Marjan Podobnik: Zakaj so me morali (pravočasno) izločiti iz SLS

5
Foto: TV SLO.
Foto: TV SLO.

Marjana Podobnika, nekdanjega predsednika Slovenske ljudske stranke so člani razsodišča SLS konec avgusta izključili iz stranke. Po dobrem mesecu od dogodka nas je zanimalo, kako Marjan Podobnik gleda na sam postopek izključitve iz SLS, kako se razkrivajo morebitna ozadja, kako ocenjuje trenutno politično situacijo ter kakšni so njegovi morebitni nadaljnji politični koraki.

 

Marjan Podobnik:

Na izključitev iz SLS gledam danes enako kot ob izključitvi, ko sem dejanje komentiral z besedami, da bo čas pokazal, zakaj se je to moralo zgoditi. In v nekaj stvareh čas že kaže oz. se stvari že bistrijo. Z razkritjem dogovarjanja o priključitvi SLS k SMC med Petrom Vriskom in Gregorjem Golobičem se je zelo verjetno razgalil eden od razlogov, zakaj so me morali (pravočasno) izločiti iz SLS, saj ob mojem aktivnem nasprotovanju znotraj stranke tega scenarija na Glavnem odboru ali kongresu SLS verjetno ne bi mogli izpeljati. Tudi sedaj, po razkrinkanju, ga bodo verjetno težko, saj presenečenje kot pogost način v takih primerih ni več opcija. Z razkrivanjem poraznih rezultatov več kot dvajsetletnega Vriskovega vladanja slovenskemu kmetijstvu (propad mnogih živilsko-predelovalnih podjetij, zelo slabi obeti za ohranitev lastništva večinsko zadružne Deželne banke Slovenije (DBS) s posledicami za številne zadruge, zelo slabi obeti za Semenarno v 100-odstotni lasti DBS) ter razkritjem Vriskove hobotnice, prepletene s podjetji in projekti nekaterih najbolj znanih imen Udbe, se kaže drugi ali celo najpomembnejši razlog moje izključitve. To pa je prepričanje, da bo pod okriljem servilnega vodstva SLS lahko še naprej prodajal kmetom in celotni javnosti pravljice o velikih uspehih in zunanjih krivcih za polome, kakršen je bil npr. neuspešen zadružni nakup Ljubljanskih mlekarn, nezmožnost organiziranja skupnega nastopa zadrug pri nabavi in prodaji… Vendar je to račun brez krčmarja.

Z nekritično podporo Vrisku in z njim povezanim omrežjem se je jasno pozicionirala tudi SLS s sedanjim vodstvom in to na pozicijo zaščite vsebine in postopkov, proti čemur se je SLS sicer (bolj ali manj uspešno) borila od svoje ustanovitve.

Svoj pogled na to, kako vidim korake postopno boljših odnosov in boljšega sodelovanja programsko sorodnih izvorno demokratičnih strank in somišljenikov sem pred dnevi kratko ubesedil na twiterju: “Program: 1.Spoštljivo pokopljimo mrtve 2.Odločajo naj izvoljeni in ne UDBA 3. Priložnost naj dobijo znanje, inovativnost, delo, solidarnost”. Za to si in si bom še naprej tudi sam prizadeval.

5 KOMENTARJI

 1. Tega Vriska je veliko na radiu Ognjišče. Veliko je bilo tudi Cerarja preden je postal premier.

 2. Mlajši od bratov Podobnik je nedvomno talentiran politik, s precejšnjim potencialom prepričevanja ljudi. Skoraj gotovo bi bil sposoben stranko, ki bi jo vodil, pripeljat v parlament. Malo ljudi je na desni-sredini, za katere bi dal roko v ogenj za to sposobnost. Ergo, za možnost desne-sredine, da po prihodnjih volitvah oblikuje vladno večino, bi bila po mojem njegova prisotnost zaželjena. Ne strinjam se v vseh vprašanjih z njim; verjamem, da zna biti težek partner, ko ne gre po njegovem – a to je treba vzeti v politiki v zakup.

 3. Težko primerjam, kdo je desnici in Sloveniji zadnjih 26 let naredil več škode: Podobnik ali Janša. Oba sta slaba in škodljiva voditelja. In predolgo sta v politiki. Okrog sebe imata kot Tito samo brezhrbtenične dvorjane in nič ustvarjalnega nista napravila. Prazni populizem. Seveda pa ju ljubijo pokvarjeni birokrati “desnice”, saj sta jima zaradi MOČI zrihtala fotelje, funkcije in varnost. A pa moramo res vsi biti talci te

  • Pavel,kdo pa je bil tito,da ga daješ za primer,daj odloči se že ,ali si tič,ali miš!Govoriti o populizmu,je konkretno v janševem primeru tvoja obsesija z njim,dovolj jasno si že povedal kaj misliš o njemu in nehaj težiti z njim na tem portalu,res pa je,da ti s tvojim klevetanjem delaš reklamo zanj in se tega niti ne zavedaš!Izrek,da se za dobrim konjem dviga prah v janševem primeru močno drži,dokaz za to je tvoje neprestano pljuvanje po vseh,ki jim pač verjamejo bolj kot raznim povzpetnikom in skakačem iz stranke v stranko,ki si pred vsakimi volitvami izmišljajo nove stranke in zarote,to te boli mar ne!Tudi glede tvojega obrekovanja duhovščine in cerkve,bi se lahko zamislil.če nisi sposoben storiti nekaj pozitivnega,potem se zapri vase in sebi podobnim,ki jih kar mrgoli na tem spletu in snujte zarote skupaj s podpisniki peticije 571!Odpri svojo spletno stran in pisari od jutra do večera o janši in njegovih “grehih”!Včasih celo pomislim,da
   si brezposelen in nas starejše zato zmerjaš z dementnimi in senilnimi starci,sicer pa hudoba nima meje,ali sploh kdaj razmišljašo o tem in se v svoji trdoglavosti ne zavedaš,da greš za nami!Očitaš nam celo pokojnino,ki smo jo zaslužili s poštenim
   in odgovornim delom!Ljudje tvoje narave so zelo primerljivi z lumpenproletarci,ki
   čakajo na novo priložnost!

 4. SLS je vse od osamosvojitve dalje naredila največ škode Sloveniji, poleg levičarskih lds, smc, desusa, zares, sd. Zakaj se piše o nekem podobniku in sls?

Comments are closed.