Meje drugorazrednosti

92

zastava brez zvezdeZadnjih deset dni pred srebrnim jubilejem države nas bo soočilo z nekaterimi izzivi glede našega osebnega gledanja na državo in njeno ureditev ter naš lasten položaj v njej. Uradne državne ustanove se sicer malo sramežljivo, a kljub vsemu z enotno sramežljivostjo, spominjajo na našo obletnico. Če obiščete spletne strani naših državnih organov je potrebno nekaj »hoje« navzdol, da prideš do skromnega znaka enotne grafične podobe, ki pelje na posebno spletno stran (Slovenija25.si). Torej zadržano in brez posebnega pompa. Očitno je stroka, ki skrbi za grafično podobo državnih spletnih strani odločila, da naš jubilej ne spada kam bolj na vidno mesto.

Program državne proslave za zdaj še ni nikjer objavljen. Vemo sicer, da pridejo v Slovenijo predsedniki naših sosednjih držav in tudi Nemčije, kar bo nedvomno lepa priložnost, da izkusijo našo gostoljubnost. Kot organizator je navedeno Ministrstvo za kulturo, a na njihovi spletni strani, žal, ne najdem ničesar več o tem, kaj bo 24. junija ob 21:15 uri.

Nekateri državni uradniki, ki sedijo po službenih in častnih dolžnostih v raznih organizacijskih odborih, verjetno prav posebej lahkega dela v teh zadnjih dneh nimajo. Ne toliko z organizacijskimi in tehničnimi podvigi, saj so bolj ali manj izkušeni glede odrov, stolov, razsvetljav, ozvočenja in siceršnje varnosti. Tudi ne z nastopajočimi in samim scenarijem prireditve, saj je menda vse že sklenjeno in izvajalci pridno vadijo svoje nastope. Nenazadnje je režiser(ka) svoje predložil že ob javnem razpisu in računati je, da gre zdaj bolj ali manj gladko. Glavobole povzroča problem, ki nas spremlja že nekaj let: kdo bo prišel?

V 25 letih je bilo namreč malo proslav, ki bi ob državnem prazniku uspele res zajeti iz navdušenja množic – tem je bila namreč proslava namenjena. Tudi takrat, ko je množica prišla in navdušenje pokazala, je bila v resni nevarnosti, da bo naslednji hip v medijih označena za fašistično, nacionalistično, populistično, zmanipulirano ali kako drugače nevarno ali manjvredno. Roko na srce: edine navdušene množice smo uspeli srečati na proslavah, ki jih je organizirala in izpeljala skupina iz nekdanjega jedra Demosa. Sile zbrane okoli LDS, SD (prej ZLSD) in vseh mogočih satelitov ter derivatov levice, so vedno dajale vtis, da je praznovanje dneva državnosti povsem odveč. Skoraj prisiljene proslave pa so se običajno spremenile v čudne umetniške »performanse«, ki jih običajni smrtniki nismo nikoli razumeli ali znali ceniti. Zdaj je leva oblast prišla do tega, da mora pripraviti proslavo za pomemben jubilej, kjer pritiče zbrati vsaj nekaj ljudi, ki ne bodo dajali vtisa pogrebnega sprevoda in kislih obrazov. Boš vabil tiste, ki si jim 25 let razlagal, da veselje in navdušenje ni na mestu? Ali pa boš zanikal sam sebe in se lotil proslave tako kot bi se je tisti, ki jim zavidaš in jih zato preziraš, saj so »domačijsko provincialni«?

Problem je tudi, da ljudem težko razložiš komu je proslava namenjena. Vabljenim predsednikom? Državnemu vrhu? Osamosvojiteljem? Ljudstvu? Po zdravi pameti sodeč, bi ljudstvo bilo tisto, na katerega naj bi pomislil najprej. A pri nas nikoli ne veš. Ob tem, kar smo doživeli na vseh dosedanjih levih »performansih« je pokroviteljski duh avantgarde izrabil vsako priložnost, da nas preobrazi v nekem čudnem svetovljanstvu, ki nima s Slovenijo ničesar skupnega. Rezultat tega je bila celo slovenska himna v arabščini … Me je torej neupravičeno zaskrbelo, da scenarija za državno proslavo ter spisek nastopajočih ne najdem? Prav tako je menda strogo varovana tajnost, kdo vse je vabljen v častne vrste. Glede na aktualni odnos države in oblastnih strank do osamosvojiteljev, bi me verjetno moralo skrbeti, da ne bo v prvih vrstah tudi kakšen oficir JLA. Od civilne družbe itak pričakujem, da bomo v duhu vsegliharstva srečali vse pomembne predstavnike društev izbrisanih, takih in drugačnih verskih skupnosti, ki jih ob osamosvojitvi nismo srečali nikjer ali pa slišali le za njihovo resno zadržanost in skrb ob razpadu nekdanje države, obvezno pa nas bodo počastili tudi tisti, ki jim osamosvojitev nikoli ni bila intimno blizu. Pričakujemo veselje na obrazih?

Težko spanje se v prihodnjih nekaj dneh obeta predsedniku države. Če za predsednika vlade tako ali tako nihče več resno ne misli, da bi ga kaj skrbelo ali zanimalo in če za predsednika državnega zbora vemo, da gre kamor mu protokol naroči, je predsednik države edini, ki je v ta srebrni jubilej res nekaj lastnega truda vložil. Zadnje leto je konsistentno promoviral samostojno državo, čeprav včasih s kakšnim gostom, ki mu ni bil ravno v čast, a težko mu očitamo, da bi ne izkazoval ponosa nad državo, ki jo vodi. Njegov spanec bo namreč kratila dilema, ki sije v podobi rdeče zvezde: vabilo revolucionarjem, ki paradirajo v smešnih uniformah s peterokrakimi rdečimi zvezdami in z osamosvojitvijo nimajo ničesar skupnega razen simbolov takratnega agresorja JLA, bo za seboj potegnilo odsotnost velikega dela ljudi, ki menimo, da država Slovenija in rdeča zvezda skupaj ne moreta praznovati. Zamera torej bo in predsednik države se bo moral odločiti, ali bo svojim visokim gostom iz Avstrije, Madžarske, Nemčije in Hrvaške razložil, da mu je več do rdeče zvezde kot do udeležbe današnje opozicije in tistih, ki so državo tudi osamosvojili, ali pa bi se raje zameril svojim (nekdanjim?) političnim zaveznikom tako, da bo rdeči zvezdi odrekel gostoljubnost. To bo test državništva. Pri tem mu seveda želim obilo modrosti pri odločanju. Moj namig: vpraša naj se, ali je častilcem rdeče zvezde več do države ali do simbola, ki ga preziramo kot znak revolucije? Če jim je več do revolucionarne rdeče zvezde, je njihova predanost narodu in državi temu podrejena – to smo pa imeli že leta 1941, ko so komunisti nesrečo naroda izkoristili za lasten pohod na oblast in v imenu revolucije in njene zvezde sejali smrt. Če jim je ideologija več od države, državnosti itak ne bodo praznovali – torej, jih ni potrebno vabiti.

