Marija Trček o revolucionarnem umoru, ki je prinesel žalost v domačo hišo

5

Pričevalci: Marija Trček foto: J. MožinaIzjemno pričevanje Mravljetove Marije iz Brezovice nam daje vpogled v enega najbolj tragičnih revolucionarnih umorov, ki se je zgodil junija 1942 in je usodno povzročil razkol med Slovenci. Partizani so vdrli v hišo ugledne in premožne Mravljetove družine na Brezovici, pobili gospodarja in tri sinove ter oropali njihovo premoženje. Prav zato je v vasi in okolici začela nastajati oborožena zaščita, najprej vaške straže in pozneje domobranci.

Posnetek oddaje Pričevalci, ki je bila premierno na sporedu v torek, 11. 12. 2018, je dostopen TUKAJ.

Marija se dobro spomni predvojnih razmer, živeli so lepo družinsko življenje, a potrebno je bilo trdo delati. Oče je bil ranjen v prvi svetovni vojni, sicer pa izredno komunikativen in podjeten človek, zgradil je novo hišo, imeli so že vodovod in elektriko. Preživljali so se z gostilno, mesarijo in kmetijo. Pri hiši je bilo devet otrok. Prav na predvečer tragedije je bilo še posebej veselo:

»Otroci smo se igrali na vrtu, Peklajevi in naši, to je bilo tako veselje, da ga še zdaj ne morem pozabiti. Takrat je bila zadnjič družina skupaj. Ponoči se je pa zgodilo.«

Po vojni je bila družina razbita, starejši so odšli iz Avstrije naprej v ZDA. Kmalu po vojni jim je komunistični režim pobral še preostanek premoženja in v hišo naselil tuje ljudi. Marija se spomni:

»Vsak teden, skoraj vsak dan je prišel kateri, da je premetaval hišo. Okamneli smo, stali smo pri miru kot kamen. Zaplenili so nam vse, tudi žlice so prešteli … Veselja v hiši ni bilo več. Mame jaz nisem videla nikdar, da bi se posmejala. Jokala je pa zmeraj.«

Mati, jaz nisem bil zraven!

Mimo hiše so potekale manifestacije in vpitje »Smrt izdajalcem!« Čeprav Mravljetovi s kakršnokoli izdajo niso imeli nič. Pač pa je k Mravljetovi mami po vojni prihajal tudi partizan Cjuha in kot se spomni Marija venomer ponavljal: »Mati, jaz nisem bil zraven!« Zveza borcev se družini do danes ni opravičila in pojasnila grozovito početje likvidatorske skupine Dolomitskega odreda.

Marija pravi, da bi lahko znoreli vsi skupaj po šoku, ki so ga doživeli, vendar je imela mama posebno moč – moč vere in z njeno pomočjo so prestali tudi najtežje preizkušnje. Veliko so jim pomagali tudi strici in sosedje. Ko se je poročila in je prišel moški v hišo, so nekoliko lažje zaživeli, pravi Marija. Rodili so se jima štirje otroci, od tega je eden, Marjan (bil je član Slovenskega okteta), že pokojni, hči Marija pa se je poročila in imela štiri otroke.

Marija veliko razmišlja o preteklem tragičnem dogajanju, podoživlja noč, ko je izgubila očetu in brate ter sklene:

»Vem, da so vsi v nebesih. Bili so pravi ljudje in ne kakšni razbojniki… Jaz še za moje sovražnike molim. Za tiste, ki vem, molim vsak večer.«

5 KOMENTARJI

 1. Pretresljivo!
  Dobrohoten nasvet dr. Možini: Dajte vendar RTV dopovedati, da bolje posnamejo glas pričevalcev. Naprezal sem ušesa, toda ni mi uspelo slišati niti polovico tega, kar je povedala gospa. Podobno je bilo pri mnogih drugih gostih v prejšnjih oddajah. Škoda! Morda bi prišli v poštev podnapisi.

  • Dodajam: Sem že mislil, da mi je sluh oslabel, toda dr. Možino kot izpraševalca sem vse dobro razumel.

 2. Džihadisti na Zahodu so vajenci v primerjavi s slovenskimi Boljševiki 1941-1946 !

  Džihadistki so pravi zanič vajenci v primerjavi z komunističnimi likvidatorji VOS / OF in pravi nesposobneži v paraleli z partizanskimi komisarji NOB OF v Sloveniji 1941 – 1946 !
  Številke , pravite ?
  Do 1800 poklanih, v jame zmetanih in postreljenih Slovenk in Slovencev v dobre pol leta NOB revolucije skonca 1941 do jeseni 1942 !
  Seveda so vse kulturno mučili, razrezali z noži, zabijali klince pod nohte in še marsikaj, kar ne gre v zapisnik, posiljevali praktično vsako, ki jim je kot žrtev padla v roke, niso šparali otrok vseh starosti, če so se spravili nad družino, starost ni bila pomembna, vse po vrsti- samo, da so TERENCI IN TERENKE OF
  s prstom pokazali na sočloveka-žrtev! Kakšna sodišča? Kriminalni terenci so rekli in partizani izvršili – to je bila krvava kriminalna oblast Slovenije.
  In – naslednjih skoraj 2200 so potolkli do konca 1944!

  Zdaj pa se prašejte koliko Evropejcev so džihadisti povozili s kamioni in postreljali z puškami in posekali z mačetami letošnje leto, 2018 ? Sto-dvesto- kdo ve ?

  TOREJ DŽIHADISTI SO SLABI VAJENČKI V PRIMERJAVI S SLOVENSKIMI KOMUNISTI 1941 -1942 !
  NOB OF Revolucija je bila mesnica z grozljivo mesoreznizo – harmonike so svirale, vino je teklo !

  Da se ve za druge številke, vprašejte Pirjevca Patriota, on in podobni imajo vse natanko napisano…detajlno.
  Slovenski komunisti so mučili in pobijali drugačne od sebe, Kristjane ! Zdaj bi bili mirovniki in čuvaji človekovih pravic , recimo kandidat za sekretarja Združenih Narodov, Turk Danilo. Ogaba!

  Islamski džihadisti pobijajo nevernike, spet tudi Kristjane!
  Vrtiljak smrti je nujno ustaviti. Evropsko politiko sesuti tako kot je- vse to gre v propad.

 3. Frančišek: Nujno branje knjige Mohorjeve založbe: Andreas Knapp: Poslednji Kristjani, ki poda veliko odgovorov.

 4. Poznal sem mlado žensko, ki so ji partizani med vojno pobili nekaj najbližjih svojcev. Kot otrok sem jo po vojni videval pri maši. Vzbujala je spoštovanje: poduhovljen, lep obraz, dvignjena glava, ponos. Bog ve, kaj vse je doživela, kakšno trpljenje je moralo biti. Niso je zlomili. Prepričan sem, da je pri maši molila tudi za morilce.

Comments are closed.