»Mame ni, mama je antropološki pojem!«

62
330
casnik - slike 2
»Vsak produkt spočetja je svojemu antropološkemu pojmu najlepši«

Zadnjo nedeljo v januarju, ko sem na družbenih omrežjih spremljala posnetke italijanskega Family day (množični shod za ohranitev družine, kot skupnosti moškega, ženske in otrok(a), op.p.), se mi je pojavila povezava za ogled televizijskega soočenja, ki ni samo mene, ampak tudi večino Italijanov pustilo skoraj brez besed.

Na soočenju so prisostvovali: gost »za«, gostja »proti«, preko video povezave istospolni par (dva moška), ki živi v Kanadi in vzgaja 3 otroke, preko druge video povezave politik in družebni kritik ter dva moderatorja (dva moška). Po ogledu celotne oddaje lahko rečem: šest moških proti eni ženski. Cilj soočenja je seveda bil slišati argumente »za« in »proti« glede predloga zakona, ki izenačuje civilno partnersko zvezo homoseksualnih oseb s poroko in omogoča posvojitev partnerjevih otrok. Kar je dvignilo večino Italijanov pokonci pa je možnost porasti protizakonitega nadomestnega materinstva, s katerimi bi istospolni pari lahko posvojili otroke.

Vrnimo se k soočenju. Začetek poteka po pričakovanjih – podobna vprašanja in odgovori kot pri nas. Le kako bi lahko bilo drugače? »Zakaj nekomu ne dopustite, da se simbolno zaveže človeku, ki ga ljubi? Zakaj mislite, da je za otroka slabo, če živi v skupnosti dveh oseh istega spola? 200 raziskav prikazuje, da ni razlike, če otroka vzgojita njegova starša ali dve odrasli osebi… Družina nima samo enega pomena… Družina je pojem, ki se razvija skozi čas… Nas ne zanima narava, ampak samo znanost in zakonodaja… Zakaj se še Italija ni zbudila?… Papež Frančišek je zadnjič povedal, da… V Svetem Pismu piše, da… itd.« Vse to se sliši zelo znano, kajne?! Skratka, vsebinske razlike med našim in italijanskim soočenjem ni. Razen v številu nastopajočih.

Stanje v studiu proti sredini soočenja postane zelo moteče, saj gostje in moderatorja, čisto po italijansko, govorijo drug čez drugega, si skačejo v besedo, kričijo, s prstom kažejo na drugegea … Skratka, na neki točki slušatelj več ne razume čisto nič. In zakaj kričijo? Ker govorijo o otrocih. Na eni strani Costanza Miriano, edina ženska v studiu, ki zagovarja, da otrok potrebuje mamo in očeta. Na drugi strani, preko video povezave, istospolni par, ki opisuje normalnost njune »družine« in »nastanek« njunih otrok preko maternice v najemu oz. nadomestnega materinstva.

Dramatičen trenutek nastane, ko ju Costanza direktno vpraša, kje je mama njunih otrok. V studiu ponovno postane zelo glasno, nato pa med vso to zmedo, eden izmed očetov čisto mirno pove v mikrofon: »Costanza, mame ni, mame ni, mama je antropološki pojem.«

Stop.

Oprostite? Prevrtim nazaj. Je res, kaj sem slišala? Da je mama le antropološki pojem? Torej, govorimo že o nadgradnji »starša 1« in »starša 2«? Mama je v »napredni« družbi le še simbolični konstrukt, ideja, zamisel? V osnovi prazen antropološki pojem, ki ima v določeni kulturi vsebino, težo in veljavo, v drugi pa ne?!

Oseba ženskega spola, ki je otroka 9 mesecev hranila, ga donosila in po kateri ima otrok 50% njene genske zasnove, morda tudi brate in sestre, dedka in babico, strice in tete, skratka zgodovino in ime – je le antropološki pojem?! In ta otrok mora sprejeti, da mu bo polovica izvora njegove identitete, preprosto, celo življenje skrivnost? Oziroma, da se o njem niti ne bo spraševal, saj genska zasnova ni važna, mama pa je tako ali tako družbeno določena ideja?

casnik - slike 5Mnogi Italijani so po tem soočenju bili dobesedno šokirani. Toda ob nečem tako absurdnem, kot je bila ta izjava, človeka reši le še humor. Twitter je bil med prvimi, ki je s svojim hashtagom #concettoantropologico (#antropološkipojem) človeku narisal nasmešek na obraz: »Osmi marec bo praznik #antropološkega pojma. Prosim, da ne pozabite nanj!« Ali »#AntropološkiPojem, tako sem vesel, ker se vračam k tebi!«, ipd. Nastala je tudi cela zbirka smešnih »memsov«, kot na primer iz Vojne Zvezd: »Luka, jaz sem tvoj antropološki pojem!« ali »Vsak produkt spočetja je svojemu antropološkemu pojmu najlepši!«

Costanza Miriano je dan po soočenju na svojem socialnem omrežju napisala slednje: »Na tej točki, če ne obstaja nobena biološka vez, in otrok je le od tistega, ki ga vzgaja, zakaj morata mama in novorojenček imeti plastično zapestnico z isto številko? Pomešajmo vse novorojenčke. Nosilka otroka naj gre v porodnišnico, vzame enega otroka in ga odnese domov.«

Kljub temu, da je »antropološki pojem« zelo ponesrečen izraz, ga ne smemo jemati za nepomembnega. Beseda mama in oče že dobivata nove nadomestke, brez da bi se tega zavedali. V Civilnem zakoniku v Quebecu v Kanadi sta oče in mama le še: »dajalca genske snovi«, zgorajomenjen istospolni par je za nastanek njunih otrok omenjal le »dve altruistični prostovoljki« (po italijansko »gestatrice« ali po angleško »gestational carrier«) in »anonimno darovalko jajčec«. Veliko se tudi omenja besedna zveza »maternica v najemu«. Torej, ali še vemo povedati, kdo je mama?

