, da bo postal motivacijski govorec. Če mu to ne bi uspelo, bi bil po drugem načrtu računovodja. Pravi namreč tudi, da naj ne verjamemo tem, ki pravijo, da je vse mogoče. NI! Zagotovo pa lahko vsak doseže svoj polni potencial. Tudi država s svojimi ljudmi. Nick zaključuje svoj govor z besedami, da je potrebno biti avtentičen in iskren. On prav gotovo je avtentičen. In v tej svoji avtentičnosti kaže hvaležnost za tisto kar ima, kot tudi sam pravi in ne žaluje za tistim, kar nima.

Nick tudi zelo jasno izpostavi vero v Boga in poudari, da je vse kar je dosegel, vključno s tem, da se je pobral iz obupa, Božje delovanje. Z vsakim padcem se je nekaj naučil. Kot sveže poročen mož in v pričakovanju očetovstva zaključi z mislijo, da moramo poskrbeti za svoje prioritete, ker je čas vse kar imamo.

Brez izgovorov  – ovire v priložnosti

Če nekateri motivacijski govorci zbujajo občutek, da se da v besede preliti vse, Nick jasno vzbudi v meni in verjetno še v kom vprašanje, ali lahko sploh imam kakšen izgovor, ko pa vendarle imam obe roki in nogi. Nick to še podkrepi, ko pravi, da lahko ovire spremenimo v priložnosti.

Foto: wikimedia

2 KOMENTARJI

  1. Vera, upanje, ljubezen. Nik je name napravil izvrsten vtis že lani. Letos ga je še stopnjeval. Imel sem srečo, da sem šel kot katoličan na srečanje tudi v četrtek, ki je bilo sklicano na hitro, ker je imel polet šele v petek.
    Zaveda se, da ni glavni as. Da mu je poslanstvo naloženo od zgoraj in nič ni prepuščeno slučaju. Njegovo sporočilo upanja ne temelji na moči pozitivnega mišljenja, kar je sam posebej poudaril, temveč na veri v Jezusa, s katerim ima osebni odnos. Prepričan je, da kristjani verujemo v istega Jezusa, v tistega namreč, ki je sam poklical in izbral svoje učence in jih napravil za priče svojega resničnega bivanja med njimi, za priče svojega trpljenja, resnične smrti na križu in zmagoslavnega vstajenja od mrtvih. Po vstajenju jih je v veri utrdil do te mere, da so bili sposobni za vero vanj tudi darovati lastna življenja. Ta vera je v zgodovini oblikovala in navdihovala mnoge, ki so postali veliki dobrotniki človeštva. Mnoge je postavila na noge, jih rešila samomora, obupa, depresije, bolezni…, jim vlila poguma ob premagovanju raznih življenjskih ovir, jim bila edina prava tolažba ob odkritju neozdravljive bolezni…, navdih, zakaj vztrajati na poteh poštenja, zvestobe, čistosti, celibata. Javno je tudi pričeval v prid zdržnosti pred poroko…

Comments are closed.