Matevž Sedej: Kaj odhod kanclerke pomeni za Slovenijo?

27

Foto: dpaNekdanji župan Kamnika se je ravno še uspel srečati z najmočnejšo žensko na svetu, ko je Evropa začela šteti čas po Merklovi. Nemška kanclerka je tudi na Slovenskem vsaj do migrantske krize bila deležna nespornih simpatij desne sredine, v svetu pa bila označena za voditeljico  liberalne demokracije v času vzpenjajočega se populizma. Toda kaj programirani odhod kanclerke Merklove in voditeljice CDU pomeni za Slovenijo? Kaj za nas pomeni Nemčija brez Merklove in CDU z novim vodstvom?

Zagovornikom demokracije je težko ne le za to, ker nas politiki tako pogosto razočarajo, ampak tudi zato, ker volivci slabo izbirajo – izbirajo namreč ne na temelju dolgoročnega premisleka, ampak praviloma po hipnem vzgibu, po trenutnem stanju v denarnici, pod vplivom političnega marketinga in celo na osnovi razpoloženja. Saj vemo: volivci ostanejo doma že če je pot do volišča premokra; ali pa jih tja ni, ker se je naredil tako čudovit dan, kot nalašč za izlet. Instantna, populistična ni le politika, takšni so tudi volivci: daleč, da bi imeli vedno prav, res pa je, da moramo njihovo voljo spoštovati. V takšnem pojmovanju demokracije se tudi za politike šteje, da ravnajo odgovorno, ko začutijo, da nimajo več prave podpore volivcev, četudi so bili izvoljeni zato, da rešijo ta ali oni problem. Logika sodobne politike je neizprosna, je logika številk in tudi politične demografije: če greš v sredino, zapuščeni prostor na levi ali desni zasedejo drugi. (Te slabosti liberalne demokracije bo moral Zahod šele začeti reševati.)

Tudi CDU bo na svoje čelo postavila tistega, za katerega meni, da bi ga volivci lahko videli kot potencialnega rešitelja predvsem aktualnih težav stranke. Logika politične geografije zahteva, da CDU ponovno zasede prostor (na desni), ki si ga je prisvojila AfD.  Na kongresu takoj po Miklavžu bo CDU tako tehtala med podjetnikom Friedrichom Merzem, generalno sekretarko stranke Annegret Kramp-Karrenbauer in ministrom za zdravje Jensom Spahnem. Vsi trije so katoličani: prvi, favorit, pro-evropski in socialno konzervativen; druga sredinska katoličanka, menda izbira kanclerke;  tretji gay in hkrati bolj desno, patriotsko usmerjen. Bi takšne profile našli med katoličani v slovenski politiki, in če ne, zakaj ne? Kako podobna je CDU-ju naša NSI? SDS ima s CDU še manj skupnega, čeprav je v isti evropski politični grupaciji.

Če bo konec leta torej znano, kdo bo novi vodja CDU, pa še ne bo jasno, kdaj, če sploh, bi novi vodja lahko postal kancler ali kanclerka, in v kakšni koaliciji. Tudi ni jasno, kako bo novo vodstvo rešilo vprašanje Orbanovega članstva v EPP in nasploh nevarne delitve Vzhod-Zahod znotraj EU. Preudarna Merklova, prihajajoča iz nekdanje Vzhodne Nemčije, je imela z Orbanom veliko potrpljenja, novo vodstvo CDU ga utegne imeti pred majskimi volitvami v Evropski parlament veliko manj. Ali pa tudi ne: če bo CDU izbrala Merza ali zlasti Spahna, bosta ta dva sicer morda res bolj po okusu SDS (in NSI?), z enako ali več razumevanja za Orbana, a ne nujno tudi za srednjo in vzhodno Evropo novih članic. Populizem v Nemčiji in Evropi ima mnogo obrazov: patriotizem, manjša odprtost do migrantov in naklonjenost tradicionalnim vrednotam se navzven lahko pokažejo tudi kot upad zanimanja za vzhodne  in južne sosede. Tudi Slovenija in slovenska desnica bosta morala novo vodstvo CDU in novega kanclerja, kanclerko še prepričati, da sta vredni zanimanja.

Bo torej Nemčija z novo CDU in – prej ali slej – novo vlado šla bolj v desno ali ostajala v sredini? Bo želela gredico Evrope rahljati ali poglabljati? Preurejanje političnega prostora v Nemčiji – kjer še ni pravega odgovora na pojav AfD – bo pomembno za reševanje vprašanja populizma v celotni Evropi, za vodenje migracijske politike EU ter za oblikovanje podobe prihodnje EU. Novi vodja bo moral odgovoriti na vprašanje, kako naj se (za)varuje Evropa  v času, ko se iz nje pospešeno umikajo Trumpove ZDA. Merklina odločitev, da odpre vrata milijonom beguncem bo verjetno šla v zgodovino kot primer pomanjkanja preudarnosti. Toda s to odločitvijo in vodenjem uspešne gospodarske politike bo odhajajoča kanclerka zapisana v zgodovini tudi kot (še zadnji?) uspešni primer krščansko-demokratske politike, ki je solidarna, družbeno odprta, pro-evropska in hkrati zagotavlja blaginjo. Njen odhod za Slovenijo in širšo srednjo Evropo pomeni najmanj krajše obdobje negotovosti  preden – in če – najdeta CDU in Nemčija novo notranje ravnotežje.

27 KOMENTARJI

 1. Matevž Sedej: Kaj odhod kanclerke pomeni za Slovenijo?

  Pogum za intelektualce, da se priključijo ulici pri opozarjanju na islamizacijo. Za preživetje je nujno potrebno:
  – zapreti meje in
  – sprejeti Boga.

 2. Sprva je kazalo, da je Angela Merkel dostojna naslednica Helmuta Kohla. Toda resnica prej ali slej pride na dan. Pokazalo se je, da mu ne seže niti do gležnjev. Ni imela lastne vizije in strategije razvoja EU, temveč je zgolj sledila od zunaj vsiljenemu toku. EU je videla predvsem kot območje za plasiranje nemških izdelkov in nemškega kapitala. Preprečila je Južni tok, da bi zgradila Severni tok 2, s čimer bi v sodelovanju z Rusijo Nemčija poleg gospodarske postala tudi energetska velesila. Hkrati je dvolično Orbanu očitala sodelovanje z Rusijo.

  Nekritično je sprejela dogme kulturnega marksizma in jih skupaj z drugimi začela vsiljevati tudi ostalim. Ni jasno, ali je na to vplival Obama, trobilo ameriške globoke države, ali kdo drug. Kakorkoli, leta 2015 je na široko odprla vrata nezakonitim migracijam, čeprav je 5 let pred tem trdila, da je multikulturizem mrtev. To je med drugim upravičevala s tem, da Nemčija potrebuje novo delovno silo. Ko se je pokazalo, da ni nič od tega, ampak samo ogromno stroškov in kriminala, je zahtevala solidarnost drugih držav.

  S to politiko je skupaj s somišljeniki razklala ter skoraj uničila EU in svojo stranko CDU. Da bi stranko rešila propada, bo vodstvo prepustili drugim. Toda če novo vodstvo ne bo zmožno radikalne spremembe svoje politike, ampak se bodo še naprej samo zaletavali v AfD, se bo priljubljenost stranke verjetno še naprej zmanjševala. Bomo videli, kako se bodo odločili. Za Slovenijo kakšnih večjih sprememb ne bo. Sedanje slovensko vodstvo bo sledilo glavnemu toku, kakršen pač bo.