62 KOMENTARJI

 1. Škoda, da avtorica ni povedala, na kateri TV mreži je bilo to soočenje. Dvomim, da bi si državna RAI, posebno ne prvi program ( kvečjemu morda bolj levo usmerjen RAI3) privoščil tako neuravnoteženo omizje, kot je opisano. Tudi tiste privatne TV postaje, ki so v lastništvu Berlusconija, zelo verjetno ne.

  Sicer pa ja, problem v taki “družini” je mama, ki jo zbrišejo iz otrokovih obzorij. In se delajo, kot da to ni nič posebnega.

  • http://www.la7.it/
   To je zgleda ta kanal. Ta link zgoraj je odličen. Kar avtorica kritizira debato, ker se kregajo, po italijansko, to je meni največja beda. Ampak, kaj moremo, članek je dober. Le, gospa avtorica, živite v grobu že desetletja in ne razumete sveta okoli. Kako se lahko zgražate nad zmedo in vpitjem, ki je nastalo?

   • Omenjene Tv postaje ne poznam; ena od osrednjih pač ni.

    Glede debate se strinjam s tabo. To, da avtorico strahotno moti, če se debaterji spontano odzivajo eden na drugega in si skačejo v besedo, kaže, da je glede tega dete socializma; kot na splošno Slovenci.

    Ja, naše okrogle mize so take, da mora voditelj ( ki je bil transmisija vladajoče partije) obsesivno imeti polno kontrolo in vodenje v svojih rokah in da smejo gostje govoriti šele, ko jim da besedo. In stvari, za katere jim on/ona dovoli, da jih govorijo. Seveda so potem taka soočenja, kjer so razpravljalci tretirani kot malčki iz osnovne šole, popolnoma nezanimiva. Mrtva in realsocialistična.

    Podobno v slovenskem parlamentu ni dovoljeno nikakršno spontano odzivanje in medklici s klopi. In predsedujoči takoj ukrepa, če se tak “incident”. To je absurd glede na latinski izvor besede parlament.

    Naša politična kultura je taka, kot da smo vsi vzgajani v taboriščih.

 2. Hvala avtorici za ta krvavo potreben članek. Morda bodo tudi slovenski katoličani počasi spoznali, kakšne so dejanske razmere v zahodnem “raju” (evroatlantske povezave), kamor bi nas nekateri radi čimbolj trdno zasidrali.

  • Ni vse na Zahodu slabo. Marsikaj dobrega kar goji Zahod, na Vzhodu nikdar ni zrastlo. Vidim, da ste na liniji s komunisti, ki Slovenijo hočejo pripeljati v nebeško varno naročje KGB tajkunov matere Rusije.

   • Ni pa tudi vse perfektno kot smo naivno verjeli, ko smo še živeli za železno zaveso in kasneje ko smo si prizadevali za vstop v EU.

    Zahod je gospodarsko superioren, čeprav sedaj počasi predaja primat, moralno in vrednostno pa je povsem zbezljal, kar se mu bo na dolgi rok maščevalo, predvsem neumna azilna politika.

    • Seveda ne!
     Večino Slovencev je podprlo odhod v EU zgolj, ker so socialistični materialisti: da bodo čim več dobili, ČRPALI. Malikovali so EU in malikovali so Zahod.

     Nihče v Sloveniji pa ni znal vgraditi v Sloveniji motorja, bistva. Zato pravim, da je poleg komunistov veš Demos sokriv, ker niti ciljev niso imeli, kaj šele strategij, kako bi cilje uresničili. In še danes je na “desnici” vse isto, če ne še bolj bedno. Le več histeričnega “domoljublja” je.

     Malikovanje je nevarna stvar.

     • Demos je pri vsem skupaj še najmanj kriv, v izjemno kratkem obdobju, kljub vsej politični neizkušenosti in naivnosti, so postorili ogromno delo.

      Domovina, družina, Bog, to so še vedno trije najtrdnejši temelji na katerih lahko gradi človek, res ne vem kaj imaš proti patriotizmu.

     • Kaj imam proti patriotizma?
      Samo to, da danes ni iskren. Je parazitski, je socialističen patriotizem. Izumetničen , vsiljiv.

      Ljubezen ne išče svojega.
      Tudi patriotizem naj ne bi.

      Ko se bomo osvobodili socializma in ko bodo ljudje svoj čas, delo in denar prispevali za domovino.

      Ne vem kdo je rekel stavek (morda Jefferson ali kak drug oče ZDA) : Patriotizem je pribeževališče razbojnikov.

