Meseci nevarnega življenja

95
Foto: Novi glas.
Foto: Novi glas.

V nasprotju z mnenjem nekaterih sem prepričan, da je nedavna odločitev ustavnega sodišča, ki je sicer začasne narave, trenutno velik korak predvsem za Janeza Janšo osebno.

Odločilni trenutki

Naslednji meseci bodo namreč morda bistveni v njegovem političnem življenju, in to celo kljub temu, da je v njem bil tako rekoč že vse, od enega ključnih oblikovalcev slovenske ločitve od Jugoslavije do dvakratnega predsednika vlade in predsedujočega sveta Evropske unije.

Prejšnji petek je padel v okolje, ki se je pravzaprav že pripravljalo na obdobje po Janši. Zato ni nenavadno, da je v zadnjem tednu najbolj tiho prav tam, kjer so v zadnjih mesecih, po mojem mnenju sicer precej neutemeljeno, najbolj računali na svoj kos pogače v novih razmerah. Veliko njihovih besed in dejanj se zdi danes nenavadno praznih in nepomembnih. Janša je nenadoma pač spet v polnem obsegu tu in lahko o usodi svoje politične poti odloča znova povsem sam, kar je bilo z Doba le omejeno mogoče.

Toda zgrešeno bi bilo misliti, da je po 12. decembru kar koli res pomembnega drugače, kot je bilo prej. Slovenska scena ni ne boljša ne slabša, še več, popolnoma nič spremenjena ni. Še vedno obstaja znatna večina sodržavljank in sodržavljanov, ki je sveto prepričana, da Janša spada v zapor in nikamor drugam, če že ne zaradi Patrie, pa zaradi gromozanskega števila drugih pregreh, ki mu jih skoraj arhetipsko pripisuje. Še vedno je tu tudi znatna in trdna manjšina, za katero je Janša junak, ki ga ne bi smel nihče pod nobenim pogojem zapreti. Da mu je ustavno sodišče vsaj začasno prisodilo prostost, je tako lahko neposredno vplivalo le na tanko plast Slovenk in Slovencev, ki se je doslej zanašala na to, da je »nekaj že moralo biti«, če je bila doslej glede obsodbe voditelja opozicije enotna celotna pravosodna piramida. Po 12. decembru je ta gotovost zanjo bistveno zamajana.

V isti deželi

Predsednik SDS kot izkušen politik mora vedeti, da se torej ni premaknilo nič bistvenega in da je stanje še vedno tako kot v mesecih pred njegovim odhodom na Dob. Zato bi bilo pogubno, če bi se delal, da se je dovolj ubadati le s tistimi, za katere je tako ali tako junak. Zdaj, ko ima možnost vnovič zajahati konja, ima priložnost za počasno premoščanje prepada med svojo stranko in velikim delom povprečnih volivcev, ki so se nekoč prepoznavali v njenem programu, a so jo v zadnjih letih, zlasti pa na zadnjih parlamentarnih volitvah, množično zapustili.

Seveda nas ravno njegova osebna usoda jasno opozarja, da brez razgradnje v nebo vpijočih neravnovesij v družbi, ki bo nujno trčila ob panično željo klenega Slovenca po ohranjanju statusa quo, ne bo šlo. A ta nujni proces bi bilo treba povezati z vsakdanom sodržavljank in sodržavljanov bolj, kot se je to posrečilo v zadnjih letih. Šele potem bo Janša skupaj s svojo stranko lahko znova postal prepoznavna alternativa pri nas na oblast aboniranim političnim skupinam, ki menjavajo podobo le zato, da ostaja vse enako. Pri čemer (še vedno) žanjejo podporo večine volilnega telesa. In šele potem se bo nemara kdo spomnil premierja, ki je zmogel tudi kakšno dejanje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


95 KOMENTARJI

 1. Dokler se ne razgradi UDBA, ki ima danes vse v rokah ne bo nič iz tega.Udba se ni razformirala ampak reorganizirala. Začne se pa pri šefu, kateremu je Maček prepustil vodenje.

  • Sama se UDBA ne bo razgradila, ker ima še vedno take koristi, ki si jih slehernik v Sloveniji niti zamišljati ne more.
   V demokratični razgradnji pa rabiš v parlametnu vsaj polovico glasovalcev, ki bodo to sprejeli. Tega že 25 let ni.

   Normalni človek bo iskal take rešitve, ki jih lahko izpelje. Ne pa da si že 25 let postavlja ideal, ki jih ne more doseči. Na koncu pa se nič ne naredi, ker se ljudje fiksirajo na ideal in idealnega vodjo.

   • pavel: “Normalni človek bo iskal take rešitve, ki jih lahko izpelje.”
    =============

    … in ne najboljši program, ki ga ne more izpeljati brez absolutne večine v parlamentu.

 2. Demokratični polet, ki terja spremembe, je v zagonu.

  Zato se v tem ključnem dogodku pričakuje enotnost desnice.

  Ne pa da NSi s svojimi dejanji podpira nedemokratično kontinuitetno stanje iz bivše države.

  Toninovo glasovanje, arhivski zakon, distanciranje o zahtev po demokratičnih spremembah, Peterletov obisk Foruma 21 v kritičnem času, ko je ustavno sodišče reševalo Janševo pritožbo, je klavrno početje, ki ga ne bi pričakovali od desne stranke.

  Tudi sinočnji govor Peterleta je nadaljevanje te negativne, nesolidarne in neenotne smeri. Žalostno.

  • svitase: “Tudi sinočnji govor Peterleta je nadaljevanje te negativne, nesolidarne in neenotne smeri.”
   =============

   Sinočnji intevju Peterleta je lep primer za farizejstvo. Na eni strani se je Peterle prikazoval kot spravljiva ovčka na drugi strani pa kot pritlehen napadalec. Tako je npr, pri TEŠ6 potegnil vzporednico z SD in SDS.
   Med SD-sove lobiste iz Šaleške doline in parlamentarce SDS-a ki so samo potrjevali garancijo za TEŠ6 (sicer bi bila katastrofa še večja) pod zadnjo JJ vlado je potegnil enačaj.
   Tudi ni niti muksnil glede arhivov čeprav je bil vprašan. Peterle je za moje pojme slaba “investicija” za desnico.

   • Med SD-sove lobiste iz Šaleške doline in parlamentarce SDS-a ki so samo potrjevali garancijo za TEŠ6 (sicer bi bila katastrofa še večja) pod zadnjo JJ vlado je potegnil enačaj.
    ==============================================

    Ja, je potegnil … pa tudi na tudi na še kar nekaj eksplicitnih vprašanj preprosto ni odgovoril … Ta dejstva govorijo sama zase.

   • TEŠ6b je začel SDS skupaj s šaleško mafjo (SD) v letu 2006 pri startni ceni 600 mio€ za kar bi jo vsak normalen podjetnik naredil. A bistvo podkupvanja in neracionalnosti se skriva ravno v tem, da se država (na socialističen, birokratski način) loteva teh mega projektov – saj bodo potrojene cene tako ali tako plačali davkoplačevalci – ki jih imajo socialistični birokrati in socialistični politiki za BUTELJNE.

    Ta cena se je sedaj na papirju ustavil pri 1,5 milijarde – zelo verjetno pa je resnična cena 2 milijardi – ker nam jo ne mafija, ne politika in ne mediji sploh več ne poročajo.

    Da pa dela TEŠ6b vsako uro 1000× 55€ gospodarske škode ( že eno leto in verjetno vsaj še 5 naslednjih let kot so napovedi borznih strokovnjakov na evropski energetski borzi), tega pa noben medij v SLO ne upa objaviti.

    • pavel: “TEŠ6b je začel SDS skupaj s šaleško mafjo (SD) v letu 2006”
     =======

     Začetki, odločitev za, segajo v poletje 2004

   • Ja,res ni mogoče imenovati “investicija” nekritega bona,ki mu je za povrh tudi že skoraj potekel rok veljavnosti…

 3. Ali se NSI na ta negativen način zahvaljuje tistim, ki so zrežirali politični proces proti Janši, da je SDS dobila manj glasov na zadnjih treh volitvah.

  Delovanje NSI izgleda kot da je njihov politični nasprotnik na desnici in ne na levici.

 4. “Zdaj, ko ima možnost vnovič zajahati konja, ima priložnost za počasno premoščanje prepada med svojo stranko in velikim delom povprečnih volivcev …”
  ===============

  Ta članek je napisan kot, da pisec predvideva, da bodo JJ pustili pri miru od sedaj naprej, oz. vsaj od takrat ko bo “padla” Patria.
  Kot je pred več kot letom napisal žvižgač s tožilstva, da “nameravajo Janšo zadušiti s sodnimi postopki” se to že dogaja. Na tapeti je že “Trenta”, sledi ji “Zobec Hrastarjeva” pa še se bo kaj našlo.
  Po mojem mnenju se bo JJ do penzije v glavnem bodel s sodišči, njegova ekonomska eksistenca pa bo odvisna od razmerja med sodnimi stroški in odškodninami.

 5. Po mojem Janša točno ve kaj mu je v bodoče treba storiti za politični in osebni preboj, je pa vprašanje, kako mu bo to o(ne)mogočalo okolje, kjer je iz čisto navadne slovenske privoščljivosti za njegove težave skoraj vse proti njemu. Uradno in za njegovim hrbtom. Dokler monopol nad osrednjimi mediji ne bo razbit in s tem vpliv na neuke volilce, so njegove šanse za nadaljnji vzpon stranke SDS minimalne. Prepričan sem, da v predalih kontinuitetnikov tiči še mnogo skonstruiranega ali pa posrednega obremenilnega materiala za njegovo nadaljnjo politično in osebno diskvalifikacijo. na tem področju pa so na “levici” pravi velemojstri, sploh pa ob anemičnosti ali celo podpori nekaterih protagonistov na desni.

  • Berem: “Dokler monopol nad osrednjimi mediji ne bo razbit in s tem vpliv na neuke volilce, so njegove šanse za nadaljnji vzpon stranke SDS minimalne,” in se strinjam z napisanim. Postavljam pa vprašanja: “Pa gospod Janez pozna to mišljenje? Se strinja z njim? In če se … kaj bo ukrenil?” Vir: radovednost.ne.pozna.meja@net 😕

   • Ali pozna in se strinja z mojim mnnenjem glede medijev ne vem, mi je pa poznano njegovo mnenje na isto temo, saj na to v raznih javnih nastopih in intervjujih v preteklosti že večkrat izjavil.
    Kaj bo ukrenil? Bolj umestno pa se je ta trenutek vprašati, kaj v danih razmerah in razmerju politične, sodne, medijske in enostransko “podeljene” ekonomske moči sploh lahko naredi.

 6. Rak,imate prav. V tem ozračju bo Janši zelo težko kaj doseči.
  Je pa lepo, da so ga izpustili in bo lahko vsaj praznike preživel s svojo družino. Čestitam mu ob izdaji knjige BELI PANTER. S to knjigo je dokazal, da se da v vsakih razmerah biti ustvarjalen in čas koristno porabiti.
  G. Janši in njegovi družini želim;
  BLAGOSLOVLJENE BOŽIČNE PRAZNIKE in VEČ sreče v letu 2015, kot jo je bilo v preteklem letu !!!
  Lepe praznike in SREČNO NOVO LETO 2015, želim tudi vsem bralcem Časnika in vse ljudem dobre volje

  • Jaz tudi tistim, ki so slabe volje. 🙂

   Kaže da bodo potegnili tole s Patrio čez praznike. Na US mora biti zelo napeto. Strici bi najraje klicali po telefonu, pa nisem prepričan da si upajo. A bodo prek novoletnih žurk skušali vplivati, v to ne dvomim.

   Če je naše od boga pozabljeno VS tako razsodilo, potem tudi od US si ne upam veliko pričakovati.
   Še bo teror v deželi.

   O direktorju Kemijskega instituta pa niti besede. Novinarji kar ponavljajo da gre za uboj, kot da bi ga skoraj ponesreči ubili. Jao, naši novinarji.

   • Mislim, da stanja na Ustavnem sodišču vendarle, na veliko srečo, ni za primerjati s stanjem na Vrhovnem sodišču. Tudi zaradi načina, kako se izbira sestavo enega in kako drugega. Najbrž sam vidiš, da Petrič, Mozetič, Deisinger, Zobec le niso isto kot Masleša.

 7. To se dogaja že dalj časa,NSIje zelo pokvarjena in dvolična stranka,tako da bi bilo bolje kar pozabiti na njo,kadar jo najbolje rabiš takrat ti ubrne hrbet.mislim da ta stranka bi bolje šla v kup z DESUS,z Korlitom.

 8. Jaz sem NSI že zdavnaj pozabila in tudi odpisala.
  Ali mi kdo zna povedati, kakšna razlika je med ubojem in umorom? Pravkar sem nekje prebrala, da je možno, da bodo uboj prekvalificirali v umor, za kar je višja kazen.

  • Uboj je povzročitev smrti (brez naklepa), medtem ko je umor naklepno dejanje.
   A že kar o kazni špekulirajo. Za kazen je treba imeti storilca najprej.
   Kakšna pravna kultura je pri nas. Samo linč šteje. Bedni mediji.

  • Ta trenutek so objavili, da so aretirali osumljenca za dejanje, v zvezi s katerim je verjetno bilo postavljeno vprašanje – bivši sodelavec, torej gre za naklepni umor.

    • Policija je pridržala bivšega sodelavca , ki ga je Kemijski inštitut odpustil leta 2008 in ki je vse pritožbe proti KI izgubil. Bil pa je tudi član SDS in njen funkcionar, kandidiral je za župana Sežane.

     Umor je bil mafijski, naklepno, brutalno: streljal je natančno v glavo in to dvakrat in z dušilcem. To ni bil umor iz strasti ali v afektu Ampak iz hladnokrvenga sovraštva.

     Koliko dokazov imao za to? Umor je hladnokrvno, psihpatsko mafijski. Osebno dvomim, da je šlo za maščevanje delavca. Ker za tako dejanje rabiš psihopata, izvežbanega.
     Morda bi izvežbani streljal samo 1x v glavo, ker se mu ne bi rokra tresla, kot psihopatu, ki ubija v prvo.

     • Kot policist bi tudi najprvo preverjal ljudi, morebitne bivše zaposlene na KI, ki bi lahko imeli kakšne zamere, še posebej človeka, ki stanuje samo 2 km stran.
      Če so ga pridržali pa to še ne pomeni, da imajo pravega, Je pa zelo važno, da se bo sedaj stalno poudarjalo, da je član SDS. Zanimivo, tega dosedaj ni naredil niti Dnevnik, niti Mladina, pač pa pavel. 😉

 9. Članek je ne samo pisan v odličnem stilu, ki je lasten avtorju, temveč je tudi razumen.

  Gotovo bo Janši osebno in celotni pomladni opciji v prid, če bo JJ po prihodu iz krivičnega zapora znal združevati odločnost in umirjenost in dal prednost skupnemu dobremu Slovenije. Ne prvenstveno partikularnostim. Tudi če se ne bo preveč zamotil z vsako podrepno muho, ki ga pride dražit. In da se ne bo preveč prepuščal včasih preveč radikalnim svetovalcem okoli sebe. Včasih naj Urško raje tudi kaj političnega povpraša in ji prisluhne ;).

  Pa tudi nauke bo veljalo povleči iz napak lastne stranke in lastnih vladavin. Ki so bile kot so pri vsaki politiki. Nenazadnje je bilo preveč ljudi blizu SDS ( pa seveda ne da bi mislil, da niso druge opcije topogledno kontaminirane, LDS ali tudi SD gotovo še bolj) vpletenih v korupcijske zadeve. Tudi odobritev projekta TEŠ6 je bila napaka, ne prvenstveno SDSa, a tudi njih.

  • IF: “… Tudi odobritev projekta TEŠ6 je bila napaka, ne prvenstveno SDSa, a tudi njih.”
   ========

   Nekaj podobnega kot Patria. Oboje se je začelo pod Ropovo vlado. Pod prvo Janševo je bil projekt še v “normalnih” mejah glede cene. V drugi JJ vladi pa je šlo za poroštvo za ugoden kredit. Poroštvo je bilo dano pod “prisego” Tota, da projekt ne bo presegel 1.3 milijarde. Če ne bi bilo dano poroštvo bi morale državne firme najeti dražji kredit.
   Kaj bi torej morali narediti?

   • Namesto tega projekta bi bilo dobro pospešeno usmerit v savske elektrarne ( ki so zdaj velika žrtev TEŠa), obnovljive vire in toplotno prenovo stavb. In morda tudi v NEK2.

    Kar se mene tiče, bi se premog, ob sedanjem stanju tehnologije, nehalo uporabljat. Ker ni računice, da z njim dosežeš ekonomsko evropsko ceno. Torej je vsa Slovenija obsojena da v stotinah milijonov letno ali preplačuje to energijo direktno v ceni ali posredno z izdatki proračuna. Termoelektrarnam nasprotujem tudi zaradi emisij.

    • Pri teh cenah elektrike sploh nima smisla v energetiko vlagat. Elektrike je očitno več kot dovolj.
     Posodabljanje železnic bi bil dober projekt. Ampak spet ne tako pajdaško kot pri nas, kjer 30km proge stane 1.4 mlrd. (tunel pod bosporjem, 14 km je stal 4 mlrd.)

    • Nisem vprašal kaj bi bilo primerneje od TEŠ-a, ampak kaj naj bi SDS (ali kdorkoli drug na njenem mestu) naredila ob zatečenem stanju, katerega ni sama povzročila?

     Bistvena razlika!

     Sam bi, npr., raje videl 2 blok JEK.

     • To pa je problem. Ampak tako je že vsaj zadnjih 50 let, od avtocestnega križa dalje. Vse gre po 4x-5x cenah.

     • Recimo … prijava nevestnega gospodarjenja … mogoče celo kriminalnega. Povrh vsega pa … kaj ni SDS glasova za garancijo, čeprav je bila cena prekoračena? Torej se je SDS sama udeležila lova na denar davkoplačevalcev?! Uf ti šment! Pa ravno SDS? Pa ravno JJ?
      __________________________
      TEš 6 je matematična ekonomija. Najameš strokovnjake, v naših razmerah seveda iz uglednih tujih hiš, naredijo študijo in imaš najcenejšo rešitev. Ugibam in stavim, da je to: takoj prenehati z vsakim € namenjenim za TEŠ 6.

     • Pravzaprav sem to napisal zaradi, sedaj ne bom več vljuden, skrajno pritlehnih laži Peterleta v intervjuvu.
      Govoril je o neki domnevni koaliciji med SDS in SDS pri projektu TEŠ. Dobro se ve kdo je začel ta projekt, SDS ni bilo zraven!
      Tudi opravičevanje Peterleta za njegov obisk foruma 21, ni nič drugega kot slab poskus opravičevanja grobe napake. Napake ali bolje načrtnega žlahtništva. Vsak polnoleten duševno zdrav človek bi moral vedeti, da pri teh mafijcih nima kaj iskati. Izgovarjanje, da se je potrebno pogovarjati, pa kdo je danes Kučan. A je politik v parlamentu? Ni. Je predsednik vlade? Ni. Predsednik parlamenta? Ni. Je predsednik kakšne vladajoče stranke v parlamentu? Ni.
      Peterel je sprejel povabilo mafijskega botra in ga s tem priznal kot odlučijočega faktorja v tej državi.

     • AlFe: ” … kaj ni SDS glasova za garancijo, čeprav je bila cena prekoračena?”
      ============

      Če ne znate prebrati kaj sem napisal si vsaj ni potrebno izmišljevati laži.

     • Riki: ” Govoril je o neki domnevni koaliciji med SDS in SDS …”

      Poprava:
      Pravilno: ” Govoril je o neki domnevni koaliciji med SD in SDS …”

 10. Dr. Mavra pogrešamo na teh straneh!! Upam, da se bo spet večkrat pojavljal. Zlasti z zapisi v slogu današnjega: natančni in ne preveč izmuzljivi.

 11. Maver je tokrat napisal zelo jasen tekst. Še vedno pa piše tipično zanj značilno: zelo v belih rokavicah, taktno in diplomatsko.

  “Predsednik SDS kot izkušen politik mora vedeti, da se torej ni premaknilo nič bistvenega in da je stanje še vedno tako kot v mesecih pred njegovim odhodom na Dob. Zato bi bilo pogubno, če bi se delal, da se je dovolj ubadati le s tistimi, za katere je tako ali tako junak. Zdaj, ko ima možnost vnovič zajahati konja, ima priložnost za počasno premoščanje prepada med svojo stranko in velikim delom povprečnih volivcev, ki so se nekoč prepoznavali v njenem programu, a so jo v zadnjih letih, zlasti pa na zadnjih parlamentarnih volitvah, množično zapustili.”

  Kaj delati kot politik, da boš s svojimi dejanji nagovoril normalne, demokratične volivce in ne samo svoje častilce, ki jim je že čisto dovolj, če nič ne delaš in samo jamraš: kako bi bilo treba narediti lustracijo a je v Sloveniji demokratično ni možno speljati, kar ve vsak butelj, ki vsaj malo spremlja politiko.

  “Seveda nas ravno njegova osebna usoda jasno opozarja, da brez razgradnje v nebo vpijočih neravnovesij v družbi, ki bo nujno trčila ob panično željo klenega Slovenca po ohranjanju statusa quo, ne bo šlo. A ta nujni proces bi bilo treba povezati z vsakdanom sodržavljank in sodržavljanov bolj, kot se je to posrečilo v zadnjih letih. Šele potem bo Janša skupaj s svojo stranko lahko znova postal prepoznavna alternativa pri nas na oblast aboniranim političnim skupinam, ki menjavajo podobo le zato, da ostaja vse enako. Pri čemer (še vedno) žanjejo podporo večine volilnega telesa. In šele potem se bo nemara kdo spomnil premierja, ki je zmogel tudi kakšno dejanje.

  Pahor, Bratuška in Cerar niso nič naredili oz. nič ne delajo.
  Čas je, da se pojavi kakšen demokrat, ki bo naredil take korake v politiki, da reformira gnil socialistični sistem.

  Vprašaja Mavra so res kvalitetno vsebinska: ali je SDS ( kot največje stranke, ki se razglaša za demokratično in celo za desno) in Janša kot najbolj odgovornega za to politiko – sposobna vsebinskega preboja, ki ga že 25 let na 45 let podlage v Sloveniji še nismo videli. Kako preseči vsebinsko in izvedbeno jalovost “demokratičnih” in “desnih” strank – kot same sebe predstavljajo. Male lahko še opravičeno jamrajo, da jih duši in onemogoča večja stranka. Malo smešno pa je poslušati, kako slon jamra, da zaradi “udbovske” mravlje ne more narediti preboja.

  Kot vidim v komentarjih njegovih navdušencev, samo jokajo kako so vsi drugi krivi in iščejo sovražnike vsepovsod ( najrajši v NSI). Kaj jokate: potem si za koalicijo izberite Desus in ostale komuniste.

  Nas bodo v kapitalizem vodili kulturniki, Nova revija, strankarski aparatčiki, FDVjevci v strankah, družboslovci iz strank????

  • No, resda Maver odlično in neagresivno piše, ampak (bolj ali manj prikrite) toninovce vas je vseeno fino napičil. No, pardon, med vrsticami je povedal, kar vam gre, oz. kaj ste.

  • Spoštovani g. Pavel –
   “…Kot vidim v komentarjih njegovih navdušencev, samo jokajo kako so vsi drugi krivi in iščejo sovražnike vsepovsod ( najrajši v NSI). Kaj jokate: potem si za koalicijo izberite Desus in ostale komuniste.”

   Danes popoldne sem si ponovno ogledal intervju voditeljice Hrenove z gospodom Peterletom (NSi). Eno samo jokanje Peterleta glede razpada pomladne opcije, izmikanje konkretnem odgovorom na nekatera vprašanja voditeljice ter neprestanim kazanje s prstom na SDS in Janšo, kot glavnim krivcem za napade na NSi in posledično stanje na desnici. Tudi to ni zaželjena lastnost za “poštenega” politika.

   Po tej vaši trditvi in mojemu zaznavanju bi skoraj padel na ljudsko finto in porečem – vsi so isti. A temu ni tako.
   Če omenjenega intervjuja niste zaznali, priporočam ogled.

 12. Pavel, ne vem o kakšni udbovski mravlji govoriš, celo če JJ sprejmem za slona… NSi vsekakor ni SDSov največji problem, je pa splošno gledano velik, ker gre za razkol “pomladi”.

  Do končne odlčitve US ima Janša še vedno bolj ali manj zvezane roke, čeprav je na prostosti. Politično je še vedno “v zaporu”. In z njim tudi SDS. Če bo US zavlačevalo z odločitvijo vse tja do pomladi, bo to še naprej uničevalo slovensko pomlad. Kaj je s Krkovičem? Ga bodo kar pozabili v zaporu?

  • Zdravko,
   kdaj v 25letih pa ni bilo razkola pomladi, razen v času, ko je Bajuk počasi utapljal Nsi v sds?

   • Verjetno je res od razpada DEMOSa šlo vse narobe. Desnica je labilna pri nas, kot list vodi.
    Da je NSi izpadla takrat so krivi špekulantski volilci, ki so glasovali za SDS namesto NSi. In so uničili lastno stranko, ki se od takrat ni več pobrala. Tole trenutno stanje je zelo šibko.
    Skratka, veliko ljudi ne mara Janšo, tako bi lahko NSi uspevala veliko bolj, že na ta račun. A kot Janšo, tudi Novakovo in Peterleta ne marajo dosti bolj. Tu je problem naše desnice. Bivši komunisti pa, vladat znajo, ni kaj. In to kar delajo z JJ sedaj, s Patrio, pa presega vse zdrave meje.

  • Ti, ki se ti zdi Krkovič v zaporu pozabljen, najbrž ne poznaš dogajanj pred ljubljansko sodnijo. Ki so še vedno vsako sredo. In tega, komu tam zdaj vzklikajo prisotni.

   Mogoče tudi nisi zasledil tega govora Janeza Janše pred dnevi ob pomembni 25 obletnici v Kočevski Reki. Od prvega do zadnjega stavka ga je posvetil Tonetu Krkoviču. Izrecno je rekel, da tega ne more imeti za proslavo, dokler je TK v zaporu:

   http://www.reporter.si/slovenija/jan%C5%A1a-o-krkovi%C4%8Du-tisti-ki-je-ta-dogodek-organiziral-je-po-krivici-v-zaporu/48565

 13. ” Včasih naj Urško raje tudi kaj političnega povpraša in ji prisluhne ;).

  hahahihihiii, osebno ne dvomim, da “delata” sporazumno.

 14. Ja upanje umre tazadnje.
  Gospod Janez Janša je pošten načelen in edini sposobni Politik v Sloveniji, ki zna in zmore Slovenijo popeljati iz te moralne in materialne krize.
  Levičarji ne znajo in nočejo, ker imajo v svojih vrstah samo “krvosese in udbaše, za njih ni Slovenija Domovina, za njih jeSlovenija “IMOVINA” in to je strup za demokracijo in Pravno državo!
  Peterle je pa njihov podrepnik in nas je razočaral kot človek in kot politik na celi črti, z njim pa tudi Ljudmila Novak in Tonin.
  NSi se mora znebit teh izdajalcev, ki škodijo desnemu političnem polju. Le zakaj so zopet izvolili To Ljudmilo za Predsednico NSi, ker pri drugih volitvah bo pod tem vodstvom NSi zopetizpadla, ker je dvolična in podležnica Murgel.
  Nemore plesat na dveh ohcetih na enkrat tega se naj zaveda Novakova Milka in Tonin.

  • “Gospod Janez Janša je pošten načelen in edini sposobni Politik v Sloveniji, ki zna in zmore Slovenijo popeljati iz te moralne in materialne krize.”

   Še kdo zazna totalitaristično misel v tej ponudbi? Edino on … in nihče drug?! Edino on?!

 15. SDS čaka na spreobrnjenje slovenskega naroda, ki ga ne bo. Tudi ne poznam razloga, zakaj bi to spreobrnjenje poosebljal ravno JJ.
  Razhajanja med SDS in N.Si imajo globoke korenine in niso od včeraj. Vsem simpatizerjem in navdušencem nad JJ in SDS bi priporočil, da naredijo določeno revizijo tudi pri sebi, koliko je JJ npr. v svojem prvem mandatu obljubil in koliko na koncu dejansko naredil. Za vse, kar ni bilo storjenega, je bil kriv Desus, dejansko pa sta se SDS in JJ brigala zgolj za svoj raiting in priljubljenost in večina vseh zoprnih zakonov sploh niso bili dana na dnevni red, ker bi zbili priljubljenost SDS. Ko se takšne neizpolnjene obljube kopičijo več let, postane pač vsega dovolj in se partnerja razideta, od obljub pač ni mogoče živeti. Tako je bilo tudi v drugem mandatu, JJ enostavno razpusti vlado, ker vlada lahko samo on, nihče drug, temu se reče EGOIZEM.

  • Tole gre za pogled z današnjimi očmi za 6 do 10 let nazaj:

   Radolfin: “… Ko se takšne neizpolnjene obljube kopičijo več let, postane pač vsega dovolj in se partnerja razideta, …”
   =========

   In kakšne neizpolnjene želje je takrat imela NSi?

   Radolfin: “… Tako je bilo tudi v drugem mandatu, JJ enostavno razpusti vlado, ker vlada lahko samo on, nihče drug, temu se reče EGOIZEM.”
   ========

   In vlado naj bi sestavil kdo? Levičarji so že pred morebitno zamenjavo pogojevali npr. “Vizjaka pa ne, pa onega drugega tudi ne, …”
   JJ naj bi po vaše odstopil mesto nekomu drugemu in pri tem prosil politične nasprotnike, če mu povejo koga lahko postavi na čelo vlade in koga ne?

 16. NSI predlog zakona o dostojnem pokopu poslala poslanskim skupinam:

  http://www.nsi.si/nsi-predlog-zakona-o-dostojnem-pokopu-poslala-poslanskim-skupinam-in-zainteresirani-javnosti.html

  Marko Štrovs (“SDS nas reže kot salamo” ; “Upokojenci se lahko bojijo le Matilde”) je to pospremil s takim komentarjem:

  “Huje kot arhiv: So NSi predlog zakona o pokopu o dostojnem pokopu podtaknili nasledniki udbe, ali je sama taka? Dehumanizacija žrtev, sinekure”

  Predvidevam, da bo spet SDS kriva za t.i. napade na NSi?

 17. SDS bo morala potuhtati nekaj drugega.
  V nasprotnem primeru bo tvegala da sesuje celotno desnico.

  Konservativni in liberalni pol se morata najprej okrepiti organizacijsko na nivoju civilne družbe.

  Potem pa bi se morala spraviti delati strankarsko politiko. Dodatno bi morala imeti sklenjen neformalen pakt o nenapadanju uperjen proti levici.

 18. Vprašam vas, kdo bi prebudil Slovence iz civilizacijskega, kulturnega in domoljubnega spanca; če ne bi Janša sprožil tem, ki so določilne za duhoivni in materialni razvoj Slovenije:

  – človeški odnos do genocidno pomorjenih, ki naj bodo opomin civilizacijski in demokratični usmeritvi Slovenije
  – uveljavitev civilizacijskih demokratičnih vrednot v Sloveniji: spoštovanje človekovih pravic in svoboščin in demokratičnih evropskih standardov
  – domoljubje z uveljavitvijo slovenske identitete, ki se ni začel av 19. stoletju, ampak ima vsaj 2500 letno zgodovino staroselsko slovensko zgodovini na slovenskih, ne pa tisto, ki jo učijo naši šolski učbeniki, ki je rezultat vsiljene in namišljene zgodovine, ki je bila po godu Beogradu in je nastala leta 1923
  – evropsko naravnanost Slovenije, ki je samoumevna glede na kulturo, geografski položaj Slovencev in njihove zgodovinske korenine …

 19. Janša ni le sprožil teh tem, ampak jih goreče uveljavlja, pri čemer pa ga marsikdo na desnici noče razumeti in mu pomagati, pa čeprav so ti cilji bistveni za desne stranke.

 20. In ravno zaradi tega preseda levici, ker ni njihova intima Slovenija, ki bo spoštovala demokratične standarde, domoljubje in evropske vrednote…

  • JJ bo demokratičen, ko se bo za rušenje peterletove demosove vlade opravičil in razložil desnici, zakaj je to počel?
   SDS bo takrat demokratična stranka, ko bo v svojih medijih nehala zmerjati druge z udbovci po načelu, najprej diskvalifikacija, potem likvidacija.
   SDS naj najprej pomede pred svojim pragom. S takim polariziranim umevanjem politike, da obstajajo samo komunisti in SDS na strani demokratov, drugega pa ni, potem lahko SDS mirno prištejemo kar h komunistom. točno to so delali in še naprej uspešno delajo, komunisti in vsi kvazi komunisti z SDS in njihovimi trobili na čelu…

 21. Se strinjam Zdravko. V knjigi Janševi knjigi Beli galeb je obdelana država Noriško kraljestvo, ki je obsegala naše ozemlje in avstrijsko Koroško in je delovala zadnja tri stoletja pred našim štetjem, potem pa je bila samostojna rimska provinca.

  Prebivalci Noriškega kraljestva so imeli slovenske gene.
  Slovenski geni pa se razlikujejo z geni južnih Slovanov.
  Tudi zaradi tega bi morali jasno pisati, da so bili v Noriškem kraljestvu in v Karantaniji naši slovenski predniki, ne pa Slovani kot je to zdaj napačno zapisano v naših učbenikih.
  Noriško kraljestvo je v Evropi prednjačilo z razvitostjo, saj so bili edini, ki so izdelovali jeklo in ga prodajali , zlasti še Rimljanom.

  • Kaj pa, če bi si malo bolje pogledali zgodovino in bi videli, da niso geni tisti, ki določajo kulturo, ampak drugi dejavniki.

   Slovenščina je slovanski jezik – eden izmed najbolj avtentičnih – ostali so pa modificirani, saj je že besedea podobna.

   Drugo pa je kultura – identificiranje naroda z jezikom, ki ga govorijo ljudje, je dokaj mlada stvar.

   Slovensko govoreči ljudje so bili enakopravni v Svetem rimskem cesarstvu in tudi kasneje. Govorili so slovensko – kot plebejci, višji sloji so uporabljali pa latinščino.

 22. Da ne bo pomote. Janša v navedeni knjigi opisuje slovenske prednike v Noriškem kraljestvo, kar je zgodovinsko dokazano z arheološkimi in drugimi zgodovinskimi dokazi.

 23. Splošno je znano kako Janša obvlada tudi abecedo dobrega gospodarjenja.

  Vendar nam mora biti enkrat že jasno, da ne smemo živeti le za želodec in žep, ampak tudi za cilje, ki nas opredeljujejo koz civilizacijsko in kulturno razvit evropski narod.

 24. ..težišče političnega delovanja in ideološkega spopada, ki se mu tudi ne sme ogniti mora prenesti tudi na denarnice ljudi..

  ..naj prično resno in poglobljeno gledati svoje denarnice..in kdo ali kaj jih polni in kdo ali kaj jih prazni..

 25. Zdravko, svetujem ti , da obiščeš zgodovinarje, ki ti bodo postregli z dokazi.

  Najdeš jih pa tudi v naslednjih knjigah:

  Zgodovinska dejstva in dokaze o slovenskih prednikih v Noriškem kraljestvu lahko najdete tudi v naslednjih knjigah:

  – Veneti, naši davni predniki, avtorji, Ivan Tomažič, Joško Šavli, Matej Bor,Wien in Ljubljana 1990
  – Slovenci,Od kdaj in od kod izviramo,Ivan Tomažič,Ljubljana, Editiones Veneti, 1999
  – Trije venetski zborniki razprav, Ivan Tomažič Wien in Ljubljana 1990,1995, 2001
  – Starodavni in današnji Slovenci, Jurij Venelin, Ljubljana Amalietti 2009
  – Slovenci, praprebivalci Evrope, Vinko Vodopivec, Ljubljana, Založništvo Jutro 2009
  – Danes, iz včeraj za jutri, Leopold Verbovšek, Ljubljana , založništvo Jutro 2004
  -Slovenci, Marjan Ivan Moškon, Novo mesto, samozaložba, 2011
  – Davnina govori, Lucijan Vuga, Ljubljana Jutro 2003
  – Zlati cvet, duhovna dediščina Slovencev,Jožko Šavli, Bilje, Humar, 2008 .

  V navedenih knjigah so natančno naveden dejstva in arheološki ter drugi zgodovinski dokazi o tem, da smo Slovenci staroselci, ki so bili na tem ozemlju vsaj 3000 let pred našim štetjem.

  Navedeni so tudi tuji zgodovinarji, ki so obdelali te zgodovinske dokaze.

  Priložen je tudi fotografski zgodovinski dokazni material iz različnih muzejev, spomenikov…

  Slovenci smo imeli že v času Noriškega kraljestva svojo pisavo in denar, ki je imel večjo veljavo kot rimski denar.

 26. Zgoraj navedeni Jurij Venelin je celo ruski zgodovinar, ki je temeljito proučil slovensko staroselstvo na našem ozemlju. Tudi v času Noriškega kraljestva.

 27. Navedene knjige imam tule pred seboj na mizi, ker sem jih dvignil v treh študijskih knjižnicah, v različnih krajih Slovenije. Tako, da nisem napisal ničesar, kar ne drži.

 28. Če ne razumeš nič, ti tudi raložiti ne morem. Kot bi Lenkotu razlagal njegove napačne interpretacije dejstev.
  Te zblojene komunistične znanstvenike, ki bi nam radi še zadnje sledi prednikov izbrisali, je bolje, da jih ne bereš. Tako kot oni razlagajo stvari bodo prišli še do posebne vrste homo sapiensa, ki jim pripadamo Slovenci.
  Boš moral bolj s spoznanjem se lotit stvari.
  Neumnost je, da bi Slovenci skozi zgodovino spremenili svoj jezik, na primer.

  • Kot bi Lenkotu razlagal njegove napačne interpretacije dejstev.
   =======================================================

   … že, že Zdravko; ampak to je s v i t a s e …

 29. Ker imajo tedanja imena rek, gora in večina drugih besed slovensko izrazoslovje, ki ga tudi danes razumemo, je logično, da gre za slovenske prednike.

  Res pa je da komunistični znanstveniki tega niso priznavali današnji pa priznavajo, zlasti še, ker so to potrdili novejši dokazi.

 30. Najstarejši znani zapisi v slovenskem jeziku so brižinski spomeniki. O nekih imenih rek, gora ipd., pa je očitno navadno nakladanje. Nekaj kot segrevanje planeta.

 31. In res, zelo nepošteno je izmišljanje narodovih korenin in laganje. Sramotno početje, nevredno domoljuba! Grozno je to kar počneš.

 32. Preden s takimi prideš ven je potrebno resno razmisliti, znanstveno in strokovno, kajti to so resne stvari. S tem se ne gre igrati. Povsem neodgovorno je to kar počneš! Ampak, tebi je to zastonj govoriti, če ne veš kaj je odgovornost.

 33. … ko je poleti JJ odšel na Dob ste tu gor nekateri pisali novice in novosti iz preverjenih virov, da je stranka SDS v razpadu …

 34. Zanimiv je tudi zgodovinski zapis rimskega poveljnika, ki v svojem zapisu opisuje triletno rimsko vojno z Noriškim kraljestvom ( od 25 do 28 leta našega štetja).

  V odločilni bitki je sodelovalo 180.000 noriških vojakov in manj rimskih. Ko je rimska vojska ugotavljala, da je praktično že poražena, je dobila nujno okrepitev in le uspela zmagati.

  • Pa ti veš da je naše štetje po Kristusu? Oz. leta Gospodovega. Ali a.d.
   Ali si tako politično korekten, da tega nočeš uporabljati in že ves čas pišeš po našem štetju!!!

 35. … vidim, da sem res kot kaka firbčna baba, začelo me je zanimat to “noriško kraljestvo”, navali narod na “knjige”, “ko prvi stiže, prvi …”

 36. Imaš prav, Alfe. Ker nisem znova pogledal v knjigo,Starodavni in današnji Slovenci, avtor ruski znanstvenik zgoodvine Jurij Venelin, sem po spominu napisal napačno.

  Na strani 112, 113 in 114 zgoraj naveden zgodovinske knjige je zapisano:

  Gorska Slovenija je padla v rimske roke leta 12 pred n. št. Do spopada slovenske in rimske vojske, ki jo je vodil DRUZ, je prišlo v vznožju Alp. ( kar je bila po mojem strateška napaka tedanjih Slovencev, saj bi se lažje ubranili v gorskih dolinah, kjer bi napadalca dočakali v zasedah iznad bregov.)
  Dokončno rimsko podjarmljenje celotne Slovenije, torej tudi nižinske Slovenije proti Ljubljani, se je zgodilo v zadnji vojni, ki je trajala med leti 6 in 9 našega štetja. Imperator Avgust je za vrhovnega poveljnika v tej vojni določi Tiberija Nerona.

  Med rimskimi generali, ki so se udeležili te vojne
  l Valley Paterkul ( Velejus Paterculus), ki je spisal Rimsko zgodovino v dveh knjigah.

  Poslednjo to vojno opisuje rimski general takole:

  “Prebivalcev teh dežel, ki so dvignili orožje, je bilo več kot 800.000, med njimi je bilo 200.000 takih, ki so lahko nosili orožje peš in 9000 konjenikov.
  Del te ogromne sile, ki so jo vodili najbolj hrabri in izkušeni vojskovodje, je bil usmerjen skupaj z Lublansko in Tržaško pokrajino nad Italijo.”

  V knjigi je fotokopija tega rimskega besedila v rimski pisavi.

  Iz tega sledi, da so Slovenci že tedaj uporabljali za kraj Ljubljana naziv Lublana.

 37. Neznosno je da tu na Časniku, nekdo ki se deklarira za vernika, uporablja komunistični strupeni pojem “naše štetje” namesto b.c. in a.d.

  Da je bila Ljubljana Emona v rimskem času smo vedeli. Zdaj trdiš da je bila Lublana? Ali kaj? Torej ni bila Emona?

  Sploh pa, ne bom se s tem ukvarjal. Zgodovinar več kot očitno misli na ozemlje “današnje Slovenije”.

 38. Rim je v tej vojni sodeloval s 180.000 vojščakov kot to piše Svetonij na strani 116.’, medtem, ko prej navedeni rimski general piše o 63.000 vojščakov ( stran 116, ibidem).

 39. Maver še vedno nastopa s stališča vsevednosti, kjer ni prostora za logiko.
  Tako je v njegovem članku spet veliko odgovorov, ki lebdijo v zraku.

  Na logična vprašanja, kot:
  – zakaj je odločitev US velik korak le za Janšo in ne za celotno skupnost,
  – kdo je pripravil (to imaginarno) okolje po janši,
  – kje so računali na kos pogače v novih razmerah,
  – na podlagi katerih dokazov (ali vsaj zloglasnih indicev) lahko sklepamo, da v Sloveniji zdaj ne bolje ne slabše, in še več, popolnoma brez sprememb,
  – na popdlagi katere ankete ali analize je večina Slovencev prepričan, da Janša (iz tega ali onega vzroka) sodi v zapor, na drugi strani pa trdna manjšina ima Janšo za junaka (če beremo psihološko, je namig v tem, kot da gre za marginalno skupino fanatikov.
  In še bi lahko našteval …

  Skratka, namesto Mavra sem k njegovim odgovorom postavil približna vprašanja. Če bi nanje odgovarjal jaz, bi šli odgovori v popolnoma drugačno smer.

  Takšnih velečlankov je v naših medijih kot solate. Nimajo drugega namena, kot da meglijo jasno sliko in logično razumevanje javnega življenja in tokov, ki rastejo iz njega. Zame Janša ni bog. Je pa izjemno verodostojen politik, ki je eden redkih, ki bi znal popeljati Slovenije iz vsesplošne godlje. Verjamem mu v prvi vrsti zato, ker ne sadi rožic, nikoli ne pozabi dodati, da bo pot iz krize težka. Pomembno pa je vedeti, kdo je kriv zato. Neizogibna rešitev je lustracija kršitelje človekovih pravic, ki dejansko ali miselnostno izhajajo iz zločinskega sistema. Navsezadnje, četudi se Janša umakne in na njegovo mesto npr. pridejo Zver, Irglova, Tanko, Gorenak ipd., jih bo tok dogodkov (ker verjamem v njihovo losebno poštenost) pripeljal na točko, kjer je zdaj Janša. Poštenost in pravičnost te lahko pripeljeta le do točke, kjer je zdaj Janša. Vse ostalo je mostograditeljstvo, manipuliranje, posilstvo resnice!

 40. Jaz mislim, da smo mnogi pisci iz bralskih (in sorodnih) rubrik veliko boljši in verodostojnejši od mnogih publicistov, ki se jih bralcem vsiljuje kot mnenjske voditelje. Pavle Ferluga, Ive Stanič, Janez Rotar in še veliko drugih, večkrat presegajo te mlade važiče v razumevanju, intuiciji in reflektiranju politične realnosti. Če pisanje ni ostro, če nož ne zareže v živo meso, je komentar brez smisla.

Comments are closed.