Miha Mazzini o negativni selekciji po slovensko

1
31

Kdor ne bere Sobotne priloge Dela je morda prezrl tam objavljen  odličen esej Mihe Mazzinija. Naj vas  od branja ne odvrne dolžina besedila, kajti že skrajni čas je bil, da nekdo tradicionalnim vrlinam Slovencev (marljivost, krotkost, solidarnost) postavi ob bok tudi manj prijetne nacionalne značilnosti kot so nevoščljivost in prizadevanje za povprečnost.

Prispevek je najmočnejši, ko opisuje sedanje slovenske razmere, ko pa išče mednarodne vzporednice so argumenti bolj šepavi.  Na Irskem na primer, je Cerkev bila in je mnogo bolj družbeno vplivna kot na Slovenskem, avtarkije so se znebili šele z vstopom  v EU, pa je njihov odnos do povprečnežev in uspešnežev mnogo bolj podoben ameriškemu odnosu kot slovenskemu. Da komunitarizem, ki je predvsem posledica težkih razmer v preteklosti (okupator, klima…) ni nezdružljiv z uspehom posameznikov kažejo primeri Baskije, Tirolske, švicarskih kantonov, skandinavcev…) A to je pač razumljiv refleks slovenskih progresivnih liberalcev. Za njih je vloga Cerkve ( za bolj borbene pa tudi Vatikana)  ali tradicionalističnih struktur v družbi lahko le vzrok in nikoli posledica določenega dogajanja.

Ideja Mazzinija, da se je na nivoju družbe potrebno spopasti s problemom tako, da se poveča imunost mladih generaciji je pravilen, a jih za to ni potrebno pošiljati v tujino.  Dovolj je, da se vse bolj spoštuje meritokracijo kot vrednoto, da se nasprotuje socializaciji uspeha in neuspeha ter da se izpostavlja osebno odgovornost.

Objavljeno tudi na Mazzinijevem blogu: Slovenska negativna selekcija: Vsi enaki, vsi v čredi

1 komentar

  1. Miha Mazzini je eden redkih slovenskih umetnikov, ki ne sesa parazitsko davkoplačevalcev oz. iz “Socialistične mega skupnesklede”. Ampak tako kot večina nekdanjih uspešnih umetnikov živi od svojega dela. (npr. Prešernu ni nobena država plačevala, da je 1x letno izdal knjigo).

    Miha Mazzini je tudi intelektualec pred katerim se lahko večina katoliških intelektualcev skrije, kajti le ti so soodgovorni za stanje kakršno je v Sloveniji, saj so bili vseskozi na liniji Kučanov ŽLAHTNE (beri vodene od Partije, socialistične) desnice.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite