Megla se dviga

33
304

Slovenska protikomunistična stran je dočakala vsaj skromno angleško gesto obžalovanja nad sodelovanjem pri poboju 12.000 domobrancev, ki so jih s prevaro s Koroške vrnili komunistom v gotovo smrt. Kri je tekla v Teharjah, v Kočevskem Rogu, v Hrastniškem Hribu, rovu sv. Barbare in drugod. O svojem zlem dejanju Angleži dolgo časa niso hoteli ničesar slišati. Kaj šele izraziti obžalovanje, čeprav so bili dogodki dobro dokumentirani npr. v (prevedeni) knjigi Slovenija 1945 – Smrt in preživetje po drugi svetovni vojni, ki sta jo napisala Britanca John Corsellis, humanitarni delavec v povojnih begunskih taboriščih na Koroškem in Marcus Ferrar, nekdanji dopisnik Reutersa za Vzhodno Evropo. Prav izid te knjige je bil povod za srečanje slovenskih in britanskih cerkvenih dostojanstvenikov ob škofovski sinodi leta 2005 v Vatikanu. Rezultat je bilo skupno spoznanje o potrebnosti spravnega dejanja.

Tako je bilo letos, 29. oktobra v kraju Missenden (Buckinghamshire) v Veliki Britaniji spravno bogoslužje v spomin na slovenske žrtve s posebno željo “popraviti britansko povojno napako in ponuditi duhovno tolažbo za prestano trpljenje družinam pobitih”. Vodili so ga trije škofje, med njimi je bil tudi ljubljanski nadškof mons. dr. Anton Stres.

Upokojeni britanski diplomat, Charles Crawford, ki je nekaj časa služboval tudi v Jugoslaviji je na spletni strani RFE/RL napisal tehten prispevek o dogodku in njegovih širših posledicah:

…«Ne moremo graditi moderne Evrope s posipanjem peska na namerne zgodovinske laži. Slovenija se ne more sprijazniti s tem, kar se je zgodilo. Ker so bili pokoli tako obsežni, nič ne pretiravamo, če rečemo, da skoraj vsak Slovenec živi v nekakšni povezavi z žrtvami teh zločinov, bodisi neposredno preko njihovih družin ali prijateljev, bodisi preko tistih, ki so zločin odredili ali izpeljali. Kakšno psihološko breme, ki go mora nositi celotna država!

Od konca hladne vojne dalje v političnem življenju Slovenije prevladujejo politiki, ki izhajajo iz nekdanjega komunističnega režima, ali so z njim tesno povezani. Tako z vrha države ni bilo trajne uradne podpore za obravnavo tragičnega dogodka: niti za obravnavo tega, kar se je zgodilo, kaj šele za razpravo o pravicah žrtev in njihovih družin.

Nasprotno, nekdanji slovenski komunisti in njihovi številni mlajši družinski člani so danes ugledni pripadniki evropske socialne demokracije, molčijo in se stalno držijo proč od teh neprijetnih vprašanj v upanju, da bo spomin nanje preprosto v pozabljen. K sreči za Evropo, dogodki, kot je maša za repatriirance v Missendenu, kažejo, da kljub gosti megli pozabe, zmedenosti in nepoštenosti, ki so jo v več desetletjih ustvarili evropski komunistični režimi, svetla luč resnice še sveti. Nova tehnologija omogoča lociranje množičnih grobišč in identifikacijo žrtev. Odpira se tudi vse več arhivov.«

Dopisnik Economista (The Economist 30. okt. 2010, 17:53 by E.L.) dodaja, da je gospod Crawford, vesel nove knjige Bloodlands, Evrope betveen Hitler and Stalin (Krvave pokrajine, Evropa med Hitlerjem in Stalinom) Timothyja Snyderja. Je tudi predlagatelj evropske pobude, da bi našli, preiskali in počastili vsa množična grobišča na naši celini, saj jih je še veliko neodkritih ali neoznačenih.

Oba prav tako še vedno moti spolzko obnašanje Britanije, saj se spominske maše ni udeležil nihče od britanske vlade. Pozdravni sporočili podpore sta poslala le nekdanji poveljnik Generalnega štaba general Richard Dannatt in nekdanji poveljnik Obrambnega štaba Charles Guthrie. Britanski minister za Evropo, David Lidington, pa je malo pred dogodkom, Keithu Milesu, predsedniku Britansko slovenskega društva na opozorilo, da bi morala nova britanska vlada na novo proučiti te dogodke dejal: »Mi ne moremo obuti čevljev tistih, ki so tedaj sprejemali odločitve in niso imeli vpogleda nazaj, kot ga imamo danes. Podatki o teh dogodkih so danes javna last in mislim, da k temu v imenu sedanje vlade ni kaj dodati.« V televizijskem nastopu pa je izrazil »sožalje ob izgubi življenj«, kot da gre za ponesrečence prometne nesreče in ne za sistematični pomor tisočih žrtev, pri katerem so sodelovale tudi britanske sile.

Za gospoda Crawforda je ta proces prepočasen in predlaga, da britanska vlada, ki jo vodi konservativna stranka in sta ji pripadala glavna krivca za vrnitev domobrancev, H. Macmillan in T. Aldington, spozna, da izraziti obžalovanje ni dovolj. Poziva jo, da prevzame pobudo in skupaj z drugimi evropskimi državami kljub finančni krizi najde sredstva ter poskrbi za zgoraj omenjeno odkrivanje množičnih grobišč.

Foto: Bucksfreepress

33 KOMENTARJI

 1. Rusi so ravnokar obsodili pomor v Katynu. Slovenija in Severna Koreja ostajata trdno na okopih revolucije!

  Bog daj, da bi zmogli kot zreli posamezniki in kot narod pogledati v oči dejstvom in jih prerasti. Levica in takoimenovali liberalci bi se morali malo bolj poučiti o nujnosti tega procesa in njegovih zakonitostih, namesto da poskušajo zakopavati dejstva in metati pesek v oči živim. Tako ostajajo privezani v letu 1945, vsa država pa smo njihovi talci.

 2. Na potezi so slovenski indijanci in njihovo priznanje za vse izvensodne poboje po koncu vojne.

  Brez panike, cirkularka iz filadelfije aka Stanovnik, že piše pismo, da Slovenija ne sme sodelovati z angleži okoli vrnjenih ujetnikov s Koroške.

  Splošno znano je, da so si sami zvezali roke, se zazidali v rudniške jaške in se postrelili po vrtačah na Kočevskem.

 3. Me prav zanima, če bodo stric Cvelbar in njegovi prijatelji v četrtem življenjskem obdobju dočakali zmago nad britanskim establishmentom. Zjutraj sem v kofetovem zocu prečital, da temu najbrž ne bo tako.

 4. Mojster Contreras, vaš “kofe zoc” mi smrdi po žaljivem omalovaževanju prizadevanja gospoda Cvelbarja in njegovih prijateljev “v 4. življenjskem odobju ” ter klanjanju moči britanskega establišmenta.

 5. Meni podrobnosti okrog Angležev in kolaborantov slovenskega porekla niso kaj prida znane, niti me ne zanimajo, saj na negativno vrednotenje okupatorjevih sodelavcev ne morejo v ničemer vplivati. Poznam pa podrobneje (in to iz ustaške literature) zgodoo Angležev in “ustašev”. Iz te zgodbe jasno izhaja, da Angleži niso nikoli imeli nobenega drugega namena kot vse te kolaborantske formacije predati Jugoslovanski armadi. V tej zgodbi je tudi zapisana izjava generala Patricka Scotta ustaškemu pogajalcu “Vi nimate kaj zahtevati, vse je stvar dogovora med nami in našimi jugoslovanskimi zavezniki”. Zato je tudi termin “prevara” v tem kontekstu nepravilen.

  Zelo verjetno je zadeva zelo podobna z okupatorjevimi sodelavci slovenskega porekla.

 6. Tovariš Ksilander, navadno pazim, da se kofe ne prismodi, pa tudi preveč prežgana osnova mi ni po volji. Kar se tiče britanskega establišmenta, pa res menim, da je Anthony Eden v svoji opravi gojil kar se da občudovanja vreden stil, da pa ga je Winston Churchill vendarle malenkost preveč pil. Sicer si pa raje poglejte, do katerega leta so zapečateni določeni arhivi, pa bo jasno marsikaj. Pokojni Nigel Nicolson je bil glede teh zadevščin mnogo bolj realističen kot pa njegovi angleški in slovenski prijateljčki.
  Rx, kar se tiče slovenske kolobocije, je pa vendarle zanimivo vprašanje, koliko so o tem, kaj se ima zgoditi, vedeli – ne Britanci, pač pa – vrli slovenski politični in cerkveni vrh. Podatek o poimenskem seznamu vrnjenih nesrečnežev iz vaškega zvonika mi ne da miru. Le kdo ga je sestavil … in kdo ga jugoslovanski armadi predal …

 7. Kako si nekdo upa sploh kaj napisati, če ne loči delovanja domobrancev in ustašev , če oboje meče v isti koš. Eno je prostovoljno sodelovanje z okupatorjem, drugo pa je ko braniš golo življenje in si izbral sicer slabo možnost, da ti okupator dovoli da se braniš!

 8. Predlagam, da na teh straneh pišejo resni ljudje, ne provokatorji. Ne more pisati nekdo, ki leta 2010 z levo roko zamahne nad resnico in namerno žali in provocira- neki Contreras in neki 170, ki še na ta način “skriva” ( vsaj on misli, da jo skriva) svojo prepoznavnost- čeprav nekateri točno vemo, kam paše in iz katerega gnezda izhaja….
  Let0 2010 ni čas, ko bomo natolcevali kot da je leto 1950 in se “spraševali” v svoji pisanjih, ali je danes res nedelja ali pa je morebiti petek…Moderator, predlagam, da take tekste izbrišemo, ker odvračajo resne pisce. Bolje nobenega pisanja kot pisanje kakršnega mrgoli na spletu v Sloveniji. Po vseh mogočih forumih beremo provokacije, žalitve, laži, manipulacije, “delanje javnega mnenja”- namesto izražanja svojega mnenja…..
  Ne dovolimo tega tukaj !!

 9. Demokrat ima očitno želje omejevati pisanje drugače mislečim, ob tem seveda stori še povsem osnovno logično napako, ker ne piše o vsebini ampak o osebah CC in rx170.

  Govorim o tem, da so slovenski kolaboranti in ustaši imeli za Angleže povsem enak status, ker v osnovi so bili oboji okupatorjevi sodelavci ne glede na uporabo bizarnega in nikoli dokazanega argumenta o “samoobrambni neprostovoljni kolaboraciji”.

 10. Jaz obsojam in obžalujem pomor slovenskih domobrancev alias protikomunistične vojske. Vendar pa določenih zgodovinskih pogojev ne gre enačiti. Npr. Rusi so v Katinskem gozdu pomorili tuje vojake, ki so se borili proti Nemcem torej v bistvu svoje zaveznike. Za pomor svojih sonarodnjakov in vojnih sovražnikov Kozakov pa se niso opravičili niti priznali napake ( kolikor je meni znano). Zakaj so Angleži poslali domobrance nazaj še danes ni uradnega stališča kljub nekaterim poiskusom raziskav npr. grof Tolstoy. Me pa moti, da Nova slovenska zaveza kaže samo na napake druge strani nikakor pa ne priznava svojih in tudi svojih grozodejstev med vojno, ki so verjetno tudi botrovali takšnim pomorom takoj po vojni.

