Mikro dejavnosti lahko povzročijo makro spremembe

0

Bloger Danilo Kozoderc na blogu Prihodnost in vodenje razmišlja kako lahko nekatere mikro dejavnosti povzročijo makro spremembe.

Naravnani smo na sorazmernostno razmišljanje: velik problem, velika (močna) zdravila. Gre pa tudi drugače.

Odgovor na velik problem revščine so mikro krediti. Vrednosti teh kreditov so tako male, da se bankam ne splača dajati takšne kredite.

Da ne govorimo o nanotehnologiji, ki že danes odgovarja na nekatere najbolj izzivalne probleme.Sicer gre za drugo področje, a vseeno: majhni delčki, majhne cevke, majhni motorčki. In dobimo samočistilne barve, izjemno medicinsko diagnostiko in verjetno tudi zdravljenje, pa še kaj.

Pri politikih vžgejo velike obljube za velika dejanja. Ponavadi gre na lokalni ravni za velike gradnje: stadioni so trenutno aktualni, ceste so vedno prava stvar. In za to tudi obljubljajo in včasih naredijo te velike stvari. Ker se pač vidijo.

Kaj pa če se neka mala – mikro stvar ponavlja zelo dolgo ali na zelo veliko ljudeh. Grameen bank je podelila že več milijonov mikrokreditov. Mati Terezija in njene sestre že več desetletij delajo majhna dejanja usmiljenja in prav danes sem prebral, da izjemni vzgojitelji (pri nas predvsem vzgojiteljice) izjemno prispevajo k uspešnosti posameznika v njegovi odrasli dobi.

Preberite celoten članek do konca.