Marjan Šarec in Jernej Pikalo želita izbrisati zasebne javne šole

12

Odprto pismo št. 2 predsedniku vlade in ministru za šolstvo, znanost in šport

Spoštovani predsednik vlade RS gospod Marjan Šarec, spoštovani minister za izobraževanje, znanost in šport gospod Jernej Pikalo!

Dne 11. junija smo Vama člani civilne pobude Prebudimo Slovenijo poslali javno pismo, v katerem smo Vaju in s tem vlado Republike Slovenije in Državni zbor pozvali k pravični   odločitvi glede financiranja  šolanja  otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne  šole. Z novelo  o 100 % financiranju obveznega programa bi pritrdili zgolj odločitvi Ustavnega sodišča, ki je ravnalo v skladu z ustavo RS,  ta pa določa, da je osnovnošolsko šolanje obvezno in brezplačno za vse otroke v R Sloveniji. Žal se na našo preteklo pobudo niste odzvali, pač pa ste v Državnem zboru pritrdili nerazumnim prizadevanjem, da se zasebnim osnovnim šolam prispevek za izvajanje javnega programa celo zmanjša. S tem ste se spustili na dno, kjer ni razumevanja, ne svobode za tiste, ki mislijo drugače in pri svojem šolskem delu vključujejo spoznanja  uspešnih pedagoških praks po svetu. Odrekli ste se vrlinam, ki človeka naredijo plemenitega, boljšega in vrednega spoštovanja.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo želita uveljaviti uravnilovko, družbo pa oblikovati čim bolj egalitarno in enolično

Za tako ravnanje nimamo druge razlage, kot da skupaj z vlado in velikim delom državnega zbora želite izbrisati zasebne javne šole in s tem uveljaviti uravnilovko, družbo pa oblikovati čim bolj egalitarno in enolično. Manever, ki smo mu priča, nas vodi nazaj v čase komunističnega enoumja, znanega po grobih kršitvah svobode in človekovih naravnih in družbenih pravic. Ker morda želite ostati v družbi demokratičnega sveta, lahko Vajino potezo ter potezo Vajinih političnih somišljenikov razumemo le kot nepremišljeno potezo. Zavedati se moramo, da se bo proces financiranja zasebnih osnovnih šol nadaljeval in uredil v skladu z nedvoumno odločbo ustavnega sodišča. Ne glede na to, da je področje financiranja osnovnega izobraževanja po svetu urejeno različno (to ste, g. minister, večkrat ponovili) naše odločitve veže ustava RS, katere snovalci so se dobro zavedali pomena izobraževanja za tako maloštevilen narod kot smo Slovenci.

V kolikor bo spremenjeni zakon o financiranju osnovnih šol stopil v veljavo, se bomo člani pobude Prebudimo Slovenijo pridružili vsem, ki se v naši državi borijo za pravičnost, vladavino prava in enakih možnosti vseh udeleženih v vzgoji in izobraževanju ter drugih področjih družbenega življenja.

Želimo Vama uspešno in premišljeno vodenje države in Vaju lepo pozdravljamo.

V imenu civilne pobude Prebudimo Slovenijo Jože Mlakar, predsednik

12 KOMENTARJI

 1. S svojim početjem dokazujeta neusposobljenost svojih sposobnosti za funkciji na katerih sta, kot svojo bizantinstvo in podpirata IZKORIŠČANJE ENEGA PO DRUGEM, kar je v popolnem nasprotju s PRIHODNOSTJO IN SMISLOM ŽIVLJENJA. Tako pač ravnajo tisti, ki ne vedo, kaj je bilo prej KURA ALI JAJCA, domišljajo pa si svojo pomembnost. Ne vesta ničesar o energiji, nastanku materije in ne poznata končnega SMISLA ŽIVLJENJA, ki je v urejanju družbe k RAZLIČNOSTI, ki SESTAVLJA POPOLNO DRUŽBENO CELOTO. Primitivno je, da sta sploh mogla doseči oblastne funkcije. Primitivnost je torej že pri volivcih. Ko upoštevamo očiten napuh obeh, potem je njuno ZMOTNO DELOVANJE razumljivo, V NOBENEM primeru pa ni SPREJEMLJIVO!! S svojim početjem razslojujeta ljudstvo in sta veleizdajalca Slovenskega naroda! Seveda sto dovolj primitivno bizantinska, da svojega početja ne razumeta, zato trdita in prepričujeta, da je tako prav. Ne razumeta temeljnih pojmov enakosti, pravičnosti in poštenosti. Da bi karkoli vedela o poštenosti si lahko le domišljata. Veleizdajalca sta ker sta PROTIUSTAVNA in proti smiselno delujeta tako, da škodujeta sebi. Ampak nista začetnika. To počnejo verstva in znanost od samega začetka, le da so oblike SUŽENJSTVA RAZLIČNE in sedaj stopajo v okolje SAMOSUŽNJENJA. ŽAL! A takšno je še vedno prevladujoče okolje. Ne menimo se zanju, saj primitivno naivno ne vesta kaj delata. Najboljše bi bilo, da gresta čim prej proč!! Bodite milostni in se SAMOOSVOBAJAJTE, LE NE V SVOJO ŠKODO, kot to počneta OBRAVNAVANA. Družba ne bo nikoli enaka, ampak bo vedno dopolnilna, saj le takšna lahko funkcionira, ker takrat vlada, KAJ je PRAV, ne pa KDO ima prav!! In le različno miselno lahko postane in bo postalo SMISELNO!

 2. Malo pre-?pozno je že,da se končno v tej državi zbudimo in združimo vsi,ki se borimo za pravičnost…pa še skoraj zmanjkalo nas bo…ta narod tudi že dolgo ni več tako pošten,kot je verjel dr,Trstenjak-pokončni so v zemlji ali v tujini…revolucije in prekucije pa so preostale in predvsem novo pri- preseljene dodobra deformirale.

 3. “Marjan Šarec in Jernej Pikalo želita izbrisati zasebne javne šole”

  Seveda si to želita in na intenzivno delata na tem, da bi jih izbrisala. Tega kompletna “levica”, ki je na oblasti že od 1945. leta niti več ne skriva, saj je mafija prepričana, da ji nihče nič ne more. V parlament in vlado se ji je lepo posrečilo vriniti kopico preplašenih idiotov in zvitih lopovov, katere brez težav komandirajo iz ozadja. Ustavo in zakone, katerekoli, lahko kar izbrišemo – vse to odslej velja le za kurje tatove in kakšne pijane “kršitelje javnega reda in miru”. Novih volitev oziroma menjave oblasti tudi ne bomo zlepa videli; taka upanja, da bo pritisk počasi le popustil, če jih desnica kljub vsemu, kar vidimo in slišimo, so povsem brez osnove.

  V takih okoliščinah je še toliko bolj neumno, da domača cerkvena hierarhija – s papežem vred – spet naseda “levici” in ji pri tem de facto še pomaga pri spreminjanju demokracije v tiranijo, ko omogoča, da papež sprejema Šarca še pred odločitvijo parlamenta o pomembnem zakonu. No, s tem gotovo ne bodo pomagali ne sebi, ne spoštovanju ustave in zakonov, niti prispevali k normalnosti te državice – ravno obratno…

 4. Še imamo pokončne ljudi kot je predsednik DS Kovšca. Čestitam in podpiram pobudo ! Le tako naprej !!
  “Svoboda je ena nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt … kdor zanjo umira se zbudi v življenje ko pade v smrt ” Spodbudno, čeprav žalostno in resnično !

 5. To odprto pismo je res zaleglo. Hahahahaha. Morda naslednjič posnetek jokanja. To bo gotovo doseglo ukinitev škodljive zakonodaje.

 6. Nič ne pomaga sedanje tarnanje in rotenje. Neokomunisti so prepričani v svoj prav in, kot kaže, ne bodo popustili. Z velikimi koraki nas vračajo v propadlo preteklost.

  Vprašanje je samo, ali so se katoličani in drugi, ki se s tem ne strinjajo, iz tega zmožni kaj naučiti. In v prihodnje nič več voliti po načelu “samo da ni Janša” ter to propagirati in vsiljevati še drugim. Ter nič več voliti hinavce, ki hodijo v cerkev ter celo berejo berila, hkrati pa uresničujejo izključevalno politiko do drugače mislečih. Ali so zmožni uvideti, da tako pljuvajo v lastno skledo?

  Gospod Mlakar, raje se angažirajte v tej smeri. Bo več koristi.

  • Kar naprej talas ljudem nauke, kako bi morali misliti in kaj delati. Tudi papezu, pa Junckerju, Merklovi itd. Danes si se blagovolil docirati Jozeta Mlakarja. No, me prav zanima, kaksen je bil tvoj nauk Oliverju Mlakarju.

   • Težave je treba reševati pri vzroku. Toda videti je, da je to za nekatere, zlasti pa za tiste, ki so k sedanjemu stanju prispevali, pretežka naloga.

    Ne bi se čudil, če se bo pri naslednjih volitvah stanje ponovilo. Kot že velikokrat pred tem.

 7. Dokler drugorazredni slovenski narod ne bo dojel kako ga vseskozi “lupi” stara udbomafija s svojim podmladkom, toliko časa temu narodu tudi sam Bog ne bo pomagal. Kakršen narod taka država – sedaj ukradena od rdeče mafije.

 8. Sicer pa je, g. Mlakar, res tudi to, da moramo Šarca in Pikala prenašati zato, ker gredo ob volitvah glasovi k NSi, SLS, DOM in še kakšni eksotični stranki, skratka v prazno, namesto da bi demokratična stran v polno glasovala za SDS oziroma kvečjemu za kakšno stranko, ki bi se zavezala k sodelovanju z SDS v primeru sestavljanja vlade. Preberem čisto vsak vaš članek. Do SDS, ki bi gladko poskrbela za enakopravno financiranje zasebnih šol, ste zlasti pred volitvami vedno hladni in polni pomislekov. Do naslednjih volitev nimamo kaj prebujati Slovenije. Lahko v miru spi, bo še najbolj koristno. Pred naslednjimi volitvami pa ljudem javno svetujete, katero številko morajo obkrožiti, da bodo zasebne šole enakopravno tolerirane. Vsak ima svoje interese. Moj je revizija slovenske polpretekle zgodovine. To lahko stori (in tudi bo) le SDS – seveda na oblasti.

  • “To lahko stori (in tudi bo) le SDS – seveda na oblasti.”

   Saj je že bila na oblasti pa revizije nismo opazili.

Comments are closed.