 11. Dragi “Demokrat”, potem takem predlagate ne samo cenzuro, pač pa morda kar enoumje? Tsk, tsk, potem pa jamrate o nekakšnem stalinizmu …
  Jože ima glede Katinskega gozda prav. Dodati pa je treba še naslednje: ne le da je tam NKVD likvidirala ljudi, ki v nobenem smislu te besede niso bili nacistični kolaboranti, pač pa pred tem ni prišlo niti do vojnih strahot niti do vsakovrstnih zločinov – za razliko od Jugoslavije in početja slovenskih, hrvaških in srbskih nacističnih zaveznikov.

 12. Po določilih jatske konference so se državljani Jugoslavije in Sovjetske zveze vrnili v domovino (repatriirali), ne glede na njihov pristanek, če koga zanima pravni okvir. Glede razlikovanja med ustaši in domobranci, je potrebno vedeti, da okupator ni pustil slednjim toliko avtonomije kot prvim (kar je dobro). Tehnično gledano so ustaši marionetna država, ki je imela svojo vojsko, naši domobranci so pa bili pomožne policijske enote SS (da je bila SS s strani zaveznikov prepoznana kot zločinska org. vemo, ne?).

  Je pa farsa tole z angleško in našo izpostavo Vatikana. Ne gre za to, da bi se Angleži kot narod opravičili, ker so v skladu z določbo jaltske konference repatriirali kolaborante, ampak lahko razumemo to kot spravo med angleško in slovensko ekspozituro RKC (ki ne predstavljata večine v nobeni državi), torej, da slovenska RKC ne zameri več angleški, da so Angleži repatriirali domobrance domov, čeprav so vedeli, kaj jih čaka (zato pa so to izrecno zapisali v jatskem sporazumu).

 13. Ne bom več našteval na koga mislim s svojim pisanjem, saj je očitno, da si “nekateri” zelo trudijo da bi tukaj uveljavili svojo “resnico”, vsak svojo, kajti resnice je po Kučanu pač kolikor hočete.
  “Vse ” vedo o Rusih, Katinu, ustaših, Srbih, Kozakih, domobrancih, samo za komunistično revolucijo še niso slišali. Kako to ? Je mar ni bilo ? Ali vi mislite, da je ni bilo ? Rusi so pobili Poljake v Katinu zato, ker so izvajali revolucijo na Polskem in okupacijo Poljske. Da bi se za pobite Ruse opravičili, komu pa naj bi se ? zakaj neki, saj potem bi lahko samo to počeli glede na kakih 40 miljonov pobitih Rusov od leta 1918 naprej, v imenu komunizma seveda !
  Slovenski komunisti pa so izvedli komunistično revolucijo v Sloveniji. Kako ? Tako da so jeseni leta 41, deloma pa celo že prej, takorekoč takoj po napadu na SZ , NAPADLI svoje rojake, napadli so slovenski narod, tradicionalnega slovenskega človeka ! Začeli so s terorjem , umori, zločin za zločinom se je dogala v Ljubljani, po okolici. Okoli 1.500 ljudi so pobili do poletja 42. Takrat so ljudje vzeli obrambo v svoje roke in ustanovili vaške straže, ki so “sodelovale” z Italijani , ki jih nihče ni maral, tako, da so jim Italijani dovolili da so branili svoje vasi pred zločinci iz gozda. Se ve pred kom. Potem so “partizani” napadali vapke straže, slovenske fante in može…Italijanov itak skoraj nikoli niso, saj so ves čas kolaborirali z njimi !! Po kapitulaciji Italije so komunisti napadli slovenske fante in može, vaške straže, na Turjaku Septembra 43 so jim Italijani s svojim orožjem pomagali poraziti slovenske vaške straže !!! Italijanskih zločincev niso prijeli in obsodili, pač pa so skupaj z njimi pobijali Slovence !!! Po Turjaku so oktobra 43 nastali domobranci kot napadena stran v državljanski vojni. Slednjo so komunisti želeli, so jo rabili za revolucijo ….Komunisti so v celi vojni v Sloveniji povzročili smrt le kakih 1.500 okupatorjev, veliko pa so jih pobili po vojni- ujetnike, ranjence itd. Med vojno so komunisti umorili kakih 5.000 Slovencev civilistov !!! veliki junaki !! In zdaj bo kdo govoril o domobancih in njihovem sodelovanju z Nemci ???
  Tito je sodeloval z nemci, zaradi svojih koristi, Slovenci zaradi obrambe pred zločinci iz gozdov.
  kdo je napadel slovenski narod ? So ga vaške straže ??? So ga oktobra 43 domobranci ? ga je Cerkev ?
  Vsi mladi “zgodovinarji” in vsevedi, ki tukaj nakladate zgodbe iz Kumrovca, vzemite knjige v roke in se učite.
  Z vami ne mislim debatirati o tem, ali je bil komunizem človeški ali zločinski sistem, lahko pa ga imat vi za odlilnega, me niti ne briga prav posebej.. Boste pač vedno bedaki. In junaškega boja slovenskih ljudi ne boste enačili s prostovoljnimi kvizlingi, ki jih ni bilo malo po Evropi, tudi na Hrvaškem in v Srbiji jih je bilo nekaj, seveda pa ne Draža Mihajlovič, ki se je boril proti Nemcem ! joj, ŽAGZ, ti si tako natančen, ti oprostimo tisokovno napako….Blefer !

 14. Pa zaigrajmo hudičevega advokata: zakaj se tlači Dražo Mihajlovića v isti koš z Rupnikom? Slednjega je Čiča obsodil na smrt zaradi veleizdaje. Čudno, hm? Da ne omenjamo sicer patetičnih poskusov organizacije plave garde na Slovenskem, ki so jo v Polhograjskih Dolomitih skupaj z Italijani napadli Kristusovi vojščaki … Da ne omenjamo bombnega atentatorja, kasneje tajnika škofa Rožmana …
  Me pa prav zanima, kaj je to “tradicionalni slovenski človek” … Tisti, ki je morda bral Glasnik Srca Jezusovega, v katerem v poznih tridesetih letih pisarijo o boljševizmu, ki da je tako kot liberalizem, framasonstvo in svoboda misli ter govora judovska zarota?

 15. Demokrat, ne vem, kaj hočete z navajanjem nekih nepovezanih zgodovinskih interpretacij povedati. Dejstvo je, da so narodni izdajalci, ki so presegli Hitlerju na njegov rojstni dan, torej človeku, ki je imel jasno izpričane namene, da nas kot narod eksterminira, nekateri že med vojno, večina pa po vojni dočakala še kako pravično kazen (upam, da so jih pred likvidacijo tudi pošteno nahlodali, gamad izdajalsko), razen velikih rib, ki jih je Vatikan preko t.i. ”podagnjih poti (operacija ODESSA) pretihotapil preko ocena (npr. ”sveti” Ante Pavelić).
  In ne vem zakaj problematizirate naravno pravico naroda, da se očisti od sebi nezvestih primesi, če pa je to nujni pogoj za njegov nadaljni obstanek.

 16. “In ne vem zakaj problematizirate naravno pravico naroda, da se očisti od sebi nezvestih primesi, če pa je to nujni pogoj za njegov nadaljni obstanek.”

  Če z “čiščenjem nezvestih primesi” opravičujete povojne (pa tudi medvojne) množične likvidacije Slovencev, ki so bili izvršeni na ukaz slovenske/jugoslovanske komunistične partije, potem vam v vaši zaslepljenosti in sovraštvu pač ni pomoči.

 17. Žagz, dejstvo je, da če je kdo izdajalec, so to komunisti, ki so začeli terorizirati in moriti tiste, ki se jim niso hoteli podrediti in sodelovati v njihovem boju za oblast. Oni so s tem prevzeli odgovornost za vse kar je potem v samoobrambi storila druga stran, tudi za tisto nepomembno prisego, s katero ti in tebi podobni tako radi opletate.

