Majhen korak za bralce, a velik za Časnik.si

15

Casnik logo 1Po treh letih obstoja se je spletni magazin z mero preoblekel. Pred Vami je prenovljena spletna stran, ki smo jo oblikovali tako, da bo, bolj prijazna do bralcev in tehnično zanesljivejša. Brez porodnih težav in hroščev ne bo šlo, a smo se odločili, da damo prenovljeno stran na svetlo čim prej in se potem skupaj z bralci lotimo potrebnih popravkov. Še nekatere nove funkcionalnosti kot so ponudba sorodnih člankov, boljši iskalnik, koledar dogodkov bodo zaživele v naslednjem mesecu.

Če ob tej ob tej priložnosti pogledamo na prehojeno pot, smo lahko zadovoljni, a ne samozadovoljni. Število bralcev je ves čas lepo naraščalo in v preteklem mesecu smo dosegli nekaj manj kot 30.000 edinstvenih bralcev. Najbolj aktualni komentarji mesečno dosežejo okrog 2.500 edinstvenih obiskovalcev. Bolj kot absolutne številke, obeta dinamika rasti, saj je vsak dan med Časnikovimi obiskovalci skoraj polovica novih.

V ekipi Časnika sodeluje več kot 30 rednih piscev različnih starosti, iz različnih koncev Slovenije iz raznolikih strokovnih področji. Besedila naših sodelavcev postopoma povzema vedno več različnih slovenskih medijev. Tudi število komentatorjev se veča, prav tako se izboljšuje kvaliteta komentarjev in omika komentatorjev.

V prihodnje se bomo potrudili, da še dvignemo kvalitetno raven besedil in da zberemo čim večji nabor avtorskih fotografij, ki bodo popestrile naše spletne strani. Prav tako nameravamo bralcem ponuditi nove žanre, kot so pogovori in raziskovalni članki. Želimo si, da bi bila vizualna prenova Časnika le prvi korak na dolgi poti kvalitetnih sprememb v našem medijskem prostoru.

15 KOMENTARJI

 1. Ni mi všeč, pa kaj hočemo vsake nove stvari se je treba privadit.
  Komentiranje je pa na Časniku še kar solidno, pazite, da tako tudi ostane !

 2. Človek se skoraj vsem spremembam privadi, očalarjem s plus dioptrijo bo pa po novem bistveno težje.
  Celo povečava s pomočjo orodij je starejšim, kamor se tudi jaz uvrščam, še vedno težko berljiva.
  Upam, da bo kdo iz ekipe Časnika prebral na kar opozarjam in nadležne opozoril na neprimernost premajhnih črk.

 3. Spet naš slovenski provokatorski marketnig. Nobena stvar ne sme bit narejena tako kot je treba. Narobe svet tale naš komunizem.

 4. Dost mam za danes. Škoda. Tale Modra ideja je sicer lepo pofarbala ta portal. Vendar je vsebina porazno neberljiva. Očitno gospodje dizajnerji namenoma uničujejo vsebino in farbajo formo. Vsi bi radi bili vladarji. Žalostno.

 5. Odgovornim za obliko in velikost znakovnega zapisa en sam ogromen HVALA.
  Nekaj malega ur je bilo dovolj, da ste se profesionalno odzvali in poskrbeli tudi za tiste, katerim dioptrija določa kaj moremo brati.

 6. Tudi jaz se še nisem navadil na novo obliko, a mi je všeč.

  Pogrešam pa črkovalnik za komentarje.

 7. Pohvale za prenovo.

  Vendar meni osebno ni všeč. Pa ne da nisem za novosti. Z veseljem sem uzrla prenovo, vendar je sledil hitro hladen tuš. Mislim, da ste snovalci prenove pozabili na to kar je bil adut časnika: preprostost kot g. Čerin večkrat piše. Trenutna nasičenost pa daje občutek zmedenosti in, da ne veš kam pogledati. Po drugi strani pa tudi ni vsak dan 5 novih člankov, da bi potrebovali tako zakomplicirano podobo. Za moj okus je tudi preveč tehnično. Verjetno je to posledica preveč moških rok pri obliki 🙂 ?

  Pod črto vidim napredek v tem, da se je prvič v treh letih zgodil korak naprej tudi na izgledu vendar za moj okus v napačno smer. Tako, da je ironično naslov tega članka kar pravi. Upam, da vas vsaj to ni stalo preveč denarja.

  • Pišem nekoliko zaradi tega, da preverim, če sistem res dopušča več enakih imen piscev komentarjev (saj 14.5. sama nisem pisala odgovora, doslej pa »svojega« imena še nisem zasledila med ostalimi pisci – razen nekoliko drugačnega, pisanega z veliko začetnico). Če je to res, potem je to moja prva pripomba: eno uporabniško ime bi po mojem moralo biti rezervirano samo za enega uporabnika, saj se kolikor-toliko redni pisci odgovorov prav z imenom med seboj ločimo – več enakih imen pomeni, da lahko »isti« pisec izraža popolnoma različna mnenja, kar utegne biti zavajajoče oz. daje vtis neresnosti, saj morebitni bralec ne ve, da gre za različne osebe.

   Kot komentar k novi podobi pa tole: sprva sem nekoliko čudno pogledala in se »lovila«, a danes je že bolje in vidim, da so stvari še vedno na dosegu iz osnovne strani. Glede tega imam zgolj nekaj pripomb:
   – za tiste, ki ne sledimo novostim vsak dan, pogrešam zbir »naslovnic« iz prejšnjih dni (npr. za en teden), ker je to enostavneje kot prelistovati vsako rubriko posebej. Ali pa bi v ta namen podaljšali rubriko »Zadnji prispevki«, tako da bi na enem mestu iskali članke po želenem datumu objave. Nekaj člankov je sicer navedenih na naslovnici pod novimi objavami – mogoče pa bi vsaj tam dodali datum objave in/ali podaljšali seznam s kratko povezavo, npr. »več…«, ki bi nam »odprla« pretekle članke po (obratnem) kronološkem redu objav.
   – Seznam zadnjih komentarjev bi lahko bil daljši – glede na odziv na posamezne članke se namreč (kadar sem v časovni stiski) odločam za prioriteto branja novih člankov. V ta namen bi mogoče postregli tudi z daljšim seznamom oz. povezavo (»več …«) na naslovnici v rubrikah »Najbolj brano« in »Najbolj komentirano«
   – Prav tako »na prvi pogled« pogrešam število komentarjev pri naslovih iz rubrike »Opazili smo«, ki so vidni na naslovnici zgoraj desno (št. komentarjev tudi v stari podobi ni bilo vidno, zato ne vem, če je moja pripomba na mestu)

   Toliko za prvi odmev. Hvala vsem, ki se trudite, da nam, »navadnim« državljanom, ki ne moremo verjeti vsega, kar nam »prodajajo« javni mediji, osvetljujete še drugo plat.

   • Ker znamo ponavadi zelo dobro godnjati, pozabimo pa na pohvale, tokrat pišem zaradi slednjega. Kako kratek je moj spomin: ali sem se tako hitro navadila nove “obleke” Časnika ali pa ste sproti stvari popravljali, da sem sedaj (celo jaz!) zadovoljna, saj imamo direktno z naslovnice dostop do več člankov kot prej. Kakšen meni bi sicer še vedno rada imela daljši in s kakšnim podatkom več (zlasti v desnem “stolpcu”), verjetno pa bi to preveč podaljšalo naslovno stran.
    Znova se vam zahvaljujem za vaše delo in vse skupaj lepo pozdraljam.

 8. Čestitam za jubilej! Hitro so minila ta tri leta in Časnik je velik uspeh. V Sloveniji je vendarle še nekaj normalnega, pa četudi le v podrasti.

 9. Saj je v redu, vendar pa se mi močno zdi, da bo postal kopija reporterja in demokracije, ki pa sta izrazito rivalsko usmerjena tako, da je bistvo duhovnega in materialnega napredka v ozadju.

  Bojim se, da bo časnik postal pesimističen časopis, ki seje le pesimizem.

  Kako je bila prejšnja spletna stran bolj optimistična, ker so bile na njej, večina optimistične barvne slikovne priloge.

  Lepo bi prosil, da bi časnik sejal zlasti optimizem, ne le pesimizem. To je tudi bistvo in poslanstvo krščanstva.

  Družine, ki precej udrihajo čez en drugega, imajo zemeljski pekel.

  Enako počno Izraelci in Palestinci in se jim smejimo, kako so neumni. Seveda je v vsakem narodu nekaj prepirljivcev, vendar ti ne smejo vsiljevati svoj vzorec drugim, ko pa je splošno znano, da se vsak problem lahko reši brez prepira. Samo znati je treba pristopiti.

  Z optimizmom in modrostjo do duhovnega in materialnega napredka!

 10. Hm, jaz pa imam nekaj tehničnih težav od prenove dalje. Ne dobijam več e-mailov s komentarji sokomentatorjev. Nekaj ste očitno spremenili, da so e-maili padli v filtre za spam. Ali jih morda sploh ne pošiljate?

  P.S. Všeč mi je možnost FB prijave. A kot pri vsaki reči se tudi tu ob prvem koraku vsak spotakne (preden se nauči hoditi), tako da se bodo najbrž še nekaj časa pojavljali dvojni komentarji. 😉

Comments are closed.