Matej Košir začel podobno kot končal brat Darijan

12
27

Avtor: Nenad Glücks. Vir: Reporter.  Zanimiv protiverski izpad si je pred nekaj dnevi v Žurnalu privoščil tudi Matej Košir, njegov novi odgovorni urednik (potem ko so se poslovili od Gorana Novkovića). Ob referendumu o družinskem zakoniku, na katerem so njegovi nasprotniki poudarjali pomen tradicionalne družine »oče-mati-otroci«, se je v kolumni razpisal o tem, da mu je malo mar, ali ima sosed raje svojega psa kot ženo. Prav tako se mu zdijo veliko naravnejši odnosi med dvema gejema ali lezbijkama, kot da je »oni tip po treh dneh vstal od mrtvih in da tako lezbijke kot vsi drugi temu v čast barvamo jajca«.

Sobotna številka Žurnala, 24.3.2012: “Res je, sovražim tistega sosedovega cucka, a pes ni kriv. Tako pač je … Od kod sem zdaj privlekel tega cucka? Ne jaz njega, on je našel mene. Tako kot lezbijke in oni drugi, pa tisti tretji, vedno oni najdejo mene. Ni nujno, da jih razumem, a jih pustim pri miru, čeprav vdirajo v prostor, ki se mi brez njih zdi zadostno naraven. Posadim novo cipreso in se ne vmešavam v to, kje markirajo ali kako drugače izražajo svojo naravnost.

Ker če gledam povsem iz svoje perspektive, se mi vse to zdi še vedno veliko naravnejše kot to, da je oni tip po treh dneh vstal od mrtvih in da tako lezbijke kot vsi drugi temu v čast barvamo jajca.”

Sobotna številka Žurnala, 31.3.2012. Koširjevo pojasnilo: “V kolumni z naslovom Markirajte, kjer hočete, ki je bila objavljena 24. marca, bi določene navedbe ob napačni interpretaciji lahko žalile verska čustva. Za morebitne nesporazume se vsem prizadetim opravičujemo, ob tem pa poudarjamo, da v uredništvu Žurnala vedno enakopravno obravnavamo vse ljudi, ne glede na njihvo spolno usmerjenost, versko in politično pripadnost ter spoštujemo vsa osebna prepričanja. Osnovni namen kolumne je bil predvsem poziv k sprejemanju drugačnosti in torej večji strpnosti v naši družbi.”

12 KOMENTARJI

 1. Ali je to poziv k strpnosti, če tako nespoštljivo govoriš o stvareh, ki so mnogim ljudem svete.

 2. Joj, kaj bi šele drugi novinarji lahko rekli ali napisali o Majerjevih propagandistih na Reporterju, Demokraciji …?! Gospod Glücks, pometite najprej pred svojim pragom!

  • spet ena v stilu – kakšni so pa drugi. Tudi, če so vsi ostali slabi, dotičnega gospoda to ne opravičuje.

   Govora je o konkretni zadevi, ki je žaljiva za kristjane.

   Ampak od kar je Svetlana Makarovič razglasila, da je sovražiti kristjane državljanska dolžnost, in tega ni nihče zares obsodil, je pač tako.

   • Kaj tako žaljivega pa je M. Košir napisal o kristjanih? Nič, samo malo ironičen je bil. Zgodbic o Jezusovem fizičnem vstajenju, pa o brezmadežnem spočetju pa tudi večina samoidentificiranih kristjanov ne dojema več dobesedno …

    • Ups, tole bedarijo je za podčrtat:
     kristjan, ki ne verjame v temeljne verske resnice – se pravi o brezmadežnem spočetju (s tem zanika dejstvo, da je Jezus božji sin) in o Jezusovem vstajenju.
     Saj razumem, da bi ateist te stvari imenoval zgodbica, ampak ko njekdo reče, da je kristjan ter da ne verjame v te temeljnim verske resnice je direkt za v strokovno ustanavo – ker je zelo očitno razdvojena osebnost.

     • Samo za pojasnilo: jaz nisem vernik. O tem sem bral na internetu in v socioloških revijah, pa nekateri verniki so mi razlagali, da imajo tak pogled na vse skupaj. Gre za t. i. kulturne kristjane, ki čutijo privrženost do krščanske kulture in tradicije, v vse ali vsaj nekatere verske dogme pa ne verjamejo več.

     • Janko pač ne razume, da se marsikdo sicer ima za kristjana, ampak le zaradi tradicije. Sploh pa ne ve, na kaj se nanaša izraz brezmadežno spočetje.

    • kristusovo vstajenje je bistvo krščanstva – kdor tega ne verjame ni kristjan (tudi kulturen kristjan ne).

 3. MATEJ KOŠIR že nadaljuje s konstrukti ! Ost je uperil proti ministrici LJUDMILI NOVAK , češ , da rajši potuje in zapravlja in navaja neke stroške s potovanji , za izpod dvesto evri !
  Za ” vzgled ” naj ponudi raje predsednika TUERKA , ki je z enim potovanjem v BOSNO zagonil 89. 000 evrov ! Tudi njegov brat DARIJAN je pojem zapravljivosti !

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite