Miroslav Škoro v politiki verjetno še ni odpel svoje zadnje pesmi

3
Miroslav Škoro sporoča željo hrvaških volivcev po spremembah.

Na Hrvaškem so v prvem krogu pričakovano prva tri mesta osvojili Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović in Miroslav Škoro. Malce nepričakovano je prvo mesto osvojil Milanović iz socialdemokratske stranke nekdanjih komunistov SDP, saj je aktualna predsednica s podporo vladajoče HDZ veljala za favoritko.  Njej je štrene pomešal priljubljeni pevec desnosredinske in domoljubne politične usmeritve Miroslav Škoro, ki je dobil skorajda četrtino vseh glasov. Za predsednico je zaostal samo za dve odstotni točki, čeprav so mu ankete napovedovale manj kot 20%

Zelo dober rezultat Miroslava Škora kaže na nezadovoljstvo desnosredinskih volivcev z vladno HDZ

Oba desnosredinska kandidata, Grabar Kitarović in Miroslav Škoro sta osvojila polovico vseh glasov, kar napoveduje gladko zmago desne sredine tudi v drugem krogu. Milanovićeva zmaga bo zato verjetno pirova, saj mu je večina levičarskih mnenjskih voditeljev, medijev in strank podporo dala že pred prvim krogom. Levica je večino svojih rezerv “pokurila”, desna sredina pa bi, samo z združitvijo tokratnih glasov svojih glavnih kandidatov, lahko zmagala.

Zelo dober rezultat Miroslava Škora, pevca, sicer pa poslovneža in predavatelja ekonomije na univerzi, kaže nezadovoljstvo desnosredinskih volivcev z vladno HDZ. Škoro, ki se politično umešča desno od HDZ in predsednice Grabar Kitarović, je namreč dobil bistveno več glasov, kot bi se za vladajočo stranko spodobilo. Gre vsekakor za protestne glasove desnosredinskih volivcev. Ti  so bodisi bolj desni od stališč šefa stranke HDZ Plenkovića, bodisi pa si želijo v politiki več transparentnosti in obračun s korupcijo. Slednje namreč zagovarja stranka Most, ki je ravno zaradi teh načel moral zapustiti vlado s HDZ. Most, ki se umešča med politično sredino in desno sredino, je pred volitvami dal podporo ravno Škoru.

Sporočilo je jasno: volivci od HDZ pričakujejo spremembe – obračun s korupcijo in bolj profilirana krščanska in konservativna  politična stališča. Plenković, ki velikokrat koketira z levičarskimi političnimi spini, o boju proti korupciji pa samo govori, je od volivcev dobil nezaupnico.

Miroslav Škoro zato v politiki verjetno še ni odpel svoje zadnje pesmi.

3 KOMENTARJI

  1. Morda bi bilo bolje, da bi se z svojimi Problemi ukvarjali, kot pa z sosednjimi , sosedovimi , sosedskimi … Hrvaškimi … !!! ??? !!! Ali ne ? Vseeno pa se vam zahvaljujem za članek , ker sem vseeno vsaj nekaj izvedel. Hvala. Mir naj vam bo 🙂

  2. Simpaticen kandidat. Z nekaterimi nekoliko spornimi in radikalnimi podporniki. S cetrtinskim delezem glasov bi Skoro skoraj izlocil aktualno predsednico. Malo odlocne kampanje, zlasti v zanj sibkem TV soocenju je zmanjkalo, pa bi verjetno postal novi hrvaski predsednik, saj so mu ankete v primeru drugega kroga dajale gladko zmago tako proti Milanovicu, kot proti Kolindi.

    HDZ ima nekaj problemov. Prvic, ker ima predsednica Kolinda zdrse in deluje tudi nekoliko navelicano. Drugic, ker je aboniranje te stranke na oblast v oceh ljudi vse bolj videno kot stvar priviligirane in korumpirane elite, ki ji ni mar za ljudi. In tretjic, ker je znaten del volilnega telesa mnogo bolj desno od Plenkoviceve linije in takemu HDZ ni vec voljan nuditi podpore.

    • Njeni drsi so bili kar precejšnji. Žalostno mi jo bo gledat še naslednji mandat. Čeprav imamo tu Slovenijo z mnogo večjimi težavami, našimi težavami. Toda, mi gremo dol. Sedaj je treba stoično prenesti vse kar nas čaka.

Comments are closed.