Prepričani smo, da je 25. junija 1991 rdeča zvezda zvečer zašla in da smo državo zgradili ne le brez nje, ampak kljub njenemu agresivnemu nasprotovanju (od zunaj in znotraj). Njena triumfalna vrnitev na slavje ob srebrnem jubileju pa bi bila taka klofuta, da si take sramote ne moremo privoščiti. Od državljana do državljana je odvisno, ali mu bo ponos dovolil biti na proslavi, če bodo tam plapolale rdeče zvezde. So meje, ki jih tudi drugorazredni državljani moramo postaviti.

92 KOMENTARJI

 1. To je to – po življenjski logiki in pravičnem odnosu do naše Slovenije in slovenske skupnosti!

 2. Levičarji ne morejo praznovati osamosvojitev Slovenije kot praznik, ker to ni bila in tudi še danes ni njihova intimna opcija. Zato pa tudi izkoriščajo državo za svoje lastne interese, da ne govorim o moralnih vrednotah, ki jih tako nizko ni uspel postaviti še nihče.
  Moj predlog bi bil, da se desni pol tukaj združi. Najprej ponudi roko vladi/predsedniku pri so-organizaciji proslave vendar pod pogojem, da ne bo nikjer simbolov prejšnjega sistema (kot jasno izpostavi tudi avtor tega prispevka). Če to ne bo sprejeto, naj se izpelje proslava v lastni organizaciji, kjer bodo povabljeni vsi ljudje dobre volje in kjer ne bodo pomembne stranke temveč ljudje. Cilj mora biti, da takšna proslava postane vseslovenska in z jasnim sporočilom.

   • rx170: “Brez zavezniških partizanskih simbolov ne bo proslava nikoli vseslovenska.”
    =========================

    Ti t.i. “zavezniški partizanski simboli” so simboli zaveznikov z ruskimi boljševiki, ki so omogočili komunistični pokol nad Slovenci in 45 letno komunistično okupacijo.

     • Hitlerjev poraz nima nič skupnega s slovenskimi komunisti, ki so se osredotočili le na likvidacijo razrednih sovražnikov.

      Za to niso izbirali sredstev. Za dosego tega cilja jim tudi sodelovanje z okupatorjem ni bilo tuje, saj so jim bili ideološko blizu.

      Čas je, da komunistične pravljice nadomestijo dejstva.

 3. Kdo sanja o enakosti bo lahko na vekomaj sanjal!

  Pahor še sam sebe ne obvlada,
  petokrata zvezda stalno ga obada!
  Cmerarček ljudstvu pridigarski glas poda
  in že vse slovenske pravice pokopal!

  Zdrami slovensko se ljudstvo upri se vsem zlo,
  saj drugače v življenju še huje ti bo!
  stopite skupaj v nepremaglivi moči,
  časa več ni, da solze kdo bi še točil!

  ljudje nismo enaki in nebomo nikdar,
  za sposobnosti svoje zahtevaj denar!
  Če lenuha kdaj srečaš pokaži mu pot,
  v tri krasne ga pošlji in naj ognje se ti iz pot!

  Ker lenuhov Slovenija je polna in jih nosi teško,
  saj niso je vredni, da svobodno po njej še stopajo!
  Le vsaki na kraju bo plačal še svoji odprti račun,
  ker živel je na tej zemlji kot en pokvarjen koštrun!

  autor: franc jazbinšek

 4. Ti drugorazredni državljani bodo morali prej začeti državniško razmišljat. Namesto Slovenija, to sem jaz! Med te sodi tudi avtor.
  Takšen potem komunisti za zajtrk pospravijo. Nam pa na ogled pustijo pomije. In te gledamo že 25 let.
  Kaj nam pripravljajo si ne morem niti izmisliti. Če bo sramota, ne bo nič novega.
  Morda spet kaj nevtralno internacionalnega, kot je bila slovenska himna v tujih jezikih. Tako, po evrovizijsko. Take proslave smo že videli. Ne, niso za ljudstvo. So za elito, njim so namenjene, mi pa lahko le ponižno gledamo. Ponižujoče gledamo.

 5. Zakaj oblast ustvarja drugorazrednost tistih vrednot, ki nas kot skupnost in kot posameznike vrednotno bogatijo?

  Zakaj?

  Zakaj je zdrava pamet obrnjena na glavo?

  Zakaj se to dopušča in zakaj to uspeva?

 6. To bo pa res še zanimivo. Revolucionarni komunisticni ikonografiji se ne bo mogel in smel odreci, ze zato ne, ker so po novem zgodovinopisju oni osvoboditelji pa tudi osamosvojitelji. Upam, da bodo gostujoci predsedniki to opazili, kako bodo to prebavili, je pa vprasanje. Najteže verjetno hrvaška predsednica in najlaže avstrijski novoizvoljeni predsednik.

  • Alexander van der Bellen, novi avstrijski predsednik ( sicer profesor ekonomije, tudi nekdanji predsenik Zelenih) pač nima nič z rdečo zvezdo.

   Nasprotno, njegovi predniki, stari starši in starši so 3 krat (!) v življenju zapustili dom in bežali pred rdečo zvezdo. Pred boljševiki in pred sovjetsko vojsko.

   Najprej so stari starši ob oktobrski revoluciji 1917 zbežali v Estonijo. Potem ob Stalinovem vkorakanju v baltske države leta 1941 že njegovi starši na Dunaj. In nato še ob koncu druge svetovne vojne, ko so na Dunaj prodirali sovjetski vojaki še na Tirolsko; najprej v neko odmaknjeno alpsko dolino, kasneje v Innsbruck.

   Sarkazem, z zaključkom svojega komentarja bi torej težko bolj falil.

 7. Sicer dvomim, da bi organizatorji prireditve ob 25 letnici državnosti kakšno težo dali rdeči petokraki. Ni pa za izključit, da se najde tudi tak provokator. Vsekakor v “kulturni srenji” takšni obstajajo. Dvomim, da bi aktualni predsednik države ali tudi predsednik vlade to dovolila; vsaj prvi ne.

  Torej ne predstavljam si rdeče zvezde v scenariju prireditve, nit prisotnosti kakšne zastave z rdečo zvezdo. Problem bo prisotnost veteranov NOB, ki bojo verjetno povabljeni in se verjetno svojim simbolom ne bojo hoteli odreči. Kljub temu, da vsaj v velikem delu vojne večina partizanov rdeče zvezde ni nosila.

  Ko je Ive Šubic delal fresko dražgoške bitke v hali parlamenta, so politični veljaki znoreli, da je avtor namalal tako malo rdečih petokrak in so ga menda prisilili, da jih je naknadno dodajal. Skratka, če bi jim bilo danes vrednostno samo do odporništva in ne do “tekovin revolucije”, bi se partizanski veterani zlahka odpovedali rdeči petokraki. Ki jo ves svet prepoznava kot komunistično.

  • Rešitev je v tem, da se povabi tudi veterane Nove Slovenske Zaveze, ki bodo na prireditvi razvili svoje znamenje.
   Rdeča zvezda je bila partizanski simbol od samega začetka, četudi sprva v kombinaciji z nacionalno trobojnico.

 8. Še bolj kot sama izvedba proslave ob obletnici osamosvojitve, me zaskrbljujejo rezultati ankete, ki pričajo, da je lažnivo komunistično zgodovinopisje med ljudmi ohranilo svoj nezmanjšan vpliv tudi po formalnem sestopu komunistov z oblasti.
  Prav lažnivo zgodovinopisje je temeljni vzrok spornih državnih proslav.

  Po zaslugi lažnivega zgodovinopisja, npr. učbenika za pouk zgodovine v srednjih šolah, ki ga je spisal Božo Repe, danes med mladimi velja prepričanje, da je bil ključni osamosvojitelj človek, ki je 31. 1. 1990 izjavil: “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

  https://www.domovina.je/mladi-o-slovenski-osamosvojitvi-kljucna-osamosvojitelja-sta-kucan-in-drnovsek-2-del/

  • Več kot polovica teh mladih ( všteti so tudi dijaki cerkvene klasične gimnazije in neka mladinska veroučna skupina) je tudi, sodeč po tej anketi, prepričanih, da je bil Milan Kučan premier osamosvojitvene vlade.

   Ob Kučanu, ki je daleč v ospredju, naj bi bil po mnenju mladih za osamosvojitev najbolj zaslužen še Drnovšek. Ki ga v tem času sploh ni bilo v Sloveniji ( bil je v Beogradu).

   Ne veš, ali bi se takole :), ali takole :(.

 9. Ker mi Van der Bellen ni bil poznan, sem na hitro sklepal, da je zeleni levičar. Hvala za informacijo.
  Menim pa, da logično razmišljanje ne bo preprečilo obvezne kontinuitetne ikonografije, ki pri nas prevladuje zadnja leta. Bomo videli.

  • Ne me držati za besedo, če bo imel kakšno levičarsko pozicijo v predsedniški karijeri. ( Sicer, kolikor sem ga spremljal, spada med najbolj umirjene Zelene, kar jih poznam. Njegovi Zeleni na Tirolskem so tudi ta hip v koaliciji s tamkajšnjo ljudsko stranko, ne s socialisti.) Hotel sem samo pokazati, da s komunizmom in rdečo zvezdo VdB in njegovi predniki nimajo nič.

 10. Sem gledal na Novi24Tv intervju s Pučnikovim sinom. Vmes so predvajali anketo, posneto na ulicah. Odgovori ljudi: A mislite na tistega politika? Ja, sem že slišala zanj. Ja, poznam ga, je že umrl ipd. so prav za se zjokat. To je rezultat naših tako imenovani osrednjih medijev, ki jim je Slovenija deveta briga. Vladajo nam mediji oziroma ptice roparice, ki te medije urejajo. Zakaj dovolimo, da to počnejo? Jaz sem nekaj naredil s tem, da že dolga leta ne berem Dela, Dnevnika, Mladine, na RTV ne gledam (poslušam) poročil, da sem podpisal peticijo proti plačevanju naročnine, da od osamosvojitve naprej volim pomladne stranke in politike (zadnje desetletje samo SDS). Ni veliko. Mislim pa si, če bi veliko ljudi ravnalo enako, bi se začelo spreminjati.

  • “Mislim pa si, če bi veliko ljudi ravnalo enako, bi se začelo spreminjati.”

   Jaz pa to trdim, ne samo mislim. Trdim celo, da bi moral sam nadškof posnemati gospoda JJ, ki je odpovedal TV naročnino. Ampak! Glavno financiranje poteka preko medijskega kolača in subvencij.

  • Lucijan,se strinjam s tabo in tudi enako ravnam..Pozivam pa še druge,da se nama -za začetek-pridružijo!

 11. Res kiksate v bistvenih stvareh. Slovenijo je leta 1991 osvobodilo ljudstvo. In nehajte pripisovati zmago kateri koli politiični opcije, ker je to skrajno nehigienično.

  • Brez ključnih politikov (ki pa so v glavnem z desne) osamosvojitve ne bi bilo.

   Tebe pa boli, ker niso zraven komunajzerji.

  • Evo še enega Kučanovega opranoglavca na demokratičnem portalu. Rudi Bregar, pred kom je Slovenijo osvobodilo ljudstvo? In to samo ljudstvo brez kakršnega koli vodstva in orientacije. Verjetno si hotel reči, da so ljudstvo v osamosvojitev vodile vse opcije, tudi komunistična. Stokrat in tisokrat je dokazano, da so komunisti pri osamosvojitvi sodelovali s tisoči figami v žepih, predvsem zato, ker so izračunali, da bodo tako najbolje prišli skozi in bodo z izdajalci v Demosu, ki so se ves čas pojavlhali kot kvizkoti v kakšnem kvizu, ter gledališkimi vložki, kot je bil Bučarjev vzklik: “lustracija samo preko mojega trupla” ali Spomenkino ustavljanje desnice. Ma ne mi reči, da so slovenski komunisti osvobajali Slovenijo komunizma? Rudi, Rudi, kakšne floskule pišeš c c c … in to v tipični komunistični maniri. Še preden poveš svoje mnenje, nas ponižaš … pač da kiksamo … Ta portal, Rudi Bregar, ni zate.

  • Rudi Bregar: “… In nehajte pripisovati zmago kateri koli politiični opcije, ker je to skrajno nehigienično.”
   =======================

   Tipično vsegliharstvo, ki je največji strup za demokracijo in razlog za stanje kakršno je!

   A, da imajo komunisti, ki so 45 let izvajali diktaturo kakšne zasluge?
   Ljudje imajo zasluge za izglasovan referendum, ki pa ne bi pomenil čisto nič, če ne bi neka točno določena politična opcija izpeljala uspešen oborožen odpor. Na koncu je osamosvojitev izpeljala prva vlada in ne ljudstvo.

 12. Strinjam se z Rudijem Bregarjem, hkrati pa dodajam, da osamosvojitve Slovenije nikoli ne bi bilo, če ne bi bila dosežena visoka stopnja enotnosti. Da, tudi politične. Zato tudi sam menim, da NIHČE, PRAV NIHČE NIMA PRAVICE, da si prisvaja zasluge za osamosvojitev, hkrati pa poliva z gnojnico politične nasprotnike, češ da so bili proti (kar sploh ni res!). Na takšen način polemizira tudi Alojz.
  Naj ob tem spomnim še na eno dejstvo. 6. decembra 1990 so vse parlamentarne stranke podpisale sporazum, v katerem so se zavezale ne samo za skupni nastop v prid plebiscitu, ampak tudi to, da si NOBENA OD NJIH ne bo prisvajala zaslug za osamosvojitev in plebiscit. Ta sporazum še vedno velja, podpisala ga je tudi tedanja Pučnikova SDSS, njena pravna naslednica je današnja Janševa SDS, ki sporazuma ne spoštuje in ga ves čas krši. Ker si novih zaslug ne more več prisvojiti, skuša svojo bojda pozitivno vlogo poudariti z vlaganjem raznih kazenskih ovadb proti Kučanu in podobno. Kar je sprevrženo in zavrženo početje, zloraba instituta pravne države. Zanimivo, da to počne Janša, ki je še pred kratkim trdil, da ne spoštuje našega pravosodja, hkrati pa vlaga ovadbe? Jezus Marija, pa kam smo prišli????
  Neizpodbitno dejstvo je, da bi JLA lahko tepihovala Slovenijo (če vam je že všeč ta izraz), če ne bi predstavniki starega režima nastopali kot pogajalci, še posebej to velja za Milana Kučana. Brez Kučanove vloge bi Slovenci tenko piskali! Kar malo poglejte razne zapisa iz časa osamosvajanja – le kaj bi v Beogradu opravili Peterle, Bavčar, Janša in drugi, če ne bi bilo nekoga, ki bi beograjsko sceno dobro poznal in vse zvijače? Dejansko je prav Kučan prej naštetim ščitil rit, Janša pa mu hvaležnost vrača tako, da ga tožari.

  • Franc Gal, po mojem si pozabil omeniti velike zasluge Milana Aksentijevića, Branka Masleše in Dražoje Marojevića za slovensko državnost, pa recimo ZSMSjevskih krogov s Školjčem in M.Šetincem na čelu, pa tedanjega uredništva Dnevnika ipd.

   Vsi ki še danes obožujejo komunistično Jugoslavijo so sploh še posebej zaslužni za osamosvojitev Slovenije. Kdo se upa sploh omenjati kakšne zavožene Demosovce? Kdo so to? V glavnem sami trgovci z orožjem ali pa nemški agentje. Pučniku so vendar nemške tajne službe ( s ciljem prodora nemštva na Jadran) plačale razbijanje Jugoslavije. Sinovi kolaborantov pač. Nova Hitlerjeva peta kolona. Nebodigatreba. Kot desnica ponavadi, ali zmeraj.

   Če ne bi Slovenija takrat in vedno od leta 1941 ( ali pa celo od Čebin) naprej imela modrega komunističnega vodstva, ki ga spoštuje cel svet ( poglejte mednarodno udeležbo na Titovem pogrebu) tudi Blagoje Adžić, ne le Veljko Kadijević, bi ji trda predla.

   Kajne?

  • Gospod Franc,
   nihče nima pravice potvarjati zgodovine.
   Pa vendar so komunisti to počeli dolga desetletja po drugi svetovni vojni, enako nadaljujejo tudi četrt stoletja po osamosvojitvi.

   Slovenska politika pred osamosvojitvijo in niti potem nikoli ni bila enotna. Politična opozicija v enopartijskem režimu ni imela možnosti sodelovati v skupščini, komunisti so svojo popolno oblast vzdrževali brez svobodnih demokratičnih volitev.

   Leta 1988 in 1989 novoustanovljene opozicijske politične stranke, ki z oblastjo niso imele skupnega imenovalca, so maja 1989 skupaj oblikovale in objavile Majniško deklaracijo, v kateri so zahtevale popolno suverenost slovenskega naroda v samostojni suvereni državi.
   Vladajoči komunisti so dober mesec kasneje odgovorili s temeljno listino Slovenije 1989, kjer so zagovarjali obstanek Slovenije v jugoslovanskem okviru. Je bil to njihov prispevek k slovenski samostojni državi?

   Ker omenjate gospoda Pučnika, vas vprašam:
   ali se vam zdi pošteno, da gospod Jože Pučnik sploh ni omenjen v Repetovem učbeniku (založba Modrijan 2008), iz katerega so črpale zgodovinsko znanje poosamosvojitvene generacije srednješolcev?!?

   Gospod Jože Pučnik je bil leta 1990 izvoljen za voditelja Demokratične opozicije Slovenije – koalicije DEMOS, ta pa je pod Pučnikovim vodstvom zmagala na prvih svobodnih volitvah v Sloveniji po 2. svetovni vojni!
   Gospod Jože Pučnik je bil zelo močan predsedniški kandidat na prvih predsedniških volitvah, ko je v drugem krogu izgubil z majhno razliko 43% proti Kučanovim 57%.
   Gospod Jože Pučnik je kot vodja koalicije DEMOS in podpredsednik prve demokratično izvoljene slovenske vlade ključno prispeval k slovenskemu osamosvajanju, vse od priprave in izvedbe osamosvojitvenega plebiscita do uspešne osamosvojitve.

   In tega vélikega Slovenca zgodovinar Repe v svojem učbeniku ni hotel niti omeniti!

   Če si nihče nima pravice prisvajati zaslug za osamosvojitev, jih prav tako nihče nima pravice nikomur odvzemati.
   Zamolčanje ključnih zgodovinskih osebnosti, dogodkov in dejstev je potvarjanje zgodovine.

  • Absolutno. Najzaslužnejši za osamosvojitev je bil nedvomno Šešelj, ki je še pred razglasitvijo neodvisnosti rekel, da Slovenci lahko gredo. Temu primerno potem si ni bilo več težk izpogajati vse kar je sledilo.
   Upam, da bo Šešelj dobil častni sedež na proslavi! Morda kar na odru.

  • Franc Gal, ne govori o enotnosti. Vojna je bila dolga komaj 10 dni. Če bi trajala dlje, bi šla enotnost po gobe.
   De Gaulle je komunistom med 2. vojno dal vedeti, naj ne počenjajo zdrah, ker so nezaželeni. Pri nas je bila pa ena sama žalost, kri, solze in trpljenje. Samo zaradi komunistov.

  • Franc Gal: “Strinjam se z Rudijem Bregarjem, hkrati pa dodajam, da osamosvojitve Slovenije nikoli ne bi bilo, če ne bi bila dosežena visoka stopnja enotnosti. Da, tudi politične.”
   ============================

   Jaz pa popolnoma nič, hkrati pa dodajam, da ni bilo nikakršne visoke politične enotnosti.

  • Franc, ti podpiraš Rudija samo zato, ker je jasno, da komunajzerji v glavnem niso bili za osamosvojitev, ampak so jo s težkim srcem sprejeli.

   Komunajzerji so pa tisti, ki si potihoma prisvajajo tudi osamosvojitev, kar pa je čista laž.

   Kot običajno ne moreš brez napadanja dežurnega krivca Janše. Po drugi strani pa hlapčevsko ščitiš svojega nedotakljivega Kučana.

   Če ne bi Kučan omogočil razorožitve TO, bi JLA tenko piskala – saj so poslali v vojno v Sloveniji itak le neizkušene vojake.

 13. Da, da, ne pozabimo še očeta naroda Stanovnika, očeta pesništva Zlobca, očeta pravništva in človekovih pravic Bavcona pa multikilerja Ribičiča in Mačka, da o tistih, ki so preslabo napolnili Hudo jamo in Kočevska brezna ne govorimo!

 14. Nobena slavnostna podoba ne more prikriti zlaganosti in sprevrženosti zagovornikov revolucije. Ne izigravajo le slovenskega domoljubja, ogrožajo ga ob vsaki priložnosti, domoljube pa izrivajo na družbeno obrobje.
  Domoljubi zato proslavljamo srebrno obletnico na krajevnih svečanostih, ob mašah za domovino in podobnih priložnostih. Upam, da se vrnejo časi, ko bo domoljubje bistveni del praznovanja. Slovenijo so osamosvojili slovenski domoljubi!

  • A. Potočnik v Delu, 16. junija 2016, vztraja, da med okupacijo in NOB ni bilo revolucije, to je državljanske vojne, temveč zgolj upor zoper okupatorja. Ne sprejema drugih mnenj in dejstev, ki so javnosti poznana šele po osamosvojitvi. Prezre mnenje predsednika parlamenta in partizana dr. Bučarja: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Prezre podatke študije Inštituta za novejšo zgodovino, da je med okupacijo zaradi upora umrlo 7.800 okupatorjev in 97.500 slovenskih žrtev. Ne sprejme znanstvenih ugotovitev te študije, v kateri jasno piše, da je partija pričela revolucijo. Zato so nastali proti revolucionarji, ne pa izdajalci naroda, kar je logično dejstvo. Kaj je storila »revolucija« narodu se ve, a mnogi žal ne, saj še tajijo državljansko vojno. NEDELO, 9. julija 2000; predsednik Kučan zapiše, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunaj sodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin. Miran Potrč pa je povedal na TV, da so on, Kučan in dr. Drnovšek imeli ob osamosvajanju še tako oblastno moč, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvajanja in spremembo enopartijskega sistema. Vedeli so, da je sistem “preživet” in so dopustili osamosvajanje in demokratizacijo Slovenije. Ne pozabimo torej, da se državljanska vojna ne sme ponoviti, ker je to največje breme za narodov obstoj! V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja. Če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, je prav, da državna politika in njene inštitucije sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico o uporu in državljanski vojni ter ne razdvajajo narod »na zmagovalce in izdajalce«. Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivoA. Potočnik v Delu, 16. junija 2016. Vztraja, da med okupacijo in NOB ni bilo revolucije, to je državljanske vojne, temveč zgolj upor zoper okupatorja. Ne sprejema drugih mnenj in dejstev, ki so javnosti poznana šele po osamosvojitvi. Prezre mnenje predsednika parlamenta in partizana dr. Bučarja: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Prezre podatke študije Inštituta za novejšo zgodovino, da je med okupacijo zaradi upora umrlo 7.800 okupatorjev in 97.500 slovenskih žrtev. Ne sprejme znanstvenih ugotovitev te študije, v kateri jasno piše, da je partija pričela revolucijo. Zato so nastali proti revolucionarji, ne pa izdajalci naroda, kar je logično dejstvo. Kaj je storila »revolucija« narodu se ve, a mnogi žal ne, saj še tajijo državljansko vojno. NEDELO, 9. julija 2000; predsednik Kučan zapiše, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunaj sodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin. Miran Potrč pa je povedal na TV, da so on, Kučan in dr. Drnovšek imeli ob osamosvajanju še tako oblastno moč, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvajanja in spremembo enopartijskega sistema. Vedeli so, da je sistem “preživet” in so dopustili osamosvajanje in demokratizacijo Slovenije. Ne pozabimo torej, da se državljanska vojna ne sme ponoviti, ker je to največje breme za narodov obstoj! V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja. Če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, je prav, da državna politika in njene inštitucije sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico o uporu in državljanski vojni ter ne razdvajajo narod »na zmagovalce in izdajalce«. Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivo

 15. Peter Jambrek ob tem dodaja, da je tedaj najizraziteje zgodovinske trenutke poznal Jože Pučnik, ki je verjel, da je Evropa v preurejanju in da se vrata osamosvajanja narodov odpirajo, a se utegnejo kmalu spet zapreti.

 16. Osamosvojitelji

  Najzaslužnejši tisk

  Samostojna Slovenija ? Ne, hvala !
  Nehajte že enkrat s slovensko samostojnostjo ! Končajmo s to zablodo, dokler ne bo povsem prepozno !
  …plebiscitarni podvigi so žabja volna.
  …Slovenci so bili še nedavno moderen in evropski narod. Z religijo nacionalne suverenosti pa se selijo v politično Zakarpatje.
  …nacionalna vojska bo funkcionirala kvečjemu kot opora morebitnemu slovenskemu fašizmu.
  …politika, ki se poganja za slovensko nacionalno državo, ne pelje v Evropo. Natančneje, politika slovenske samostojnosti je nezdružljiva z vključevanjem v Evropo.
  …raje prestopam mejo kot zaničevan in sumničen državljan Jugoslavije, kot pa da ponosno krnim pod suvereno kranjsko marelo.
  …za začetek bi se bilo treba odpovedati Rešitvi, za katero se zdi, da smo jo našli. Rešitvi, ki v najboljšem primeru ne pelje nikamor: ” samostojni Sloveniji.”
  – Mladina, Tomaž Mastnak

  več za spomin

  http://www.rtvslo.si/blog/snvz/osamosvojitelji/12128

  • Hahahahahaha. Eni smo v osemdesetih pač že bili pismeni.

   Mladina je o povojnih pobojih pisala že takrat, ko si nobeden od današnjih trkalcev na lastne prsi, ni upal niti pisniti o tem. Drži? Drži.

