Umorjeni evangelij

6

Evropo bo tišina drago stala. Zato, ker je to tišina potuhnjenosti, tišina zamašenih ušes v toplem ugodju. Na tisto tišino pred pendreki in kladivi in pestmi v Kataloniji mislim. In na tisto, bolj neznano tišino, tišino pred tisoč in tisoč življenji, ki padajo pod streli na poti na Staro celino, pred smrtmi, za katere niti ne vemo. Zato, ker vrsta Kataloncev in Afričanov pred našimi vrati naglas bere evangelij današnjega časa. In ker so danes oni »kamen, ki so ga zidarji zavrgli«, vogelni kamen, na katerem stoji življenje.

Italijanski ateistični mislec je dejal, da se problem sodobnega krščanstva skriva v dejstvu, da smo kristjani na neki točki svoje poti začeli bolj verjeti srednjeveški filozofiji kot evangeliju. Mislim si, da smo tako naredili zato, ker je evangelij preprosto pretežek in preveč naporen, da bi živeli z njim. Vsaka črka nas je spravila v nelagodje, ker je evangelij pač vedno takšen, da sili k spremembi. Točno to je tista njegova napornost. Veliko raje živimo v nekakšnem lagodju širokega povprečja.

Zato smo umorili evangelij. Toda ne tako, da bi ga prepovedali brati, ne, to bi mu dalo samo še večji draž in veljavo. Zaprli smo ga v kletko svojih razlag in svoje samozadostnosti, da se zdaj z njim zadovoljno trepljamo po okroglih trebuhih. Tako smo ga ubili. Krščanstvo pa je postalo neuporabno in dolgočasno, ker je postalo abstraktno. Če namreč nima »kamna, ki so ga zidarji zavrgli«, ne more obstajati.

Vendar je trmasta Božja ljubezen silnejša od človekove slepote in gluhote. Zato bodo takšnile kamni nebodigatreba, kritike naše človeškosti, vedno znova prihajali, da se bomo na njih spotikali, da bomo zaradi njih padali. Morda se pa nekje na tleh poleg krone z naše glave najde tudi naša med trgovskimi policami pozabljena identiteta.

6 KOMENTARJI

 1. Lepo je biti optimističen in upati, da je tale:

  Dejal mu je: ›Prijatelj, kako si prišel sem, ko nimaš svatovske obleke?‹ Ta pa je molčal. Tedaj je kralj rekel strežnikom: ›Zvežite mu noge in roke in ga vrzite ven v najzunanjejšo temo. Tam bo jok in škripanje z zobmi.‹ Veliko je namreč poklicanih, a malo izvoljenih.« (Mt 22, 12-14)

  nismo mi. Da to velja za nekoga drugega.

 2. Skregani so s stvarstvenimi zakonitostmi in vrednotami. Sami bodo nosili posledice svojega ničvrednega početja.

  Žal pa tudi mnogi nedolžni.

 3. Če bo mene Gostitelj -ali pa kdorkoli drug- odkrito poklical z imenom prijatelj,mi ne bo težko zaupati in se bova gotovo lahko pogovorila o mojih težavah z obleko.

 4. Tisoči in tisoči življenj na poti v Evropo ne padajo samo pod streli. Potapljajo se tudi v barkačah na morjih v bližini evropskih obal. To je moralni škandal, ki si Evropa ne bi smela dovoliti.

  Rijavec pretirava, ko špansko policijsko nasilje proti z vidika španske ustave nelegalnim organizatorjem in udeležencem odcepitvenega referenduma daje na isti nivo. Ne samo, da v tej neljubi policijski represiji ni bilo mrtvih; niti ne vem, da bi bilo kaj resno ranjenih.

  Dajmo biti torej realni in objektivni. Tisoči potopljenih ubožcev na eni strani in nekaj nepotrebno pretepenih s strani policije ni eno in isto.

Comments are closed.