Majhna senzacija v Nemčiji

3
293

Po preobratov polnem volilnem letu so volivci v Nemčiji pripravili manjšo senzacijo, a z drugačnim predznakom kot pred štirimi leti, ko so Merklovi skoraj namenili absolutno večino sedežev. Tolikšnega padca krščanskih demokratov, kot ga kaže prva projekcija volilnega rezultata, ni napovedal nihče. O popolnem presenečenju vseeno ne more biti govora. Demokristjani naj bi oddali približno 9 odstotnih točk in pristali pri 32,7 odstotka glasov, kar je za stranko (oziroma stranki) pomenilo najslabši izplen po letu 1949. Slaba tolažba je, da so socialdemokrati še slabši, z dobrimi dvajsetimi odstotki očitno najslabši v povojni zgodovini. Gre tudi za poraz velike koalicijo; z 52,5 odstotka to ne bi bila nobena velika koalicija več.

Na račun krščanskih demokratov in deloma socialdemokratov sta se očitno okrepili predvsem dve stranki. Prva je populistična Alternativa za Nemčijo, ki se ji obeta kar 13,4 odstotka glasov. Nimamo še rezultatov po deželah, a očitno je, da je ta rezultat na vzhodu Nemčije bistveno višji. Na račun “črnih” so se okrepili dolgoletni partnerji liberalci. Potem ko so pred štirimi leti frčali iz zveznega parlamenta, so zdaj dosegli slabih 11 odstotkov glasov. Kaže tudi, da bodo liberalci prehiteli zelene in Levico. Glede na to, da socialdemokrati napovedujejo odhod v opozicijo, je edina realistična koalicija “jamajška”, težavna povezava krščanskih demokratov, liberalcev in zelenih, ki ponekod že vlada na deželni in lokalni ravni.

Veliko vlogo je, kot pri prejšnjih uspehih AfD, odigrala razmeroma visoka volilna udeležba. Glasovalo je namreč pet odstotnih točk več kot leta 2013.

3 KOMENTARJI

  1. Nemčiji gre gospodarsko zelo dobro. V takih razmerah je vendarle čudno, če obe vladni stranki tako krepko izgubljata. Koalicija se je očitno pokazala kot dobra za Nemčijo, a volja volilcev je šla svojo pot. Kaj bi šele bilo, če bi Nemčija tonila v globoke gospodarske probleme.

    Bojim se, da ne bo nobene volje, ne pri CDU, še manj pri SDP za nadaljevanje koalicije, ki obe stranki v rezultatih vleče tako obupno dol. Koalicija CDU in FDP z Zelenimi kot edina glede na rezultate realistična alternativa veliki koaliciji je pa dokaj nenavadna in je vprašanje, če bo s strani Zelenih sploh pristanek nanjo.

    Kaj bo, če padeta v vodo tako velika kot pravkar omenjena koalicija, je pa problem. Koalicija z Levico ali z AfD seveda ne pride v poštev. Škoda bi bilo, če Nemčija, glavna sila današnje Evrope, pade v politični pat in krizo.

  2. Najbolj naravna koalicija bi bila desna, torej CDU/CSU + FDP+ AfD, ki bi omejila kanclerkino patološko in vztrajno ksenofilijo, ki je bila vzrok za osipanje glasov obeh velikih strank. Kolikor vem AfD ni protievropsko razpoložena, je le evroskeptična, kdo pa danes zaradi demokratičnega deficita, razsipnosti in sodelovanja s Soroševimi čudaštvi, ni evroskeptik!? V dokaz nam je brexit pa tudi ameriška stališča (fuck EU, tudi Trumpove izjave). Prenova EU se vsem pametnim zdi nujna in to zagovarja AfD poleg domoljubja in omejevanja priseljevanja, kar je oboje za Nemčijo le dobrodošlo. Navsezadnje ima Brščič popolnoma prav – današnje generacije Nemcev ne moremo več kriviti za holokavst in je razredčiti in spreminjati z islamizacijo.

  3. Povprečen volilni upravičenec v Nemčiji je danes star več kot 52 let. S tega aspekta ni čudno, če gospodarstvo pritiska na politiko, naj ne zapira poti priseljevanju, ampak obratno. Žal se Evropa stara in tega smo krivi izključno Evropejci.

    AfD je vendarle gožnja evropski povezavi v večih pogledih. Zagovarja povsem egoistično politiko v prid Nemčije, brez upoštevanja principa evropske solidarnosti in decidirano tudi izstop iz evra in vrnitev D-marke. Že to bi za Evropo in konkretno za Slovenijo pomenilo vsaj potencialno katastrofo.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite