Miheljak: Mars napada

25

Leta 2007, ko je razpadal nekoč mogočni imperij LDS, sem se poigral s prispodobo prestrašenega francoskega publicista, ki je, ko so Nemci podirali berlinski zid in ponovno združevali državo, zapisal: “Tako rad imam Nemce, da sta mi še dve Nemčiji premalo”.

Tudi liberalce, slovenske liberalne demokrate, imajo mnogi radi; tako radi, da so si oddahnili in se razveselili, ko so se razcepili v tri frakcije: v “ožjo” LDS, v kateri so kasneje izumili Katarino Kresal, v skupino, ki je prebegnila k Pahorju (Rop, Cvikl, Lavtižar -Bebler, predsedniški kandidat Gaspari….), in tiste, ki so ustanovili stranko Zares.

Zdaj bi lahko prispodobo aplicirali na celotno levico. Nekdo, pravzaprav marsikdo ima levico tako rad, da bi naredil še nekaj strank. No, hiperinflacija strank ali vsaj idej o strankah ni značilna samo za liberalce in levico nasploh, ampak za politične opcije v času konceptualne krize. Nekaj podobnega se je dolga leta dogajalo na slovenski desnici. Slabše ko jim je šlo, več strank je nastalo. In posledično je bilo še manj možnosti za uspeh. Kot kaže, zdaj levica ponavlja nekdanje napake desnice. In to uspešno.

/ …. /

Zdaj je za njo tri četrt mandata katastrofalnega vodenja vlade v zahtevni situaciji svetovne krize ter hkratnega popolnega razpada zaupanja. Levi, levoliberalni volilci ne marajo in ne želijo ponovljene vladavine Janeza Janše, a hkrati prav tako ne želijo vladavine trojčka v sedanji konstelaciji. Marsikateri očitek na njihov račun je bil neosnovan, a največ škode so si naredili sami.

Sami sebi so največji sovražnik. Zares je začela ambiciozno, a ni dojela, katero volilno telo nagovarja. Gregor Golobič je v nekem intervjuju eksplicitno poudaril, da ni levičar, kot da sporoča, da gre za nesporazum z volilci, češ, nisem (nismo) to, kar v dobri veri volite. Katarina Kresal sicer ni sporočala volilcem, da ne spada na levico, a njej tudi ni bilo treba razlagati tega, kar je vidno iz letala. In Pahor. On nič ne skriva, a tudi nič ne razkriva. Ker je konceptualno in vsebinsko prazen…

/ … /

V teh dneh je na levici čutiti nekakšno dramilo. A številne babice, ki skrbijo za porod, obetajo bolj kilavo dete. Lahko bi rekli, da gre za značilne predporodne, poporodne in slej ko prej preporodne težave. Nekatera imena, ki se pojavljajo, so garant za neuspeh, nekaj imen pa z zanimanjem bere časopise, da kaj zanimivega izve o svojih političnih načrtih.

Dobro. Morda je na vidiku recept, kako premagati ali vsaj ustaviti zmagoviti pohod Janše ter “orbanizacijo” dežele. Sondaže kažejo, da je Janković že zdaj, ko ga mnogi volilci prepoznavajo zgolj kot sicer uspešnega župana “sebične Ljubljane”, ne pa vsedržavnega kandidata, hipotetično zmožen premagati Janšo. A to dejstvo morda reši naslednje volitve, ne reši pa vprašanja levice. Levica se bo morala na novo sestaviti, definirati. Sicer se bo tudi ob morebitnem uspešnem “manevru Janković” znašla po volitvah v podobni depresiji, kot je bila v tem mandatu.

Več: Dnevnik

25 KOMENTARJI

 1. Ja, tovariš Cefizelj, Jankovič je približno toliko levičar kot je SDS nekomunistična. Ne glede na samodeklaracije 🙂

 2. Kitajski cesar ne morete biti, ker je to že Marko Brecelj, tega strica pa nočete jeziti, sicer Vam bo v farni cerkvi zalimal zvonove! Lahko pa se pozanimate, če je še vedno živ slovenski cesar Anton. Če so ga slučajno zapustila jetra, nemara lahko stopite na njegovo mesto. 😉 Njegovo zadnjo sled hrani Radio Študent na tejle povezavi: http://www.radiostudent.si/article.php?sid=20877.

 3. Slovensko levičarstvo je izrodek.Slovenski levičaji so zreducirali svoja stališča na čaščenje partizanskega boja, čaščenje revolucije, preganjanje belogardistov in boj za izkoreninjenje katolicizma in popolno iztrebljenje katoliške cerkve.
  V svoji nevednosti mislijo, da je boj proti cerkvi in njenim načelom levičarstvo. Levičarstvo je vendar boj za delavske pravice. Tega pa so opustili, saj bi jih udaril polastnih žepih.

 4. APM: pri nas je vse mogoce! Tudi filozof Zizek se ima za levicarja! Pa tajkun Pavcek (Integral-Vektor)!

  Levica, po definiciji: proti kapitalu, zazrta v jutrisnji dan, pravice delavcev,….
  Desnica: po definiciji: tradicije, kapital, evoluija,…..

 5. Jankovič je levičar, samo ljudje zmotno mislijo, da je levičar tisti, ki so mu mar ljudje.

  Levičar je tisti, ki mu ni mar za ljudi, ampak le za oblast in svojo ideologijo.

 6. APM povedal si točno to, kar mislim tudi sam, vendar ljudje tega ne dojamejo. Ljudje bi se morali širše seznaniti s tvojo definicijo levice v Sloveniji. Pri življenju jo držijo le naštete točke, tu pa ni prostora za malega človeka.

 7. bah, hah, dah.

  Mefisto seže Miheljaku krepko žez glavo. Miheljak je en skrajno levičarski burkež, ki potrebuje Janšo, sicer ne bi imel kaj pisati.

  Vrednost njegovega pisanja je 0.

 8. Miheljakovo pisanje ni vredno papirja na katerem je tiskano. Sem bil pa tokrat šokiran nad tem izračunom po kateri bo Pahor celo dobil zaupnico. Mojbog celo prav ima, jaz sem pa že mislil da je Pahorju odklenkalo in da je tega konec.

 9. OPALA: Mefisto, tu pa si pogorel, ce ne bo pomoci, intervencije!
  Saj poznas nas komuniste, mi za ntervencijo vedno rabimo najprej vljudno povabilo!

 10. 5(r)ovc: jez se z tabo ne pogovarjam se tudi ne mislim! Ko si potreben orgazma, se jebi sam!
  Hovgh, konc!

 11. Petrovc je hudo potreben enega debelega trdega k… v ta zadnjo. Se je nedavno tega razkril za homoseksualca. Resda je še, kot se temu reče, v omari, a po moje se bo kmalu opogumil in stopil na plano.

 12. OPALA: no, pa sta se oglasila dva pirata! Pod Beno, se skriva nekdo drug poznam te!

  1. dah : kje pa sem napisl, da se s tabo zelim pogovarjati!?
  Ali celo vec, da si ti zelis pogovarjati z mano?
  Daj najdi ta dokaz!!!!
  Kar pa se tice orgazma, zakaj ponavljas isto, kar si govoril vceraj svoji zenski, ko nisi spravil nic moskega skupaj!
  Strezni se in se pjdi zdravit!

  2. Beno: to, da si “trubocist” je tako javno znano! Da pa svoje spolne fantazije izzivljas kar na blogih, je za trubociste tudi znacilno, samo cilj si tokrat falil!
  Poglej komentar visje, ob 13:05, tam je eden, ki ima sicer krive noge, a bo se uporaben.

 13. Dah: da bos videl, aj se da narediti, ce uporabljas tuj nick! V bodoce bom tudi tvojega, Beno, ce se bos prikrival!

 14. Petrovc pa res zelo živcira komunajzerje kot sta Beno in dah,bah,hah.

  Se mi dozdeva, da ima Beno težave z zadovoljitvijo žene, če jo sploh ima.

  Saj veste, vem, kdo je Beno in vem, kako se obnaša.

Comments are closed.