Mehiški zaliv – kam je izginilo milijone litrov nafte?

0

Dva tedna potem, ko je podjetju British Petroleum naposled uspelo postaviti kupolo na poškodovano naftno vrtino in zaustaviti odtekanje nafte v Mehiški zaliv, so naftni madeži – vidni so bili na območju v velikosti približno tisoč kilometrov – izginili. Do obale Louisiane je prišlo zelo malo nafte, odprave ladij pa so uspele načrpati le droben delec od deset milijonov litrov razlite nafte. Kam je pravzaprav izginila vsa preostala nafta?

Nafta izparela

Odgovor na vprašanje so poiskali ameriški mediji. “Približno 40 odstotkov nafte je izparelo,” je za New York Times povedal strokovnjak Johns Hopkins, v zadnjih dveh tednih pa naj bi omenjeni proces še pospešilo slabo vreme z močnimi vetrovi. Ladje, ki črpajo nafto so kljub nizkemu odstotku načrpane nafte, delo opravile po pričakovanjih in bodo z delom nadaljevale.

Na pomoč so priskočile bakterije in glivice

Del nafte je potonil na morsko dno, kar bi pravzaprav lahko povzročilo največjo škodo. Večina nafte pa se nahaja nekje pod gladino morja in nad morskim dnom. Ta nafta tam ni nevarna, v primeru, da bi jo vetrovi prignali do obale pa bi se situacija lahko poslabšala.

Kljub vsemu pa je videti, da so ljudem še najbolj pomagali drobni mikroorganizmi. Predhodne izkušnje z razlitji nafte so pokazale, da največji del nafte počistijo bakterije in glivice, ki se hranijo z nafto. Ta bitja za potrebe prehranjevanja razbijajo ogljikovodikove spojine v nafti in več kot je le te, bolj se lahko mikrobi množijo. Po pravilu je mikrobov dovolj, da lahko v mesecu ali dveh očistijo polovico kjerkoli razlite nafte. (Vir: Dnevnik.si)