Mamić: Jože Možina o filmu in Pedru Opeki

2

Jože Možina, eden najbolj uveljavljenih avtorjev slovenskega dokumentarnega filma, ki je bil večkrat nagrajen tudi v tujini, je Pedra Opeko s kamero obiskal na Madagaskarju. Njegov dokumentarni film govori o eni najlepših resničnih zgodb našega časa.

Na božični večer, 25. decembra, je nacionalna televizija predvajala celovečerni dokumentarni film Pedro Opeka – dober prijatelj. Gledalcev pred ekranimi je bilo ogromno. Toliko, da je film postal najbolj gledan dokumentarni film TVS zadnjih let.

Primorski režiser Jože Možina (43), ki je hkrati tudi scenarist poldrugo uro dolgega filma, je znan po tem, da ustvarja z manjšo ekipo. Skupaj s snemalcem Jožetom Jagričem sta se celovečerca lotila kar sama. Vzroka sta dva: nižja cena in pristnejši stik z ljudmi. “V vsako novo kulturno okolje je treba vstopati spoštljivo. Marsikatera televizijska ekipa namreč ‘lomasti’ po terenu in si naredi veliko škodo,” meni Možina. Potrebno je tudi dobro poznavanje teme: “Pedra Opeko bi težko celovito predstavil, če ne bi poznal in dojemal duhovne plati njegovega delovanja. Krščanstvo je namreč koda za razumevanje njegove popolne predanosti delu za najrevnejše in zavržene. Evangelij je glavno vezivo, ki ohranja vso to množico v sožitju in bratstvu.”Film o življenjski zgodbi patra Opeke je nastajal tri leta. Madagaskar je Možina obiskal dvakrat. Ob tem rad omeni in pohvali ženo Katarino, ki je v času snemanja ostala sama s tremi otroki. Na obisku ga je najbolj ganil prizor v v šivalnici: “Dekleta in matere druga ob drugi na roke vezejo čudovite prte. Ena ima dva otroka v naročju, spet druga med delom doji. Dobil sem kalne oči.” Med pripovedovanjem se mu oči ponovno orosijo.

Pravzaprav gre za veliko več kot samo za film, je prepričan režiser iz Dobravelj na Vipavskem. Na vprašanje, če ga je dokumentarec spremenil, pokima in se posmeje: “Premalo.” Pove tudi, da je med snemanjem filmov v Ruandi, Burundiju, Kongu in Angoli videl veliko več veselja in optimizma kot v bogati Evropi in Ameriki: “V Afriki se vsak domačin, če ga samo prijazno pogledaš, nasmeje, tu pri nas pa se ljudje mrkih obrazov vozijo v svojih velikih avtomobilih …

Možina, po izobrazbi profesor zgodovine in sociologije, je zaskrbljen za usodo zahodnega sveta. V pehanju za nepotrebnimi dobrinami in v njihovem kopičenju vidi neke vrste suženjstvo. “Tu je zanka, ki nas lahko stane prihodnosti planeta. Ljudje v bogatih državah, tudi Sloveniji, potrošijo ogromno naravnih virov. Če bi to počeli tudi v tretjem svetu, bi bila ena Zemlja premalo.”

Dokumentarce Jožeta Možine odlikujeta senzibilnost in visok odstotek gledalcev ne glede na teme, ki jih obdeluje. Na terenu so imeli dve kameri. Poleg snemalca Jožeta Jagriča, s katerim sta delala v tandemu, je z drugo kamero veliko snemal tudi Možina sam; sploh detajle, obraze … Posnel je veliko tistega, kar navdušuje občinstvo, med drugim tudi uvodni in zaključni kader v filmu.

Objavljeno v dnevniku Primorske novice na sveti večer 2011.

Vir: Blog Tino Mamić

++++++++++++++++++++++++++++

OBROK RIŽA NA DAN – VSAK DAN

Zbiranje denarja za Pedra Opeko, slovenska akcija Misijonske pisarne

št. računa: SI56 0201 4005 1368 933

IBAN: LJBASI2X, koda namena: CHAR

Dar za Pedra Opeko, sklic 279636

Dar za akcijo “Obrok riža na dan”, sklic 279012.

2 KOMENTARJI

  1. Kakšna razlika med Pedrom Opeko in Milanom Kučanom, ki smo ga gledali naslednji večer.
    Način življenja in delo da ceno človeku, ne denar in oblast.

  2. VETERANKA @ , je med PETROM OPEKO in MILAN KUČANOM primerjava sploh mogoča ? ! Kjer koli so komunisti prišli na oblast , jih ljudstvo ni nikoli zanimalo , BND in življenska raven sta bila najnižja ! Zadovoljevali so lastne riti in to obilno ! TITOVI dve miljardi $ ta trenutek v ŠVICI , koliko jih ima KUČAN je še skrito . Premoženje v MURGLAH cca 400 tisoč evrov , glej, “FINANCE ” !
    OPEKO bomo rabili kmalu doma , vsled ravno zgoraj opisane kleptomanske kontinuitete !

Comments are closed.