Minister Jurečka odločno nad Lidlovo brisanje križev, naš Židan pa še kar molči

21
Foto: Lidl

Afera Lidl je izbruhnila na Češkem, kjer so kupci kmalu po začetku Lidlovega grškega tedna na fotografijah, ki so na embalaži z grškimi prehrambnimi izdelki, pogrešili križe na znamenitih grških pravoslavnih cerkvah z otoka Santorini. Nastala je afera, ki je napolnila družabna omrežja. Ljudje so bili ogorčeni, od Lidla so zahtevali pojasnila, zakaj prodajajo grške izdelke, pri tem pa brišejo dele grške kulturne identitete.

S pismom podpore grškemu veleposlaniku v Pragi se je odzval praški nadškof kardinal Dominik Duka, ki je brisanje križev z Lidlovih izdelkov obsodil in ga označil za nemoralno dejanje brez primere. Danes smo priča ponarejanju fotografij, v prihodnje pa se bodo začeli odstranjevati križi s cerkva, je kardinal Duka zapisal v pismu, s katerim je izrazil odpor do ponarejanja zgodovine in uničevanja kulturne dediščino celotnega človeštva. Poudaril je, da ima evropska civilizacija ima številne korenine, med najpomembnejše pa sodita grška demokracija in filozofija.

Na Lidlovo marketinško potezo se je odločno odzval tudi češki kmetijski minister Marijan Jurečka, ki je Lidl obtožil izkrivljanja resničnosti in brisanja tisočletne kulturne tradicije. Lidlovo ravnanje je označil za povsem napačno in neverjetno hinavsko, potrošnike pa je pozval k razmisleku, če še želijo kupovati v takšnih trgovinah.

Po nekajdnevnem intenzivnem napadu potrošnikov na socialnih omrežjih in tudi v samih prodajalnah se je bilo vodstvo Lidla, ki ima sicer trgovine v številnih evropskih državah, prav sedaj pa se pripravlja za prodor na ameriški trg, prisiljeno opravičiti. Lidlova tiskovna češka predstavnica Češke republike Zuzana Hola je zatrdila, da se kaj podobnega gotovo ne bodo več ponovilo, saj so se s to napako veliko naučili.

V Lidlu, kjer očitno niso pričakovali in zato tudi niso bili pripravljeni na tako močan protest potrošnikov, ki je bil podprt s strani čeških državnih in cerkvenih oblasti, so se opravičevali za kampanjo, češ da niso nameravali nikogar žaliti ampak so si prizadevali samo za ohranitev verske in politične nevtralnosti.

Preverili smo, kako je s spornimi izdelki v naših slovenskih trgovinah. V nedeljo, 10. 9. 2018, smo obiskali Lidlovo trgovino in v njej našli izdelke blagovne znamke Eridanous s fotografijami znamenite cerkve brez križev. Tudi še nismo slišali, da bi se oglasil minister za kmetijstvo Židan in nas pozval k razmisleku o nakupih v tej multinacionalni verigi supermarketov. Očitno se pri nas z vsem strinjamo, tudi z brisanjem znamenj evropske identitete, potrošništvo, ki nam ga prinašajo, lahko celo rečemo tudi, da nam ga prefinjeno vsiljujejo verige diskontih super in mega marketov, pa postaja nova religija.

Ali nismo že dolgo nazaj na referendumu odločili, da so trgovine v nedeljo zaprte?

Verige supermarketov, mednje spada tudi Lidl, imajo neverjetno velik družbeni vpliv in postopoma postajajo močnejše od države, ki nima izdelanih učinkovitih mehanizmov za zaščito svojih državljanov. Zdi se, da ljudem preostane samoorganizacija bojkotov, saj sta razširjeno slabo mnenje o trgovski verigi in padec njene dobičkonosnosti morda edini zagotovili, da se jih še lahko ustavi. Čehom je to uspelo, to pot že drugič, nekoč pa smo se jim vzvišeno posmehovali, ko so po kampih in črpalkah prodajali počitniško opremo, da so se lahko s škodami, poljskimi fiati ali trabanti s počitnic ob Jadranu vračali nazaj v domovino.

Vir: Radio Praha

21 KOMENTARJI

 1. Ali sploh lahko v Sloveniji od ministra Židana pričakujemo, da se bo oglasil v tej zadevi križev?
  Če poznamo stranko, iz katere prihaja minister?
  In če kolikor toliko poznamo našo polpreteklo zgodovino?

  • Morda je razlog, da “zadeva” s strani prizadetih še danes ni precizno artikulirana.

   En od primerov: v kolikor se precizira očitek v smer “žalitev”, bo to lahko vodilo v očitek po prvem odstavku 12. člena Zakona o varstvu potrošnikov: “Oglaševanje blaga in storitev ne sme biti v nasprotju z zakonom, ne sme biti nedostojno ali zavajajoče.” Kar bo vodilo v pristojnost ministrstva za gospodarstvo.

 2. Oh, ne pričakujte, da bi se kateri od naše vrhuške zganil. Kar bi oni že davno radi sami storili in tudi so že storili (spomnite se zažiganja križa v Strunjanu in mnogih drugih protikrščanskih gest, kot je bil napis o klanju kristjanov ali pa sedanje blokade nekaj tisočakov za katoliško šolstvo, da o alergiji na blagoslavljanje sploh ne govorimo), je pač storil Lidl. Samo da Lidlu ne moremo pripisati protikrščanske ideološke ihte ampak le politično korektno željo za čimvečjim dobičkom. Pravzaprav je imel prav, vsi smo presenečeni namreč, da so se razburili Čehi, ki so po vseh statistikah med najbolj ateističnimi narodi v Evropi. In da se sploh razburjajo kristjani, ki se zlahka pokorijo razkristjanjevanju in verski korektnosti do edine prave vere – islama. Največje presenečenje je pa protest češkega kardinala, ki jo bo prav gotovo od papeža še dobil po nosu! Saj se kristjani vendar moramo zavzemati za multikulturalizem in kot neverniki ne smemo žaliti pravovernih s svojimi simboli ali celo trditi, da so migranti ilegalno prišli v Evropo! Za nas je vendar usodnega pomena, vrednega nekaj sinod, obhajilo za ločence in ne pregon krščanstva! Presneti Čehi, samo zgago delajo v tako zaželeni Evrabiji, niti Arabcev, niti črncev nočejo sprejemati pa še za simbol svoje kulture se zavzemajo. Tudi oni jih bodo v Bruslju dobili po nosu!

 3. No ta, da bosta “prav gotovo Bruselj in celo papež (?) Čehe po nosu” zaradi protestov ob nedstojnem spodrsljaju Lidla, ta je pa malo prehuda s tvoje strani, Sarkazem.

  Bolj je problem v Sloveniji, kjer bi glede na doslej videno in slišeno bilo možno pričakovati, da če se bojo oglasili, se bojo mnogi oglasili v podporo Lidlovemu brisanju križev- npr. Mladina, Ranka Ivelja v Dnevniku, Delo, Preverjeno na POP TV in Tednik na nacionalki; a tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer bi po vsej verjetnosti ploskala početju, zaradi katerega se je sicer Lidl že opravičil.

  Prav zanima me, če in kako se bojo imenovani odzvali ( ali bojo pustili zadevo zdaj ko Lidl sam noče konflikta in se je osramočen opravičil in umaknil). Bil bi presenečen če drugače kot v duhu kulturnega boja proti krščanstvu, kakršen je slovenski unikum. Ja, zažiganje križa nad Strunjanom in polaganje podgane v roke Brezjanske Marije so manifestacije te bolne, nedostojne avtodestruktivne atmosfere.

  • Tako mnenje ne drži.

   Lidl Slovenija d.o.o. in Lidl Slovenija d.o.o., k.d., oba v zasebni lasti, sta »subjekt javnega interesa«. In podvržena prepovedim.

   (En od primerov je zgoraj člen 12 ZVPot.)

 4. Res, duh boja proti krščanstvu je slovenski unikum: Pri Čehih tudi primitivno polaganje podgane v roke Brezjanske Matere Božje ne bi šlo brez odziva. Tako nekulturnih izgredov so se tamkajšnji revolucionarji posluževali enkrat v petdesetih letih. Ti so že izumrli, njihovi nasledniki pa so se vrnili med normalne ateiste.

  • Veronika, a nima vsak narod to v genih ?! .. obsodbo razčlovečevanja ?!!
   Problem nastane samo tam, kjer je “čiščenje” bilo tako temeljito, da je pogorišče popolno.

 5. Amelija, oprostite, da sem Vam povzročila žalost. Menim, da Čehi kot narod imajo drug problem. Več stoletij reformacij jim je zamajalo vero v krščanstvo. A ta se vseeno pobira kot Feniks iz pepela. Je pa res, da se proti Lidlu niso oglasili samo kristjani. Marsikdo bi se oglasil tudi proti podgani in ostalim primitivnim provokacijam.

Comments are closed.