Makarovič: Vladavina živih mrtvecev

3

Smo v položaju, ki v zgodovini slovenske demokracije praktično nima primerjave. Še najbolj nazorna bi bila ocena, da nam vladajo nekakšni politični zombiji, bitja torej, ki so načeloma mrtva, a vseeno prav neprijetno aktivna.

/ … /

Demokracije predvidevajo institut predčasnih volitev prav zato, da bi se izognili vladavinam živih mrtvecev. Celo predsednik Danilo Türk je spoznal, da so njegovi tesni politični zavezniki politično mrtvi, in pozval k predčasnim volitvam. Z mrtveci se pač ni najbolj pametno preveč družiti. A kaj ko je odločitev o tem v resnici prepuščena samim živim mrtvecem, ki bi se morali tako kar prostovoljno predčasno sami odpraviti v svoj zasluženi politični grob.

/ … /

Se pa zato živi ne smemo vdati. Na vseh področjih družbenega življenja bo treba, kot kaže, pač preživeti še dobro leto vladavine političnih živih mrtvecev, kar zahteva različne strategije omejevanja škode. Če nam živi mrtveci ne dovolijo predčasnih volitev, bo treba v tem času najverjetneje še nekajkrat na referendum – ne bo najbolj praktično, bo pa nujno. V vsakem primeru pa bo vladavina političnih zombijev nazadnje pustila Slovenijo v skrajno slabem stanju. Obnova postapokaliptične Slovenije bo zato vse prej kot lahko naloga.

Več: Demokracija

3 KOMENTARJI

  1. Makarovič, nekoč ste se še lahko sklicevali na nekakšne sociološke sodbe in metodologijo, ampak, kokolo, če bi moja malenkost – tako kot ste počeli Vi – pisarila v infamozne brezplačnike – in bi jo pri tem še razkrinkali -, bi jo bilo tako sram, da bi se skrila v mišjo luknjo. In Vi o živih mrtvecih … 😉

Comments are closed.