Merklova pričakuje hitre reforme

0
93

Mario Monti, ki je prevzel dolžnost predsednika nove italijanske vlade velja za strokovnjaka, ki bo poskušal izboljšati italijansko gospodarsko situacijo. 68-letni Monti bo hkrati opravljal tudi dolžnosti gospodarskega ministra in to v vladi, ki je zmanjšana na 16 ministrstev. Francoski predsednik Sarkozy je bil med prvimi evropskimi voditelji, ki so Montiju čestitali. »Naslednji tedni bodo odločilni, vendar bomo skupaj uspeli«, so bile Sarkozyeve besede.

V četrtek je nemška kanclerka Angela Merkel v čestitki, ki jo je naslovila na Montija izrazila, da od njega pričakuje, da hitro sproži potrebne reforme. »Prevzemate dolžnost v težkem obdobju za vašo državo, kot tudi za celotno evrsko območje. V vas so uperjena velika pričakovanja in upanja mnogih. Na vas in na vaši vladi je, da hitro sprožite odločne in nujne ukrepe«, piše Merklova. Novi premier bo moral na eni strani upoštevati evropske zahteve po varčevanju, na drugi strani pa spodbujati gospodarsko rast, brez katere Italija ne bo mogla vračati svojih dolgov.

Državni tajnik Svetega Sedeža Tarcisio Bertone je imenoval Montijevo vlado, v kateri je več znanih katolikov, »lepa ekipa«. Z optimizmom je prežet tudi predsednik evro skupine Jean-Claude Juncker, ki je označil Montijevo vlado kot dobro novico za Italijo.

Foto: Finanzenaktien

Prijava

Za komentiranje se prijavite