     • Ne vem kdo je rekel stavek (morda Jefferson ali kak drug oče ZDA) : Patriotizem je pribeževališče razbojnikov.

      ———————————————-

      En pavel pa na tem forumu vseskozi poudarja, da popolnost in idealnost ne obstajata in da s tem ni nič narobe. Zakaj torej to ne velja tudi za patriotizem? Če bomo čakali na konec socializma takrat Slovencev in Slovenije sploh več ne bo.

     • Pavel,zberi se,in si vgradi že enkrat “motor bistva” v svojo glavo
      in prenehaj posiljevati ljudi s firerji in pljuvati po ljudeh,ki so
      hoteli prekiniti s komunizmom,vse tvoje blodnje in najdihojca
      filozofija imajo populistični predznak in želje po uveljavljanju
      svojega ega in sovražnosti do tistih,ki so kljub vsemu uspeli nekaj
      na poti k normalizaciji odnosov v družbi,ampak zaradi takih
      hujskačev in vsevedov kot si,bo pot še dolga!Morda se niti ne
      zavedaš,da je prav v tebi skrita želja biti “firer”!

    • “Neumna azilna politika” Zahoda je omenila feministka.

     Ne trdim, da je vedno najbolj posrečena, ampak… Kako značilno in svetopisemsko, ko ne vidimo bruna v lastnem očesu. In se tudi v tem mediju, kejr komentiramo, vrstijo zapisi, češ kako zahodni svet ne zna prav odreagirati in da je le še v nas, “vzhodnih Evropejcih” neka zdrava pamet in samoobrambni instinkt.

     Halo?! V nas Vzhodnoevropejcih je komunistični instinkt! Grajenje žičnih ograj “in zidov, ki naj preprečijo migracije in nas rešijo pred problemom, ki se nas ne tiče in nas ogroža” je očitni komunistični instinkt in nič drugega!

     V svobodnem demokratičnem svetu so za razliko od komunizma imigracije vedno, poudarjam vedno(!), bile, vse zahodne države so sprejemale migrante in predvsem begunce, zdaj te zdaj one. Avstrija je recimo, kot je povedal Valentin Inzko po letu 1945 do zdaj sprejela 7 valov beguncev.

     Vsa mesta naše civilizacije so od srednjega veka naprej nastajala z odprtostjo do možnosti priseljevanja. Tudi slovenska mesta.

     No, zdaj bi pa mi eks-komunisti radi delili lekcije celotni Zahodni Evropi, kakšni butci da so, da ne reagirajo z zidom in ograjom in se ljudje postavljajo s tem, da v nasprotju z vsemi mednarodnimi konvencijami kličejo: “nobenega begunca iz Sirije k nam, ko j… vojno v Siriji!”

     Mi smo problem, ne Zahod. V naših glavah je vse v nasprotju s temelji lastne civilizacije!

     ps. pri tem logično niti ne znajo prepoznati absursa svojih pozicij v dejstvu, kako so Slovenci skozi stoletja kot emigranti, taki ali drugačni, množično hodili po svetu in našli gostoljubje od Evrope, preko Amerik do Avstralije. A to je pa normalno? Naši prosto odhajajo drugam in dobijo gostoljubje tujih držav, mi pa ne bomo sprejeli nikogar, prav nikogar?! Adijo pamet! 🙁

     • Zelo dobro povedano, IF! Med vojno so več deset tisoč Slovencev izgnali in so našli zatočišče v Srbiji. Še danes je tam cela slovenska skupnost, o kateri se ne ve nič, ne govori nič.

     • @IF

      V situaciji kakršna je danes, Zahodna Evropa še nikoli ni bila. Po eni strani izjemno nizka rodnost domorodcev, po drugi pa velik pritisk in dotok neevropskih migrantov, ki bo trajal še leta in ki prihajajo z velikimi, nerealnimi pričakovanji, ki bodo prej ali slej trčila ob realna tla. Najkasneje čez par deset let bomo imeli v Evropi spet vojno, izid je povsem negotov, zna se zgoditi, da bele Evropejce čaka usoda Ameriških Indijancev, če so tebi zdi samoiztrebitev zgodba o uspehu, prav, meni se ne.

      Kar se tiče Slovenije, smo mi v Jugi in tudi po osamosvojitvi sprejeli že ogromno ljudi, če se prav spomnim ima že vsak 4. državljan tuje korenine in njihova mladež že dela probleme( npr. vandalizem albanskih mladoletnikov v Celjski knjižnici), zato ni nobene potrebe po samoobtoževanju kako nestrpen in ksenofoben narod da smo.

     • IF … “hodili po svetu in našli gostoljubje”
      ——-
      Naši so res hodili v svet zaradi ljubega kruhka, ampak to je bilo spontano. In tam so jih res cakali, ker so potrebovali delavce.
      To kar se sedaj dogaja pa ni spontano, ampak je spodbujeno z razlicnimi interesi.
      So tudi pravi begunci ki beźijo pred vojmo in tem je treba pomagat. Medtem ko pa migranti išcejo le ugodnejše pogoje za zivljenje.
      In glede na vso situacijo doma, ko lastni ljudje komaj zivotarijo in nimajo pogojev za dostojno zivljenje, kaj je to potem ??

     • Feministka, in če praviš, da ima korenine iz “južnih bratskih republik” pri nas 500.000 ljudi, kako da ste eni prepričani, da nas bi zdaj pobralo, če bi sprejeli recimo 5.000 sirskih beguncev?

      Torej 1% v primerjavi s tistimi, ki smo jih manj ali bolj uspešno integrirali iz Yuge, ne da bi se domorodci kaj dosti okoli tiste “invazije” smeli pritoževati.

      Mimogrede, Damir Črnčec, je že na prvi pogled eden od njih, zdaj pa kot komaj kdo drugi grmi proti sedanji invaziji in “domačim janičarjem”.

      Se strinjam sicer, da so številke sedanjega vala migrantov zaskrbljujoče in tudi to, da je problem, da ne vemo dobro, kdo nam prihaja in kateri vmes bi lahko bili nevarni. Torej jaz tudi za levo skrajnost pri obravnavi problema nisem- vrniti se je treba k pravnemu redu pri sprejemanju teh ljudi in na ta način tudi selekcionirati.

      Če hočemo migracijske pritiske na Evropo zmanjšati, se je treba nehat slepit, da je vsega kriva Merkel. In kot države in Evropa delat na tem, da ti ljudje ne bodo tako motivirani za odhajanje iz svojega okolja. To lahko zagotovi le mir, osnovna varnost in perspektivnost, tudi socialna, ekonomska, okoljska itd. tam, kjer ljudje živijo.

      Če tega ne bo, bojo desetine milijonov pritiskale na naš stari kontinent. Ne moremo torej več kot Evropejci, če želimo imeti prihodnost te civilizacije, ne kakšne druge, reči: ne briga nas svet, naj se pobijajo med sabo, če tako hočejo …

     • If, ko si omenil DČ, sem se spomnil, da so najhujši SS in nacisti prihajali iz multietične Avstrije in so bili slovanskih korenin: Čehi, Slovaki, Slovenci, Hrvati, Poljaki in Ukrajinci.
      Npr. Odil Globotchnik. S svojim zločinskim pristopom so hoteli pokriti, da niso arijci.

   • Recimo Rusija se nikdar ni izvila iz fevdalizma. Nekaj Slovencev se je pred revolucijo izvila fevdalizmu (takrat je bila Cerkev avtoritarno fevdalna), a je večina Slovencev zahtevala fevdalizem v obliki socializma in so ga v izdatni porciji (komunizem) tudi dobili. Še kar imamo socializem oz. kot Ivan Oman po Djilasu povzema: NOVI FEVDALIZEM (MAFIJE KLANE). Zato pa večina hlapcev sanja Rusijo in “gospodarja” Putina. Hlapci obsesivno rabijo gospodovalca, malika in Firerja.

  • Ne posplošuj,dejstvo je,da je navržena tema g.Belcel,alarm pred vdorom dekadentnih virusov v že tako izprijeno in virtualizirano družbo,ki ji praktično vse tisto kar je dano človeku po naravni poti nekaj,kar je v današnjem materializiranem času pravzaprav nepotrebna in moteča ovira za razvoj družbe po naravnih zakonitosti in etičnih načelih!Z veliko žalostjo ugotavljam,da je danes družba na poti,ki vodi v katarzo in razpad vsega,kar je vredno spoštovanja čudeža narave in stvarjenja!

 3. Tudi radikalne feministke nasprotujejo nadomestnemu materinstvu. http://www.thepublicdiscourse.com/2015/08/15413/

  In a recent article, lesbian feminist Julie Bindel wrote about the international baby business that’s exploding with the marketing of surrogates to gay men. She observes:

  Its accelerating use by gay couples is no victory for freedom or emancipation. On the contrary, the “gaybe revolution” has brought a disturbing slide into the brutal exploitation of women, who usually come from the developing world and often are bullied or pimped into renting their wombs to satisfy the selfish desires of wealthy Westerners. This cruelty is accompanied by epic hypocrisy. People from Europe and the United States who would shudder at the idea of involvement in human or sex trafficking are themselves indulging in a grotesque form of “reproductive trafficking.”

  • Femninistka: “..zna se zgoditi, da bele Evropejce čaka usoda Ameriških Indijancev”
   ======================================================
   Nimam kje dodati svoje misli na tole tridtev Feministke, zato pač tukaj. Jaz moje otroke že kar pripravljam, da se primejo poklica, ki jim bo prav prišel za življenje, kaj vem, npr. nekje v Afriki, kjer potrebujejo raznorazne strokovnjake…Tam je krščanstvo v vzponu, družba še slabo razvita,…morda je tam prava prihodnost kristjanov…
   Zakaj ne bi ostali tu in vzdrževali slovenstva, domoljubja…, me vprašate. V naših OŠ se med otroki že več govori južnjaške slovenščine z značilnim “l”jem kot prave slovenščine…dobro poslušajte naglas slovenščine svojega najstnika. Da moj otrok v sanjah reče “j…g..”, česar doma ne sliši…me je skoraj kap zadela….Kaj šole naredijo za ohranjanje slovenstva? Kaj odrasli naredimo? Poslušamo Denis Avdić šov, pa Vid in Pero šov, pa Impro liga je super…razne oddaje o nostalgiji za časi izpred 20-tih let, kako se je boljše živelo….ZBUDIMO SE!!!!
   Moja pripomba je precej iz konteksta osnovnega članka, vem, je pa navedba ene od možnih posledic razvrednotenja osnovnih vrednot, družine, ki jo sestavljajo mama, oče in otroci.