  • @Tine Zelo dobro opisano, morda še premilo.
   Pri Merklovi je najhuje to, da je po svoji strahoviti napaki leta 2015 skupaj s francoskimi socialisti še naprej vztrajala in trmoglavila pri isti zgrešeni migracijski politiki. Tudi najhujši teroristični napadi in stotine umorjenih in posiljenih je niso prepričali, da bi napako priznala, takoj odstopila in še rešila, kar se je rešiti dalo. Enotnost EU namreč. S takim brezumnim ravnanjem je sprožila zdravorazumski odpor širokih ljudskih množic, ki so kljub medijskemu vsiljevanju in potvarjanju to politiko hitro prepoznale kot eno doslej najhujših groženj za svoje bivanje in obstoj. Proti naseljevanju migrantov so danes tako levičarji kot desničarji. Prvi naglas, drugi potihem. Res za so samo najbolj militantni ekstremni levičarji, pa še ti bi z migranti najraje komunicirali le preko mobitelov ali računalnikov, v svoje domove niso naselili še niti enega.
   Ker večina vladajočih političnih strank tako v Nemčiji kot drugod v EU trmasto kot majhen otrok ni hotela dojeti ljudskega revolta, si je le-ta poiskal mesto v novih, bolj radikalnih strankah, od katerih imajo nekatere odklanjanje migrantov razširjeno na vse tujce, pa še kako drugo cvetko zraven.
   Če povzamem – Merklova je skupaj z obema socialističnima francoskima predsedniškima lakajema kriva za radikalizacijo evropskega političnega prostora z vzponom ekstremne desnice kot ekstremne levice ter posledično slabljenje zmernih levih in desnih strank. Kriva je za podporo kulturnemu marksizmu, ki je v bistvu nova vrsta totalitarizma. Prav zaradi slednjega, ne samo migracijske politike, so se EU uprle višegrajske države in Avstrija. Kriva je za razdelitev EU na dva pola. In kriva je tudi za brexit Anglije, ki tudi hoče predvsem nadzor nad priseljevanjem in migracijskimi tokovi.
   Če bo vztrajala na isti poti še naprej, bo kriva za dokončni razpad EU. In takrat se je ne bomo več spominjali kot germansko verzijo Margareth Thacher iz zmehčanega železa, ampak bolj kot nekdanjo tajnico, kuharico in natakarico kave kanclerju Kohlu, ki je bila dovolj zvita, da je zlezla v njegove hlače in si jih dolga leta zategovala z vrvico, ker so ji bile mnogo, mnogo preširoke.

   • V tem komentarju gre za absurdno pretirane obtozbe. Teroristicna dejanja skrajnega islama v Evropi so npr. delo na nasem kontinentu rojenih ljudi in ne migrantov. Prav bolestno krivicno in zlagano je za njih kriviti Angelo Merkel.

    • Ce je koga od zahodnih politikov kriviti za migracijske valove tega desetletja, je predvsem spodbujevalce t.i. arabske pomladi in spodbujevalce drzavljanskih vojn v evropski okolici, vkljucno z Libijo, Sirijo in Irakom. Kdor v tem ne vidi izvora migrantskih pritiskov na staro celino, ni posebej brihten. Enako ne tisti, ki bistvenega izvora za ta pritisk v prihodnje ne vidi v demografiji na obeh straneh in v klimatskih spremembah zaradi antrogopogenih toplogrednih emisij. To bo pritisk stotin miljonov, ne milijona ali dveh. In noben zid potem ne bo pomagal, kot ni pomagal niti starorimski limes.

     • IF: “…, je predvsem spodbujevalce t.i. arabske pomladi in spodbujevalce drzavljanskih vojn v evropski okolici, vkljucno z Libijo, Sirijo in Irakom.”
      =============
      T.i. arabska pomlad se ni začela v teh omenjenih deželah pač pa v Tuniziji s podobnim dejanjem kot ga je izvedel leta 1968 Jan Palach v ČS, Mohameda Bouazizija, ki mu je oblast zaplenila njegovo stojnico, edinim njegovim virom za preživetje. Ostali tvoji argumenti tudi ne držijo, so tipično levičarski (ekologija, demografija, odstranitev diktatorjev, neučinovitost zidu).

    • IF: “… Teroristicna dejanja skrajnega islama v Evropi so npr. delo na nasem kontinentu rojenih ljudi in ne migrantov.”
     ================
     … zaradi česar je celo Merklova pred cca 5 leti, še preden je izbruhnila glavna invazija na EU, javno izjavila, da je multikulti v Nemčiji propadel, in da je mrtev, potem pa kljub temu cca dve leti pozneje, javno “povabila” migrante naj pridejo. Še v letu 2015 je imela načrt vsako leto v dobi naslednjih 10 let uvoziti po 1 milijon letno, torej skupaj 10 milijonov ljudi v 10 letih. Potem je kmalu “obrnila ploščo”, podobno kot je bila njena prva reakcija v zvezi z Brexitom, ko zadeve pričakovano niso šle v njej želeno smer. Nora ženska!!!
     Samo norci se gredo tak socialni inženering.

     Tvoja trditev pa kljub vsemu tudi ne drži preveč, ker so med teroristi tudi t.i. “staroselski migranti”.

     • Ups! Zadnji stavek sem napisal napačno, v mislih nisem imel “staroselski migranti”. pač pa “novodobni migranti”.

    • IF, ste pozabili? V terorističnem napadu v Franciji so sodelovali tudi migranti, ki so malo pred tem prečkali Slovenijo. Kdo jih je že povabil?

 3. Če na kratko povzamem zgornji članek, mi pove sledeče:
  “Merklino pomanjkanje preudarnosti bo zapisano v zgodovini tudi kot (še zadnji?) uspešni primer krščansko-demokratske politike”

 4. Avtor članka tudi ne poudari bistveno, ali pa tega ni bil sposoben opaziti:
  Merklova je odstopila s čela stranke iz čiste preračunljivosti, da bi s tem rešila svoje kanclersko mesto do konca mandata, na kar tudi kaže tudi njena izjava, da se bo potem poslovila od politike.
  Kot bi dejala: “Odstopila sem s čela stranke in napovedala svoj odhod iz politike, sedaj pa me prosim pustite pri miru do konca mojega kanclerskega mandata”.
  Lep primer političnega podkupovanja, je pa vseeno vprašanje, če ji bo uspelo, ker bo njeno vladavino verjetno še naprej povezano z nazadovanjem njene stranke.

 5. Nemške notranje razmere poznam zelo površno, zato članka ne morem kritično presojat. Ima pa slab občutek, da stvar ni nastala na podlagi globljega poznavanja razmer. Če ne bomo ustavili emigrantskega vala, kar je zelo realna grožnja, Merklova ne bo šla v zgodovino kor “primer pomanjkanja preudarnosti”, ampak kot velika grobarka Evropa. Tudi s tem “populizmom”, ki je v članku omenjen tako rekoč v levičarskem podtonu, nekaj ne štima, saj je v razmerah, kakršne so, populizem nekaj odrešilnega, ne negativnega. Ne vem točno, kaj, toda v članku še marsikaj manjka, saj je Nemčija prevelika, preveč močna in preveč kompleksna, da bi se kakršno koli oceno lahko opravilo z levo roko. Edina presenetljiva novica v članku je tretji kandidat za predsednika CDU Jens Spahn, ki je – pogledal sem v Wikipedijo – res gej, poročen je z moškim. Sem kaj prespal? Kdo so istospolne poroke za katoličane postale nekaj normalnega?

 6. Prvic Angela Merkel se ni odsla in namerava dokoncati komaj dobro zaceti 4 letni mandat kanclerke. Ne prehitevajmo torej. Leta, ki prihajajo so pomembna in teza Merklove je realno za nekaj deset nasih Sarcev.

  Drugic je gospa evidentno uspesna v politiki. Nekomu, ki na parlamentarnih volitvah dobi 4 zaporedne polne mandate, se politicno sposobnost in uspesnost pac ne more odrekati. Dosegla jih je z zmerno, dokaj pragmaticno, a vendarle precej dosledno politiko v skladu s krscanskodemokratskimi tradicijami.

  • Rezultat njene “evidentne uspešnosti” je tudi hitro izgubljanje zaupanja in podpore, ki je posledica njene politike. Med volivci in tudi znotraj stranke. Zato odstopa s čela stranke. Bo pa ostala še na čelu vlade in lahko pričakujemo še več škode.

   Uspešnost politika se ne meri toliko s tem, kolikokrat je izvoljen, kot z rezultati njegovega delovanja. In ti bodo zanjo porazni.

 7. Ce bi CDU v prihodnje hotela v desno odvzeti veter v jadra AfD, ji grozijo vecje izgube na sredini od potencialnih pridobitev na desni. Krscanska demokracija v temelju ne more biti sovrazna do tujcev, sovinisticna, nacionalisticna, rasisticna. Lahko pa je kontra multikulti modelom, militantnemu feminizmu in lgbtjevskemu aktivizmu, proti permisivizmu v vzgoji, do drog ipd. Torej konzervativna zagovornica tradicionalnih vrednot in institucij. A ne ljudomrzna. In, upam, tudi v prihodnje proevropska in ekosocialno-trzna.

  • CDU zapuščajo desni, sredinski in ostali volivci. To lahko ugotovimo na osnovi strukture volivcev AfD. ZDF je po volitvah v Hessnu pokazal strukturo volivcev AfD. Navajam po spominu: okoli 35% bivših volivcev CDU, skoraj enako volivcev, ki prej niso nikogar volili, okoli 20% bivših volivcev SDP, preostalo bivši volivci preostalih strank.

   Torej politiki Merklove ne nasprotujejo samo skrajni desničarji, kot nam lažno sporočajo dominantni mediji, temveč volivci vseh opredelitev. Ti niso sovražniki tujcev niti šovinisti niti rasisti, saj nezakoniti migranti niso edini tujci v Nemčiji. Tujci, ki so prišli z veljavnimi dokumenti, veljavno vizo in dovoljenjem za delo in bivanje, in sicer tam, kjer je za to določeno, so in so bili dobrodošli. Nasprotujejo nasilnemu in brezobzirnemu vdiranju v njihovo deželo in njihov način življenja ter nepotrebni bivanjski in življenjski ogroženosti, ki prihaja prav od nezakonitih migrantov. To je dejanje legitimne samoobrambe.

 8. Ko začne desnica bruhat svojo ljudomrznost je res težko brati naprej. Mar res ne razumete, da je to hujši greh od brezboštva? Še tako zakrnjen ateist je bližji Bogu od ljudomrznega vernika!

  • Kdo pa pravi, da mora bit desnica brez greha? Pa saj ne kandidira za svetništvo?
   Ker opravka imamo z levico, ki je sovražna do lastnih ljudi. No do točno določenega dela skupnosti.

   • Saj, to je kar lep primer, kako se ti rada prepiraš. Tako tudi desnica zapravi vse kar je zgradila.

    • Zdravko: “… Tako tudi desnica zapravi vse kar je zgradila.”
     ===============
     Će bi bila neprepirljivost pogoj za oblast, potem levica sploh nikdar ne bi bila na vladi. Ti bo potrebno najti bolj utemeljen argument. 🙂

    • Zdravko, ti imaš očitne težave z objektivnostjo. Navadno repliko (Amelie) označiš za prepiranje. A bi ob resničnem prepiranju napovedal tretjo svetovno vojno?

     • Obema, kar prepirajta se naprej in jamrajta za naslednji poraz na volitvah. In ti bi rad bil objektiven?!

 9. Slovenija je najmanj vplivna v Evropi, zato se ne primerjajmo z Nemčijo, smo od Nemčije ekonomsko odvisni.Raje naj nas skrbijo koalicijski voditelji vlade kot pa Merklova. Od Nemčije je odvisno, ne ud Šarca ali janše, če bo slovenska predelovalna industrija imela delo oziroma koliko. In takrat se Cerar Jansa in ostali ne bodo imeli s čem hvaliti, kako so dobro vodili vlado. Ko gre Nemčiji dobro,imajo tudi naši plasticarji kovinarji in elektro industrija delo in štancajo, žal lastnega razvoja,izdelkov nimamo več kot za eno nemško vas.

 10. In še o ” vlaganju v znanost”.
  Direktor Inštituta Jožef Štefan je še vedno družbeno politični delavec. Poznati mora ministra in predsednika vlade in obvladati PR, da vlada objavi razpis za IJŠ za plače 1.000 uslužbencev ?, da niso brezposelni. Nimamo podjetij, razvojnih projektov, ampak socialistizem, kjer je naloga direktorja da skrbi za plače in ne za vodenje projektov. Drugo,vlaganje v “razvoj” pa si celozivljenska pocitniska-dopustke strokovne izmenjave po celem svetu.Tržno gospodarstvo po modelu socializma, plača pa kapitalizem.
  Zato naj nas skrbijo Šarec mesec Židan in tudi Janša. Oni so oziroma bodo preživeli enako mandativ kot Merklova,brez dolgoročnega uspeha za Slovenijo. Kje smo danes? V letu 1987! Z eno krepko nogo v socializmu. Pa si kdo upa napisati da sta SKD/BSI, SDS že 27 let v državnem zboru + spita, nič ne naredita
  IIn se bolno izgovarjata da nista vodila več kot xxxx let. Ko ste tako panetni in filozofirate o Nemčiji in Merklivi, o preproščini slovenskih voditeljev ( levih in desnih)se raje pogovarjajte in zahtevajte zamenjavo politikov, ki so le na državni plači in delajo zase in ne zate! Brez uspehov zate, 27 let državna plača zase( za politično nedelo, neuspešnost in twittanje v prazno) !

Comments are closed.