Milan Kučan bil predsednik države, ki je ni maral!

34
Petje Zdravljice po neuradnem izidu plebiscita, Lojze Peterle, dr. France Bučar in Milan Kučan v Cankarjevem domu v Ljubljani, 23. 12. 1990. Foto: Nace Bizilj

Sovražni govor ni naša posebnost, ampak se z njim ukvarja večina na tem svetu. Starejši smo ga spoznali že v socializmu, imenoval se je »verbalni delikt«.

Med opredelitvama Sveta Evrope in tisto na Ilovi gori o sovražnem govoru, še posebej pa med uporabama v praksi je pomembna razlika! Za Svet Evrope je izhodišče za sovražni govor, govor sam, sovražni naklep, ki veje iz govora, po načelih socializma pa izhodišče ni govor, ampak sovražnik. To je seveda bistvena razlika!

Po evropski zakonodaji je treba v govoru dokazati sovražni namen, tega pri naši uporabi ni treba. Mi preprosto izberemo sovražnika, kar ta reče pa je sovražni govor. Naše izkušnje to potrjujejo.

Zakaj pa je pri nas tako zagreto prizadevanje za omejitev svobode govora? RESNICA! Ta namreč ogroža zagovornike revolucije, ki hočejo nečloveška ravnanja počlovečiti in dokazovati, da so oni začetniki demokracije in slovenske države. Resnica jih postavlja na laž, ogroža jih.

Tudi po osamosvojitvi ostaja revolucionarna usmeritev prevladujoča in na našo nesrečo tudi vladajoča. To kar se nam dogaja je nesreča! Je razkroj družbenih vrednot in obubožanje večjega dela državljanov. Krona te nesreče je nasilno raznarodovanje, vsak dan bolj brutalno. Tudi beseda o teh razmerah naj bi bila zdaj prepovedana.

Končno nas vedno prizadenejo dejanja, sovražna dejanja, ta smo doživljali včeraj in jih tudi danes. Včeraj so prevladovali krvni zločini, danes gospodarski in moralni.

Nedopustna so prizadevanja, da RESNICA postane sovražni govor

Povežimo sovražni govor s sovražnim dejanjem. Vzrok za sovražno dejanje med uravnovešenimi ljudmi ni sovražna beseda, ta je lahko le povod. Zato je pomembneje, nujno, da se posvetimo vzrokom in dejanjem. Temeljito in pravočasno, s tako zavzetostjo kot sovražni besedi!

Vrstni red: sovražna beseda – sovražno dejanje opravičuje poseg tudi v govor, vendar šele takrat, ko smo s sovražnim dejanjem opravili. Pravniki zagotavljajo, da naša zakonodaja tej nalogi ustreza.

Nasprotni vrstni red: sovražno dejanje – sovražni govor nas pravzaprav spravlja v zadrego. Govor o že storjenem sovražnem dejanju ne more biti sovražen, govori le o dejstvu, o resnici, ki ni sovražna. Nedopustna so prizadevanja, da RESNICA postane sovražni govor, kar je bilo pravilo do ustanovitve slovenske države.

Takšna zloraba sovražnega govora bi besede o revoluciji in bančni luknji določila za sovražni in prepovedani, čeprav sta dejanji že storjeni. Ta usmeritev ne sodi v demokracijo, je preživeta in nasilna, ogroža svobodo javne besede, ogroža svobodo in usmerja družbo v propad, pomeni začetek konca demokracije in začetek, pravzaprav nadaljevanje samodrštva!

Največja motnja za uradno »resnico« so danes novice na spletu, ki spodjedajo monopol državnih medijev in omejujejo njihovo sprevrženo ustvarjanje druge resnice. Mi, ki iščemo resnico po spletu, smo na udaru. Nam hočejo lagati še naprej.

Trditev gospoda Milana Kučana o dveh resnicah je izmikanje odgovornosti. Resnico potrjujejo in dokazujejo dejstva in kadar nam vsiljujejo dve, je ena od njih LAŽ!

Verodostojnost njegovega priporočila o preganjanju sovražnega govora še dodatno preverimo z dogajanjem med osamosvojitvijo.

Plebiscit je bil prelom z Jugoslavijo in vsako dejanje v njen prid po plebiscitu je bilo sovražno, je bilo izdajstvo. To ljudsko glasovanje je hkrati ukinilo partijsko armado, ki je postala okupacijska vojska in vsako sodelovanje z njo je bilo izdajstvo. Vsi visoki oficirji JNA, Slovenci, ki niso prestopili na slovensko stran, so bili in so izdajalci slovenskega naroda.

Milan Kučan je imel drugačno željo kot večina slovenskega naroda

Njegova vloga v osamosvojitveni vojni ni pojasnjena, obtožba o njegovem izdajstvu je bila na sodišču zavrnjena.

Preseneča me, da samostojna Slovenija za gospoda Milana Kučana ni bila njegova želja, »intimna opcija«. Kot Milan Kučan je imel pravico, da ima drugačno željo, kot večina slovenskega naroda. Vendar to pravico je izgubil kot predsednik Republike Slovenije. Če to vendar ni izdajstvo, je pa moralna sprevrženost: biti predsednik države, ki je ne maraš.

Dodajmo še sedanja sovražna dejanja proti večini državljanov: bančna luknja, kraja državnega premoženja, nespodobno gospodarjenje v državnih podjetjih in načrten razkroj slovenskih vrednot, kratko malo genocid, bi morali zamolčati.  Takšno je sporočilo z Ilove gore.

34 KOMENTARJI

 1. Vse to, pa še vedno ga ljubimo in volimo. Desna “pomlad” pravičnikov, demokratov in borcev za lepšo in boljšo Slovenijo pa je zreducirana na en majhen krožek.

   • Saj, ljubili so tudi takšne zločince, kot sta bila Tito in njegov mentor Stalin.

    Dezinformacije in monopoli delajo čudeže.

    • Komentar gre v smeri – kaj pa NSi, SDS, SLS, nova SLS, Združena desnica, Zedinjena Slovenija, Stranka slovenskega naroda, Požarova lista in druge stranke delajo za to, da bi stanje spremenile? Da bi bile na volitvah bolj uspešne? Da bi postale bolj vidne? Da bi čustveno in povsem programsko/racionalno prepričale širši bazen ljudi?

     • Spodbudno je, da milimeter za milimetrom rastejo, dobivajo večino na državnih in lokalnih volitvah, in to kljub temu, da ima nasprotna stran v rokah (zaenkrat še) vse družbene podsisteme – zlasti režimske medije, ki so najbolj zaslužni za perpetuiranje njihove oblasti in poneumljanje ljudstva. Ko bo ustvarjena zadostna masa, zlasti parlamentarna večina, se bo stvar hitro zasukala. Bodimo optimisti in gradimo na tem.

 2. Briljantno na kubik!

  Kako preprosto in razumljivo, torej jedrnato, lahko napiše le tisti, ki ima v srcu ljubezen, pravičnost, poštenost in odgovornost!

  Prav tega pa je manjkalo in še manjka prvemu predsedniku.

  V Sloveniji je marsikaj na glavo obrnjeno, skregano z življenjsko logiko.

  Kako je mogoče, da je bil predsednik tisti, ki je imel rajši drugo državo, ne svojo?!

 3. Nepravičnosti in nasilja, kot se IDEOLOŠKO birokratsko izvaja ne potrebujemo. To ni le “sovražni govor, to je SOVRAŽNO NASILJE SOVRAŽNIH OBLASTI”. HOČEMO CELO OBLAST, KOT JE ZAPISANO V USTAVI RS, to pa pomeni LOČENE VOLITVE ZA PARLAMENT, LOČENE ZA VLADO, LOČENE ZA SODSTVO. Le tako se bo končalo IZKORIŠČANJE ENEGA PO DRUGEM IN NASILNO PROVOCIRANJE, KI VZPODBUJA UPOR IN ODPOR MAFIJSKI OBLASTI in ga od samega začetka izvaja Kučanizem.
  Zahtevamo oblast po USTAVI IN KONEC IZKORIŠČANJA ENEGA PO DRUGEM Z UZURPIRANO SILO, POLICIJO, VOJSKO, SODSTVOM!
  Zahtevati uveljavitev USTAVE JE TEMELJNA PRAVICA SLEHERNEGA DRŽAVLJANA IN NIMA NIČ S SOVRAŠTVOM, NE SCUVANJEM, NE S SOVRAŽNIM ORGANIZIRANJEM, NE S SOVRAŽNIM GOVOROM. SOVRAŽEN JE KDOR NE SPOŠTUJE USTAVE. SEDANJE IN DOSEDANJE OBLASTI NE SPOŠTUJEJO USTAVE. ZATO TOLIKO KRŠITEV V TEMELJIH DEMOKRACIJE, KI SO VOLITVE. VSEPOVSOD, NA VSEH VOLILNIH NIVOJIH SO SAME TEZAVE (LOKALNO, DRŽAVNO, EVROPSKO).