 4. Gospod IF je 10.2.2016 ob 23:47 vprašal: “Feministka, in če praviš, da ima korenine iz “južnih bratskih republik” pri nas 500.000 ljudi, kako da ste eni prepričani, da nas bi zdaj pobralo, če bi sprejeli recimo 5.000 sirskih beguncev?”

  Problem niso toliko ti ilegalni ekonomski migranti, ki ne prihajajo delat temveč po socialno podporo, problem so glave Evropejcev. Oziroma tisto, kar je v njih … nekje sem prebral sledeče:

  “Vzpon homoseksualizma je bil vedno povezan z dekadenco ali z željo elite, da zmanjša čezmerno rast prebivalstva. Danes v Evropi pa je prvič vzpon homoseksualizma v obdobju strašne demografske zime. Z vzhoda prodirajo v Evropo vitalni, odločni in brezkompromisni barbari in Evropa jim v odgovor ponuja Conchito Wurst.”

  Mimogrede … tudi papež je podobnega mnenja, če se sme o tem govoriti: “Evropa je kor stara mater, je neplodna in ni vitalna.” Nekako tako po spominu … in gospod Merkel ga je šla ozmerjat, kaj neki blebeta.

 5. Feministka pa odlično piše, bolj prepričljivo kot IF, ki ga je nekoliko zaslepil katoliški intelektualizem. Sedanji dogodki so primerljivi samo z vpadi barbarskih ljudstev in preseljevanjem narodov ob razpadu rimskega imperija in nastopu t.i. dark ages, ki so sledila v Evropi. Ali pa kvečjemu z naseljevanjem po odkritju Amerike. V obeh primerih je avtohtona civilizacija propadla. In to na tragičen in grozovit način. Take invazije domorodcem ne prinašajo nič dobrega, še sploh če so civilizacijsko nezdružljive in integracijsko neizvedljive. Kaj nam lahko prinese “civilizacija”, ki celo polovico lastnega prebivalstva zatira, pretepa, obrezuje in posiljuje v totalitarnih verskih družbenih ureditvah.

  • Ta “dark ages” je bila zibelka današnje civilizacije.
   Problem ni v nasprotovanju migrantom, problem je da nasprotniki doživljajo državo za svojo privat stvar. Taki bodo vpeljali nacizem takoj nazaj.
   Sej jaz tudi ne podpiram sprejemanja teh beguncev, ampak vem da nisem sam na svetu. Eni bi pa kar bodečo žico okoli države?! Hvala za take patriote.

   • Zdravko: “Ta “dark ages” je bila zibelka današnje civilizacije.”
    =====================

    To je lažni mit:

    • Nobenega dvoma ni, da ima zdravko prav, da je Sredozemlje zibelka zahodne civilizacije. Ki jo zaznamujejo judeokrščanska monoteistična duhovnost in etika, grška antična kultura in rimsko antično pravo.

     Islam je tu samo kasnejši, tudi monoteistični izrastek judeokrščanstva in na nek način sodi zraven, čeprav gre obenem svojo pot in ga klasično ne prištevamo k zahodni civilizaciji.

     Zato je na nek način paradoksno in tragično, da je danes sredozemski prostor prej problem kot svetla točka sveta in gre tudi evropskim sredozemskim državam ( vsem od Španije do Grčije, tudi jadranskim) v primerjavi z drugimi relativno vse slabše.

     Pa še predvideva se, da bo s podnebnimi spremembami prav sredozemski prostor med najbolj prizadetimi. Žal.

     • @IF
      10.2.2016
      23:47

      Priseljevanje južnih bratrancev je trajalo 100 in več let, jezikovno in kulturno so nam veliko bližje kot Neevropejci, pa se vseeno niso zmogli integrirati, balkanizacijo Slovenije je poleg socializmu možno pripisati tudi njim, kako lahko potem uspešno integracijo pričakujemo od Sircev.

      Lahko smo solidarni s pravimi begunci, jih zaradi mene sprejmemo tudi 5.000, nastanimo v kamp in oskrbimo z osnovnimi dobrinami, po koncu vojne pa pošljemo nazaj. Nikakršne integracije in multikultija torej, začasna pomoč ogroženim ženskam, starcem in otrokom, potem pa deportacija nazaj v domovino. Permisivna azilna politika, ki nam jo vsiljujejo EU elite je preprosto nora in škodljiva.

      Študije kažejo, da se migracijski tokovi proti Evropi večajo zardi zmanjševanja in ne povečevanja revščine. Sedaj imajo ljudje denar za potovanje, ki ga lajšajo tudi sodobne komunikacijske tehnologije.

      Iluzorno je torej pričakovati, da bo s koncem Sirske vojne tudi konec migracij. Milijoni trkajo na Evropska vrata in dokler bodo priprta bodo skoznje tudi vstopali. Evropa se stara in prazni, Afrika, celina tik pred našim nosom je še vedno največja demografska bomba na svetu in recept za katastrofo je tu.

      Vrata bo enostavno treba zapreti, zakleniti in ograditi, brez odvečne sentimentalnosti in politične korektnosti. Mi ali oni, to je zdaj vprašanje.

     • Predlagaš torej novodobni limes rimskega cesarstva. Ampak, da spomnim, antični Rim je potem, ko se je ogradil, vendarle propadel.

      p.s. Toliko še, da spomnim, da ljudi, ki zdaj prihajajo, realno civilizacijsko gledano ni možno šteti med barbare. Nekateri med njimi imajo malo čudne kulturne navade, to res; kar pa ne pomeni, da niso učljivi. Niti ne pomeni, da so vse kulturne navade avtohotonih Evropejcev danes čisto zlato.

      Naj tudi omenim, da je težko kulturni nivo povprečnega Sirijca ali Iračana šteti za inferiornega ljudem iz najbolj zaostalih delov Balkana, recimo iz Cazinske krajine, ki so jih v prejšnjem režimu množično preseljevali v Slovenijo. Pa smo vsem brez problemov ponudili državljanstvo.

      Malo smešno se mi zdi, kako gledate na Arabce kot da gre za neko steklo divjad …

     • Ah, Feniministka, točno takšno argumentiranje je razlog, da so toliko časa preudarjali, ali dati ženskam volilno pravico ali ne.

     • @IF

      Polagaš mi besede v usta. Niti približno ne mislim, da so Arabci ali Afričani stekla divjad. Je pa dejstvo, da smo si različni, kot je tudi dejstvo, da dosedanja integracija Muslimanov ni uspela, nasprotno, druga generacija je še bolj radikalna, vendar se ji zaradi političnega korektnosti in nekih norih, povsem pobezljanih konceptov človekovih pravic, gleda skozi prste. Od kod torej optimizem, da bo v prihodnje, ko bodo še številčnejši, bolje?

      Multi-kulti ne deluje, homogenost je recept za stabilnost in varnost države. Če kdo, potem bi ravno Slovenci morali to vedeti, saj je bila ravno homogenost tista, ki nas je v veliki meri obvarovala pekla balkanskih vojn v 90tih. Hrvati, ki so imeli številčno Srbsko manjšino so jo že slabše odnesli, najslabše pa seveda multietnična Bosna.

     • Feministka,

      jaz si ne bi upal trditi, da integracija nad 50.000 muslimanov v slovensko družbo zaenkrat ni relativno dobro uspela. Je pa res, da v zadnjih letih v ospredje pozornosti stopajo neke bolj sumljive celice islamskega fundamentalizma, kjer pa skupaj zanesljivo ne gre za več kot nekaj deset članov, torej izrazito manjšino. Ki jo je možno solidno varnostno nadzorovati, če je volja. Muslimanska skupnost v SLO vključno z ljubljanskim muftijem je izrazito distancirana do teh ljudi.

      Po svoje ti dam pa prav, ko praviš, da nas je relativna etnično-verska homogenost med vojno v devedesetih obvarovala pekla. Vsekakor je problematika kompleksna, ne črno bela in taki, predvsem dobro premišljeni, naj bodo tudi recepti, kako naprej.

     • @IF

      Glede neuspele integracije sem imela v mislih predvsem zahodno evropske države. Naši muslimani prihajajo iz Bosne in Kosova, ki je Sloveniji vseeno kulturno bližje, še posebej ker smo nekoč živeli v skupni državi. Je pa res, da so se Muslimani zadnje čase v Bosni, pa tudi na Kosovu precej radikalizirali. Tudi v Sloveniji se pojavljajo čedalje večje zahteve v šolah in vrtcih, glede hrane, obleke, sodelovanja deklic pri telovadbi, nošenja rut … pozivanje k cenzuri (Reporter). V naš prostor se vnaša odnos do žensk, ki smo ga mi že davno pustili za sabo, in naj bi ga sedaj v imenu strpnosti do druge kulture tolerirali. To se mi zdi precej sporno.

     • Verskim svoboščinam in potrebam včasih vendarle lahko grejo država in javne ustanove naproti, posebej tam, kjer te svobode in potrebe nikogar ne ogrožajo; ne pa da se laicistično vztraja na slepoti do verskega vprašanja. Ali je država zaradi državljanov ali so državljani zaradi države?

      Meni se zdi več kot OK, medtem ko se nekateri zgražajo, ko sem slišal, da v kranjski Savi islamskim vernikom omogočijo, da opravijo svoje dnevne verske dolžnosti na način, da je tudi vse delo opravljeno; da imajo urejeno molilnico s tepihi ipd.

      Nič nimam tudi proti, kjer se jim omogoči javno prehrano brez svinjskega mesa, če obenem niso drugi prisiljeni, da jejo isto hrano.

      Evo, v sredo sem bil jezen na osnovno šolo mojega sina, ki je na pepelnico v šolski meni vključila meso. Pa je včasih kosilo brezmesno. Če bi imeli malo več posluha za duhovni aspekt in versko-kulturne potrebe, tega šola ne bi naredila in bi za pepelnico in veliki petek otrokom in zaposlenim omogočila vzdržek od mesa.

      In kar pričakujem za nas kristjane, v enaki meri privoščim drugim vernikom. Konkretno islamskim.

     • Zdravko: “Ah, Feniministka, točno takšno argumentiranje je razlog, da so toliko časa preudarjali, ali dati ženskam volilno pravico ali ne.”
      ===================

      S stanjem v Sloveniji večina ljudi ni zadovoljna. Bi lahko torej rekel, da zaradi tega, ker imajo volilno pravico takih kot Zdravko?

 6. Se kdo spomni: “V komunizmu ne bo nihče žaloval za umrlimi. Smrt je dialektični pojav. Kdo bo pa žaloval zaradi dialektike, lepo vas prosim!” Tone Partljič, ‘Moj ata, socialistični kulak’. In mati je antropološki pojav. Ker je tudi homo sapiens čisto antropološki pojav, ki nima nobene zveze z ničemer, razen z nekim prismojenim belim Kenijcem, bi bilo v naslednjem koraku nujno prepovedati vse razlike med entiteto ena, ki smo ji včasih rekli človek, ter entiteto dva, ki smo ji včasih rekli deževnik. In peli bomo:

  Moja entiteta ena ima dve entiteti dve,
  Oba sta dvakrat opisni pridevnik nadomestni samostalnik…

  Drugače pa, Pavle, vaša trditev, da smo v neofevdalizmu, absolutno držijo. Želeli smo si ga pa tlačani, ki nismo vajeni odsotnosti biča.

 7. Hvala Rikiju za link, kjer izveš marsikaj. Zdravko in IF, vzemita si čas in poslušajta predavanje dr. Warnerja pa vaju bo minila islamofilija! Dala bosta prav Feministki! Nikomur niso všeč ograje, še najmanj iz bodeče žice, toda kaj storiti! O tem se morajo odločiti evropski politiki, ti pa se morajo poučiti o zgodovini in sedanjih smereh islamistov, preden jih spustijo k nam. Treba je najprej vedeti what is going on, kot je rekel Trump, do takrat pa zapreti meje. Seveda tega ne bo dopustila levica, za katero veljajo migranti kot elections cattle, znano je namreč, da je na primer Hollanda in socialiste volilo 93% francoskih muslimanov, Obamo pa 90% ameriških. Ob zlomu komunizma je namreč levica obupala nad ekonomskim in gospodarskim orožjem pri osvajanju oblasti in si izbrala nova sredstva – razpad družine z gender teorijo in razpad države z muslimanskimi migranti. Torej ima Feministka prav, gre za biti ali ne biti, mi ali oni.

  • Točno tako. Nisem noben islamofil. Vem pa da ne Evropa ne Sovenija ni naša privatna last, kot vseprevečkrat razmišlja desnica. In izumlja GURSove evidence brez vsakega občutka za svobodo in pravičnost. In enako razmišlja tudi glede emigrantov.

  • Super, Sarkazem, po tvojem gre torej zdaj predvsem za biti ali ne biti med nad 1 milijardo kristjanov na Zemlji proti 1 milijardi in več muslimanov!? Totalna vojna do zadnje kapljice krvi?

   Si že kupil vesoljsko karto za Mars in premislil, kako tam nameravaš preživeti, ko vesoljsko plovilo dospe?

   • Gospod IF,
    stanje, ko so muslimani prodirali v EU, je že bilo v zgodovini. Prodirali so z orožjem, po celi Franciji so bili boji, oblegali so Dunaj. Sedaj so pa prišli na drug način in pa, kar je zaskrbljujoče, v času hude demografske zime. Stanje je izredno kritično, saj celo papež je izjavil, da je Evropa kot stara mati, ki je neplodna in nevitalna.

    Pa vas, gospod IF v vašem stilu sprašujem, boste papeža tudi na Mars poslali?

    • Mogoče je vam odgovarjati izguba časa, ampak vendar naj še enkrat poizkusim; ne prihajajo muslimani, ampak prihaja versko in etnično mešano prebivalstvo iz krajev, kjer so ogrožena njihova življenja. Med drugim kristjani. Če ne verjamete moji trditvi, zakaj ti ljudje v glavnem odhajajo s svojih domov, vam svetujem, da za letošnji dopust izberete neko destinacijo v Siriji, Iraku ali Afganistanu.

 8. Nisem mislil na totalno vojno, sploh ne na vojno. Tako kot se njihove množice ne valijo sem z orožjem, na skrivaj pošiljajo le teroristične predstraže, Evropo pa osvajajo na zvit in “miren” način. Na enak način se jih z diplomatskimi in drugimi sredstvi obrani tudi Evropa. O tem naj razmislijo politiki, zato jih plačujemo. Sredstva obrambe so laho pomoč, denar, žica, Nato ladjevje, vojska, policija itd.,itd. Eno pa je nedvomno. Nismo za skupaj, multikulti je propadel, nočemo biti njihovi kafirji za spreobračanje, pobijanje ali posiljevanje. Naj živijo v miru na svojem, ali pa v vojni, če si tako izberejo. Če ne morejo živeti na svojem, naj bežijo k svojim bratom v Savdijo, Iran, Pakistan, Alžir, Libijo itd. Z naftnim denarjem se lahko tudi puščave spremenijo v oaze. Evropski levaki pa naj se zamislijo nad svojo kratkovidno volilno strategijo, ko bodo islamisti s svojimi volilci in strankami prodrli na oblast, bodo uvedli šerijo, ateiste pa nasilno spreobrnili ali pobili. Obdavčeni kristjani bomo laže preživeli.

  • V največjem deležu iz Bližnjega vzhoda bežijo kristjani, ne muslimani. V Iraku in Siriji jih je samo še okoli 20% od številke pred 10 leti. Tudi tamkajšnjim kristjanom , ki si rešujejo življenje, po tvojem ni mesta v Evropi?

   Razen tega bi bilo dobro ne skrivati glave v pesek in videti situacijo v Siriji, takšna kot je. Tam je 4 leta grozljiva državljanska vojna, ki ne jenjuje, ampak se samo še stopnjuje. Zaenkrat je pobitih pol milijona (!) ljudi, beguncev pa okoli 8 milijonov.

   Ti in še nekateri drugi pa o tem, da to niso begunci, ampak organiziranirana islamska invazija na Evropo. 🙁

   Turčija ima 2,5 milijona teh beguncev. Celotna Evropa doslej približno pol toliko kot Turčija. Libanon ima blizu 1 M beguncev, Jordanija le malo manj. Vsak četrti prebivalec Jordanije in Libanona je danes begunec pred vojno iz Sirije. To je toliko, kot da bi Slovenija trenutno skrbela za pol milijona beguncev iz Sirije, ki bi bili trajno na naših tleh ( ne le na poti). Toliko, za boljšo predstavo.

   In kaj dela ob tej vojni na eni strani Zahod, na drugi strani Rusija? Prilivajo olja na ogenj, vsak na svoji strani. Za “pomembne strateške interese”. Zahod proti Asadu, Rusija na strani Asada. Bombardirajo kot zmešani. Samo v mestu Alep je trenutno življenjsko ogroženih 300.000 prebivalcev.

   Vojna v Siriji je sramota cela sveta, vključno z vsemi velesilami, ZDA in Rusijo na prvem mestu in OZN in vključno z Evropo!

   Vsak, ki ima malo pameti in morale, bi to moral uvideti in priznati. In moralni, niti razumni odgovor na to vojno zanesljivo ni v smislu: “Ne sprejmemo niti enega begunca iz te vojne, to je islamska invazija”. Moralni odgovor je pomagat ljudem in pomagat, da se ta strahota konča in to hitro!

   • Vse lepo in prav ampak še vedno ne razumem, zakaj bi morali ti begunci potem v Evropi za stalno ostati. A ni logično, da bi se po koncu vojne vrnili in pomagali obnavljati domovino?

    In dejstvo je, da je bilo med resnične begunce pomešanih tudi ogromno ekonomskih migrantov, ki so pač izkoristili situacijo in široko odprta evropska vrata.

   • Vojna je katastrofa. Vedno znova pa se vprašam, ko vidim te uboge sirske otročke: “Zakaj v času hude državljanske vojne sploh rojevajo otroke?”

 9. Mame ni. Očeta ni. To pravi nekdo izmed generacije, ki v otroštvu svojih mam in očetov niso kaj dosti poznali. Koliko pa današnja generacija otrok pozna svoje starše? Ki so v službah do poznega popoldneva. V najbolj ustvarjalnem času so popolnoma odtrgani od otrok. Zato ker gradijo ….. kaj že?

  Tako smo bili zaposleni z gradnjo boljšega sveta, da nismo opazili, da se nam je v zahodnem svetu zaredilo nekaj zelo grdega.

 10. Kolikor je meni znano, so kristjani na bližnjem vzhodu v glavnem že iztrebljeni in pobiti ali pa iz čolnov pometani v morje. Med migranti jih je zelo malo ali skoraj nič. Sosednje države so res polne beguncev iz Sirije, ni mi pa znano, da bi jih sprejela še kakšna severnoafriška bratska arabska oz. muslimanska država ali pa pravljično bogata Savdska Arabija in sosednji emirati, polni suženjskih delavcev iz Pakistana, Indije in Bangladeša. Ne, sprejemati jih mora npr. Švedska in Finska. Na ameriškem portalu gatestoneinstitute.org si lahko preberete kako masovna grozodejstva se dogajajo kristjanom v tej regiji. Eden od člankov ima naslov Why the Church abandoned Christians in the Middle East in v njem navaja, da je papež ob svojem nastopu v Generalni skupščini OZN v nekaj stavkih res omenil ta problem, nato pa 50 minut razpravljal o ekološko-vremenski problematiki. Bi kar verjel, tudi Parolin je v svojem intervjuju v družini zelo anemično nekaj mencal o dialogu in solidarnosti. Če bi bil jaz v njuni koži, bi hodil od Poncija do Pilata po velesilah in prosil, naj vendar nekaj ukrenejo in pomagajo preganjanim kristjanom, sinode v Vatikanu bi organiziral v tej smeri, leto usmiljenja pa sploh! Problem je res družina, obhajilo ločencev pa ne in tudi ne možna shizma zaradi tega “problema”, ki je bila omenjena v enem od Casnikovih člankov. Hvala Bogu, ni samo v Sloveniji vse noro, ampak tudi drugod!!!😥😠

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite