Milizia volontaria anticomunista (MVAC)

17

Zmotno je prepričanje, da je bila italijanska MVAC prisotna samo na slovenskih tleh. Prostovoljno protikomunistično milico (MVAC) so Italijani ustanovili že jeseni leta 1941 v Črni Gori, Hercegovini in Liki, junija 1942 pa še v Dalmaciji. MVAC je italijansko vodena paravojaška organizacija med drugo svetovno vojno, ki so jo ustanovili iz vrst domačinov za potrebe proti gverilskega bojevanja. V Sloveniji so jo uradno ustanovili 06. avgusta 1942 na ukaz italijanskega poveljnika 11. armadnega zbora generala Maria Robottija v sklopu Ljubljanske pokraijine. MVAC so ustanovili z reorganizacijo dotedanjih samostojnih tako imenovanih »vaških straž«, ki so jih v samoobrambi pred partizanskimi prisilnimi mobilizacijami, krajo premoženja in likvidacijami posameznih krajevnih veljakov, po vaseh ustanovili kmečki fantje.

Pokroviteljstvo okupatorja nad nekdanjimi vaškimi stražami so zahtevali slovenski meščanski politiki in militantni del cerkve. Pripadnike MVAC je Komunistična partija Slovenije poimenovala z izrazom »bela garda« po vzoru ruske komunistične revolucije, kjer se je ruska bela garda na strani cesarja bojevala proti boljševikom. Leta 1942 je bila v Sloveniji, še posebej na Dolenjskem in Notranjskem najhujša eskalacija bratomorne vojne. Po kapitulaciji Italije 08. septembra 1943 pa se je večina legistov zatekla v Turjak, kjer so jih Italijani s svojimi topovi pod budnim očesom partizanov Prešernove brigade, prisilili k predaji. Večina turjaških legistov je tako končala na Kočevskem procesu oktobra 1943, kjer so jih obsodili na smrt in postrelili na Rogu.

Pri vsem tem pa je zelo zanimivo, zakaj je po kapitulaciji Italije, slovenska partizanska vojska italijanske okupatorje samo razorožila in dopustila, da so mirno odkorakali domov? Zakaj italijanski visoki civilni komisar Emilio Grazioli ter generali kot so bili Mario Robotti, Mario Roatta, Taddeo Orlando, Emilie Coronati, Federico Romero in njihovi pomočniki – polkovniki Annibale Gallo, Goacchino De Martino in Aldo Princvalle za storjene vojne zločine proti Slovencem niso nikoli stopili pred ljudsko sodišče v Sloveniji, še manj v Italiji?! Zakaj VOS ni nikoli likvidirala kakšnega italijanskega generala ali višjega oficirja, pomembne slovenske politike, župane, tovarnarje in duhovnike pa so pobijali kar po vrsti?

Foto: Wikipedia

17 KOMENTARJI

 1. Vsa čast tistim, ki so zgrabili za orožje, ko je bila ogrožena njihova svoboda, ne pa šele takrat, ko je bilo ogroženo njihovo premoženje

 2. Samo da je bil značaj MVAC na različnih področjih različen: MVAC v Dalmaciji, Hercegovini in Liki so bile le “legalizirane” enote, pogojno rečeno, četnikov, prvotno ustanovljenih v obrambo pred genocidnimi rajanji razposajenih hrvaških katoliških fašistov, tudi ustaši imenovanih. Legalizacija kot osebni projekt Maria Roatte. Kasneje so se nekatere od teh enot, kot Dinarska divizija pod komando popa Đujića, proslavile z lastnimi grozodejstvi nad Hrvati in Muslimani. Spet drugačna je bila situacija v Črni Gori.
  Kar se tiče dobrih okupatorjev po kapitulaciji Italije: takšen je bil pač sporazum med jugoslovanskimi partizani in italijansko lokalno komando – mi vam orožje, vi pa nas pustite domov. Glede posameznih imen: Roatta je bil v začetku leta 1943 poveljnik 6. divizije na Siciliji, nato pa šef generalnega štaba, kar se ostalih tiče, mi ni poznano. Verjetno pa je dobro znano, da so Jugoslavija, Etiopija, Albanija in Grčija po vojni zaman zahtevale izročitev italijanskih vojnih zločincev. Zakaj jim niso sodili v Italiji? I, dobri Togliatti je pač leta 1946 razglasil amnestijo v imenu “narodne sprave”, druga amnestija je sledila 1953. Ja, ja, sprava, sprava, ja, ja …

 3. Med drugo svetovno vojno res, do leta 1944. Umrl pa je na Jalti, kjer je bil na počitnicah, in tam ga je zadela možganska kap.

 4. Carlos: si me pa zbegal! Meni so Rusi trdili, da je umrl v Rusiji, ob Volgi!? In da je tam pokopan! In to v mestu ob Volgi, Togliatti, kjer je tudi tovarna FIAT (VAZ-Lada) Volgograjski Avtomobilni Zavod.
  Verjetno imaš ti bolj prav!

 5. Ne, tisto je pa mesto, ki so ga poimenovali po njem, torej Toljati, prav zaradi te tovarne. Prej se je mesto imenovalo Stavropolj.

 6. Carlos: to vem! Toda Stavropolj se je imenovala malo večja vas poleg! Mesto je povsem novo! Tam sem vodil velik projekt še v YU modernizacijo tovarne VAZ, vodil in živel dve leti!
  Kazen za težji prometni prekršek je bila 0,025 Euro! Ha, ha, ha!

 7. Ja, stari Stavropolj je bil potopljen, ko so zgradili hidrocentralo v 50. letih, novo mesto se je tudi imenovalo Stavropolj, a so ga potem preimenovali v Toljati.

 8. Ko je bilo ogroženo premoženje, je ogrožena tudi svoboda.

  In komunajzerji so bili ves čas največja grožnja svobodi, kar se je kasneje pokazalo.

 9. 🙂 Čim bi nekdo vladal komunistu, že ogroža njegovo svobodo. Komunist je svoboden samo če on sam vlada!

 10. O ups, sem povsem pozabil, da je bila italijansko-švabska okupacija rezultat demokratičnega procesa. Bili smo srečni in svobodni

 11. “Zakaj VOS ni nikoli likvidirala kakšnega italijanskega generala ali višjega oficirja, pomembne slovenske politike, župane, tovarnarje in duhovnike pa so pobijali kar po vrsti?”

  Domači izdajalci/kolaboranti so načeloma (pa ne trdim, da so vsi likvidirani bili kolaboranti) za osvobodilna gverilska gibanja nevarnejši od omenjenih višjih poveljnikov (ki so sicer tudi “high profile target”). Pri tem je pri odločitvi za nevtralizacijo morebitne kolaborantskega elementa veliki meri botruje načelo preventivnega udarca. V vojni se pač ne mečejo hruške in padejo nedolžni, tudi otroci v Dresdnu so bili nedolžni.

 12. Verjamemo, da so za komunajzerji bili nasprotniki komunizma večja grožnja kot komunajzerski zavezniki nacisti in fašisti.

 13. Lepo si povedal, rx170: domača gverilska gibanja. Zdaj pa samo še ugotovi da takšna gibanja veljajo za teroristična in ti bo jasno zakaj je šlo. In zdaj bo terorist sodil drugim? Pa kaj še! Zato pri nas sploh ne moremo govoriti o kolaboraciji z okupatorjem.

 14. Pred vsem svetom obtožujem MVAC zaradi premalo uspešnega preganjanja komunistov, ki so potem naredili slovenskemu narodu već škode, kot vsi opkupatorji skupaj.

 15. Mietzsche: mi lahko odgovoriš, ki dosti znaš, kdo so bili ČRNOROKCI, koga so pobijali in kdo je bil njih organizator v senci!?
  Prosim, če ti ni odveč?

Comments are closed.