Medijski apaurin

15
Tablete Foto: Aleš Čerin
Tablete Foto: Aleš Čerin

Vse je mirno v naši deželi. Vlada AB nam nalaga nove in nove davke in dajatve, ki so podobne davni nacionalizaciji. Folk pa srečen in vesel… AB je prepričana, da vodi najboljšo vlado, od kar obstajajo vlade in se čudi, da je povzročila pravi stampedo na pisarne GURS-a, da uredimo katastrofalne evidence in se tako izognemo oderuškemu nepremičninskemu davku. Vmes so si izmislili še »davek na dež«, energiji so priskrbeli izkaznico, o tem, da so nonšalantno dvignili DDV pa sploh ne razmišljamo več, ker je to že tako ali tako pokrito z goro novih davščin. Narod pa menda srečen in vesel…

»Slabo banko« imajo trdno v svojih rokah, namreč člani AB koalicije, in že beremo in poslušamo – celo v najbolj provladnih in kontinuitetnih medijih! – kako rešujejo »prijateljska« tajkunska podjetja. Vmes nas zadolžijo za milijonček tu, milijonček tam, milijardno zadolžitev pa nam prodajo kot »uspeh«. Čeprav so nas v enem samem letu zadolžili za minimalnih 11 milijard evrov (no, nekaj tudi v dolarjih), je narod vesel.

Ideološka fraza: »ne bomo razgrajevali socialne države« se dobro prodaja. Ni sicer nič važno, da hkrati s to parolo privatizirajo zdravstvo (to delajo s koncesijami, ne-nadzorom, španovijo z dobavitelji, ipd.) in v šolstvu jezno zatirajo tiste 4 privat/katoliške gimnazije, ki jim kvarijo sliko o »dobrem in zastonj« državnem šolstvu. 99 % šolstva se zgraža nad tistim enim odstotkom… Ljudstvo pa menda verjame in je srečno in veselo.

Slovenija je v letu dni bratuškovanja stricev iz ozadja postala pravi raj pod Triglavom, da si ga še Prešeren ne bi mogel zamisliti boljšega. Pa je res tako? Pa je res tak socialni mir kakor ga nonšalantno prodaja AB vsakič, ko zagovarja svoje delo tako, da najprej meče krivdo na prejšnjo vlado? Kaj je zdaj drugače kakor pred dobrim letom, ko je bila na oblasti pomladna koalicija z DeSUSom in proslulo DL?

Razlike s časom pomladne vlade

Opazovalec zlahka ugotovi, da je edina razlika v tem, da so zdaj »naši na oblasti«. Naši glede na prevladujoče medije. Naši glede na vojsko dobro plačanih ljudi, ki delajo v paradržavnih inštitutih, društvih, organizacijah, svetovalnicah, mediacijskih hišah, itd. itn. Ko AB pravi, da je alternativa dvigu vseh mogočih davkov in ustvarjanju novih, krčiti državne odhodke, odmisli vso to množico »civilnežev«, ki so prisesani na državo, predobro živijo in nič pametnega ne delajo. Pustimo pri miru državno upravo (mimogrede, ta je zelo dobra), pustimo pri miru policijo in vojsko, ki sta nujna sestava vsake države, pozabimo na učitelje in njihove travme, odtekanje državnega denarja je predvsem v množici znanih in neznanih paradržavnih ustanov »naše civilne družbe«. Ali veste, da »naša« civilna družba Karitas razglasi za »ne-civilno družbeno organizacijo«? Noro, kajne?! Ampak malo jim mar, ker pač ni »naša«.

Druga, še vedno široko odprta, pipica iz katere odtekajo milijoni našega denarja v privatne žepe so seveda prijateljske pogodbe, ki jih ni nič manj kakor pod Drnovškovimi ali Ropovimi ali Pahorjevo vladami. Ampak zakaj to ni tema naših pogovorov? Zakaj tega nič ne vemo?

Naša kontinuiteta se je med Ropovo vlado naučila, da ne sme dovoliti, da ji mediji zbezljajo. Vlada AB ima sicer odličen PR, ampak ga sploh ne potrebuje. Disciplina medijev in novinarjev je tako temeljita, da nam mediji vsak dan servirajo dozo družbenega apaurina. Če so pod pomladno vlado delovali kot spodbujevalci »vstaje« pa sedaj očitno in brez sramu delujejo kot pomirjevalci. Kakor leta 1941, tako leta 2012/2013. Ukradli so nam upor. Zdaj pa z modernimi družbenimi sredstvi skrbijo, da se nam ne bi zgodil spet »Trg Republike« kakor l. 1991. Iz skoraj apokaliptičnega občutka, da bo zdaj, zdaj konec Slovenije, so nas v enem letu prestavili v občutek, da živimo v raju. Novinarji, ki so proizvod FDV-ja (ne pozabimo, da je to še vedno »rdeča fakulteta«), iz lastnega prepričanja in neizrečenega strahu, vneto sodelujejo pri pomirjanju družbe in podpiranju AB vlade.

Ali nas bo prebudilo?

Upam lahko, da bo nepremičninski davek in vsi ostali, ki si jih vneto izmišlja, ljudstvo, mene, tebe, vse tako zrevoltiralo, da bomo to nesrečno koalicijo odpoklicali. Niso vredni našega glasu. Ko bodo odšli, bodo prodali vse, kar prinaša kakršen koli denar, ki ga bodo – kakor v preteklih 70 letih – pospravili v svoje žepe. Za seboj bodo pustili opustošeno in revno državo. Pred našimi očmi nastaja iz cankarjanskih hlapcev novi bogatin, ki ne privošči ubogemu Lazarju – Slovenskemu narodu – niti drobtinice, ki pada iz njegove mize. In vendar, raje reven pa svoboden  teh uzurpatorjev, kakor bogat a suženj te pretekle ideologije. Boleča bo ta pot. Očitno jo bomo morali prehoditi.

