Ima spolna usmerjenost staršev vpliv na otroke?

5

Mica Škoberne na Iskreni.net povzema članek profesorja sociologije z univerze v Austinu, dr. Marka Regnerusa, o Študiji o novih družinskih strukturah. V raziskavo je bilo zajetih skoraj 3000 naključno izbranih Američanov med 18. in 39. letom, preučevanih je bilo sedem različnih družinskih oblik. Opazovanih je bilo 40 različnih spremenljivk na socialnem, čustvenem in odnosnem področju vključenih oseb.

Škobernetova citira avtorja, ki trdi: »Izsledki kažejo številne, jasne razlike, še posebej med otroki žensk, ki so bile v lezbičnem razmerju, in med tistimi s še vedno poročenimi (heteroseksualnimi) biološkimi starši,« pravi Regnerus in ob tem opozarja: »Trditi, da je le malo pomembnih statističnih razlik med različnimi skupinami, ki smo jih obravnavali, bi pomenilo trditi nekaj empirično netočnega.«

Študija sicer ne prinaša direktne primerjave med otroki, ki bi celotno otoštvo preživeli v skupnosti izključno istospolno usmerjenih staršev (ker je bilo teh izredno malo), in otroki iz drugih družinskih oblik, ampak se osredotoča na otroke, katerih starši so bili kadarkoli v času njihovega otroštva v istospolnem partnerskem razmerju. Avtorica povzame posebej izstopajoče izsledke študije, predstavljene v članku:

• Kot »povsem heteroseksualne« se je deklariralo 90 % otrok iz družin z biološkima staršema, 71 % otrok iz gejevskih skupnosti in 61 % otrok iz lezbičnih.

• O samomoru je v zadnjem času razmišljajo 5 % otrok iz družin z biološkimi starši, 12 % otrok iz lezbičnih skupnosti in 24 % otrok iz gejevskih zvez.

• Nezaposlenih je bilo v času študije 8 % otrok z biološkimi starši, 13 % otrok iz enostarševskih družin, 20 % otrok iz gejevskih skupnosti in 28 % otrok iz lezbičnih.

• O tem, da se jih je kdaj spolno dotikal eden od staršev ali kdo drug od odraslih, sta poročala 2 % otrok z biološkimi starši, 6 % otrok iz gejevskih skupnosti, 10 % otrok s samskim staršem in 23 % otrok iz lezbičnih zvez.

• V spolne odnose je bilo kadarkoli v življenju prisiljenih 8 % otrok iz družin z biološkima staršema, 25 % otrok iz gejevskih skupnosti in 31 % otrok iz lezbičnih zvez.

• Svojega partnerja je v času trajanja zakona ali kohabitacije varalo 13 % otrok bioloških staršev, 25 % otrok gejevskih parov in 40 % otrok, ki so odraščali v lezbičnih zvezah.

• Psihoterapijo je v času raziskave ali tik pred njo obiskovalo 8 % otrok heteroseksualnih staršev in 19 % otrok homoseksualnih staršev.

• Spolno prenosljive bolezni se je kdaj v življenju nalezlo 8 % otrok z biološkimi starši, 20 % otrok lezbijk in 24 % otrok iz gejevskih zvez.

P.S. avtorice članka na Iskreni.net: Članek je bil naknadno popravljen, da prikaz izsledkov bolj korektno prikazuje dejansko naravo vzorca in primerjave. Na podlagi številnih poročil o izsledkih študije so se namreč sprva izoblikovale napačne interpretacije, ki smo jih tudi sami povzeli. Po avtorjevih pojasnilih o sami naravi vzorca smo članek primerno popravili. Za netočnost prve objave se opravičujemo.

Več: Iskreni.net

5 KOMENTARJI

  1. Zgovorno dejstvo, ki je po kmečki pameti povsem logično: Svojega partnerja je v času trajanja zakona ali kohabitacije varalo 13 % otrok bioloških staršev, 25 % otrok gejevskih parov in 40 % otrok, ki so odraščali v lezbičnih zvezah.

    glede komentarja BledGG: ni težko malce posurfat in videti gejevskega lobija kako brezupno v ZDA napada to največjo in relevantno študjo. Vendar tem polenom, ki jih mečejo še sami ne verjamejo.

  2. ALFe @ , homofašizem dosega svojo moč v posameznih institucijah , kot je “RTV ” ! Tam je zelo težko za ljudi z normalnimi težnjami , ti so drugorazredni . PRED desetletjem mi je dejala bivša novinarka , da so ” drugačni ” največji prezerljivci , segregatorji ! ” CASANOVA ” , ERAZEM PINTER , PA JE PRED KAKIM MESECEM IZJAVIL V REVIJI ” NOVA ” , DA SO SI NACIONALNO ” RTV ” HIŠO PODREDILI GEJI !

Comments are closed.