Zmeda na levici – poražena, izgubljena, brez vodje

13

Avtor: Ivan Puc. Vir: Reporter. Po porazu Zorana Jankovića je levica ostala v krču, v dolgovih, brez programa in brez voditelja.

Le nekaj tednov pred volitvami je nekdanji predsednik Milan Kučan na levico kot njen zadnji up pripeljal Zorana Jankovića. Po njegovem porazu in umikanju za utrdbo Magistrata, je levica ostala sama, v krču, dolgovih, brez programa in ne nazadnje brez voditelja. Naši sogovorniki razgrinjajo njene kontroverznosti, zastavili pa smo si tudi vprašanje, kaj v Sloveniji pomenita »levica« in »desnica«.

Kondicija levice se najbolje kaže v opravljanju opozicijske vloge. Marsikoga je zmotila že »prizanesljivost« poslancev Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov do ministrskih kandidatov Janševe vlade. Dr. Dejan Verčič s Fakultete za družbene vede meni, da je opozicija izgubljena, ker obe stranki (PS in SD) ne vesta, kdo ju bo jutri vodil in kako naj se postavita ena do druge in obe skupaj do svojih zunajparlamentarnih sorodnic (LDS, TRS in Zares). Glavnina političnega boja opozicije se zato dogaja znotraj opozicije in za vladajoče nima ne časa in ne volje.
Prezir parlamenta in mediji
Verčič pričakuje, da lahko takšno stanje traja še vsaj leto dni, »dokler se nekatere stvari ne postavijo na njihovo mesto in vsem skupaj ne postane jasno, kdo so in kaj bi radi (razen oblasti).« Dr. Stane Granda z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa (ZRC SAZU) je prepričan, da jim zaradi katastrofalnih posledic vladanja kaj drugega kot »prizanesljivost« niti ne preostane.
»Kot stranki totalitarnega porekla parlament prezirata, kar izrazito kaže Janković in je to demonstriral tudi pri sestavljanju vlade. SD preveč čisla in obvlada taktiko, da bi to jasno pokazala. Za njiju so ključni mediji, zlasti RTVS, zato je vsa pozornost namenjena njim. Za vsak primer so mobilizirali še svoje ‘kulturnike’. Po njih in z njimi ustvarjata klimo za pridobitev oblasti.«
SD bi se pod vodstvom levega radikala radikalizirala
Zadržimo se pri prvih poražencih volitev Socialnih demokratih Boruta Pahorja. Se je pod njegovim vodstvom SD v zadnjem desetletju spremenila in postala bolj sredinska, tudi s primesmi liberalizma? In zato izgublja levo identiteto? Dr. Bojan Bugarič z ljubljanske pravne fakultete temu pritrjuje. »SD v tem trenutku ni leva stranka. Pahor tudi ne pooseblja levih vrednot, menim da je v napačni stranki, bolj bi sodil v kakšno sredinskoliberalno stranko.«
Tudi za Verčiča se je SD pod Pahorjem približala sredini, vendar se je hkrati notranje razbila: postala je koalicija zelo različnih skupin, ki svet vidijo zelo različno. »Drznil bi si napovedati, da se bo kmalu pokazalo, da je to muhasta stranka, ki bo z menjavo vodstva povsem menjala svojo ideologijo. Sredinski je torej Pahor, ne pa stranka; ta svojo začasno sredinskost samo trpi zaradi svojega predsednika. Če bo njegov naslednik levi radikal, se bo stranka z veseljem radikalizirala.«
»Mogoče je Pahor, temu jaz skoraj ne verjamem več, imel take ideje ali pa so jih kot take razumeli v njegovi stranki. Zato so ga onemogočili in pahnili z oblasti. Pahor je bil najšibkejši člen lastne stranke,« pa meni Granda, ki s svojimi besedami pritrjuje Verčiču. »Leve identitete v smislu demokracije SD dejansko ni nikoli imela. Še več, svoje totalitarne narave se čedalje bolj oklepa, se vrača h kulturnemu boju in obračunavanjem s političnimi tekmeci.«
VEČ V TISKANI IZDAJI

13 KOMENTARJI

 1. Ampak! Levico druži močan dejavnik: kazenski pregon, če bi bili v normalni državi, npr. Avstriji ali Nemčiji. Zato ne smejo popuščati!

