Medijski umor Boštjana Furlana

10

Žalostna zgodba o Boštjanu Furlanu, ki ga tožilstvo na predlog ljubljanskega župana preganja zaradi izjave: »Božiček nam je namignil, da vam letos verjetno ne bo prinesel ničesar, saj ste celo leto lagali in zapravljali premoženje prebivalcev najlepšega mesta na svetu«, ima poleg žalostne sodne tudi žalostno medijsko plat. Od vsega začetka je njegov primer v medijih neobjektivno predstavljen v korist Zorana Jankoviča. Furlan je v medijih negativec, poleg tega pa skoraj nima možnosti pojasniti svoje plati. Vendar to ni najhujše. Najhuje je, ker mediji redno navajajo laži in zavajanja.

Poglejmo nekaj medijskih poročil…

13.12.2012 so Boštjan Furlan, sodnica Vladislava Lunder, tožilka Dragica Abrahamsberg in Jankovičev odvetnik imeli na sodišču sestanek, kjer so se dogovarjali o poteku sodnega postopka. Članek o tem dogodku v Delu je imel naslov: »Vztraja, da je župan »balkanski kavboj«, v Financah: »Avtor fraze balkanski kavboj na sodišču« in na Siol.net: »Afera »balkanski kavboj« na sodišču«. V vseh teh naslovih je z velikimi debelimi črkami zapisana debela laž. Furlan Jankoviću nikoli ni rekel, da je »Balkanski kavboj« in to tudi ni predmet sodnega procesa! Zakaj nikjer v teh člankih ni navedena resnična vsebina sodnega procesa? Ali resnica v novinarstvu res nič ne pomeni? V spletnih financah so hvalevredno objavili Furlanovo zanikanje spornih navedb, vendar niso popravili neresničnega naslova in vsebine članka, ki ga lahko še vedno beremo. Delo je v tiskani izjavi objavilo vsaj del njegovega popravka, vendar na njihovi internetni strani in Siol.net še danes beremo te neresnice celo brez Furlanovega pojasnila, da navedbe niso resnične. Ali ne bi bilo prav, da bi mediji, če ugotovijo, da so napisali neresnico to priznali, popravili in se opravičili?

Po drugi obravnavi na sodišču…

15.1.2013 je potekala druga obravnava na sodišču. Tokrat je o dogodku poročalo Delo v članku z naslovom “Župan Janković pravi, da ga je zabolelo“. V članku je spet kup neresnic. Delo piše: »Predmet zasebne tožbe župana so besede, ki mu jih je izrekel Furlan, namreč, »da jim je Božiček namignil, da vam letos ne bo nič prinesel, ker ste celo leto kradli Ljubljančanom«. Najprej so zapisali zelo pomembno postopkovno laž – Janković Furlana ne toži zasebno npr. za odškodnino, ampak je po odvetniški pisarni Čeferin zoper njega predlagal kazenski pregon, ki ga sedaj v imenu države nadaljuje državno tožilstvo. S tem hočeta Janković in državno tožilstvo na stroške države iz njega narediti kriminalca. Očitno gre za poizkus, da se na stroške davkoplačevalcev vnovič vzpostavi totalitarna praksa, ki je kazensko sankcionirala t.i. verbalni delikt… Ena laž v enem stavku za Delo očitno ni dovolj, zato je notri še ena. Češ, da naj bi Furlan rekel Jankoviču, da je kradel. Tega seveda ni rekel in to tudi ni predmet sodnega procesa. Vendar to trditev Delo vseeno položi Furlanu v usta in zapiše celo s citatom – kot da dobesedno navaja njegovo izjavo!!! Dela žal ne zanima, kaj je Furlan v resnici rekel. V članku tudi piše: »Besedni dvoboj med županom in predstavniki omenjenih strank je vrhunec dosegel z besedami, da so oni rojeni Ljubljančani, Janković pa ni bil rojen v Ljubljani in da protestirajo proti »balkanskemu kavboju, ki ropa ljubljansko blagajno«. Ponovno gre za neresnično navedbo, saj je izjave o balkanskem kavboju in poreklu izrekel samo en predstavnik podmladkov, čeprav iz časopisne navedbe izhaja, da so to izrekli vsi sodelujoči predstavniki podmladkov vključno s Furlanom.

Kje so državne ustanove za zaščito državljanov!?

Kako je s pravico do popravka neresničnih navedb iz 40. člena ustave? Kje je Novinarsko častno razsodišče? Kje Informacijska pooblaščenka? Kje je Varuhinja človekovih pravic? Kje so sicer tako glasne organizacije za človekove pravice? Molk. Proti Boštjanu Furlanu več kot očitno ne poteka samo sodna gonja, ampak tudi medijska. Ni dovolj, da mu v neenakem sodnem procesu grozi zapor, ampak mora biti z lažmi tudi do konca medijsko umorjen. Zakaj? Kdo se boji Boštjana Furlana? Verjetno nihče. Zakaj torej? Verjetno za zgled, da bi na primeru Boštjana Furlana vsi videli, kaj se zgodi, če revež pove neprijetno resnico. Očitno se nekateri bojijo svobode govora in tega, da bi ob tej svobodi na plan prihajala resnica.

Kako aktualen je Agropop, če ga malenkost parafraziramo: »Majhen človek vedno kriv je, kdor je majhen, je vedno kriv. Če si majhen, bodi srečen, da si živ!«

Majhni imamo dvakrat srečo. Veliko nas je in verjamemo, da bo resnica zmagala.

Foto: Aleš Čerin


10 KOMENTARJI

 1. Dajte zbrati denar za odvetnika in tako pomagajte fantu! Novinarji pa so najbolj nemoralni ljudje v naši družbi, hujši so od politikov in tajkunov! Toliko laži, polresnic, zavajanj, hujskaštva, blatenja, diskreditacij, primitivizma, zlohotnosti, in kar je še negativega, so zmožni samo naši novinarji (in to z obeh političnih polov).

 2. TAKŠNIH in podobnih laži je na kubike , tudi od bivšega predsednika KUČANA ! ZA časa prejšnje JANŠEVE vlade , ko je bil finančni minister SR, BAJUK // doslej najuspešnejši // , ko smo imeli skoraj 8% rast in 4 % inflacijo , je izjavil .: ” KAJ PA , ČE SO NAM BAJUKA POSLALI IZ ARGENTINE ZATO , DA BI NAM UVOZIL NJIHOVO INFLACIJO “!

  Taka izjava, kot sem razumel sam , je nekaj najbolj sprevrženega , neresničnega ! Priznanj uspešnim od strani KUČANA so pač kot nek neponovljivi ” mimohod ” !

 3. Mafijci se najbolj bojijo nedolžnih. In obrnjeno, kdor se bori proti ljudem, ki jim mora podtikati lažne dokaze o njihovi krivdi, ga k temu žene lastno maslo na glavi. Take delajo mafijci oz. če že hočete, “balkanski kavboji”.
  Nedolžnemu je treba pomagati pri reševanju iz zanke, ki mu jo je nastavil bogati Pridanič.
  Sovražnike poštenja pozivam, naj se čim prej spametujejo, in odstopijo od krivičnih sodb, kajti na voljo ni več veliko časa. Ko bo enkrat število svetih dopolnjeno, bo že prepozno.
  Naj Jankoviča in Kučana, ki si je izposodil nekaj misli iz Pridigarja, prijazno opomnim, da je sedaj čas božjega usmiljenja. Ko bo ta čas mimo, bo nastopil čas Božje pravičnosti. Odločitev je vajina. Posledice odločitve bodo samodejno nastopile. Vse dobro vsem, ki ste se kljub težavam odločili, da vztrajate na poti poštenja in dobrega. Na tem temelju se namreč gradi boljša prihodnost nas vseh. Hvala vam.

  • Mafijci se najbolj bojijo nedolžnih in še hkrati samostojnih ljudi. Zato je proces vstopa v mafijo vedno neko večjo kriminalno dejanje ( umor) s katerim trajno zapečatijo člana, če bi si kasneje slučajno premislil.
   Današnji mladi so večinoma očarani nad mafijci, ker se “znajdejo” in so “na hitro obogateli” in so “carji”. V resnici pa nihče ne pride živ ven iz mafije. V mafiji je polno slaboumja, totalitarnega uboganja dostikrat neumnih ali norih ukazov, da ne govorim da so vsi ukazi umazani. Hkrati pa vsakega člana ves čas spremlja paranoja nadrejenih, zato jih veliko umre v “prijateljskem” ognju oz. od ukaza šefa in od roke sodelavca.

 4. Naj si fant vse skrbno beleži, in naj čim prej najde dobrega odvetnika, če ne drugače pa pro bono ( morda tujega). In gre na evropsko sodišče. Vmes naj gre k sodniku, k psihiatru, na zdravljenje v toplice in shrani vse račune.

  Tam naj toži:
  1. sodnico, ki je očitno prokomunistična po zgoraj povedanem
  2. sodišča ( in to čim bolj po osebah, npr. šef sodišča, vpleteni sodniki)
  3. medije ,ki o tem lažnivo pišejo in le te naj toži za astronomske zneske + novinarje ( podpisane pod temi lažnivi članki) + odgovorne urednike = TUKAJ SE BO DALO BLAZNO ZASLUŽITI, ker Evropa strogo sankcionira lažnive medije sploh pa le te vp povezavi z mafijsko-totalitarno državo ( sodišči).
  4. toži naj tudi odvetniško pisarno mafijca, ki se je nanj spravila na totalitaren način ( da je osebno tožbo prekvalificirala v kaznivo dejanje in zahtevala pregon države) – da se vsa sredstva tega postopka ×3 ( kazen za consiglierje) povrnejo nazaj državi.
  5. Baje imejo tuji veleposlaniki dobre informaciji o mafijskosti vpletenih, kajti pot mafijca v politiko so podprli samo v Srbiji, Republiki Srbski in v Moskvi.

  • Če bi bil jaz odvetnik, bi fanta takoj začel zastopati. Pozivam vse poštene slovenske odvetnike, da fantu priskočijo na pomoč in dosežejo, da bodo tisti, ki mu delajo krivico, pravično kaznovani.

 5. Napako sem naredil v 2. vrstici: ne “k sodniku”, k zdravniku naj gre zaradi strahov, tesnobe, depresije. Saj boriti se s celo mafijo, to ni kar tako. Tu je veliko psihičnih bolečin, ki so marsikdaj tudi vzrok bolezni, poslabšanja bolezni ali nastanka bolezni. Zaradi tega trpi tudi vzgoja otrok ( nastradajo njegovi otroci), partnerski odnos, odnosi v službi.

 6. Tudi v tem primeru je čutit, da so še vedno dediči Arso Jovanovića na delu in okupacija, ki se je z njim oz. z nalogom Habsburžana Tita začela, se nadaljuje.

  Slovenija bo svobodna, ko bo šel zadnji tuji udbovec in oficir iz nje in bodo vzeli s seboj tudi svoje kriminalce.

Comments are closed.