Med Putinom in Trudeaujem

23

Že večkrat sem na tem portalu pisal o vse večji odrinjenosti politične alternative (ki je lahko glede na našo politično stvarnost lahko le desnosredinska, seveda v slovenskem pomenu te besede) pri nas, pa tudi o strukturnih težavah, s katerimi se je morala, se mora in se bo morala soočati. V zadnjem letu pa se je bistveno spremenilo tudi mednarodno okolje v zahodni Evropi. Ali bolje, defenzivni položaj, v katerem se je znašla kombinacija socialno konservativne ali vsaj zmerno konservativne in gospodarsko liberalne usmeritve, kar je tisto, kar bi v Sloveniji bila ustrezna alternative prevladujočim politično-gospodarskim vzorcem, se je pokazal v vsem sijaju. In to kljub temu, da je še ne daleč nazaj šlo za prevladujočo politično usmeritev v Evropski uniji.

Prva skušnjava

Na eni strani preži na evropsko desno sredino demonski zgled Vladimirja Putina in putinizma. O nevzdržnosti in nerelevantnosti tega zgleda sem prelil že veliko spletnega črnila. Pa vendar naj še enkrat ponovim najpomembnejšo točko. Ker so nosilci Putinovega režima brez izjeme preverjeni sovjetski kagebejevski kadri (v precejšnji meri tudi na vrhu cerkvene hierarhije), je edini pravi vsebinski temelj putinizma nacionalni boljševizem. Konservativni bonbončki in sklicevanje na krščanske vrednote so zgolj površen premaz čez fasado brez samostojne vrednosti, ki so jih Putinovi za nameček pripravljeni zamenjati takoj, ko (in če) bo tako kazalo. Tega glede na že omenjeno sestavo Putinove četice sploh ni težko razumeti.

Kljub temu opažam, da se jalovo upanje, da je putinizem možen idejni zaveznik, še kar naprej širi. Tudi v Sloveniji. Celo nekatere, ki so, denimo, na vrhuncu ukrajinske krize zelo dobro ločili zrnje od plev, slišim danes ponavljati floskule o ruskem predsedniku kot “krščanskem levu” ali pa vsaj, da se “v Rusiji vendarle dogaja nekaj pozitivnega in zdravega”.

Druga skušnjava

Razlog za to je predvsem v pravi poplavi, ki prihaja z druge strani. Čeprav gotovo ni njen najmočnejši predstavnik, jo najbolje predstavlja lepi kanadski premier Justin Trudeau. Razlika med njim in Putinom že na zunaj ne bi mogla biti večja. Medtem ko stavi Rus na mačistične atavizme, je Kanadčan vzor sodobnega negovanega lepotca. In nobenega dvoma ni, da mi je trudeaujevski model bistveno bližji od Putinovega (čeprav na “cote” ne dam nič). Skupne točke vidim v poudarjanju liberalne demokracije, človekovih pravic in gospodarske odprtosti, kar vse putinizem zaničuje. Navsezadnje na zahodu tudi ni bilo tako brutalnega in nasilnega spodrezanja krščanskih korenin, kot se je zgodil v Rusiji po boljševiškem prevzemu oblasti, ki je za desetletja velikemu delu državljanov onemogočil dostop do pristne krščanske dediščine.

Povedano pa ne pomeni, da na širjenje Trudeaujevega modela po Evropi lahko gledam brez nelagodja. Dejstvo je namreč, da se je prav v vodilnih zahodnoevropskih demokracijah že precej zažrl v konservativni main stream. Prva točka, ki se kaže kot problematična, je njegovo spogledovanje z javno, predvsem medijsko všečnostjo, kar ni daleč od populizma. Satirična kolumna časopisa Welt je v petek omenjeni vzorec opisala pri Angeli Merkel, ki se kljub formalni pripadnosti drugi politični družini vse manj razlikuje od kanadskega premierja (seveda ni tako simpatična, je pa zato vplivnejša). Ko se je avtor kolumne spraševal, kako, da je Merklova dosegla toliko prednost pred Schulzem, je ugotovil, da volivci pri njej cenijo to, da je zmožna narediti kar koli. Njegove ilustracije so drastične in karikirane, pa vendar dobro opišejo sceno. Tako naj bi Merklova brez pomislekov podržavila proizvodna sredstva in zaplenila cerkveno premoženje, če bi se ji to v kakšnem trenutku zazdelo oportuno. In če bi začutila, da si ljudje želijo pet vegetarijanskih dni na teden, bi jih tri dni pozneje uzakonila. Ob vsem sarkazmu je v navedenem neka temeljna resnica glede delovanja Trudeaujevega političnega modela, zaradi česar je neki nemški škof iz bavarske province, ki ni na tekočem z najnovejšimi trendi kot njegovi nemški škofovski kolegi iz bolj urbaniziranih okolij, pred nekaj tedni celo izjavil (in ostal živ), da so nemški katoličani postali politični brezdomci.

Še bolj dela trudeaujevstvo za slovenske razmere tuje to, da je po vsebinski plati zgrajeno na precej plitvem liberalizmu, ki ne more skriti svojih kulturnobojnih izvirov. S kultom politične korektnosti bolj ali manj neopazno in postopoma širi seznam tem, o katerih se sploh naj ne bi razpravljalo. Obenem zgolj poudarjanje nujnega spoštovanja različnosti vse bolj gre na škodo lastne identitete, opažamo celo pravi strah pred identiteto. Samo druga plat iste medalje je očitna raba dvojnih meril, ko gre za presojanje dogajanja v svetu. Marsikdaj zagovorniki trudeaujevskega modela ne zmorejo najti primerno odločnih besed za avtoritarne ali totalitarne režime leve ali nezahodne provenience. Pred časom sem denimo opozoril na takšna dvojna merila pri luksemburškem zunanjem ministru Jeanu Asselbornu, ki je iz Evropske unije metal Madžarsko, hkrati pa je govoričil o demokratičnem potencialu turškega režima. Podobno se je sam Trudeau hudo osmešil s svojim čivkom ob smrti Fidela Castra, kar je sprožilo val šaljivega posnemanja.

Srednjeevropska alternativa

Zdi se torej, da od trenutnega razvoja v razvitih zahodnih demokracijah ne gre veliko pričakovati. Alternativa bi se lahko skotila v srednjeevropskem prostoru, tudi zaradi njegove izkušnje totalitarizmov v 20. stoletju. In dejansko je ta prostor v zadnjih desetletjih dal številne zgledne politične voditelje, ki so znali združevati zmerno konservativno usmeritev in zavzemanje za gospodarsko odprtost.

Toliko bolj tragično je, da je trenutno tudi v srednji Evropi tako težko ubežati skušnjavi, da prevlada zgrešena alternativa Putin ali Trudeau. Še zlasti nepotreben in naravnost absurden je tak razvoj trenutno na Poljskem.

23 KOMENTARJI

 1. Sedanji oblasti je všečen Putinov model predvsem zato, ker onemogoča opozicijo, da bi prevzela oblast.

  Opozicija naj bo le za okrasek, da se lahko reče, da ni pravega totalitarizma.

 2. Sedanji oblasti je všečen Putinov model predvsem zato, ker onemogoča, tudi na nedopusten način, opozicijo, da bi prevzela oblast.

  Opozicija naj bo le za okrasek, da se lahko reče, da ni pravega totalitarizma.

 3. V Sloveniji sta trenutno v veljavi oba modela: putinovski in trudeauski.

  Od obeh smo pobrali najslabše: putinovski (para)državni kapitalizem in trudeauski kulturni marksizem in politično korektnost. Zato gospodarsko nazadujemo ter demografsko in identitetsko izginjamo.

  Nemški škof iz bavarske province ni bil daleč od resnice. Sedanji CDU ni več tisti, kot je bil v Kohlovih časih. Merkel-ov CDU se je vrednostno prestavil toliko v levo, da Schulzevi volivci sedaj prepoznavajo njih kot svojo stranko. Ostaja pa prazen prostor na desni, ki ga AfD zaradi nesmiselnih pretiravanj ne zna izkoristiti.

  Za enkrat je videti, da Višegrajska ali Srednjeevropska skupina predstavlja zdravo osnovo nadaljnjega razvoja, čeprav tudi ta ni brez težav. To je prepoznala tudi hrvaška predsednica, ki se jim je aktivno pridružila. Naša sedanja oblast seveda tega ne prepoznava, saj ni v njenem interesu.

 4. Moram reči, da to s Trudeaujem ne razumem povsem, kaj je z njim narobe. Menda ne, da je sprejel nekaj Sircev, beguncev, in je zdaj na tapeti desnice, ki se ne more sprijazniti s porazom. Ponižnost in čast ji nista vrlini.
  Merklova je pametno umirila žogo in sedaj kaže, da komentatorji že skačejo iz kože. Ker ni videti nekih odločnih potez, se ji sedaj meče pred noge polena v stilu “lahko stori karkoli”. Bomo videli kaj bo storila. Morda mora samo počakati, da pridejo volitve.
  To s Putinom je norost, ampak bolj omejena na Slovenijo in še kakšno državo. Prav veliko Putin nima pristašev. Veliko političnih točk si nabral v Siriji, kjer je zahod čisto zabluzil s podporo “demokratičnim” in drugimi “progresivnim” tokovom, ki niso prinesli niti pol pričakovanega. In veliko nepričakovanega. Sedaj izpade še, da se Putin bori za kristjane, ki jih preganja ISIS. Zahod pa niti ne toliko.

  Mi pa medtem napredujemo… Odaljujemo se od sveta in med seboj. Prepirov je vse manj, ker komaj sploh še kdo komunicira. Koalicija se je že začela ukvarjati s prihodnjimi volitvami. Mandata je efektivno konec. Opozicija je razbita in utišana. Po referendumu bo zanimivo, če bo evropska komisija zavrnila financiranje drugega tira. Kot ga namreč že enkrat.

 5. Trudeau je uzakonil evatanazijo in celo zakon, po katerem je kaznivo, če transseksualcev ne kličejo po nekih njihovih novih zamišljenih zaimkih. Nad kanadskimi otroci se pospešeno izvaja diktatura teorije spola. Da niti ne omenjam, da je formalno iz stranke izključil vse, ki ne podpirajo popolnoma neomejene pravice do splava, ki sedaj velja v Kanadi. Skratka, gre se za popolno utelešenje tega, kar je Benedikt imenoval diktatura relativizma, jaz bi celo rekel, da se gre za začetke mehkega totalitarizma.

  Zato se mi zdi precej nenavadno primerjati ta vzpon kulture smrti z npr. razvojem na Poljskem, kjer PiS vodi daleč najbolj katoliško politiko v Evropi.

   • Zdravko , mene pa nič ne zanima in še manj kot nič , Kanada je formalno še vedno del združenega angleškega kraljestva , kar pomeni , da svojega tradicionalizma ne bodo kar tako opustili , ne v slabem in ne v dobrem ! Vsekakor pa ne bodo z lahkoto spridili svojega naroda , tako kot se to dogaja pri nas , čeprav je bila tudi nekdanja Jugoslavija kraljevina , ki je v odločilnem momentu totalno odpovedala in kam je zbežal kralj ? V Anglijo in pustil narod na milost in nemilost združbi osi Rim , Berlin , Tokio in seveda proletarcem vseh dežel z boljševiki na čelu , ki so po celem svetu nekje bolj , nekje manj uspešno opletali s srpom in kladivom ter rdečo zvezdo na rdeči podlagi !Trudeau pač v svojih blodnjah pogreša nakovalo in kladivo česar mu angleški imperij in kanadski narod ne bosta nikoli dopustila , v določenih pogledih me Trudeau močno spominja na našega “miškota”, ki ima podobne sanje ! Samovšečnost in samovolja posameznika imata v Angliji omejeno dobo trajanja ! Po drugi strani pa zakaj bi si belil
    glavo z angleži in trudojem , naj urede zadevo kakor hočejo , mi sami moramo urediti zadeve doma v lastnem komplotu in vsaj nekaj nas je , ki
    vemo kje bi bilo ptrebno prijeti bika za roge , ampak kaj in kako , če oblastniki v imenu naroda (kreatur) , prepevajo pogrošne pesmi v Stožicah
    in sanjajo o večnosti !

 6. Ker je najbrž res tako, kot je povedal avtor, da vodijo Putinov režim sami preverjeni sovjetski kagebejevski kadri, katerih vizija je nekakšen nacionalni boljševizem, postaja popolnoma jasno, zakaj taka priliznjena privlačnost, ki vodi našo režimsko politiko. Ker se pri nas dogaja isto, le da je še precej bolj sprevrženo protikrščansko in raznarodovalno. Putin je le sprevidel, da krščanstvo koristi nacionalni enotnosti in je celo uvedel v šolah verouk tja do mature. Če bi se to pri nas samo poskusilo omenjati, bi se svet podrl. Prav tako Putinu niti na misel ne hodi kulturni marksizem in politična korektnost s svojimi norimi deviacijami kot je teorija spola in vabilo muslimanskim migrantom. Z lahkoto bi preprečil prevažanje desettisočev mladih črnih možakarjev, ki nimajo nobenih delovnih navad ali znanja in s svojo pretirano afriško spolno aktivnostjo samo prinašajo in raznašajo aids. Pregnal je Soroša, medtem ko Trudeau in večina evropskih politikov z njim sodeluje ali se mu zaradi denarja celo prilizuje in ga odlikuje. Pravzaprav je kar velik razkorak od Putina do Trudeauja!

   • Neprijetno mnenje ni prezir. Še sploh ne, če je resnično.

    Odpovejte Delo: Andrej Kren, Gregor Knafelc in Jožica Grgič brutalno bruhajo po katoličanih!

    7. julij 1963 – Obletnica smrti škofa Antona Vovka

    Zgodovina: Ranka Ivelja, lepo vas prosimo, da nas več ne žalite!

    Kako se kaže nestrpnost in diskriminacija proti kristjanom?

    Razlika med Hrvaško televizijo in RTV Slovenija je v tem, da hrvaški novinarji govorijo: »Mi kristjani praznujemo Veliko noč!«

    Sedma obletnica kristjanofobije: Ranka Ivelja obtožila bl. Lojzeta Grozdeta za klerofašista

    To je le nekaj naslovov na spletni strani http://24kul.si/kristjanofobija .

 7. Omenjene satirične kolumne o Angeli Merkel v die Weltu sicer nisem bral, je pa v vsakem primeru kaclerka hudo pretirano predstavljena. Mislim, da omenjena v precejšnji meri združuje prav to, česar si avtor očitno želi, torej zmerno kulturno-vrednostno konzervativnost in obenem gospodarsko odprtost, pa kot da to ne želi biti opaženo.

  • Sicer pa se bo mogoče Bavarska kmalu osamosvojila in s svojo CSU postala up neke prepoznavno konzervativne, a vendar ne populistične in nacionalistične demagoške politike. Pa še Tirolska in Južna Tirolska s svojima TVP in SVP naj se priključita. Mogoče tudi Lombardija in Veneto ( dve izrazito konzervativni severnoitalijanski pokrajini). In pa Baden Wuertenberg. Če bo laufalo, se potem priključi Slovenija, potem ko opravi s kučanisti in FDVjevci. 🙂

 8. Slovenci so vedno dajali glasbeni in pevski ton alpski Evropi. To dokazujejo tudi naši Avseniki.

  Zdaj pa tudi celi Evropi, saj smo zmagali na Evroviziji pevskih zborov.

  Ozavestimo se kakšne sposobnosti imamo in še naprej dajajmo ton tudi na drugih področjih.
  Tam smo glavni, kjer ni zraven nesposobnih in zavajajočih politikov.

  • Svitase , kako naj se “ozavestijo”zavestno nezavestni , politika niso Avseniki , čeprav so kot glasbeniki ponesli ime Slovenija po celem svetu , lepo je ,da slovenska glasba uživa simpatije skoraj celega sveta , ampak kaj , ko jo prevpijejo naši “zavedni slovenci” v stožiškem svetišču sprevrženih kvazi slovencev , ki prepevajo “neozaveščene” tim. pesmi svobode in revolucije iz rdečega asortimana svetovnih razsežnosti in delajo sramoto ljubiteljem slovenstva v vseh oblikah po širnem svetu , ki se utaplja v globalizaciji , ki je daleč od domoljubja in iskrenosti do narodov , ki jih zavestno utaplja v anarhiji in brezboštvu ! V Berlinu so zidove podirali in s tem oznanili svobodo gibanja misli in človeka , v nasprotju s tem dogodkom , jih mi gradimo in slovence globoko pod zemljo povezujemo s temelji ki leže na kosteh nesrečnikov , ki kličejo k spravi vse v prek po naši “ljubi domovini” , ki je vse manj naša !

   Andrej Briški

 9. Na dolgi rok sta oba nevarna, ker razčlovečujeta, vsak na svoj način.
  Kaj se Putinu plete po glavi, niti ni vemo. Naše prilizovanje najbrž ni brez soli. Erjavčevo klovnovstvo je predstava zs javnost, ki je ni za podcenjevat.

 10. Kljub temu da je generacija, ki je bila soočena z izkušnjo druge svetovne vojne in kasneje hladne vojne, še živa, se zdi, da njena izkušnja ni prodrla dovolj v javnost. Zdi se, kot da drsimo v to delitev ponovno, tokrat z drugačnimi skušnjavami.
  Kot da je trpljenje milijonov za ta svet ostal brez sporočila ?!

  • Točno to. Suženjstva komunizma nihče ne omenja. To sploh ni sporno. Toda, če to ni sporno, potem niti posmrtni ostanki v Hudi jami niso sporni.

 11. Članek dober. (Ampak “genialni analitik”, lepo te prosim, @svitase.) Kot omenil @demaistre, bi lahko povedal več o radikalnem relativizmu vladnih ukrepov Trudeaujeve vlade.
  Sicer pa med komentatorji neverjetna nagnjenost k poenostavljanju …
  @demaistre: PiS na Poljskem “vodi daleč najbolj katoliško politiko v Evropi” – torej si želite uveljavljanja katoliških načel za celotno družbo ne glede na sredstva, pa naj trpi demokracija, svoboda govora in dialog? Pirova zmaga, ustvarjati družbo, kjer so tvoje vrednote vsiljene, in zato še težje ponotranjene in razumljene. Sicer pa je mogoče kolikor toliko enoznačen pojem “katoliški nauk”, “katoliška politika” pa precej manj.
  Potem rasizem, anti-soroševstvo (kjer razumno kritiko zamenja olajšanje, da končno imamo dežurnega krivca z imenom in priimkom), mlačnost do demokracije … vse to med rednimi komentatorji.
  Ob tem, da je moje osebno stališče na strani zmernega konservativizma (odvisno, kako ta pojem razlagaš), zavračanja politične korektnosti in skepse do nebrzdanega napredka (v družbi in znanosti), sem najbolj razočaran ravno nad ravnijo desnih medijev (Demokracija, Reporter, Nova24, 24kul) povsod populistično histerično lajanje, slog tak, da se ti obrača trebuh, kritičnost do “svojih” pa kot igla v senu … Naj ne bo dvoma: v tem publicističnem in intelektualnem nivoju naše desnice moramo iskati vsaj toliko razlogov za “neuravnoteženost medijske krajine” kot v udbomafijskih omrežjih.

  • Pretiravaš. Poljska je katoliška, vendar še vedno demokratična in ne omejuje svobode govora.

   Ti mešaš s Putinovo Rusijo.

   Ti tudi vidiš rasizem tam, kjer ga ni.

   Desni mediji so razpršeni tako kot levi. Demokracija = Mladina, Nova24 = 24ur, Reporter = Delo, Dnevnik…

  • @Luka J
   Imamo , imamo “barabina” , ki služi na račun nezmožnosti levih i…otov , ki so mu prodali duše ! Kaj te moti krščanstvo , ki ima že večtisočletno tradicijo in seveda tudi ni brez napak , vendar večjih lumpov , tatov in kriminalcev in uničevalcev svetovnih večtisočletnih kultur , kot so bili boljševiki , ki so v sto letih svojega svinjanja naredli škode za deset tisočlet in več ! Zadnje čase so se jim pridružili še džihadisti in podobna sodrga z bližnjega in daljnega vzhoda – S Korejo vred! Kaj vse počenjajo diktatorji J.Ameriki , ampak tebi podobni jih v “relevantnih in korektnih medijih” , kot so Delo , Dnevnik , Mladina itd .povzdigujejo v nebo in ne morejo prehvaliti velikega altruizma južno ameriških diktatorjev , sama dobrota in usmiljenje in milost jih je , kajne ?!
   Luka rad bi živel v miru brez barab okoli sebe , ki zase celo trdijo kakšni poštenjaki da so , vseskozi pa tiščijo svoje parklje v žepe nategnjenih ”
   in bebavih častilcev , ki živijo na robu preživetja in tega nikakor ne dojamejo ,
   hodijo pa po pomoč k tebi osovraženem katoliškem KARITASU , veliko stvari sem
   podaril za siromake in nikoli nisem vprašal kakšne barve in prepričanja so ! Dokler
   bom zmogel bo počel enako !

   Andrej Briški

Comments are closed.