 2. Sam ne vidim masakra, tudi če vklopim domišlijo in si ga poskušam zamišljat metaforično, ampak nabrekla senazcionalistična pompoznost brez stila in okusa dovoljuje zapisat vsako neumnost. Novinar tudi zapiše: “Marsikoga je zmotila že »prizanesljivost« poslancev…” Mene ni čisto nič zmotila, za visoko politično kulturo se mi zdi normalno, da se ne pljuva in ne kritizira vespovprek in da ni vsak mesec kakega referenduma ali interpelacije, je pa to verjetno neobičajno za sfanatizirane janševe jurišnike. Sicer pa kaj se je Grandi v življenju zgodilo tako groznega, da je sedaj tako zlohoten in maliciozen?

 3. Številni indici kažejo, da se bo že do letošnje jeseni razmerje političnih sil precej spremenilo. Bomo videli, kdo se bo takrat smejal!

  • Precej spremenilo? Glede na to, da je močnejša levica + sredina, bo desnica močnejša?

   Verjetno.

 4. V normalni družbi bi zagotovo ne imeli družinskega referenduma. Normalna vlada nebi nikoli sprejela takšnega družinskega zakonika, da mora sedaj lagati ljudstvu o njegovi vsebini, ki je v resnici nenaklonjena resnični svobodi osebe in otrokom ne zagotavlja varnosti in zaščite življenja od spočetja do njegove starosti in smrti. Kri ni voda zato mora družba zaščititi zakon v smislu zaveze med možem in ženo in jo kot punčico v očesu čuvati pred vsako obliko najmanjšega ogrožanja, da se tako zaščiti okolje, v katerem se lahko spočenjajo, rojevajo, odraščajo in vzgajajo rodovi za upanja polno prihodnost.

  Za otroke, ki jih je usoda odtrgala od enega ali colo od obeh roditeljev je potrebno poskrbeti tako, da rastejo v okolju v katerem bi imeli pozitiven zgled odraslih, ob katerih zgledih bi lahko odraščali v zrele, kritične, čustveno uravnovešene in v vrednotah utrjene odrasle osebe.
  Vzgoja za spolnost, kot si jo predstavljajo ideologi istosppolnosti po vseh normalnih človeških normah ne more biti pozitivna. Neodgovorno in celo usodno je zavajanje ideologov istospolnosti, naj mladi eksperimentirajo s svojo spolnostjo in jih tako zavajajo v promiskuiteto in v nemoralen stil življenja nasploh. Mladi naj se vzgajajo za odgovorno spolnost, delavnost in poštenost. Samo na tak način si lahko aktualna zrela generacija priskrbi srečno preživljanje jeseni svojega življenja.

  Naša srečna prihodnost je popolnoma odvisna od zdrave tradisionalne velike družine:

  OČE+MATI=VEČ OTROK

  V večjih družinah se otroci že zgodaj naučijo življenja z vrstniki. Vedo da si je treba stvari med seboj deliti. V njih se naučijo tolerantnosti do drugače mislečih in prav tako njihovega spoštovanja in se prav tako postaviti za lastno prepričanje. Takšna družba ima zanesljivo vse možnosti za preživetje. Otroci, ki bi bili kot edinci (po idealu, predstavljenem v Cicibanu) vzgajani v enoumju kakršnekoli ideologije, so osebnostno nedorasli, egocentrični v družbi lahko predstavljajo le elito, iz katere se bodo povzpenjali novi diktatorji in zasužnjevalci sveta. Mislite da pretiravam? Samo poglejte si ideološke poglede na nedotakljivost in varovanje človekovega življenja v vseh njegovih obdobjih od spopčetja naprej in za našo skupno prihodnost predstavljajo resnično grožnjo apokaliptičnega videnja sveta.

  OTROK NI IGRAČA! Zato ga je treba s posebnimi pravicami zaščititi pred samovoljo odraslega sveta. Če je otrokova pravica biti zaželjen že od spočetja naprej (dokazano je, da so prve notranje rane, ki človeka lahko usodno zaznamujejo za ves njegov nadaljni razvoj in življenje, storjene že v tem najbolj zgodnem obdobju njegovega bivanja. Na to najbolj upliva sprejetost oziroma zelo negativno, če je otrok od spočetja naprej od roditeljev nezaželjen.
  Tak otrok bo imel večjo možnost tudi pri spoštovanju samega ssebe in pri sprejemanju svoje identitete. Kako lahko nanj vpliva nadomestno plačano materinstvo to lahko samo domnevamo. Zagotova pa ne more biti pozitivno. Zanesljivo pa je to zelo boleč in ne nazadnje tudi ponižujoč odnos do nadomestne matere saj bo otrok dejansko njen in ji bo dobesedno ugrabljen, še predno ga bi lahko videla in privila k svojim prsim. Da problema o biomedicinski pomoči pri oploditvi lezbijk in prikrajšanosti otrok iz teh naslovov niti ne omenjamo.
  Ideologija istospolnih, ki jo podpira bogat gejevski lobij je po vseh navedenih in še mnogih nenavedenih razlogih zelo diskriminatorna in nevarna za razvoj družbenih dejavnikov, ki lahko sprožijo hujši holokavst, kot ga je denimo sprožil Hitlerjev nacizem. Trenutno poteka zelo krut tihi holokavst. Žrtve ne le da se ne morejo ne braniti in ne sami zagovarjati. Ta tihi holokavst je ubijanje nerojenih, hinavsko imenovan “prekinitev nosečnosti”.
  Tisti, ki jih skušajo zagovarjati in jih braniti, so pred vso zemeljsko srenjo predstavljeni kot nazadnjaki, konzervativci. Prihodnost človeštva pa je vedno bolj vprašljiva. Zato se obrača nate, brat, sestra in te vabim k molitvi najprej za mir in pokoj vseh pokojnih, za spreobrneje grešnikov :
  preklinjevalcev, morilcev , posiljevalcev, da bi spoznali, da taka dejanja nikoli ne nosijo s seboj sporočil Ljubezni, ki je božanska krepost in se da spoznati le tistim, ki hočejo izvrševati Njena dela. Naj Bog blagoslovi Slovenijo in njene prebivalce, da se bodo vsi ravnali po zapovedih, ki nam jih narekuje Ljubezen do Boga in do bližnjega še posebej do vsakega ki je v kakršnikoli stiski.
  MIR IN VSE DOBRO

  • Boštjan, svet in človeštvo se stalno spreminjata, vzporedno tudi oblike družinskega življenja. Novi družinski zakonik samo post festum legalizira ta dejstva.

   Splav pa je civilizacijska pridobitev in neodtujiva pravica vsake ženske. Kdo pa si želi kopice otrok, ki so slabo hranjeni, pomanjkljivo oblečeni in vsestransko zanemarjeni? Že en sam otrok ogromno stane! Stopnje rodnosti pa k sreči hitro upadajo po vsem svetu, celo v podsaharski Afriki. V nekaj desetletjih bo zahodni sekularizem prevladal po vsem svetu. Evo, en članek na temo zmanjševanja rodnosti v muslimanskem svetu:
   http://www.realclearworld.com/2012/03/10/the_islamic_worlds_quiet_revolution_133705.html

   • Število splavov upada.

    In praviš, da se bo svet sekulariziral? Kaže, da se bo Evropa islamizirala.

    In ironija vsega je, da število rojstev upada – ne zaradi ideologije, ampak, ker ljudje manj seksajo. Več časa zapravijo za ostale stvari.

    • Nič ne kaže, da se bo Evropa islamizirala. Preberi si dober članek na to temo, ki ga je pred leti objavil The Economist, na temo “Myth of Eurabia”. Je dostopen v arhivu Economista.

     • Negovorim o teoriji zarote, ampak o trendih in napovedih, ki jih tako muslimani kot ostali povedo javno. Ne gre zgolj za nataliteto, čeprav – 2 do 3 otroke v primerjavi z 1 do 2 bo prineslo svoje rezultate.

      Gre za filozofijo uživaštva proti filozofiji ustvarjanja. Tukaj ateizem izgubi na celi črti.

 5. P.S.

  O naši levici ne gre izgubljaati besed. REŠIMO NAROD IN VSE DRŽAVLJANE IZ PASTI IN LAŽI,
  KI NAM JO JE NASTAVILA LEVICA TUDI V MANDATU BORUTA PAHORJA.
  ZAUPAJMO! BOG REŠUJE, IN NOČE SMRTI GREŠNIKA ! ŽELI, DA SE LE-TA SPREOBRNE IN ŽIVI. REŠENI BODO VSI, KI BODO SVOJE SRCE ODPRLI BOŽJI MILOSTI IN RESNICI. ŠE POSEBEJ TISTI, KI BODO ZARADI RESNICE PREGANJANI.

Comments are closed.