Majniška deklaracija 2014: Pride čas, ko ni več časa

14
Foto: Marko Jerina
Foto: Marko Jerina

Civilna družba za pravično Slovenijo v sodelovanju s številnimi civilnimi gibanji je danes na novinarski konferenci predstavila Majniško deklaracijo 2014. Poudarke in namene Majniške deklaracije 2014 so predstavili dr. Mitja Štular, dr. Damir Črnčec, dr. Katarina Kompan Erzar in Radovan Cerjak. To je že tretja Majniška deklaracija, prva iz leta 1917 je zahtevala združitev južnih Slovanov, medtem ko je Majniška deklaracija iz leta 1989 zahtevala suverenost slovenskega naroda.

Mitja Štular je poudaril, da se Majniška deklaracija 2014 za razliko od predhodnic ukvarja z notranjostjo, z medosebnimi odnosi v Sloveniji. Kljub številnim razočaranjem v preteklih letih so njeni snovalci prepričani, da Slovenci zmoremo več. “Naš domet ni sovraštvo, ampak sožitje in sodelovanje. Ni laž, ampak resnica. Ni zadolževanje, ampak ustvarjanje. Ni politika za svoj žep, ampak za plemenito delo v skupno dobro. Ni nesposobnost, ampak ustvarjalnost. Naš domet ni država, v kateri se bojimo celo govoriti, ampak je v država, v kateri želimo živeti in dihati s polnimi pljuči.” Namen Majniške deklaracije je sprememba razpoloženja, da se ljudje ne bi več razočarani umikali iz Slovenije ali v intimni svet, marveč ustvarjali skupni prostor.

Katarina Kompan Erzar v Majski deklaraciji 2014 vidi spodbudo za vse tisto, na kar smo lahko ponosni, predvsem na to, da smo se otresli miselnosti, da se ne bo nikoli nič spremenilo. Po 24 letih je tako napočil čas, da začnemo govoriti, kaj želimo z našo državo narediti.

Radovan Cerjak je izpostavil analizo politične uporabe državnih ustanov, posebej ustanov prisile proti političnim nasprotnikom. Boji se ponovne uvedbe verbalnega delikta. Veliko kritičnih misli o pravosodju se po Cerjakovem mnenju pogosto obravnava kot napad na pravosodje. Sodstvo v demokratični družbi ni slonokoščeni stolp, v katerega se ne sme posegati. Kritike se lahko argumentirano zavrne brez žaljivk in opazk.V prihodnje bo potrebno več pozornosti nameniti osebam zaposlenim v pravosodju in narediti postopke pravičnejše, ob striktnem upoštevanju ustave.

Damir Črnčec je poudaril pomen umestitve Slovenije v Evropsko unijo in NATO, kar se danes posebej kaže ob nemiru na vzhodu. Majniška deklaracija 2014 posebej nagovarja mlade, ki množično zapuščajo Slovenijo, da se splača tukaj vztrajati, da je Slovenija tega vredna. Spomnil se je tudi na verze Daneta Zajca, ki spremljajo deklaracijo: “prišel je čas, ko ni več časa.”

Majniške deklaracije je nastala v krogu številnih civilnih združenj, med katerimi je 30 prvopodpisnic. K podpisu deklaracije so povabljeni vsi, tako posamezniki kot organizacije, tudi politične stranke, čeprav po besedah Mitje Štularja “to ni tekst vladajoče ali opozicijske politike, ampak tekst ljudi.”

Deklaracijo je mogoče podpisati preko spleta ali na različnih javnih prireditvah, prva večji shod v organizaciji Evropske Slovenije bo v nedeljo, 18. maja ob 15h na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer bo spregovoril tudi predsednik Evropske ljudske stranke, Joseph Daul.

14 KOMENTARJI

 1. To,to, to!!!!

  Škoda da nima deklaracija poudarjeno vrednotno vsebino kot jo zgoraj navaja dr. Mitja Štular, ampak vsebuje suhoparen politični jezik.

  Manjka poudarek na splošno znanih, a pri nas zanemarjenih civilizacijskih vrednotah: resnicoljubju, pravičnosti, poštenju, odgovornosti in solidarnosti ter domoljubju.

  Do duhovne blaginje, ki je pogoj stabilne materialne blaginje lahko pridemo le na podlagi splošno znanih, a pri nas zanemarjenih civilizacijskih vrednot, ki bi morale biti omenjene. V deklaraciji so namreč navedene le nekatere vrednote ali celo podvrednote. civilizacijske vrednote.

 2. Ko sem deklaracijo še enkrat temeljito prebral, se mi kar dopade.

  Kljub temu pa manjka stavek, ki bi poudarjal ciljno naravnanost spodbujanja splošnih civilizacijskih vrednot.

 3. Cilji te deklaracije so civilizacijski in podpis pod njo zavezuje vsakega posameznika, da tako sam deluje v javnem življenju. Torej tu ne gre za to, da naj se premeni slovenska družba, gre za to, da se mora prvo spremeniti vsak posameznik.

 4. Nobena deklaracija ne more pozivati da se ljudje spremenijo. Vzemite si za referenco ameriško deklaracjo o neodvisnosti. Ne pa takole, kar nekaj lepih besed natrosit in objavit kot “deklaracijo”.
  Pa če bi si za vzgled vzeli prvo majniško deklaracijo bi bilo tudi dovolj dobro.
  Tako pa, ker je maj, so eni napisali majniško deklaracijo. Plitko, plitko.

 5. Deklaracija je vsekakor naravnana k pozitivnim spremembam v slovenski skupnosti, kar logična nujnost.

  Aktivnosti za uresničenje teh pozitivnih civilizacijskih sprememb v slovenski skupnosti, mora potekati sočasno, tako na ravni skupnosti in vsakega posameznika.

 6. Nobenih konkretnih korakov ne zasledim, samo splošni humanizem, kot pri ustanoviteljih ZDA, pa še ti so bili veliko bolj konkretni.

  • Ne vem kam ciljaš pri ustanoviteljih ZDA, toda mislim, da če bi se po njih zgledovali, bi bili kar solidno na dobri poti. 🙂

 7. Ja, večino ljudi se zelo razočarano umika v svoj intimni svet ali pa se izseljujejo. Moja žena je v propadajočem podjetju izpostavljena številnim pritiskom in mora prenašati neodgovornost svojih šefov in svojih podrejenih na svoja pleča in ji bo podjetja ob njihovih napakah po novem pravilniku trgal večino že tako bedne plače. Ob tem služb v Sloveniji sploh ni – ker je v podjetjih že 30 do 40 let taka fevdalna norišnica, da je sodelavec sodelavcu sovražnik. Vsak ščiti svoj fevd ali fevd ene klike, pa če gre zaradi tega cela firma v stečaj, propad. Isto se z državo dogaja. En drugega stiskamo za vrat in pospešeno propadamo. In sedaj naj poslušam ob visokih pufih v družini, stalnem zmankševanju plač, večanju odgovornosti in del, večanju driblanja na delovnem mestu, nikakršni izbiri v Sloveniji – sedaj naj poslušam lepe floskule o nesovraštvu in o ustvarjanju v Sloveniji. Ne, morali bomo prodati hišo in iti v tujino, s celo družino. Tu bodo ostali samo nesposobni birokrati in tisti, ki jih bodo ti birokrati tlačansko molzli. Slovenija gre pospešeno v lakoto, v propad. Sodoma in Gomora. In nekateri jo skušajo reševati z lepimi, humanističnimi (gnosticiziem) parolami.

 8. Slovenci se očitno slabo zavedamo restavracije totalitarizma kot načina obnašanja!
  Naravnost perverzno je, da je levici preko Mladine in ostalih medijev uspelo pri velikem delu nekritičnih državljanov ustvariti mnenje, da ima totalitarne lastnosti prav vodja opozicije! Dejstva pa kažejo prav nasprotno!
  Totalitarno se obnaša slovenska levica in se na ta način ne kaže zgolj kot pravna, pač pa tudi ideološka naslednica KPS.
  Z Janšo bo šla v zapor slovenska demokracija!
  Sistem, ki ga je s premočjo levice v parlamentu postavil minister Zalar, že daje rezultate!
  Pličanič je bil le dobrohoten opazovalec sodnega totalitarizma!

 9. eh, tole je pa malo prerahlo besedilo, da bi mu rekli deklaracija.
  in vsaj nespodobno, da jo okrasijo z ‘majniška’.

  plastične rože.

  • SVITASE – tebi se pa še mora malo posvetiti. Žal smo take Svetlike in Žarniče že imeli v vladi, pa je tudi njim manjkalo svetlobe…

Comments are closed.