Medijska pristranskost v zvezi s poročanjem o Katoliški cerkvi in katoličanih

7

IZJAVA ZA JAVNOST. Slovenski mediji se, še posebno v zadnjih tednih, ukvarjajo s povsem tendencioznim poročanjem o katoliški Cerkvi in katoličanih. Poročanje o nečem, kar temelji zgolj na govoricah, brez preverjanja in poročanja o objektivnih dejstvih, je pristransko. Menimo, da je namen takšnega poročanja z ustvarjanjem velikih »zgodb« o Cerkvi na Slovenskem in njenih najvidnejših predstavnikih, poleg pridobivanja premoženjske koristi, v krnitvi dobrega imena posameznim cerkvenim predstavnikom in v blatenju Cerkve kot najmočnejše organizacije civilne družbe. Pristranske objave ciljajo na vnašanje občutka razdora v Cerkvi na Slovenskem, na spodbujanje proticerkvenega razpoloženja v javnosti, k moralni diskreditaciji Cerkve in k odkritemu smešenju škofov in duhovnikov.

Da gre pri tem za odkrit medijski napad na vidnejše cerkvene predstavnike, pa tudi na katoličane, ki so v javnosti pripravljeni zagovarjati svoje vrednote in prepričanje, dokazuje nedopustna medijska diskreditacija prof. dr. Jožeta Balažica z Inštituta za sodno medicino pri Medicinski fakulteti v Ljubljani. Slovenski mediji strokovnost mednarodno priznanega slovenskega znanstvenika postavljajo pod vprašaj zaradi njegovega javnega nasprotovanja nekaterim rešitvam na referendumu zavrnjenega družinskega zakonika in zaradi dejstva, da je katoličan. Prepričani smo, da je takšno ravnanje medijev jasen primer povsem pristranskega poročanja zgolj zaradi verskega prepričanja, kar je v sodobni demokratični družbi povsem zavržno.

V Svetu katoliških laikov Slovenije tovrstno ravnanje medijev ostro obsojamo in novinarje pozivamo k spoštovanju profesionalnih in etičnih standardov oziroma k objektivnemu poročanju, ki bo spodbujalo strpnost in spoštovanje vseh subjektov civilne družbe, vključno s Cerkvijo. Zgolj objektivno in nepristransko poročanje lahko zagotovi in varuje dostojanstvo vsakega posameznika.

Svet katoliških laikov Slovenije


7 KOMENTARJI

 1. Škoda, da organizacije katoliških laikov niso izkoristile priložnosti in ob teh dogodkih same delovale bolj nepristransko in v interesu celotnega cerkvenega občestva, ne pa da po papagajsko ponavljajo to, kar jim je očitno bilo naročeno iz nekih vrhov ali če hočete: cerkvenih stricev iz ozadja.

  Če Svet laikov misli, da bo s tem pripomogel k večji enotnosti v Cerkvi (ki bi bila vsekakor dobrodošla) se po mojem globokem prepričanju moti. Brez samokritičnega odnosa do dogajanja v Cerkvi ne bo nič, razen dodatnega dokazovanja, kako dvolična je le-ta. Očitek o dvoličnosti je pa glaven očitek in najmočnejše orožje nasprotnikov cerkve. Zatorej, če želimo doseči ustrezno mero verodostojnosti, pometimo najprej pred svojim pragom, šele nato očitajmo pristranskost komu drugemu!

  • Janko, ne moreš iz svoje kože, da ne bi branil komunajzerjev in napadal še sam Cerkve.

   Vsi bi torej morali razmišljati tako kot ti, da bi bili enotni. Ne hvala.

   Kar piše v članku je popolnoma resnično.

  • Koliko dokazov še potrebujete, da pridete do ugotovitve, da so Delo, Dnevnik, Večer itd. resnično pristranski? Ali uporabljajo za vse ista merila? Dajte no! Morda bi pomagalo, če bi ljudje, ki tako ostro kritizirajo vse, kar je v zvezi s Cerkvijo, to počeli tudi pri drugih. Potem bi bili vsaj verodostojni.
   Za začetek pod drobnogled vzemite gospoda Kučana.

Comments are closed.