Maver: Reform ni, ker na položajih ostajajo ljudje, ki so nanje prišli z dopingom

9

ales_maverNaše zdravstvo še ni dočakalo reforme. Prav tako ni reform na področju davkov in pravosodja, aktualna vladna koalicija tudi zamuja pri privatizaciji državnega premoženja. Vse to nadomešča z vsiljevanjem ukrepov s področja družine in ostalih osnovnih vrednot. Politični analitik in publicist Aleš Maver se strinja, da je težava med drugim v tem, da Slovenija četrt stoletja po osamosvojitvi še ni zmogla pravega preloma s starim režimom, ki tako ostaja prisoten v vseh porah naše družbe.

Maver je prepričan, da se nekaterih globinskih povezav v vsakdanjem življenju preprosto ne želimo zavedati, saj bi potem dejansko morali nekaj narediti drugače, a zato Slovenci prave volje v večjem delu svoje zgodovine nismo imeli, tudi danes je, tako Maver, ni. Naš položaj po osamosvojitvi je primerjal s položajem atletskega sveta, v katerem bi se ta znašel, če tekač Ben Johnson leta 1988 v Seulu, ko je postavil svetovni rekord na 100 metrov, ne bi padel na dopinški kontroli ter bi njegov rezultat obveljal in bi sam celo stopil na čelo pristojne zveze. “V tem primeru bi bilo delovanje Svetovne atletske zveze pod njegovim vodstvom v celoti namenjeno temu, kako prikriti uporabo dopinga v Seulu leta 1988.”

Točno to se je po Mavrovih besedah zgodilo Sloveniji, saj na odločilnih položajih ostajajo ljudje, katerih edini globinski cilj je prikriti ali zmanjšati pomen dejstva, da so njihovi politični predniki ali oni sami prišli na oblast z dopingom, ki je bi veliko bolj krvav kot v Johnsonovem primeru, ter kako ohraniti ideološki in gospodarski monopol, ki je iz tega izhajal. “Še danes ni možna nobena resna reforma, ki bi bila korenita, ker bi slej ko prej trčila ali ob eno ali ob drugo stvar.” Kot dodaja Maver, tega nosilci realne moči ne morejo in nočejo dopustiti, po drugi strani takšne zahteve povprečnega Slovenca oziroma povprečne Slovenke, razen v nekaterih redkih trenutkih, niso dobili. “Raje poskušamo najti druge razlage za to, da ni reform – z izjemo kratkoročnih. Ni volje, da bi se soočili z jedrom problema.”

Načenjanje temeljnih vrednostnih osnov družbe Maver označuje za zanimiv pojav. Kot absurd vidi tudi dejstvo, da se številni mladi pri nas danes čutijo bolj povezani z oznanjevalci predplebiscitne in socialistične Slovenije. O vsem tem je med drugim spregovoril v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, ki ji boste na Radiu Ognjišče lahko prisluhnili v petek ob 20h.

9 KOMENTARJI

 1. To je to!

  To je zadetek v izvor problema! čestitke avtorju!

  Na ta način se izvija prikriti novodobni genocid nad Slovenci:
  – Sposobne mlade, ki znajo razmišljati s svojo glavo pošiljajo na delo v tujino, namesto njih pa zaposlujejo vodljive tujce, ki jih potem volijo.
  – Družino izničujejo, da bi izničili tudi krščanske vrednote.
  – Slovenska kulturna dediščina jim je nebodigatreba, zato jo na vse načine omalovažujejo.
  – Abecedo dobrega gospodarjenja in demokracije se nočejo naučiti.
  – Odgovornost je le njihov okrasek na papirju. Čeprav vedo, da je 200 brezposelnih mladih slovenskih zdravnikov, te nočejo zaposliti, pa čeprav jih povsod primanjkuje. Ne glede na to jih s pogodbo pridobijo iz juga in petkrat dražje plačajo kot domače zdravnike.

  _ Zahteve gospodarstva po dobrem gospodarjenju dosledno zavračajo!

 2. Sinoči smo lahko slišali v TV dnevniku, da 5 milijonski obsevalnik v Kliničnem centru zato stoji, ker ministrstvo ni dalo soglasja za zaposlitev potrebnih zdravnikov.

  Poslušali smo tudi, kakšna velika revščina je danes v Mariboru, kar je logična posledica mariborske vstaje in novega župana.

 3. Še ena cvetka iz kulturno dediščinskega področja:

  Državni Javni sklad za kulturne dejavnosti ima vzpostavljen register z naslovi tamburaških skupin v Sloveniji.

  Nima pa vzpostavljenega takšnega registra za ljudske muzikante in godce te ljudske pevce in folklorne skupine.

  Kaj to pove?

  Pove to, da oblast spodbuja tisto kulturo, ki ni značilna za alpsko Slovenijo, ampak za Balkan. Tamburica ni slovensko glasbilo po kateri bi bili Slovenci razpoznavni v Evropi in v svetu. Je glasbilo, ki je značilno za Belo Krajino, zaradi doseljenih Uskokov.

  Zato tudi ni čudno, da je v zadnjem času slovenski tradicionalni etično vljuden in spoštljiv “prosim, izvolite, hvala” v trgovinah, gostiščih in uradih, zamenjal prostaški balkanski “evo”, ki ga bleknejo, ko ti dajo blago, pijačo ipd. ali denar.

  Toda trgovinska, gostinska, turistična in gospodarska združenja tiho, pa čeprav bi lahko stvari spremenile z enim organizacijskim navodilom!

  Ali so res vsi ti zastonj hodili v šolo, da ne premorejo vljuden in spoštljiv odnos do kupcev?!

  Ali si kupci ne zaslužimo osebnega dostojanstva?!

  Treba pa je priznati, da so razlike, saj si ponekod vljudno in spoštljivo sprejet. Pa saj zato tudi plačamo storitev in blago!

 4. Očitno se balkanizacija Slovenije izvaja na mnogoterih področjih.

  Kdo bo izdelal register te raznotere balkanizacije Slovenije?!

 5. Pa nimam nič proti Balkanu. Ga spoštujem in v marsičem občudujem.

  Vendar ne morem sprejeti tega, da moramo Slovenci in Slovenija izgubiti svojo dušo, svojo kulturno bit in identiteto.

  Zgodovina nas opominja, da se vedno kdo najde, ki hoče, da Slovenija ni več slovenska.

  Vnaprej mu povejmo, da se bo opekel v svojih negativnih prizadevanjih!

 6. Državni Javni sklad RS ima na spletni strani dosegljiv le register tamburaških skupin, do katerega prideš, če na spletni strani napišeš ključno besedo “seznam tamburaških skupin”.

  Do skupin iz ostalih področij pa ne moreš priti, kljub različnim poizkusom, kar pomeni, da ni javnega registra za te skupine. Mogoče pa je skrivni?

 7. Primera z dopingom ima eno težavo. Namreč tudi uradni zmagovalec Carl Lewis je bil na predhodnih ameriških kvalifikacijah pozitiven, kar je ameriška ekipa enostavno zatajila. Po pravilih pa sploh ne bi smel nastopiti.

 8. Maver … “Še danes ni možna nobena resna reforma, ki bi bila korenita, ker bi slej ko prej trčila ali ob eno ali ob drugo stvar.” Kot dodaja Maver, tega nosilci realne moči ne morejo in nočejo dopustiti …
  ——
  Nekje drugje sem prebrala misel ekonomista Thomasa Sowella, da ko se ljudje navadijo privilegijev, se jim enakopravnost zdi DISKRIMINACIJA !!

  • He he. Privilegije najlažje uničiš z “inflacijo”. Raztalaš jih čim večjemu krogu, dokler ne postanejo odveč ali celo breme.

Comments are closed.