   Mladina je za nacionalno proosamosvojitveno zavest napravila več, kot katerikoli tedanji družbeni vzvod. No, mogoče še ona reklama (Kučanovega) Studia Marketing, Slovenija moja dežela. Pa NSK. Drži? Drži.

   Zdaj, ko sem vas malo spomnil, je čas, da se zamislite, kdo vas zares flanca.

   😉

   • Nič ne drži. Mladina je bil list dvorne opozicije, ki jo je režim ustvaril, da bi ljudi odtegnil od prave opozicije. Podobno velja tudi za NSK.
    Prava opozicija komi režimu je bila politična emigracija ter preživeli domobranci in njihovi somišljeniki v domovini.

    • Ki so tiho kot riti molili in čakali, kaj se bo zgodilo? 🙂

     Mladina je pa medtem razkrivala rabote JLA, Mamule, si upala odštevati Dolancu in tiskala bedže s cariniki na Kolpi?

     Mogoče pa ni vse res, kar te župnik naheca. 😉

     • To lahko klobasaš, ker ne poznaš emigrantskega in zamejskega tiska, ki je o vseh teh stvareh pisal še ko je bila Mladina izdaja Komunista za mlade. Mladina ni nikoli pisala o partizanskih zločinih in postavila pod vprašaj mita o “NOB”, na kar je bil režim najbolj občutljiv. Tudi ni pisala o Udbi, povojni nacionalizaciji, Titovih rabotah, o izkoriščanju Slovenije v Jugoslaviji, ipd. Njena kritika nepravilnosti je bila samo površinska, ki se ni dotikala samega bistva sistema.
      Pri Mladini in ZSMS je šlo za lojalno “opozicijo”. Koliko je bila ta “opozicija” režimu resnična, so pokazali takoj po volitvah 1990, ko so z vsemi silami vključili v obrambo pridobitev revolucije.

     • Še vedno ne moreš spremeniti dejstva, da je bila takrat Mladina čisto drugačen časopis kot danes.

      Danes je znano, daje tudi Spomenka Hribar pisala o tem, ker je bila določena, da lahko to počne.

   • ..ojoj, nek mladec bi me učil, kdaj in kje sem prvič izvedel za povojne poboje..lol..

    ..pa nisem rabil nobene Mladine, je bilo v bližnjem sorodstvu in okolju nekaj takih, ki so o tem vedeli praktično vse..

    • Glej, če dobro pomisliš, razpravljava o tem, kdo si je s tem prvi upal v javnost. Mladina. Ne pa, kdo je doma v kuhinji žebral o tem. Ker to zadnje nič ne pomaga.

     Takih je danes vse polno. Zgodovinar Granda je tiste čase pridno klofal uradno zgodovino v državni službi in niti pisknil ni o čem takem.

     Danes bi pa vsi kar medaljo, al nekaj. 🙂

     • ..smešni oslički ne poznajo razmer v eks Jugi..in če smo pri dejstvih je bil recimo med prvimi Bruno Bušić ,,

     • Dare, še sam ne veš, da pljuvaš v lastno skledo.

      Če je res to, da je Mladina (nesankcionirano) lahko pisala o teh povojnih pobojih, pomeni, da je bila načrtno določena za to, da ohrani monopol nad tem komunistična partija.

     • Jojojoj. No, pa saj. Če kupiš brezmadežno spočetje, potem ti tudi takole kovanje teorij zarot ne more iti slabo od rok.

      Kot da je bila Mladina edina. Saj je bil kritičen tudi kak Taras Kermauner, Viktor Blažič (ki je edini tudi resneje nastradal)…
      Igor Vidmar je bil dvakrat v zaporu! Lojze petrele je pa takrat predaval na partijskih seminarjih.

      🙂

      Samo večina teh se danes ne trka po prsih. To počnejo večinoma tisti, ki so do leta 1991 potihem molili, in mislijo, da so disidenti. 😉

      Ja, Bušića sem seveda slišal.

     • To ni nopbena teorija zarote, to so dejstva. Eni so se lahko ukvarjali s to temo (seveda skrbno pod nadzorom partije), drugi niso smeli, ker so nastradali, kot ti praviš.

      Strah je bil upravičen.

      Tudi, če so potihem molili, so prispevali. Molitev namreč deluje.

   • Dare, Mladina je bila v tistih časih čisto nekaj drugega z drugimi ljudmi, kot danes.

    Če pa to praviš, kar praviš – seveda so nekateri priviligiranci lahko pisali o povojnih pobojih, medtem, ko navadni ljudje, še posebej kristjani ali potomci teh žrtev niso niti smeli kaj omenjati tega.

    • Zakaj ne? Ker so sami prestrašeno tako mislili.
     Zato pa so glas proti Jugoslaviji, soc gospodarstvu prvi dvignili neobremenjeni mladi. ZSMS-ovci.

     Vse ostalo je bilo tiho jamranje za domačo pečjo. Danes vredno posmeha in pozabe.

     Eni so si upali, eni pa pač ne.

     Spomenka Hribar si recimo je.

     🙂

     Sprijazniti se bo treba, da imate napačne idole. Jim je pa treba priznati, da si na vse kriplje prizadevajo, da bi se nekako zrinili v zgodovino.

     Samo ne bo šlo.

     • Roko na srce, gospod Dare! Se ne spomnite sledeče novice radia Erevan:

      Vpr.: Ali drži, da so pogoji v naših delovnih taboriščih odlični?

      Odg.: Načelno da. Pred petimi leti eden od poslušalcev ni bil prepričan o tem, pa se je odločil zadevo raziskati. Kaže, da mu je tam tako všeč, da se še vedno ni vrnil.

   • ..zanimivo je gledati [odstranil admin] ,ko menjajo tezo in temo..

    ..moj blog je o osamosvojitvi in ne o povojnih pobojih ,,,

    • Mi se pogovarjamo o tem, kdo je kritično javno nastopal pred osamosvojitvijo.

     Povojni poboji so bili taka tabu tema, in prvi so jo v javnost dali tisti, ki so danes na polno očrnjeni.

     Slavijo se pa nekateri drugi, ki so k žegnu nosili v nahrbtniku, in se danes medsebojno prepričujejo, da je bilo to junaštvo.

     Bolj razumljivo? 🙂

     • ..ti si zame v poznavanju in razumevanju tega obdobja, navaden analfabet…rako kot si nasploh..

     • Ne. Informacije o povojnih pobojih so med ljudmi krožile in se širile od takrat, ko so jih delali.

      In ker je bilo jasno, da partija tega ne bo mogla zatreti, so poklicali svoje dvorne moralizatorje, ki pa so stvar vedno na koncu obrnili tako, da so očrnili žrtve in povzdigovali krvnike.

 17. Torej! Z ženo bova šla k maši za domovino v ljubljansko Stolnico. Kakšnih “proslav” se ne bova udeležila, niti ne bova katero od njih gledala po TV.
  Če bo vreme, se bova šla poklonit našim mučenikom v Kočevski Rog.
  Naj živi Republika Slovenija!

 18. Spoštovana gospa!Le kaj vas tako moti rdeča zvezda.S ponosom so jo nosili partizani,ki so bili del sil,ki so se borile prfoti nacifašizmu.V tem boju so tisoči dali tudi življenje.Zapomnite si,da ne bi bilo kaj osamosvajati,če bi zmagala nasprotna stran,saj bi kot narod izginili,oziroma bi bili hlapci.Tudi tisti,ki so skupaj z okupatorji tolkli po zavednih Slovencih.Mar vam ni jasno,koliiko Slovencev je moralo v taborišča,v izgnanstvo,bilo ubitih kot talci.In kdo je tako vestno skrbel,da so okupatorji vedeli,koga dati na ta seznam.To so bili domači izdajalci s pomočjo rimsko-katoliške cerkve,ki se je bala revolucije kot satan križa,saj bi izgubili svoje privilegije.Partizanski boj je bil boj za lepše življene,za bolj pravično družbo,za osvovboditev.Kaj naj praznujemo ob 25 letnici?Mar to,da so samoosvojitelji uničili vse,kar je narod s trudom ustvaril po vojni.Da so uničili institucije nadzora,da so postavili na sodišča sodnike,ki ščitijo tiste,ki so povzročili današnjo mizerijo.Ki so načrtno potopili uspešna podjetja,da ne bi bilo več dokazov,da je bilo tudi v socializmu mogoče uspešno gospodariti.Zakaj se je tako mudili z denacionalizacijo,s katero smo elovnemu človeku naredili še večjo krivico.Zakaj smo sami ponujali vračila,saj so razlaščenci povečini dobili plačilo v državah,v katere so odnesli pete pred zmagovalci.Cerkev je bila upravičeno razlaščena,saj svojega bogastva niso pridobili s svojim delom ampak z daritvami plemstva,ki je izžemalo tlačane.Zato je vse to last ljudstva.ZTato nima nihče pravice izrinjati rdeče zvezde z javnih prireditev.Ljudje vam ne ploskajo.Ljudje so zagrenjeni.Eni so si prilastili osamosvojitev in drugim ne dovolijo,da bi povedali,kako so pri tem tudi sami prispevali.Brez organizirane TO,katere pripadniki so se izurili pod simbolom rdeče zvezde osamosvojitelji ne bi imeli kadra,ki bi to izpeljal.Kot Ljubljančanka bi se morali zavedati,v kakšno nevarnost so vas pehali prepotentni osamosvojitelji,ko so hoteli izvesti napade na vojašnice in s "hrabro"sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino.Se res ne zavedate,kakšno srečo smo imeli vsi skupaj,da je bilo na političnem vrhu še nekaj razsodnih ljudi,ki so preprećili,da JLA uporabi letalstvo in rakete in zravna Ljubljano.Sreča je bila tudi,da v načrtih za veliko Srbijo ni bilo Slovenije.Premislite torej,ali se ljudje res lahko veselijo te 25 letnice.Se naj veselijo,ako so nas na plebiscitu zavedli,ko na glasovalnem listu ni bilo tudi vprašanja:Ali ste za to,da uvedemo kapitalizem in vrnemo cerkvi in ostalim premoženje in da pokrademo vse,kar so ljudje ustvarili"Praznovali bomo takrat,ko bo delovnemu ljudstvu povrnjeno dostojanstvo in bodo lahko dostojno živeli.Ne le peščica.

  • Pod takšen pamflet pašejo samo besede poljskega filozofa Leszeka Kolakowskega: “Laž je nesmrtna duša komunizma.”

  • Rezultat komunističnega boja je več kot 600 morišč, kjer so bili izvensodno zverinsko pomorjeni nedolžni ljudje. Genocid nad lastnim narodom ni nekaj, na kar bi bil lahko kdo ponosen. To je delo barbarov.

   Tudi nasilen odvzem nepremičnin, v katere so se naselili roparji, ki so poštene in delovne ljudi oropali imovine in dostojanstva, je stvar sramu in ne ponosa.

   Rdeča zvezda je simbol zla, od katerega se Slovenija še leta ne bo opomogla.

  • Spoštovani g. Skerget !
   Edina vrednost vašega komentarja je, da ni anonimen. Vaše zapisovanje pa je čista zlagana indoktrinacija komunističnih prevarantov.
   Ob tem velja samo: Bog se usmili in daj mu moč, da spregleda (premisli) ob spoznanju 600 morišč in več tisoč po vojni brez sodbe pobitih rojakov.
   Ob 25. letnici države in svobode velja geslo: “Poštenjak se s poštenjakom druži, grešnik pa grešniku služi”.
   Bog blagoslovi svobodno in samostojno Slovenijo in vse, ki to spoštujejo in se trudijo, da se uveljavi.

  • Kakšen lažnivec si. V Sloveniji imamo zaradi komunizma 600 množičnih grobišč, kjer so tvoji idoli pobijali nedolžne ljudi.

   In če ne bi bilo komunizma, tudi domobranstva ne bi bilo. Zapomni si to.

 19. Dejstvo je, da je DEMOS l. 1990 zmagal na volitvah samo za pičlih 5 %, in še to samo v družbenopolitičnem zboru.
  Brez SDZ in dr. Bučarja in podobnih, pa Demos ne bi zmagal!

 20. ZB NOB priznava le zgodovino zmagovalcev še iz časa enoumja. Dejstvo pa je, da je enostranska zgodovina napisana v enopartijskem režimu preživeta. Komunistična partija je vedno zatajevala, da je med okupacijo potekala revolucija oz. državljanska vojna. Znano je, kdo in kako jo je začel? Žalostno je, da tudi politična levica, ko je na oblasti in predstavlja državo, taji revolucijo, čeprav je bila ta opevana vse do osamosvojitve, saj je bila temelj režima SFRJ. Številke popisa žrtev v vojnem in povojnem nasilju v Sloveniji Inštituta za novejšo zgodovino so govoreče. Med vojno vihro in revolucijo je umrlo 97.500 Slovencev, v uporu zoper okupatorje pa 7.800 okupatorjev! To neizpodbitno in nazorno kaže, koliko je bilo med NOB upora zoper okupatorja, ki ga sicer cenim. Žrtve državljanske vojne, na obeh straneh, pa so ogromne. Šef OZNE Matija Maček je rekel: »Če bi to, kaj se dogaja in kako se živi v SZ, povedali ljudem, ne bi šel nihče v partizane. Pokojni prof. dr. Aleksander Bajt, član SAZU, medvojni član kraljeve vojske v domovini, enako kot olimpionik Leon Štukelj, je v knjigi »Bermanov dosje« zapisal: »Partija je med NOB, med okupacijo, prevzemala oblast z lažjo in nasiljem, likvidacijami političnih nasprotnikov. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije… Ni pa mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen protiokupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev.« Prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, dr. France Bučar, partizan, kristjan, član DEMOS-a, je tedaj oklical: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Predsednik parlamenta je s tem priznanjem podal temelj za spravo. Socialni filozof Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije na temo sprave pravi:« Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda nekoč lahko skupaj odkrili spomenik.« Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, pa je na spravni okrogli mizi v Zavodu Sv. Stanislava vpričo predsednika države jasno in glasno povedal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državi, v kateri politiki upoštevajo vse državljane, bi bilo to povsem razumljivo in dovolj za spravo! Slovenci smo se šele na prvih demokratičnih volitvah odpovedali enopartijskemu totalitarnemu režimu in sprejeli demokracijo, zavrnili revolucijo in končali državljanko vojno. V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda! Dejstvo, ki omogoča in terja spravo! Med okupacijo je bil upor proti okupatorju in bila je državljanska vojna! Ne tajimo tega več! V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja. Skrajni čas pa bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene inštitucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce, na kolaborante s Hitlerjem in/ali Stalinom«. Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivo!

 21. Metropolit nadškof msgr. Stanislav Zore poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.« Predsednik Nove slovenske zaveze, Peter Sušnik, pa je na spravni okrogli mizi v Zavodu Sv. Stanislava vpričo predsednika države jasno in glasno povedal, da je bil boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena. V državi, v kateri politiki upoštevajo vse državljane, bi bilo to povsem razumljivo in dovolj za spravo! Slovenci smo se šele na prvih demokratičnih volitvah odpovedali enopartijskemu totalitarnemu režimu in sprejeli demokracijo, zavrnili revolucijo in končali državljanko vojno. V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda! Dejstvo, ki omogoča in terja spravo! Med okupacijo je bil upor proti okupatorju in bila je državljanska vojna! Ne tajimo tega več! V demokraciji je dopustno, da nismo vsi enakega mnenja. Skrajni čas pa bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da državna politika in njene inštitucije, odgovorne za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico in prenehajo razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce, na kolaborante s Hitlerjem in/ali Stalinom«. Samo to je pot do sprave, ki je znak kulture naroda in je predpogoj za naš razvoj, ugled in perspektivo!

 22. Slovenska desnica veliko govori, naredi pa nič desno ekonomskega
  To je desnica iz političnih, ne ekonomskih razlogov.
  Gre le za to, da želijo politiki obdržati politično kontrolo nad državnimi bankami.
  In temu se v Sloveniji noče odreči nobena politična opcija, pa če to še tako obljublja pred volitvami.
  Je pa odraščanje države zagotovo odgovornost državljanov, bistrih, razgledanih, s širokim razgledom.
  Ti bi se morali angažirati.
  http://www.finance.si/8846038/Egon-Zakrajsek-Slovenska-desnica-veliko-govori-naredi-pa-nic-desno-ekonomskega?metered=yes&sid=466326296

 23. Tov. Francu Skergetu sem pravzaprav hvaležen za to, kar je napisal, saj je povzel vse tiste floskule, ki jih propagandni aparat nomenklature sicer fragmentirano pošilja v javnost po modelu "kuhanja žab". Nič čudnega, da je toliko Slovencev prepričanih, da je osamosvojitev samo ena stopnička v razvoju revolucije. Dejstvo pa je, da je slovenska pomlad (ki je bila dejansko sočasnost treh povezanih procesov: osamosvajanja, demokratizacije ter prehoda iz dogovorne ekonomije v tržni sistem) nastala v odporu zoper rdeči totalitarizem in ne kot njegov podaljšek. Pa čeprav si nekateri želijo sedaj to prikazati ali pa so držali figo v žepu in so iz Demosa prestopili na drugo stran.
  Pred kratkim sem videl, kako je nekdo na FB delil slike jugoslovanskih dinarjev, češ kako veliko smo lahko s tem denarjem dobili, sedaj je pa revščina. Nič pa o tem, da je vrednost dinarja rapidno padala, ves čas hiperinflacija, v trgovine smo lahko nosili milijone, za to pa dobili komaj žemljico. Seveda je lahko s takimi floskulami flopat mularijo, ki je rojena po letu 1991 in nima pojma, kakšna je bila v resnici Jugoslavija in kaj je bil "socializem s človeškim obrazom". Revščina je bila takrat, revščina je danes, malo drugačna sicer, gospodarji pa isti.

 24. ..ni bilo nobene NOB, saj so bili praktično vsi partizani navadni banditi, ki so videli kaj se dogaja in počne in so temu držali štango..

  ..

  • Amelie: “… marsikdo je bil PREPRIČAN da se bori za pravo stvar, kot jaz razumem.”
   ========================

   … kot marsikdo med Hitlerjevemi soldati.

 25. ..komunizem je že v sami osnovi in izhodišču zločinska ideologija, ki ima nasilje in teror za nujnost in vrednoto..

  ..to je znano od samih nastankov in tako je bilo vedno in povsod v praksi, kjer so se pojavljali komunistični režimi ali gibanja..

  ..pri nas vse dobro znano že pred WW2…tudi med večino prebivalstva..

 26. Ne vem, če so se partizani v resnici zavedali pri čem sodelujejo.
  Mnogi so to kasneje spoznali, vendar za mnoge ni bilo več povratka.
  Mnogi pa so vse to razumeli in tudi sodelovali, so že vedeli zakaj.

 27. Zapleteno je, ker se prepleta komunistična revolucija z bojem proti okupatorju.
  Ker je bil boj proti okupatorju zlorabljen, prav tako kot so bili zlorabljeni posamezni borci, ki so verjeli da se borijo za pravo stvar.

  • ..prav nobene resne vojne operacije t.i. boja proti okupatoprju ni bilo..poglejte samo njih žrtve..

 28. Stopili smo še en korak dalje in sprejeli Marksizem – leninizem kot družbeno politično metodo.

  – Edvard Kocbek

 29. Kučan nam je rekel, da sestopa z oblasti.
  Da je ugotovil pravi, da ne dene dobro narodu in da bo sestopil.
  In mi smo mu verjeli.
  Sej se smejem danes, samemu sebi. 🙂

  • ..večina ni imela pomislekov, izkušnje in vpogleda, da je lako premišljeno in ciljno karakterno in ideološko prevarantski..

   ..pravi boljševik in mimikrija..

Comments are closed.