Marko Pavlišič, Portalplus: Spoštovana gospa ministrica Milojka Kolar Celarc, kakšno je kaj vaše mentalno zdravje?

1
Milojka Kolar Celarc Foto: Roman Šipić/Delo

Pred dnevi je v javnost prišla novica, da bodo za skrajševanje čakalnih vrst odobrili še dodaten program v podjetju MD Medicina, d.o.o.. Dobra novica za paciente, ki so v čakalnih vrstah pri ostalih izvajalcih, saj bodo tako lahko prej na vrsti.

Po poročanju medijev v MD Medicina, d. o. o. večinsko delajo zdravniki, sicer zaposleni v UKC Ljubljana. Verjetno v svojem prostem času, ali pa na UKC niso zaposleni za poln delovni čas. Osebno sem mnenja, da bi morali biti izvajalci v zdravstvu obravnavani enako, ne glede na to, ali gre za zasebno, mirno lahko rečemo tudi profitno družbo, ali za javno, torej neprofitno. Kar šteje, sta kvaliteta in cena. Če uspe zasebnik ob enaki ceni in kvaliteti delati mastne dobičke, mu jih privoščim.

Ampak vladajoča garnitura, še posebej pa trenutna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ima glede tega drugačno mnenje, ki ga lahko povzamemo iz programa SMC (vir) in koalicijske pogodbe (vir). Mirno lahko torej zaključimo, da ministrstvo za zdravje, ministrica Milojka Kolar Celarc in vladajoča garnitura eno govori in obljublja, rezultati so pa nekaj popolnoma drugega. Marsikdo bi pričakoval, da bi takšno politiko podpirali, saj nenazadnje vodi v večjo zasebno ponudbo. Ampak je ne.

Takšen način netransparentne privatizacije zdravstva namreč vodi v najslabši možen sistem, saj s tem, ko zdravniki delajo v dveh, treh ali več ambulantah, povzročajo slabšo izkoriščenost opreme v posamezni ambulanti. Kar pomeni, da je oprema v javnih zavodih manj izkoriščena, kot bi sicer bila, kar seveda vodi v višje stroške. Ravno tako je bistveno manj optimalno delo zdravnika, če se seli med ambulantami, v primerjavi z tem, da bi svoje delo, pa čeprav z veliko nadurami, delal vedno v isti ambulanti z isto opremo. Pa tukaj ne gre zgolj za stroške in izgubljen čas na poti. Gre tudi za navajenost na osebje, opremo, informacijsko podporo in podobno.

Rešitev je jasna. Potrebujemo sistem, kjer bosta javni in zasebni sektor sodelovala na enakopravni osnovi. Kjer bomo pacienti želi koristi konkurenčnega trga. In nadzor, ki nadzoruje vse izvajalce, po enakih merilih. Skratka, ko bo naslednjič ministrica za zdravje razlagala, kako se bori za javni sistem in za ločevanje javnega in zasebnega, se spomnite na idejo skrajševanja čakalnih vrst s pomočjo MD Medicina, d. o. o., in jo povprašajte po zdravju. Mentalnem.

Celotni komentar lahko preberemo na portalplus.si

1 komentar

  1. Zelo sem jezen!

    Ne s pedofili ni nič narobe. Pedofilija je osebnostna motnja. Kaznovati je treba spolne napade na otroke.

    Enako s shizofrenijo ni nič narobe. Ne s kakršnokoli drugo težavo z duševnim zdravjem. Je kvečjemu olajševalna okoliščina, če ministrica (ali predsednik vlade) vleče za “normalne” (duševno zdrave) ljudi nenavadne poteze. Še več. Res je celo, da tisti z boleznimi iz skupine F pogosto bolje od vas ostalih vidimo nekatere probleme. In jasneje vidimo nekatere rešitve. A, če so te “rešitve” zgolj v interesu ministrice in v koruptivnem interesu skupine, ki jo je potisnila navzgor, nikakor ni problem v duševnem zdravju. Pač pa v požerešnosti.
    Igor Đukanović

    P.S. Podobno je lažna stigma, da smo psihotiki pogosteje morilci od “normalnih” ljudi. Dejansko desetkrat pogosteje delamo samomore nikakor pa ne tudi umorov. Ni res, da smo ljudje s težavami z duševnim zdravjem bolj nagnjeni k kraji. Ugibam, in zelo verjetno je tudi res, da je ravno obratno. Tako da tistim, ki kradejo, ne pritiče olajševalna okoliščina, če med svojo tatvino drugim naredijo neprimerno več škode, kot sebi nagrabijo koristi. Večino dobro vedo in popolnoma razumejo, kaj počnejo.

Comments are closed.