Majske rože rdeče

1
Foto: Aleš Čerin.
Foto: Aleš Čerin

Pred 70. leti se je končala 2. svetovna vojna. Bog je sklenil s slovenskim narodom zavezo krvi, ki so jo za Cerkev prelili mnogi naši ljudje. Smrt se je nad deželo počasi plazila in grozila, da bo iznakazila njen obraz v smrtno masko. Ljudi pa prestrašila v spoznanju, kako neizprosno je zlo hudobije, posebej tisto, ki izbira žrtve natančno in načrtno. Tok krvi iz neštetih ran se je razlil na celotno Slovenijo, in jo za vedno zaznamoval kot deželo, kjer je tekla kri mučencev.

Mučenci Kristusovi krvi primešajo še svojo kri. S tem se popolnoma poenotijo s Kristusovo žrtvijo na križu. Mučenci nikdar ne umirajo zase. Mučenci umirajo s Kristusom za druge. Če to vzamemo za tragiko, ostanemo samo prestrašeni in zgroženi ljudje. Če pa to razumemo kot ljubezen, potem nas ni več strah niti lastne smrti.

Naši mučenci, ki jih je tema hotela poteptati, niso ostali poteptani. Zasijali so v Bogu. Oni nam svetijo, oni so nam vzgled. Zato 70 letnica konca 2. svetovne vojne ne sme ostati zgolj pri spominu na začetek velike teme v Sloveniji. Če bi prevladala tema, nas ne bi bilo. Pa smo. Smo kristjani, ki verujemo in delamo na poljanah Božjega kraljestva. Samo veren kristjan je znamenje, da more Luč tudi v Sloveniji premagati temo. Slišimo sicer še krike zmede, sovraštva, ki prihaja iz odhajajoče teme. Toda Luč nad Slovenijo vedno bolj sveti že danes, ker je to Kristusova luč, ki je pregnala zlobo in temo pekla. Kaj so storili apostoli, ko so jih zaprli? Niso se zbali. Gospodov angel jih je osvobodil in oni so oznanjali naprej – brez strahu.

Biti s Kristusom pomeni, imeti pogum. Pomeni, veseliti se življenja tudi v težkih časih.  Pomeni, zaupati Kristusu. In končno pomeni biti rešen v Kristusu za vedno. Vsako življenje na zemlji enkrat ugasne. Življenje v Kristusu pa se uresničuje v svetu in nadaljuje tudi onkraj smrti. Ta vera je kot cvet maja, ki naznanja lepoto resnice in pravičnosti.

Pripis: razmišljanje msgr. škofa Štumpfa je bilo objavljeno v mesečniku Naša luč.

1 komentar

 1. Odličen tekst.

  če bi bil jaz sam rabelj in pri pameti, bi grozljivo jokal.

  Ko se spominjam starega očeta in strica po trpljenju moje
  matere in še posebno njene matere, moje starwe mame, pa moram dodati le to, da v tem tekstu in v večini podobnih, vendarle nekaj manjka.

  Manjka takim tekstom vedno dodati, povedati še nekaj.
  Žrtve komunizma v Sloveniji niso umirale le od strela ali od sunka noža.V velikanski večini so bili ti ljudje strahovito ustrahovani, pretepeni, razčlovečeni in mesarjeni na najbolj grozovite načine preden so umrli. Najsi je bilo to med vojno ali pa po njej.To je ena plat.Druga plat so njihovi rablji, ki so ta grozodejstva počeli in na koncu tudi ubili.
  Tretja plat pa so najbližji sorodniki žrtev.Sodeč po mukah mojih starih staršev in moje matere ter po pristnih pričevanjih so nečloveške muke teh ljudi, ki so jih ti ljudje prestajali od vojnih let do leta 1991 nekaj strahotnega in težko opisljivega.

  Nočem dajati na tehtnico mučeniške smrti nedolžnega strica
  in starega očeta in to darovanje in žrtvovanje primerjati, to se ne da. Vendar pa je stara mama in njeni otroci, moje tete in in moja mati po vojni pretrpela tako neopisljivo gorje zatiranja, zapostavljanja, groženj, ustrahovanja, tretjerazrednosti, kraje z davki, da je to tako hudo in tako dolgoletno trpljenje in za staro mamo dobesedno dvajsetletno umiranje na obroke z veliko garanja
  ob neprespanih nočeh in vkrutem pomanjkanju.
  Ti ljudje so tudi mučenci.

  KOMUNIZEM JE STRAHOTNO ZLO.

  Tudi po predsedniku Komsomola Kamčatke, ki je ubijal ilegalne vernike ruske Cerkve in ušel v Kanado, ki jasno,
  kot spreobrnjenec zapisal še preden so ga agenti KGB ubili
  da je komunizem najhujše zlo na tem svetu!

  Noben sistem ni povzročil toliko trpljenja, gorja in toliko milijonov žrtev kot komunistični.Hitler je bil dobesedno vajenec v primerjavi z njimi.
  Slovenski komunisti pa po povzroćenih žrtvah na število prebivalstva zasedajo samo špico satanizma na planetu!

Comments are closed.