Morda pa bo odiranje državljanov s strani AB vlade stricev iz ozadja vendarle prebudilo narod, ki bo spet odločno rekel: ne, ne živimo v nobenem raju in nismo srečni in veseli, ker nas tako odirate in zapravljate naš denar. In to kljub medijskemu apaurinu. Morda…

Foto: Aleš Čerin

15 KOMENTARJI

 1. Živimo v političnem svetu, ki smo si ga sami izbrali.
  Volitve v Sloveniji pač prinesejo na površje bolj levo usmerjeno politično klientelo, ki svoj “posel” kar dobro obvlada. Če pogledamo poimensko ljudi v PS, kmalu opazimo, da so to že znani ljudje iz prejšnjih časov in drugih (zelo podobnih) političnih krogov.
  Mediji so jim seveda velika podpora! To je popolnoma res!
  Konkretna zgodbica iz ne tko davne preteklosti.
  Za različne vodilne službe sta se potegovala dva kandidata, oba sta prej delala tudi v politiki.
  Za levega so mediji navajali njegove strokovne reference, za desnega so vedno (in to dosledno) dodajali politično pripadnost, njegovih strokovnih referenc pa sploh ne, čeprav za tisto delovno mesto politična prpadnost ni bil pomemben podatek.
  Je bil pač garjava ovca med levimi čistuni.
  Ja, tako pač je!
  In bo tako dolgo tako, dokler bomo tako volili…

 2. Robert Jordan, ni pomembno, od kkod prijhajajo, pomembno je, da so to prodane duše; bolje: kupljene za denar, ki so za zaslužek pripravljene poteptati lastno čast. Bog se jih usmili!

  Roman B., članek je dovolj dober. Posebej za tiste, ki poznamo Cankarja toliko, da vemo, o čem je pisal in kaj je ob tem mislil.

  To, kar dela ta vlada, postavlja Cankarja precej višje , od tega, za kar ga mnogi imajo. Nekatera njegova dela ob navdihu sv. Pisma lahko vedno bolj dojemamo kot preroška. (Križ na gori, Stotnik Smrt, Hiša Marije Pomočnice, in še kaj bi se našlo. Razmere nas bodo počasi, a zanesljivo pripeljale do tega, da bomo pozive, ki jih blažena Devica Marija daje svetu po svojih vidcih na razlipčnih koncih sveta. (Medžugorje, Kibeho-Ruanda, Itapiranga-Brazilija
  Our Lady of Kibeho with Immaculee Ilibagiza.mov
  Entrevista com Edson Glauber – cantos 2 – TV Exodus – Eslovênia

 3. MIr, lepota in veselje, ki v svet prihajajo s teh krajev, so kakor reka, tekoča skozi puščavo tega sveta, ki vanjo prinaša novo življenje, novo upanje. Prav to daje mojemu življenju novo rast, novo poslanstvo: biti ambasador miru in veselega oznanila, da smo odrešeni; da je sam Bog stopil na ta svet in nas na križu, potem, ko je močno trpel, s smrtjo odrešil in nam pustil celo materialni dokaz: s podobo, vtisnjeno v mrtvaški prt, ki naj bi ga naredili v 14. stoletju: ali verjamete, da je takratni umetnik s svetlobo, ki naj bi bila po poizkusih najbolj podobna žarčenju svetlobe, ki se sprosti pri atomski reakciji, vtisnil v prt negativ, ki so ga odkrili šele ob izumljanju fotoaparata nekaj stoletij kasneje?

 4. Vlada države, ki se je pustila izropati rokomavhu, ki ga psihiatri spoznavajo za opravilno nesposobnega, oziroma nesposobnega prisostvovati sojenju, pa ob tem mirno gleda, da se človek sprehaja svoboden, z običajno dnevno dozo alkohola, pač nima urejenih pojmov o življenju!
  Tožilstvo nič! Sodišče tipa spozna za “nesposobnega za sojenje!” Minister Gregor molči! Pličanič nesposobno ugotavlja, da se stvari premikajo, kljub povsem očitni kontaminiranosti pravosodja s politiko!
  Ocena novinarjev je, da je Zidar državo in davkoplačevalce oropal za več kot znaša davek na nepremičnine!
  In vendar se afera ne dogaja!
  Pravosodje se ukvarja z edinim sposobnim predsednikom vlade!
  Pravi zločinci pa se nam smejejo v brk!
  Koliko “stroke” je za tako stanje podkupljeno in v kakšnem znesku, je vprašanje za “strel nervoznega lovca!”

 5. Bolje povedano: mafijci so zadovoljni, večina folka pa ni v stiku z realnostjo. Mediji v rokah mafijcev slovenskim državljanom še kar naprej uspešno perejo možgane. Mordea je edina rešitev še zadnja: sodni dan ob koncu sveta.
  Bomo doživeli…!

  • Tisti,ki so proti sedanji vladi,lahko gredo na ulico,tako kot so šli nasprotniki JJ.Pa ne gredo.Torej je brezveze to stalno jokcanje.Eno je govoriti o ulici /Janša ,December 2009/,drugo pa jo izvesti.

   • Saj smo bili na ulici. Samo, ker nismo imeli medijske podpore, so komaj vedeli za nas, če so.

 6. …” kolektivno nezavedno” – ali tu “naši” psihiatri morda lahko kaj pomagajo? ..

Comments are closed.