Težave, s katerimi se soočajo starejši in gibalno ovirani meščani Ljubljane

5
Starejši in gibalno ovirani stanovalci, ki živijo v centru Ljubljane, doživljajo ukrepe Jankovićeve mestne oblasti kot velik teror

Nedavno je bil sin ljubljanskega župana zaradi davčnih utaj in ponarejanja listin obsojen na 2.000 eurov denarne kazni. Glede na dejstvo, da naj bi utajena denarna vsota bila »težka« okoli 60 0000 eurov, je to mala malenkost. Še zlasti, če upoštevamo, da bi enako ali višjo kazen dobila branjevka na tržnici, ki ne bi izdala računa za prodani peteršilj v znesku 70 centov. Baje nekateri ljudje že skačejo od veselja in iščejo priliko, da bi tudi oni utajili oziroma ukradli takšne vsote. Z utajeno vsoto in plačano (!) kaznijo, županov sin je v osebnem stečaju in ni jasno, ali jo bo plačal, bi namreč odlično živeli leto ali dve. Sicer pa je bilo takšno milo kazen pričakovati. Če sodišče razveljavi sodbo generalu Rupniku, je kazen županovemu sinu resnično krivična.

Častni ljubljanski meščani v bran županove časti in lika

Tako vsaj misli skupina najuglednejših Slovencev, častnih meščanov Ljubljane, ki je izdala poziv, da se ohrani čast in lik ljubljanskega župana. Kot vse kaže gre oblikovanje Jankovićeve varde. Glede na njihovo stikanje glav na proslavi Dražgošah, je to rezultat tamkajšnjega prikritega sestanka. Revolucija teče dalje! »Najuglednejši Ljubljančani« s Kučanom na čelu namreč opozarjajo, da je Zoran Jankovič najuglednejši župan po Hribarju na čelu Ljubljane. Še Adlešič in marsikdo je pred njim, ni pa »naš«. Zato se ga ne priznavajo in ne omenjajo! Korak za obrambo ljubljanskega župana je samo predpriprava za poziv k denarni nabirki za plačilo kazni njegovega sina. Ni prav, da bo oče, ki toliko in tako enkratno dela za Ljubljano, za kar je, mimogrede bogato poplačan, poleg sramote še denarno trpel. Številka tekočega računa bo znana v najkrajšem možnem času.

O tem, da je bilo v »Jankovičevem obdobju« Ljubljane veliko narejenega, ni dvoma. Ne razumem sicer, zakaj se nekateri čudijo, če nekdo za vrhunsko plačo in v tako dolgem obdobju tudi nekaj naredi. Ljudje imamo različno dioptrijo. Ob strani tudi puščamo vprašanje, koliko so lepotni popravki trajni in koliko je Ljubljana zaradi tega zadolžena. V to, koliko je župan zaradi tega osebno profitiral, se ne spuščam, ker ne vem.

Starejši in gibalno ovirani stanovalci centra Ljubljane doživljajo Jankovićevo vlado kot velik teror

Sprašujem se, kdo ima predvsem od tega korist. Ljudje s težavami z gibanjem in invalidi gotovo ne. Za njih je vrsta objektov težko ali celo nedostopna, ker se sami ali brez pomoči bližnjih tem ne morejo približati. No, k mašam zaradi nedostopnosti cerkve, hodi čedalje manj ljudi, kar pa je tudi cilj Jankovićeve politične opcije in je vse skupaj lahko razumeti tudi kot protiversko dejavnost dejavnost.

“So stvari, ki jih treba sovražiti. Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti,” razglaša ena najvidnejših Jankovićevih branilk.

No, pustimo to ob strani, saj je versko prepričanje, ne pa protiversko prepričanje in govorjenje, strogo osebna zadeva in se javnosti, tudi glede dostopnosti cerkva, ne tiče. Bodite srečni, umazane živali, da vam jih nismo podrli, bi rekel Štromajer, ki bo naslednji častni Ljubljančan! Škoda, da so na Jankovičevo tovrstno zaslugo njegovi branilci pozabili. Ni prav, da za opozarjanje na krivice, ki jih doživlja župan, delajo nove krivice. No, saj priznavajo, da nihče ni brez napak! Žal pa niso vse enake in še manj enako usodne. Nekateri, revni in v stiski so tatovi, politični odličneži kleptomani!

Ne samo, da spomladi in v jeseni, ne morejo nemoteno do svojih stanovanj, ker stalno snemajo neke reklamne filme. Še huje je in to vsakodnevno. Ker so številna parkirišča rezervirana za vladne službe in električne avtomobile, samo v zadnjem času je njihovo število naraslo, ne moremo pred hišami parkirati. Niti takrat, ko prevažamo bolne ali otroke. Gre za kratenje temeljne človekove in ustavne pravice do uporabe lastnega stanovanja!

Meščani Ljubljane prvega in drugega razreda

Ljubljanske odličneže to ne zanima, saj jim je posebni status dal človek, ki se na moralo, pravo in ustavo požvižga. Znan je primer, kako so nekega umirajočega po eni osrednjih ljubljanskih cest na bolniškem vozičku peljali do rešilca, ki ni imel naprave za znižanje stebrička. Tudi če se stanovalci dogovorijo in v sili in neodložljivi potrebi zaradi višje sile parkirajo pred vhodom v hišo, tam ni dovoljeno parkirati. Vozniku, ki nikogar ne ovira, takoj prilepijo 80 evrov kazni! Četudi plača parkirni listek!

Osebni dovoz nakupljenih življenjskih potreb je kazniv. Razen če niso županov pristaš. Potem lahko parkiraš na pločniku ali pa ti stalno rezervirajo prostor najmanj za avtobus! To in še številni grozljivi primeri so druga plat Jankovićeve ljudovlade, ki jo branijo in ščitijo njegovi častni Ljubljančani. Sedaj lahko vsak razume, zakaj je v Slovenji tako kriminalna politika do starostnikov. Ker niso pravi in niso privilegirani. Za njih, četudi po zaslugi ljubljanskega župana, oblast že poskrbi.

“Veselo bivanje v centru Ljubljane, ve umazane stare in gibalno ovirane stare živali”(Zapisano v stilu vodilnega intelektualca slovenskih komunistov Štromajerja)

5 KOMENTARJI

 1. Jah… kaj pa imajo za početi starejši, gibalno ovirani meščani Ljubljane v centru prestolnice?!?
  Njim so vendar namenjena oskrbovana stanovanja Centra starejših občanov Trnovo ali bivanje v ostalih domovih za starejše občane na območju prestolnice!
  Tam bi bili deležni celovite oskrbe in vsakršne pomoči, da jim ne bi bilo treba skrbeti, ali jim bo, če jim sploh bo uspelo prebiti se do zdravnika ali trgovine in nazaj domov.

  A ja? A res?!?
  Pravite, da za starejše, gibalno ovirane drugorazredne prebivalce mestnega centra Ljubljane ni prostora v oskrbovanih stanovanjih, saj tista stanovanja zasedajo starejši, gibalno neovirani, dobro situirani, prvorazredni ljubljanski častni meščani, sovražniki katoličanov, sovražniki ameriškega imperializma in hkratni prejemniki dolarskih pokojnin ter podobni privilegiranci, ki jim MOL zapovrh subvencionira oskrbovano bivanje in zastonj mestne prevoze?!?

  Hmja… kaže, da so ostareli, gibalno ovirani prebivalci centra za aktualno ljubljansko oblast res prevelik zalogaj in nerešljiva nadloga.
  Zato aktualna oblast svoje resurse raje preusmerja v zagotavljanje vedno večjih privilegijev privilegiranim varovancem MOL, namesto da bi jih usmerjala v pomoč starejšim prebivalcem mestnega centra, ki pomoč in oskrbo nujno potrebujejo.

  Se pa omenjeni prebivalci mestnega centra gotovo lahko zmeraj zglasijo pri županu, ki jim lahko zrihta obisk kakšnega Danijelinega ali Manjifikovega koncerta v stožiški dvorani.
  Tja noter jim bo dostop vsekakor omogočen. Kdo ve, mogoče celo zastonj. Pod pogojem, seveda, da jim bo pred tem uspelo prebiti se iz centra do Stožic…

 2. “Se pa omenjeni prebivalci mestnega centra gotovo lahko zmeraj zglasijo pri županu, ki jim lahko zrihta obisk kakšnega Danijelinega ali Manjifikovega koncerta v stožiški dvorani.”

  Kaj to je nekakšna neumna kritika na narodnost Danijele ali Magnifica? Hahaha

  • Ne, L.Erzen,
   pri tem ni nič neumnega in se ne nanaša na narodnost omenjenih pevcev.
   Danijela je pač Danijela. Lahko preverite na spletu.
   Pri Manjifiku pa gre za fonetično pravilen zapis italijanskega vzdevka pevca Roberta Pešuta, Slovenca z belokranjsko-srbskim poreklom, čigar vzdevek nekateri, celo novinarji državne tv, napačno izgovarjajo kot Magnifiko.

   Zapis Manjifiko je podobno kot bi napisali Merkator namesto Mercator – ali vi bivšemu najboljšemu sosedu mogoče rečete Mercator?

   Kaj pa je takega, če po novem tudi Slovenci poenostavljeno pišemo kakor izgovarjamo – saj tudi novinarji državne tv po novem napišejo preprosto Lihtenštajn namesto zakomplicirano Liechtenstein!

   https://4d.rtvslo.si/arhiv/cez-planke/174635304

 3. Do vecine ljubljanskih cerkva je mozen tudi dostop z invalidskim vozickom in hojco. V ozjem centru je sicer omejen motorni promet in se potopni kolicki nahajajo priblizno 30m od cerkva kot so franciskanska, stolnica, sv. Jakob. Na trznici pred stolnico je mozno v nedeljah prosto parkirati. Mislim, da Granda tokrat pretirava z domnevno nedostopnostjo cerkva in pripisovanjem slabsega obiska mas zlim namenom ljubljanskih oblastnikov.

  Kar jim jaz zamerim, so povsem neprimerne in hrupne vsebine, ki jih oblasti dopuscajo v neposredni blizini cerkva v mestnem srediscu. Celo na nacin motenja bogosluzja. To pa je nekulturno.

 4. Granda piše precej čudne članke (po mojem mnenju) že ves čas, toda tako zmedenega članka kot je tale pa še ne. Marsikaj se da verjetno očitati prenovi Ljubljane. Po mojem še najbolj to, kar je izjavil nek italijanski turist, da je center mesta dnevna soba. Najbrž ideja centra mesta ni biti dnevna soba.
  Da je pa teh in takšnih količkov ogromno, tole totalno zaprtje mesta za vse promet precej slaba ideja, številni turisti, ki so dvignili cene v mestu v nebo, o vsem tem bi se dalo razmišljati.
  Drznem si reči, da gre pri gibalno oviranih za minoren problem. Glede starejših pa je največji problem, da ni mladih, da bi zanje skrbeli.
  Zdaj imamo celo mestne avtobuse take, da se lahko zapelješ gor z invalidskim vozičkom. Pol sveta najbrž ne premore česa takega. Tu ni za jamrat.

Comments are closed.