  Tukaj lahko prebereš kaj so počele prave narodu nezveste primesi:
  http://www.rtvslo.si/blog/okop/ubij-druzino-bliznjega-svojega/43764

 18. Pero, propagandne pridige G. Medveška, ki se je zaradi svojih laži že moral zagovarjati pred sodiščem, prepričajo samo zgodovinsko nerazgledane. Kdo je kaj je glede 2. svetovne vojne evidentno in dokumentirano. Na eni strani sile osi, ki so začele vojno in bile poražene in na drugi strani zavezniki, ki so zmagali.
  Konkretno na Slovenskem pa je treba spremljati razmere že od evharističnega kongresa 1935 naprej, pa je vse bolj kot ne jasno. RKC je zavedla manjši del svojih vernikov v narodno izdajo, po vojni jih je pa prepustila ljudski pravici, velike ribe pa pretihotapila v Ameriko. To je vse evidentirano in dokumentirano.
  Kolaboracija ni samoobramba, ampaksramotno dejanje, vredno smrti. In to potrjujejo vsi.

 19. ŽagaZ.

  Pobijanje opravičujejo in zagovarjajo samo moralno zavržene osebe.
  V kolikšni meri morajo za to falsificirati in poenostavljati zgodovino je povsem vseeno.

 20. Pobijanje ustašev, domobrancev, raznih SS formacij in ostale križarske navlake ni nič moralno zavrženega, ampak upravičeno na podlagi zločinov sil osi nad narodi, kateri so večinoma bili zapisani iztrebljanju. Tu ni in ne more biti debate.

  Konkretno pa, da ne poenostavljamo, je v tem času leta 1944 OF izdala amnestijo tudi za kolaborante, da prestopijo na stran zaveznikov in, da če ne bodo se ve, kaj jih čaka. Tako, da so se dejansko sami odločili za svojo pot in ne more biti opravičila.

  LINK DO AMNESTIJE
  http://www.lucija-si.com/entry.php?w=Werner&e_id=125090

 21. Kako so slovenski komunisti spoštovali “amnestijo” je pa jasno – pobili so večino tistih, ki so bili tako naivni, da so se javili!

 22. Žagz ima v osnovi prav (dobro ne strinjam se, da je ilo potrebno kolaborante tudi dejansko likvidirati). Do sprave (če sploh pristanemo na ta izredno problematičen sporni termin) ni mogoče priti, dokler zavržena vloga posameznikov v RKC (da ne bom posploševal) ne bo v celoti priznana in sankcionirana. ŠEle potem se lahko pogovarjamo naprej.

 23. Kako zabavno je gledati bolečino komunajzerjev, ko vsa preostala Evropa obsoja komunizem in zločinske povojne poboje.

  Britanci imajo veliko sranja na vesti, pa se tam kljub temu stvari premikajo hitreje – čeprav počasi.

  Žagz je pa itak en psihopat, saj podpira kar “čiščenje” (pobijanje) vsega, kar mu ni všeč.

  Če bi bil dosleden, bi sovražil komunajzerje, saj so bili leta 1991 komunajzerji izdajalci.

  Kolaboracija komunajzerjev z nacisti leta 1941 res nima opravičila, saj je bila zavrženo dejanje z namenom uvedbe zločinskega komunizma.

  Zato se morajo opravičiti vsem Slovencem, še posebej pa domobrancem za svoje zločine.

  Komunajzerji nikoli med vojno niso sprejeli domobrancev medse. Tiste, ki so se jim pridružili, so zločinsko pobili.

  Po komunajzerskih lažeh se ni javih nihče, dejansko pa so se na začetku množično javljali, pa tudi hitro nehali, ko se je razširila resnica, da jih pobijajo.

 24. Do sprave bo prišlo lahko šele takrat, ko bodo komunajzerji priznali, da je krivda izključno pri njih in se opravičili domobrancem in njihovim potomcem – in predvsem RKC.

 25. Dodati moram še, da sem iz besed gospoda Dušana izvedel nekaj novega: da se namreč pravilno reče “komonizem”. Do smrti Vam bom hvaležen. 😉

 26. žags…Kje , kdaj in zakaj bi se jaz moral kdajkoli zagovarjati pred sodiščem ??? Prosim, razloži meni in vesoljni publiki…

  Grega M.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite