Miheljak: Smrt malega dela

3

A ne glede na vse, ne glede na hudo zlorabljanje instituta referendumskega odločanja, ne glede na hude populizme in demagogije, ključni problem ni v tistih, ki vladi povzročajo preglavice, ampak v vladi sami. Ta vlada se ni ponesrečeno zaplezala, že vseskozi pleza v napačno smer. Zdaj so se rezultati pač pokazali. Tako močno, da celo v koaliciji nihče ne skuša braniti zgrešene politike. Minister Žekš je z resignirano kratko izjavo najbolj zadel stanje koalicije: “Pojma nimam!” Namreč pojma o tem, ali vlada še lahko spelje reforme.

/ … /

Čisto na začetku tega mandata sem napisal, da bo Erjavec sicer problem, a da bo najšibkejši člen te vlade njen predsednik. In danes ni nobenega dvoma. Vsaki vladni garnituri bi bilo težko v tem mandatu, a vlada na čelu z Borutom Pahorjem ni imela nobenih možnosti, ker Pahor preprosto ni kos niti operativnemu vodenju podjetja Slovenija, niti vodenju koalicije, niti spopadanju z opozicijo. To se je znova potrdilo po porazu na nedeljskem referendumu. Vsi so dojeli, da je zadeva več kot resna, da je bolnik na smrtni postelji, le Pahor ne. On še vedno stresa puhlice, seje nekritični optimizem. Novost je edino ta, da zdaj vnaša še elemente teorije zarote. Češ, potrebovali so me, ker sem bil edini sposoben premagati Janšo, potem pa sem jih razočaral, ker nisem služil interesom kapitala itd. Kakšni nesmisli pa so to? Ni problem, ker Pahor ne služi interesom kapitala, ampak služi zgolj interesom ogledala. Samozazrtost ne bo izvlekla iz blata ne te koalicije ne te vlade, še manj to državo. Edini razlog, da ves sistem še ni razpadel, da se partnerji niso razbežali, je v tem, da dobro vedo, kaj pride po Pahorju.

Več: Dnevnik

3 KOMENTARJI

 1. Vlado Miheljak si naj najprej pogleda, kaj inštitut refrerenduma v demokraciji pomeni in zakaj se ga uporabi.
  Ta vlada ima že kar lep del svojega mandata za seboj in o otroških boleznih, uvajanju in začetnih napakah ne moremo govoriti.
  Rezultati so katastrofalni. To ni samo moje mnenje, ampak to kažejo najrazličnejši pokazatelji, analize in poročila vseh, levih in desnih, opredeljenih in neopredeljenih analitikov.
  Drugo dejstvo je, da ta vlada skorajda ni upoštevala nobenega amandmaja, nobenega predloga opozicije, ki je sestavni del družbe in politične scene.Takšnemu vladanju se lahko reče avtoritarno, samosvoje vladanje.
  Rezultati kažejo, da je takšno valadnje škodlijivo. In kaj potem preostane še opoziciji, ki nikakor ne more prodreti s svojimi predlogi in vsaj delno omiliti krizo?
  Pred pozivom prebivalstva na cesto in z demnostracijami zamenjati obsat, obstaja še inštitut referenduma!
  V normalnih državah, ki jih Miheljak ne pozna dobro, bi ob hudem referendumskem porazu odstopil vsaj minister, ki je predlagal zakonodajo, ki je bila množično zavrnjena. Pa nič, minister vzrtaja in Miheljak z njim.
  Celo več, privoščijo si kritike in omenjajo celo populizem in politikantstvo in podobne reči.
  Mar Miheljak ni spremljal agonijo v Slonokoščeni obali, kjer poraženi predsednik ni priznal poraza na volitvah? Mar Miheljak meni, da v Sloveniji veljajo drugačna pravila? Mar meni, da če je minister s pravim predigrejem, ne rabi odstopiti, podobno kot lumpe iz prave sredine v Sloveniji ni možno obtožiti in kaznovati?
  Če se ne motim je Mihejak sociolog, celo več profesor te v Sloveniji nesrečno zlorabljene znanosti. In prav on je eden tistih, ki pripravljajo gojišča za anomalije, s katerimi tako imenovani levičarji rušijo stabilnost Slovenije.
  Danes si celo upa kritizirati Pahorja, ker je v bistvu že politično mrtev. Hvala za tak sociološki pogum.

 2. Se mi zdi, da tipa dobro igrata. Borut se trudi, Karel bi, pa ne ve kako, ke še ni, ne ve pa kaj bodo rekli njegovi starci, ki se sicer medlo spominjajo, kako to gre, pa že dolgo niso in niso čisto sigurni, če bo šlo. Po domače bi rekli, tile nas malce nategujejo. Solidna ameriška limonada, sedaj je prišlo do zapleta, sledijo dramatični trenutki, potem pa preobrat in spet se bosta Borči in Karli nasmejano objela pred kamerami. da bi le imel prenos, nobena mehiška limonada ne preseže naših v živo

Comments are closed.