  Kučan je, hoče ali ne, prizna/te ali ne, NAJVEČJE ZLO TE DRŽAVE.

 4. ŠE TO, SI POIZKUŠAJMO ZAPOMNITI:
  RESNICA ZMAGA V VSAKI TEKMI, TUDI, ČE PRIDE ZADNJA NA CILJ!

 5. IN ŠE to TI, L. ERZEN SI ZAPOMNI. NI NAS ZA KROŽEK.
  90 % NAS ŽELI IN SPOŠTUJE SLOVENIJO, BOLJ KOT JO JE KUČAN KADARKOLI.
  SLOVENIJA BO, KUČANA KMALU NE BO!
  KRASNA SLIKA, KI POVE VSE….POGLED IZPOD ČELA POLN SOVRATVA DO PRAVIČNOSTI, POŠTENOSTI IN RESNICE. GLEJ SLIKO L. (levi, izkoriščevalski, proti sebi nastrojen človek. Mar ni osnovna parola komunistov:” KONEC IZKORIŠČANJA ENEGA PO DRUGEM?” Vedno, eno govorijo, drugo delajo!) ERZEN!

  • Če bi to držalo, bi pomladna stran obvladovala 2/3 poslanskih sedežev, ne pa komaj več kot tretjino že več mandatov zapored.

    • Ja, naj protirežimska, demokratska stran ustanovi svoje medije. Saj jih je kar precej. Žal so mnogi kontaminirani in so zgolj kontrolirana opozicija, kot npr. tudi tale portal. Ki je tik pred volitvami objavljal razne spise luteranov in drugih protestantov in vseskozi “meša” iztrebke na pomladni strani, da se ta le ne bi združila v bolj enoten blok.

 6. IN NI RES, KAR PIŠE: “Milan Kučan je imel drugačno željo kot večina slovenskega naroda!” RES JE KUČAN IMA DRUGAČNO ŽELJO IN DRUGAČEN NAČRT, kot večina Slovenskega naroda!

 7. Gospodu, ki se sam osvobaja, potrjujem. Hkrati ga pa vprašam, če se strinja s sledečim:
  – da je skupaj z nami v krepki manjšini,
  – da živimo v totalitarni državi in
  – da oblastnikom naše mnenje ni všeč.

  • Vse to drži, drži pa tudi, da se milimeter po milimeter osvobajajmo. Demokracija je vedno tek na dolge proge.

 8. Ne da je ni maral!
  Sovražil jo je in jo še dandanes.

  Ali ste ga, vsaj na fotografiji, že videli s slovensko zastavo/zastavico, prosim?
  Ste ga slišali peti himno?
  Ste že poslušali ali brali slovesne njegove besede veselja, vzhičenosti ali navdušenja v povezavi s Slovenijo?

  Če ste, sporočite, prosim!

  • Jaz sem ga pa slišal peti, resda ne slovenske himne, ampak tiste njihove: “Na Slovenskem smo mi gospodar!” Zaenkrat so še, so pa njihove nevrotične reakcije dober znak, da se njihova nadvlada postopno razkraja.

 9. Ali je torej zadostna večina volivcev prissilila Kuačana oz. na silo “izvolila” za pedsednika države, ki je ni maral?
  Če je torej Milan Kuča, potem ko je bil izvoljen in postal predsednik države, postal tudi idajalec, so bili tudi vsi, ki so ga volili, izdajalci?
  Menim, da njegov protikandidat Jože Pučnik ni bil tega mnenja.
  Jože Pučnik se obrača v grobu, ko to bere!

 10. Ali je res to resnica, da smo po osamosvojitvi RS imeli državi vsiljenega predsednika države Milana Kučana, ki da ni maral te države ?
  Ali je torej zadostna večina volivcev prisilila Kučana oz. ga na silo “izvolila” za predsednika države, ki da je ni maral?
  Če je torej Milan Kučan, potem ko je bil izvoljen in postal predsednik države, postal tudi izdajalec, so bili tudi vsi, ki so ga volili, izdajalci?
  Menim, da njegov protikandidat Jože Pučnik ni bil tega mnenja.
  Jože Pučnik se obrača v grobu, ko to bere!

 11. Ne samo nekateri, morda manj poučeni komentatorji od avtorja, bo moral tudi avtor dojeti širino Resnice. Kajti dejstva sama še niso resnica. Ali vsaj ne Resnica. Zato se moč resnice pri nas konča dejstvu, da je 2+2=4. In ko Kučan reče, da ni nujno, da je resnic več, še ne laže, čeprav že vpijete, da je lažnivec. S tem pokažete, da prave resnice ne poznate, potem pa tudi laž o dejstvih niti ni več tako huda reč. In se zgodba nadaljuje še kar naprej.
  Celo avtor govori o demokratičnosti, kot o nekakšni identiteti dela naroda. A se izkaže, da je vse kar Kučan rabi, da bi bil demokrat je to, da zna šteti. In zna.
  Pravica, resnica! Križ in vstajenje. To je Pot.

 12. SFRJ in enopartijski sistem sta bila preživeta!
  V nedeljo, 12.10.2014, je v večernem intervjuju na RTV 1 bivši predsednik republiške skupščine republike Slovenije v SFRJ in upokojeni poslanec SD, g. Miran Potrč, povedal, da so on, Miran Potrč, Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek ob osamosvajanju še imeli tako oblastno moč in možnost, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvojitve in ustavili proces spremembe enopartijskega družbenega sistema, kar bi zopet pomenili nasilje (državljansko vojno!), vendar so vedeli, da je enopartijski (socialistični) sistem “preživet.”
  Opomba; Ta izjava ni bila nikoli problematizirana.
  Izjavo si lahko vsak ogleda v arhivu RTV SLO.

 13. Komunizem in tržno gospodarstvo
  DELO, 7. Aprila 2015
  Ne morem dojeti mnogih piscev v Delu 25. marca, da Slovenija nima nič s komunizmom. Menda ga pri nas ni bilo nikoli, tudi nikjer na svetu? Slavili smo pa celo Stalina in bila je hladna vojna. Bile so tudi prave vojne zaradi »komunistične nevarnosti«, npr. korejska vojna. Obstajali pa so samo in še le enopartijski sistemi »s komunistično partijo« na čelu. A to je menda povsem drugo? Ve pa se, da je v komunizmu ali v socializmu , ki je edina pot v komunizem , lahko na čelu države vedno in edino le komunistična partija. Ta je edina zaslužna za napredek. Kaj pa odgovornost za rezultate, za neuspehe? Tu že zveni: »Ne čujem dobro!« Nepozaben je vzklik: »Tito, partija!« Miran Potrč korektno pove, da so l. 1990, on, M. Kučan in dr. J. Drnovšek presodili: »Enopartijski režim je preživet!« Konec l. 1989 je bila v SFRJ 2763 odstotna inflacija! Komentar je menda odveč!? Berem, češ da je tržno gospodarstvo samo prevara kapitala? V državah EU, v Avstriji, Skandinaviji in še kje, doslej še ni bilo videti, da bi »prevarani in izkoriščani« bežali v pravični obljudeni socializem. Ravno nasprotno. Kaj je ostalo od parole: »Delu čast in oblast!« ? Mnogi delavci brez plač, brez plačanih prispevkov. Tudi brez enakopravne pravice do delnic, bivšega skupnega kapitala, saj so zanj menda neprimerni. Tako pravi dr. J. Mencinger. Važno je le, da so menedžerji »naši«, ki so menda edini lahko tudi pravi lastniki, četudi pri tem izčrpajo podjetja. To velja že vse od vladavine Anteja Markovića dalje. V tržnem gospodarstvu tega ne poznajo. Zato se zgražajo. Kdaj se bo zgražala slovenska javnost in ukrepali novinarji, župani, politiki, ko že leta gleda sramotno stanje številnih ogoljufanih slovenskih delojemalcev, ki so opravili svoje delo? Drugi pa to očitno še ne, čeprav vedno dobijo dobre plače ?
  Franc Mihič
  P.s.: https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/01/05/zakaj-za-goljufanje-navadnih-drzavljanov-politika-se-ni-postavila-pravih-ovir/

 14. Kučan je bil izvoljen predvsem po volji partijskih in udbaskih sodelavcev. Pri tem je zelo pomagala RTVS s svojimi partijskimi in udbaskimi kadri. Poleg tega je udbaskih sodelavcem v volilnih komisijah, po pričevanje enega izmed njih, uspelo z zaokrožitvijo Kučanovega imena na listkih, kjer je bil že obkrožen Pučnik, suspendirati 60 000 listkov. Toliko je bilo neveljavnih.

  Nekateri komentatorji pišejo, kot da bi iz totalitarne države in njenih metod kar padli v demokracijo, v kateri še sedaj nismo. V Sloveniji še sedaj nimamo poštenih volitev, kjer bi bili vsi kandidati enako obravnavani.

  • Torej so bile prve predsedniške volitve neveljavne, nelegalne in tudi nelegitimne? Zakaj pa tega tedaj ni DEMOS, ki je bil vlada, prijavil? Ali je bil tudi demos zgolj udbaška igra?

   • Gospod Eržen, ali so bile volitve leta 2014, ko so zmagali tako, da so glavnega konkurenta, ki mu je dobro kazalo, zaprli, neveljavne? Kam pa se lahko pritožiš? Na tramvaj komando? Ali na skorumpirano pravosodje?

 15. Tune, povej jim, kaj so Ustavne poštene volitve.
  Kopiram že napisano….
  HOČEMO CELO OBLAST, KOT JE ZAPISANO V USTAVI RS, to pa pomeni
  1. LOČENE VOLITVE ZA PARLAMENT,
  2. LOČENE ZA VLADO,
  3. LOČENE ZA SODSTVO.
  Le tako se bo končalo IZKORIŠČANJE ENEGA PO DRUGEM IN NASILNO PROVOCIRANJE, KI VZPODBUJA UPOR IN ODPOR MAFIJSKI OBLASTI in ga od samega začetka izvaja Kučanizem.
  Zahtevamo oblast po USTAVI IN KONEC IZKORIŠČANJA ENEGA PO DRUGEM Z UZURPIRANO SILO, POLICIJO, VOJSKO, SODSTVOM!
  Zahtevati uveljavitev USTAVE JE TEMELJNA PRAVICA SLEHERNEGA DRŽAVLJANA IN NIMA NIČ S SOVRAŠTVOM, NE SCUVANJEM, NE S SOVRAŽNIM ORGANIZIRANJEM, NE S SOVRAŽNIM GOVOROM. SOVRAŽEN JE KDOR NE SPOŠTUJE USTAVE. SEDANJE IN DOSEDANJE OBLASTI NE SPOŠTUJEJO USTAVE. ZATO TOLIKO KRŠITEV V TEMELJIH DEMOKRACIJE, KI SO VOLITVE. VSEPOVSOD, NA VSEH VOLILNIH NIVOJIH SO SAME TEZAVE (LOKALNO, DRŽAVNO, EVROPSKO).

  • Gospoda, ki se sam osvobaja, opozarjam, da gre v pravu pot nazaj … ali nazadovanje ali kako se že reče. Najboljši sistem je, ko so človekove pravice in svoboščine osnova, katere se morajo vsi držati. Ne ustava! Temveč človekove pravice in svoboščine, recimo take, kot jih je sprejela OZN po koncu II. svetovne vojne.

   Pravzaprav je teoretično pri nas tak sistem, vrhovna inštanca odločanja pa je Evropsko sodišče za človekove pravice, ki deluje v Strasbourgu.

Comments are closed.