Maša in spravna slovesnost v Kočevskem Rogu

3

kocevski rogVABILO. Pred kapelo Božjega usmiljenja ob grobišču pod Krenom v Kočevskem Rogu bo v nedeljo, 9. junija 2013, ob 11.00, štiriindvajseta obletna maša za žrtve revolucionarnega nasilja, ki jo organizirata župnija Kočevje in Nova slovenska zaveza. Somaševanje bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan, prepevali pa bodo pevci cerkvenega mešanega pevskega zbora Franceta Gačnika iz Stranj pri Kamniku pod vodstvom Dominika Krta. Sledil bo kulturni program, ki ga pripravlja Nova slovenska zaveza. Osrednji govornik bo dr. Matija Ogrin, zbrane pa bosta nagovorila tudi Marta Keršič in Marjan Kovač.

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit dr. Alojzij Šuštar.

Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že več kot dve desetletji tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število novodobnih mučencev. To je kraj spomina, kamor romajo in kjer molijo za spravo v našem narodu.

Vir: Urad za stike z javnostjo SŠK

3 KOMENTARJI

  1. Pred 10 leti sem šel na to slovesnost, čeprav nobeden od mojih prednikov tam ne leži.

    Enkrat sem se vozil z domačinom tam po Kočevskem Rogu in mi je kazal zaraščene temelje kočevarskih vasi ( iz katerih so kočevarski nemci pobegnili, pa čeprav so bili takrat daleč najbolj izobraženi in razviti v tem koncu Slovenije). Res je, da so nekateri postali navdušenci nacional-socializma, toda vsi pa ne in niso bili ničesar krivi.

    Letos bom šel verjetno z družino na Šentjošt nad Polhovim Gradcem, da bom prisoten na svečanosti in da bom zmolil za pogumne vaščane. Zato bom vesel, če boste pravočasno objavili vabilo tudi za to vasico, kjer so se svobodomiselni in narodnozavedni, odgovorni ( z delom so se preživljali) Slovenci prvič uprli z orožjem komunističnim teroristom ( ki so ropali in sistematično ubijali po vaseh – ubijali pa so skoraj vsakega, ki je kaj ustvaril – glede na to, da komunisti nič ne ustvarjajo – razen dolgov).

  2. Sklonimo glave in prosimo odpuscanja za grehe nasih ocetov.
    Za tisoce nedolznih, pobitih, za stotisoce odvzetih priloznosti, zaradi zlocina, nerojenih.
    BOG, TRPECI,NEROJENI, ODPUSTITE NAM

Comments are closed.