Karel Erjavec, ali so bili vaš stari oče, njegov brat in vaš stric »sodelavci fašizma in nacizma«

7
O 1.000 evrov povprečne pokojnine, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha.
O 1.000 evrov povprečne pokojnine, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha.

Spoštovani g. Karel Erjavec, dovolite mi, da kar javno nadaljujeva dialog, ki ga nisva zaključila poleti leta 2005. Takrat sem pripravljal besedilo o usodi treh vaših bližnjih sorodnikov, ki so jih umorili partizani. Gre za vašega starega očeta Karla, njegovega brata Franca in Karlovega sina, vašega strica Karla. Besedilo je leta 2005 izšlo v knjigi S spravno ljubeznijo iz rdeče ledene dobe. Prilagam ga v priponki.

Pisal sem tudi vam, ker sem želel zvedeti vaše mnenje o usodi prednikov. Odgovora ni bilo in v knjigi sem zapisal:

»Med vnuki Karla Erjavca je tudi Karel Erjavec, ta hip slovenski obrambni minister. Prosil smo ga za izjavo o družinski usodi, vendar zaradi mnogih obveznosti ni ujel roka oddaje besedila.«

Zdaj pa prebiram vaše predvolilne izjave v kampanji za predsednika DESUS. Poudarili ste tudi, da je »stranka DeSUS ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni

Karel Erjavec, ali ta vaš zelo ideološki pogled na zgodovino pomeni, da so bili vaš stari oče, njegov brat in vaš stric »sodelavci fašizma in nacizma«?

Ali pa so bili  žrtve vojnega zločina, ki so ga zagrešili »sodelavci stalinizma«? Ali je njihovim otrokom R Slovenija upravičeno priznala pravice po Zakonu o popravi krivic, tudi vašemu očetu?

Ali je bil vaš stric Frenk, po vaše »sodelavec nacizma in fašizma«, ki je kot domobranec izkopal posmrtne ostanke umorjenega očeta in njegovega brata,  po drugi svetovni vojni dovolj kaznovan? Za svojega očeta ste izjavili: »Oče je šel kot ekonomski emigrant v Belgijo.« 

Naj  k temu dodam tole vprašanje: ali   je človek, ki zaradi umora očeta noče služiti v Jugoslovanski ljudski armadi in raje ilegalno pobegne v tujino ter ustvari družino v Belgiji, dezerter ali mogoče že blizu vašim »sodelavcem fašizma in nacizma«?

Ker gre za pomembne opredelitve v procesu slovenskega spraševanja vesti, vas prosim za odgovore, za katere leta 2005 niste imeli časa.

7 KOMENTARJI

 1. Kar se dogaja v glavi tega politicnega veleoportunista, je pravi fenomen. Kot vidimo, njegov stari oce kot zupan Sentvida zrtev komunisticnega terorja “antifasistov” ( partizanov). In drugi clani druzine tudi. Njegov oce prebegnil v antifasisticnem rezimu v zahodno, prosperitetno kapitalisticno Belgijo, kjer otrostvo prezivi Karl Erjavec. Vecina osnovnega in srednjega solstva je v tej drzavi privatnega in tudi en del zdravstva. Kot v vseh zahodnoevropskih drzavah, mnogo uspesnejsih od Titove komunisticne Jugoslavije.

  In kaj iz tega izpelje Karl Erjavec? Da se 2020 ( ne 1947 kot kak clan Kidriceve komunisticne vlade) hoce boriti proti fasizmu in fasistom, proti privatnemu solstvu in zdravstvu!

  To je platforma njegovega naskoka na celo stranke, ki je jezicek na tehtnici, komu bo sla vlada. Noro. Kot je usekan tudi podatek, da se je kot zunanji minister vec kot 40 krat srecal s kremeljskim Lavrovom in nikoli(!) z nobenim clanom ameriske administracije, ne republikanske, ne demokratske.

  Minister Gantar, ki se je spet zblizal z njim, pa namesto Bregantov za svojega sekretarja vlece Prikla ( iz veckrat preverjeno korumpirane nabavne sluzbe UKC), cloveka, ki je omogocil zelo verjetno zlagani alibi kriminalcu in najverjetnejsemu atentatorju po tajkunskem narocilu na novinarja Mira Petka.

  A je to mozno? Nagibam, naj raje pade vlada, kot da se s temi ljudmi vstopa v politicno lunaticne in moralno pokvarjene rabote.

 2. Zdaj se bo videlo ali ima naš Karel kaj sočutja do svojih prednikov ali ne.

  Ali pa jih bo zavrgel kot jih je pri zadnjih volitvah, ko je šel v španovijo s tistimi, ki častijo tiste, ki so umorili njegove prednike.

 3. Žalostno res, pa sem nekoč verjel, da bo ponos civilizirane Slovenije, ki obsoja slovenski genocid in hoče drugačno razvojno pot kot je bila tista pod totalitarizmom, ki ga levica še danes občuduje.

 4. Karla poznam najmanj30 let. Ko je bil še pravnik v tedanji vladni službi za zakonodajo, je bil čisto v redu fant. Ko pa je stopil v politiko, ga je ta (in on njo) popolnoma spridila. Postal je navadna baraba. No, malo zlobe: malce pa je pripomoglo tudi tipično gorenjska samohvala, kdo ima več. In šel je k tistim, ki so ponujali več (čeprav za naš denar).

Comments are closed.